Σελίδες

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Πως έφθασε ο ΥΕΘΑ Χουλουσιτ Ακαρ να δηλώσει για τον Υποναύαρχο «ή εκείνος ή εγώ»..

Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.: 
Αρκεί η δήλωση του Τούρκου Ναυάρχου ανθέλληνα και εμπνευστή της Γαλάζιας Πατρίδας..
Σημειώνεται ότι υπήρξε και ο συντάκτης των προγραφών Αξιωματικών που καρατομήθηκαν , γιατί ήταν όχι απλά ενεργοί στο «πραξικόπημα» της 15ης Ιουλίου 2016,αλλά εφέροντο ως θιασώτες του Φετουλάχ Γκιουλέν..

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έγινε αποδεκτή η παραίτηση του Υπνχου.
Ο ίδιος δήλωσε: «Πληγώθηκε η τιμή μου και η υπερηφάνεια μου. Έκανε ότι ταιριάζει σε ένα Τούρκο Ναύαρχο. Όταν θα έρθει η ώρα, όλα θα αποκαλυφθούν».
Εφημερίδα «ODATV» της 16 Μαϊ 2020
 Müyesser Yıldız

Πως ήρθαμε στο σημείο «ή εκείνος ή εγώ»

Η έκπληξη του πρωινού του Σαββάτου της 28ης Μαρ ήταν ο «τερματισμός των καθηκόντων» του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Cahit Turhan, με  προεδρικό διάταγμα.
Το πρωινό αυτού του Σαββάτου, ξεκινήσαμε με την «έκπληξη», που ήταν πάλι με προεδρικό διάταγμα, η παύση των καθηκόντων του Επχη του ΓΕΝ Υπνχου Τζαχίτ Γιαϊτζί.
Ωστόσο, δεν τερματίστηκαν τα καθήκοντα του Γιαϊτζί, τοποθετήθηκε υπό το ΓΕΕΘΑ.

Ήταν η 3η εκκαθάριση ?

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί έχει λάβει μεγάλη υποστήριξη από ένα σημαντικό μέρος των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης και από τα εξέχοντα ονόματα των υποστηρικτών του AKP, ειδικά του Ερντογάν και ο οποίος θεωρούνταν ο επόμενος Α/ΓΕΝ, αλλά πριν εξηγήσουμε τους λόγους για την τοποθέτηση σε παθητικά καθήκοντα υπό το ΓΕΕΘΑ, ας φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας.


Κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και των επιχειρήσεων στη Συρία, δυο ονόματα εμφανίστηκαν σε πρώτο πλάνο. Ένας από αυτούς ήταν ο Zekai Aksakallı, ο Διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων εκείνης της περιόδου. Είχε διατάξει τον  μάρτυρα υπαξκό Ömer Halisdemir, να σκοτώσει τον Ταξχο Semih Terzi. Συνέχισε να παραμένει σε πρώτο πλάνο, ως ο Δκτής που διεξάγει την Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», που ξεκίνησε στη Συρία τον Φεβρουάριο του 2017.

Ωστόσο, στις 17 Μαρτίου 2017, η κατάθεση που έδωσε στην υπόθεση της δίκης του μάρτυρα Ömer Halisdemir, άλλαξε τη ζωή του κατά μια έννοια. Στην κατάθεσή του αναφέρει: «Στις ΤΕΔ, με το που λαμβάνεται η πρώτη πληροφορία για κατάσταση κρίσεως, για προφύλαξη, δίνεται η διαταγή στο προσωπικό να μην εγκαταλείψει το στρατόπεδο.  Αυτός ο βασικός κανόνας δεν εφαρμόστηκε όταν ελήφθησαν τα πρώτα νέα στις 15 Ιουλίου 2016. Εάν εφαρμόζονταν, η απόπειρα του πραξικοπήματος θα είχε αποκαλυφθεί από την αρχή». Αυτό προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στο ΥΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ.
Εκείνη τη χρονιά  με απόφαση του ΑΣΣ ο Zekai Aksakallı τοποθετείται στο 2ο ΣΣ στην Καλλίπολη.

Το δεύτερο όνομα ήταν του İsmail Metin Temel. Τονίστηκε ότι επέζησε της απόπειρας δολοφονίας στις 15 Ιουλίου. Ο ηρωισμός που επέδειξε κατά τη διεξαγωγή της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» το Μάρτιο του 2018, συχνά πυκνά ήρθε στην ημερήσια διάταξη. Σε ένα δείπνο κατά το Ιφτάρι (Δείπνο μετά την ημερησία νηστεία) στη Δκση του 2ου ΣΣ στη Μαλάτεια στο οποίο συμμετείχε, μπήκε στο στόχο της αντιπολίτευσης, επειδή χειροκρότησε τον Ερντογάν, ο οποίος επέκρινε το CHP. Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας του κόμματος CHΡ, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, είπε: «Θα ξηλώσω τις επωμίδες αυτού του Στρατηγού» κλπ.
Ωστόσο και αυτόν, στις 31 Δεκ 2018, με προεδρικό διάταγμα που υπογράφτηκε τη νύχτα και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, τον έπαυαν  από τα καθήκοντα του Δκτού της 2ας Στρατιάς και τον τοποθετούσαν στη Δνση Αξιολογήσεων και Επιθεωρήσεων του ΓΕΕΘΑ.
Η αιτία, σύμφωνα με ορισμένους, ήταν ότι είχε πρόβλημα εναρμόνισης με τον ΥΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ και τον Α/ΓΕΕΘΑ Στγό Γιασιάρ Γκιουλέρ, σχετικά με τα ονόματα που ήθελε να ανταμειφθούν με μετάλλιο,  για τη συνεργασία τους που είχαν στη Συρία και για τον αγώνα τους εναντίον της τρομοκρατίας, πλην όμως τα ονόματα αυτά δεν συμπεριελήφθησαν στη λίστα.
Ο Στγός Τεμέλ εδώ και 1,5 χρόνο, να το πω έτσι, κάθεται στο Στρατηγείο του ΓΕΕΘΑ.

Ο πλέον «μιντιακός» Δκτής

Ας έρθουμε τώρα στον Υπνχο Τζιχάτ Γιαϊτζί. Είναι ένας Αξκός που το όνομά του είναι περισσότερο γνωστό από το όνομα του Α/ΓΕΝ Νχου Ατνάν Όζμπαλ. Ο λόγος ήταν οι ενέργειές του στις θέσεις που βρισκόταν και φυσικά η μεγάλη υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης.
Πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, συζητήθηκε ευρέως ότι ο Διοικητής του Πολυεθνικού Κοινού Κέντρου Πολέμου της Δκσης Νότιας Ναυτικής Περιοχής Γιαϊτζί, ήταν μαζί με τον Ερντογάν στη Μαρμαρίδα τη νύχτα της 15ης Ιουλίου.
Αμέσως μετά τις 15 Ιουλίου προήχθη σε Αρχιπλοίαρχο και τοποθετήθηκε Δντής Προσωπικού του ΓΕΝ. Με την εφαρμογή «FETÖ-meter» που ανέπτυξε, ενώ ήταν επικεφαλής του προσωπικού, ερχόταν συχνά στην ημερήσια διάταξη των μέσων ενημέρωσης. Πολλοί αρθρογράφοι παρουσίαζαν ως υπόδειγμα το Γιαϊτζί στον αγώνα του με τους FETÖ (Γκιουλενιστές), ενώ άλλοι τον αμφισβήτησαν με τη δικαιολογία, γιατί το «FETÖ-meter», δεν εφαρμόστηκε και στους άλλους Κλάδους.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκάρ, εξέφρασε τη δυσφορία του με αυτά τα νέα, στην πρώτη Επιτροπή Σχεδίου και Προϋπολογισμού TBMM και είπε τα εξής:
«Στον εδώ αγώνα ορισμένα από τα ΜΜΕ μας, εν γνώσει τους ή εν αγνοία τους, θυμούνται ορισμένα άτομα και ορισμένες δυνάμεις. Αυτό δεν είναι σωστό, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Ενώ ο Γιαϊτζί τοποθετήθηκε Επχης στο ΓΕΝ το 2017, ισχυρίστηκε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πέρασε μερικές νέες πρακτικές που δεν ανακοινώθηκαν δημοσίως τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα μ’ αυτές αποφασίστηκε ότι η «καταπολέμηση των FETÖ και οι απολύσεις στις ΤΕΔ» θα γίνει από τμήμα πολιτών που ιδρύθηκε στη Διεύθυνση Προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο αποτελείται εξ ολοκλήρου από πολίτες. Επιπλέον, το Τμήμα Δικαστικών Υποθέσεων, το οποίο διεξήγαγε τον «αγώνα κατά των FETÖ» στη Διοίκηση ΓΕΝ, υπήχθη από τη Διεύθυνση Πληροφοριών και συνδέθηκε με τη Διεύθυνση Προσωπικού. Όλες αυτές οι εξελίξεις ερμηνεύτηκαν ως απενεργοποίηση του Γιαϊτζί στον «αγώνα κατά των FETÖ».

Η κρίση στη Λιβύη

Ιδιαίτερα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, κατά τη συνεδρίαση του ΑΣΣ το 2019, έβλεπαν σίγουρη την προαγωγή στο βαθμό του Αντιναύαρχου του Γιαϊτζί, ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Μετά από μια μακρά περίοδο σιωπής, το όνομα του Γιαϊτζί ήρθε στην ημερησία διάταξη με την επιτευχθείσα  συμφωνία με τη Λιβύη. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ο ίδιος το όνομά του Γιαϊτζί και τον επαίνεσε.
Ωστόσο, τα θεμέλια αυτής της συμφωνίας τέθηκαν το 2010 πριν από τη σφαγή του Καντάφι και τότε φυσικά δεν ήταν ο Γιαϊτζί, αλλά  οι διοικητές της περιόδου εκείνης και ορισμένοι επιστήμονες που συνέβαλαν σημαντικά στις μελέτες.
Ωστόσο μόνο η προβολή του ονόματος Γιαϊτζί σε πρώτο πλάνο, προκάλεσε σοβαρή δυσφορία στο ΥΕΘΑ. Ακούστηκε ότι ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις πληροφορίες του Γιαϊτζί, που είχε συζητήσει με έναν πρώην διοικητή και ότι του ζητήθηκε να τον υπερασπιστεί.

Ας υπενθυμίσουμε ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία, η στόχευση των φυγόδικων (λιποτακτών) «FETO» και των Ελληνικών ΜΜΕ, είχαν ως στόχο το Γιαϊτζί, συχνά πυκνά στην ημερησία διάταξη.
Μετά από κάποιες δηλώσεις των Özgür Özel και Canan Kaftancıoğlu του κόμματος CHP, κατά τη διάρκεια συζητήσεων για το πραξικόπημα, ο τέως βουλευτής του ΑΚΡ Mehmet Metiner, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδωσε το παρακάτω μήνυμα: «Το κράτος έχει φθάσει σε κρίσιμο σημείο, προσοχή στα χαμογελαστά στοιχεία! Ιδιαίτερα στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ».
Αυτό σήμαινε ότι ο Metiner «εννοούσε τον Ακάρ».
Ο Metiner το αρνήθηκε και έκανε μια νέα δήλωση σχετικά με ορισμένες μεταγενέστερες εξελίξεις. Ο Metiner δήλωσε ότι ενοχλήθηκε από το μήνυμα του Aκάρ και πρόσθεσε τις ακόλουθες λεπτομέρειες:
Δήθεν ο δικός του σύμβουλος τύπου, πήγε και του είπε: Αξιότιμε υπουργέ με αναζήτησε ο κύριος Mehmet Metiner. Αυτό το tweet το έστειλε στο αίτημα του Νχου Τζιχατ Γιαϊτζί». Ήταν καθ’ ολοκληρία ψέμα φυσικά…

Εδώ έχω επιστήσει την προσοχή στο άρθρο σχετικά με τις συζητήσεις για το πραξικόπημα, στις 10 Μαΐου:
«Η σημασία του γεγονότος είναι αυτή:  Ποιος είναι ο Νχος Τζιχάτ Γιαϊτζί? Επχης του ΓΕΝ.Ένας Υπνχος. Ο Χουλουσί Ακάρ είναι και τέως Α/ΓΕΕΘΑ και πλήρως αρμόδιος και αποτελεσματικός ΥΕΘΑ. Υπάρχει όμως μια σοβαρή διαμάχη μεταξύ τους και αυτό είναι ένα μυστικό που όλοι γνωρίζουν! .. Ο βαθμός στον οποίο έχει γίνει το πρόβλημα μεταξύ των δύο, υπήρξε ακόμη και αντικείμενο tweet που έστειλε ένας πρώην βουλευτής. Και ενώ οι ΤΕΔ βρίσκονται σ’ αυτή την κατάσταση, διεξάγονται συζητήσεις πραξικοπήματος. Βλέπετε την αντίθεση ?..»

Και το άρθρο του NEDİM ŞENER

Ένα άλλο μυστικό που όλοι γνωρίζουν, είναι ότι ο Τζιχάτ Γιαϊτζί κατά το φετινό ΑΣΣ προαγόμενος θα τοποθετούνταν στην Αρχηγία του Στόλου και θα απομακρύνονταν από την Άγκυρα, ή αποστρατευόμενος θα γινόταν σύμβουλος της προεδρίας.
Όμως χωρίς να περιμένουν τον Αύγουστο, άρον – άρον τον έθεσαν υπό τις διαταγές του ΓΕΕΘΑ.
Τι συνέβη τις τελευταίες 24 ώρες ?
Χθες ο Nedim Şener, έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «οι FETÖ εκκαθαρίζονται ή εκκαθαρίζουν», μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το φάκελο του Γιαϊτζί, που γέμισαν από FETÖ.
Αυτό σημαίνει, «σεβόμενοι τους ισχυρισμούς των FETÖ, αυτοί έβαλαν στο αρχείο το φάκελο του Γιαϊτζί πριν από το ΑΣΣ».
Εάν είναι αλήθεια, η αρχή που πραγματοποιεί μια τέτοια συναλλαγή δεν είναι άλλη από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Aκαρ και το ΓΕΕΘΑ.
Αυτό μας κάνει ν’ αφήσουμε για αμφότερες τις αρχές υπό σοβαρές υποψίες
Φαίνεται ότι ο ψυχρός πόλεμος, που συνεχίζεται εδώ και 3 χρόνια μετά από αυτό το άρθρο, έφτασε στο σημείο «ή αυτός ή εγώ» και η επιχείρηση έλαβε χώρα χθες το βράδυ.
Ερχόμενοι στο μέτωπο του Γιαϊτζί, όπως ο υπουργός Μεταφορών Τζαχίτ Τουρχάν, έτσι και αυτός δεν γνώριζε για την απόφαση παύσης των καθηκόντων του.
Τα σχόλια και οι αντιδράσεις του στενού κύκλου του Γιαϊτζί, που πιστεύει ότι τον Αύγουστο θα αποστρατευτεί, είναι ακόμα μεγαλύτερα. Υποστηρίζουν ότι όχι μόνο οι FETÖ και η Ελλάδα δεν θέλουν τον Γιαϊτζί, αλλά δεν το θέλουν και οι ΗΠΑ.
Εάν είναι έτσι, δεν είναι καταγγελλόμενος μόνο ο Ακάρ και ο Α/ΓΕΕΘΑ, αλλά  καταγγελλόμενος δεν είναι και ο Ερντογάν ?

Σχετικό άρθρο:Σχόλια εφημερίδων της 18 Μαϊ 2020 για την παραίτηση του Υπνχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, Επχου/ΓΕΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου