Σελίδες

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Ιμια: Η Συμφωνία που «γκρίζαρε» το Αιγαίο - Αποκαλύψεις από το βιβλίο των Μιχ. Ιγνατίου και Ν. Μελέτη


Το 1996 Μιχάλης Ιγνατίου και Νίκος Μελέτης κάλυπταν τα γεγονότα από την πρώτη γραµµή. Σήµερα, 24 χρόνια µετά, επιστρέφουν µε το νέο τους βιβλίο (Εκδόσεις Πεδίο) για την ταραγµένη εκείνη περίοδο
Τέλη Ιανουαρίου του 1996. Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται «ξαφνικά» στα πρόθυρα ενός πολεµικού επεισοδίου. Ελληνες και Τούρκοι κοµάντος αποβιβάζονται στα Ιµια, σε απόσταση… βολής ο ένας από τον άλλον, αµφότεροι µε το δάχτυλο στη σκανδάλη. Σηµαίες ανεβοκατεβαίνουν και ένα ελικόπτερο του ελληνικού Πολεµικού Ναυτικού πέφτει παρασύροντας στον θάνατο τρεις Ελληνες στρατιωτικούς, µε την ένταση να χτυπάει κόκκινο και το ενδεχόµενο µιας γενικευµένης σύρραξης να φαντάζει πια ορατό. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλµπρουκπαρεµβαίνει πυροσβεστικά µε τη φράση «no ships, no troops, no flags». Οι σηµαίες υποστέλλονται και οι δυνάµεις αποσύρονται. Οµως η τουρκική θεωρία των γκρίζων ζωνών, «η πιο ακραία µορφή αµφισβήτησης της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας», έχει έρθει για να µείνει.
Ο Νίκος Μελέτης και ο Μιχάλης Ιγνατίουκαλύπτουν τότε τα γεγονότα από την πρώτη γραµµή, ο πρώτος από την Αθήνα για την εφηµερίδα «Εθνος» και την ΕΡΤ, ο δε από την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη για το Mega και την εφηµερίδα «Εθνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου