Σελίδες

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2020


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ενδείξεις νηνεμίας από Άγκυρα

Ανοικτή σε διαύλους επικοινωνίας η Αθήνα

Διπλό μήνυμα, συνεννόησης αλλά και ετοιμότητας, στέλνει η Αθήνα προς την Άγκυρα, μετά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης που διαπιστώνεται. Ο πρωθυπουργός είχε χθες σύσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Η Αθήνα επιθυμεί διαύλους επικοινωνίας, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας , είπε χθες από τον Έβρο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΗΠΑ καλούν Τουρκία να μην προκαλεί εντάσεις.

Διπλό μήνυμα προς την Άγκυρα


Σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τους κ. Δένδια, Παναγιωτόπουλο

Η Αθήνα επιθυμεί διαύλους επικοινωνίας, ωστόσο την ίδια στιγμή λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, αναφέρει κυβερνητική πηγή

«Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση», τόνισε χθες από τον Έβρο ο κ. Χρυσοχοΐδης.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Διπλό μήνυμα για την ανάγκη ύπαρξης διαύλων επικοινωνίας, αλλά και ετοιμότητας για παν ενδεχόμενο, αποστέλλει η Αθήνα προς την Άγκυρα, μετά τη σύσκεψη που είχε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδια και Ν. Παναγιωτόπουλο.

Η Αθήνα επιθυμεί διαύλους επικοινωνίας αναφέρει στην «Κ» κυβερνητική πηγή, ωστόσο την ίδια στιγμή λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Η κατάσταση στην Τουρκία και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κατέλαβαν μεγάλο μέρος των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τους δύο υπουργούς, όπου και διαπιστώθηκε πως, παρότι δεν έχουμε κάποια εξέλιξη επί της ουσίας, τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχει κάποια αποκλιμάκωση της έντασης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, καταγράφεται μείωση των παραβιάσεων και των παραβάσεων σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Η ίδια πηγή παρέπεμπε και στην πρόσφατη δήλωση του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκέργκιν, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση στον νότιο Έβρο ως τεχνικό ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Οζουγκέργκιν είχε δηλώσει ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τους Έλληνες συναδέλφους μας αφότου προέκυψε η υπόθεση. Από την αρχή, συμφωνήσαμε ότι δεν πρόκειται για μια συνοριακή διαφωνία, αλλά για ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό για γείτονες που έχουν κοινά χερσαία σύνορα. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα, ας μην το μετατρέψουμε σε ζήτημα».

Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν και στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη (Star), ο οποίος είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση «θέλει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά παράλληλα λαμβάνει κάθε μέτρο για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων και των συνόρων μας». Υπενθυμίζεται πως o κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι σίγουρη για τα δίκαιά της, αλλά έχει και αυτοπεποίθηση.

«Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία, ότι πρέπει ντε και καλά να λύσουμε όλα τα ζητήματα στα οποία διαφωνούμε και πολλά δεν μπορούν να λυθούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας», είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από την Αθήνα τονίζεται με κάθε τρόπο ότι ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί. Χθες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε από τον Έβρο ότι «χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία». «Το ότι είμαι στον Έβρο σήμερα δεν αποτελεί είδηση πια. Εδώ χτυπάει η καρδιά της πατρίδας. Εδώ φυλάσσονται σύνορα. Συντονίζουμε το έργο της ασφάλειας και της προστασίας των συνόρων σε καθημερινή βάση. Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση των δυνάμεων στα σύνορα με επιπλέον 400 αστυνομικούς από τα ΜΑΤ και άλλες υπηρεσίες, o υπουργός επισήμανε ότι αυτή κρίθηκε αναγκαία, καθώς η προγραμματισμένη πρόσληψη των 400 συνοριοφυλάκων καθυστέρησε εξαιτίας της πανδημίας.

«Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ. Οι δυνάμεις του Frontex είναι εδώ και n μεθόριος είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής γιατί n κυβέρνηση είναι παρούσα, έχει σχέδιο, έχει στρατηγική και σε καθημερινή βάση επαγρυπνεί».

Παρέμβαση ΗΠΑ για ελληνοτουρκικά
Για συστηματική προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αμβλυνθούν οι τριβές ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, ώστε να μην εξελιχθούν σε κρίσεις έκανε λόγο χθες ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του σε δια δικτυακή εκδήλωση του think tank German Marshall Fund.

«Υπάρχουν προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Πάλμερ. Και συμπλήρωσε «ότι συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων που καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν εξελιχθούν σε κρίσεις. Αυτό δεν είναι νέο ζήτημα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε για πολλά χρόνια και μερικά από αυτά τα σημεία τριβής υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό».

 Ως προς την κατάσταση στον Έβρο, ο κ. Πάλμερ υπενθύμισε την επίσκεψη που έκανε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, όπου και είχε μιλήσει για πιέσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία ταυτίζονται με εκείνα της Ε.Ε.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Ελλάδα μεταξύ Αμερικής και Κίνας

Οι αποφάσεις σε στρατηγικού χαρακτήρα ζητήματα θα επηρεασθούν από τη στήριξη ή μη που λαμβάνει από τρίτες χώρες

ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης. Ο ανταγωνισμός δεν περιορίζεται στην αναμενόμενη, ενίοτε έντονη, αντιπαράθεση.

Πολλοί προειδοποιούν για έναν επερχόμενο νέο ψυχρό πόλεμο, με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά την Αμερική και την Κίνα.

Είναι πλέον σαφές ότι η Κίνα είναι ο κύριος αντίπαλος της Δύσης σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, παραγωγικής υποδομής και, φυσικά, μεγέθους. Και η μεταξύ τους σχέση θα καθορίσει την πορεία του πλανήτη στο εγγύς μέλλον.

Η Αμερική παραμένει ο βασικός οικονομικός και, προφανώς, αμυντικός πυλώνας του δυτικού κόσμου. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ότι χωρίς την ηγετική παρουσία της Ουάσιγκτον δεν είναι σε θέση να αυτοπροστατευθούν έναντι άλλων δυνάμεων, γειτονικών ή γεωγραφικά απομακρυσμένων.

Από την πλευρά της, η Κίνα διεισδύει στην Ευρώπη, όπως και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, στο πλαίσιο όχι μόνο μιας εξωστρεφούς οικονομικής πολιτικής, αλλά και ενός γεωπολιτικού σχεδίου.

Μια από τις πύλες εισόδου στην Ε.Ε. είναι και η Ελλάδα. Η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί μια εξαιρετικά επιτυχή εμπορική διείσδυση με σαφή γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά.

Καθώς ο κόσμος διολισθαίνει προς ένα νέο, διαφορετικό, αλλά εξίσου επικίνδυνο, σκηνικό ψυχρού πολέμου, η Ελλάδα, που λόγω γεωγραφίας διαθέτει τη δική της στρατηγική υπεραξία, καλείται να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί.

Διατηρεί τον ευρωατλαντικό της προσανατολισμό κάτι που επιβεβαιώθηκε και -κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-, αλλά αξιοποιεί προσεκτικά και σταθερά τη νέα σχέση με το Πεκίνο. Τα εμπορικά οφέλη είναι σημαντικά και καμία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να τα αγνοήσει.

Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, από όλο το ιδεολογικό φάσμα, ακολούθησαν αυτή την πολιτική στη διάρκεια των τελευταίων δεκαπέντε ετών: από την επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στο Πεκίνο, το 2006, όταν η σχέση αναβαθμίσθηκε σε «συνολική στρατηγική εταιρική σχέση», μέχρι αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη τον περασμένο Νοέμβριο (ακολούθησε επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα, ενώ είχε ανακοινωθεί -πριν από τον κορωνοϊό- και επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο την άνοιξη).

Οι ΗΠΑ προβάλλουν τα δικά τους, πολλά και ισχυρά, επιχειρήματα. Εμβαθύνουν την αμυντική συνεργασία και διπλωματικά ενθαρρύνουν -δεν μπορούν να εξαναγκάσουν- αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στην ελληνική αγορά. Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί στη σύγκρουση Αμερικής - Κίνας. Η δε συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη θωρακίζει από εξαρτήσεις, πιέσεις, ακόμη και απειλές.

Επενδύσεις θα προκρίνονται με βάση τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα. Οι ευκαιρίες είναι πολλές. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τα λιμάνια, δεν είναι μόνον ο Πειραιάς. Υπάρχουν και άλλα για τα οποία ενδιαφέρονται δυτικές εταιρείες. Όπως και τα αεροδρόμια.

Υπάρχουν, φυσικά, και πολλοί άλλοι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όπως η μεταπήδηση στο 5G, που βρίσκεται έντονα στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα.

Τώρα πλέον, στην ψηφιακή εποχή, το πεπρωμένο του κόσμου επιβλέπει όχι αυτός που ελέγχει το κρηπίδωμα (Rimland) και την Ευρασία, αλλά το 5G, αφού μέσω αυτού θα εξελίσσεται η λειτουργία του σύγχρονου κόσμου.

Και εδώ υπάρχουν δεδομένα -δεν υπήρξε κινεζική συμμετοχή στη δημιουργία του βασικού πυρήνα του 4G στην Ελλάδα, ενώ οι συμπληρωματικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές είναι κατασκευασμένες από τη σουηδική Ericsson και από την κινεζική Huawei- τα οποία η Ελλάδα θα αξιολογήσει προσεκτικά και θα κινηθεί υπεύθυνα, πως το έχει πράξει μέχρι τώρα.

Πού θα εμπλακούν, ποιες εταιρείες και ποια κράτη, το αν θα ακολουθήσει και σε ποιο βαθμό τον «ευρωπαϊκό δρόμο», επιτρέποντας τη μερική συμμετοχή ras Huawei στο 5G, όλα αυτά θα αποφασισθούν με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του εθνικού συμφέροντος.

Η Ελλάδα έχει συμφέροντα, αντιμετωπίζει κινδύνους, συχνά δέχεται και απειλές. Οι στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις που θα λάβει αναπόφευκτα θα επηρεασθούν και από τη στήριξη ή μη που λαμβάνει από τρίτους στα θέματα που την απασχολούν.

ΕΣΤΙΑ

Όχι στην άρση ασυλίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Ένόχλησις Τασούλα γιά την αποστολή της δικογραφίας

Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ της Βουλής μέ 207 ψήφους κατά, έναντι 11 υπέρ και ένα «παρών», απέρριψε τό εισαγγελικό αίτημα γιά άρση ασυλίας 54 εν ενεργεία βουλευτών, μεταξύ τών όποιων οί κ.κ. Τσίπρας και Κατρούγκαλος, μέ τις κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας καί της καταχρήσεως εξουσίας γιά τήν υπογραφή της Συμφωνίας τών Πρεσπών.

Ό Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας άλλά καί ό προεδρεύων Χαράλαμπος Αθανασίου δέν έκρυψαν τήν ένόχλησή τους, καθώς ή Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δέν έπρεπε νά στείλει, όπως επεσήμαναν, στήν Βουλή τήν δικογραφία άλλά νά τήν θέσει στό αρχείο, καθώς τό θέμα είναι πολιτικό καί όχι νομικό, καί άφορα τήν ελεύθερη γνώμη, έκφραση καί ψήφο του βουλευτού όπως προσδιορίζεται άπό τό Σύνταγμα.

Ωστόσο, δέν έλειψε ή έντονη άντιπαράθεσις μεταξύ ΝΔ καί ΣΥΡΙΖΑ τόσο γιά τήν συμφωνία όσο καί γιά τήν διαδικασία πού άκολουθήθηκε. Οί βουλευτές τής άξιωματικής Αντιπολιτεύσεως δήλωσαν υπερήφανοι γιά τήν ψήφιση τής συμφωνίας καί άφησαν αιχμές γιά εσωτερικά προβλήματα καί τακτικισμούς τής ΝΔ, πού είχαν ώς άποτέλεσμα νά συζητηθούν στή Βουλή οί άρσεις άσυλίας.

 Εντονη ήταν ή άντίδρασις τής ΝΔ στίς επικριτικές άνα φορές τοΰ ΣΥΡΙΖΑ γιά τήν στάση τοΰ Αντώνη Σαμαρά στό εθνικό αυτό θέμα, μέ τόν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τής ΝΔ Σπύρο Λίβανο νά άπαντα ότι κανείς δέν μπορεί νά αμφισβητήσει τήν προσφορά στήν πατρίδα τοΰ πρώην Πρωθυπουργού. Είναι προφανές ότι ό βουλευτής έχει τό δικαίωμα νά ψηφίζει κατά συνείδηση δίχως τό φόβο ποινικών διώξεων.

Ή θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι κατά τής άρσης άσυλίας τών βουλευτών είπε ό κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τής ΝΔ Σπήλιος Λίβανος.

«Σήμερα, δέν συζητάμε τή Συμφωνία τών Πρεσπών, καί νά θυμίσω ότι ή ΝΔ είχε άντιρρήσεις καί έφτασε μέχρι νά καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Αυτή ή Συμφωνία όμως ισχύει, καί είναι ό λόγος τής Ελλάδος πού άποδεικνύει ότι είναι συνεπής καί υπέρ τών διεθνών συμφωνιών. Στό βασικό ιστορικό πρόβλημα, τό κύριο, τό μέγιστο και ισχυρότερο επιχείρημα τής Ελλάδος είναι τό Διεθνές Δίκαιο» ύπε γράμμισε ό κ. Τασούλας.

ΕΣΤΙΑ

Έφυγε ό πρέσβυς έ.τ. Στοφορόπουλος

Απεβίωσε χθές σέ ηλικία 80 έτων ό πρέσβυς ε.τ. Θέμος Χ. Στοφορόπουλος. Διετέλεσε πρέσβυς σέ διάφορες χώρες, όπως Λίβανος, Συρία, Κύπρος, από οπου και παρητήθη, τό 1988, διαφωνών μέ τήν εξωτερική πολιτική τοΰ Ανδρέα Παπανδρέου γιά τήν συμφωνία τοϋ Νταβός μέ τόν Τουργκούτ Οζάλ. Σέ όλη τήν πορεία του παρέμεινε ακέραιος, πάντα υψηλόφρων, ευγενέστατος, ανιδιοτελής μαχητής υπέρ τών δικαίων της Κύπρου καί της Έλλάδος έναντι του επεκτατισμού της Τουρκίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΟΥΣ ΕΒΡΟΥ
ΑΣΠΙΔΑ ΑΠΟ ΕΛ.ΑΣ., ΣΤΡΑΤΟ, DRONES, ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΜΕΡΕΣ. ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
«Τείχος» ασφαλείας στον Έβρο

ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

«Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία», τόνισε από τον Έβρο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

ΠΑΝ.ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Τείχος» σε στεριά και... αέρα στήνουν στον Έβρο Ελληνική Αστυνομία και Ένοπλες Δυνάμεις. Αρχικοί στόχοι η αποτροπή της αύξησης των «καθοδηγούμενων» μεταναστευτικών ροών, η αύξηση των οποίων ενδέχεται να φθάσει έως και το 30%, και το παιχνίδι δύναμης στη διασφάλιση των συνθηκών κατασκευής του φράχτη, για την οποία αναμένεται κλιμάκωση ενεργειών από την τουρκική πλευρά. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν χαρτογραφήσει και σηματοδοτήσει τα «καυτά» σημεία στα σύνορά μας στον Έβρο, που βρίσκονται κατά μήκος μιας απόστασης περίπου 30 χιλιομέτρων. Αυτά τα σημεία κατασκευής του νέου φράχτη είναι στο Πέταλο, σε μία απόσταση λ 6 χιλιομέτρων, στο κτήμα Τσιρόζη στις Φέρες σε ένα μήκος 14 χιλιομέτρων και στην περιοχή Νεραϊδότοπος επιπλέον 2,5 χιλιόμετρα. Το ελληνικό τείχος ασφάλειας θα εκτείνεται από τις Καστανιές Έβρου έως και την Αλεξανδρούπολη σε όλη σχεδόν την συνορογραμμή.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στήνουν αστυνομικές «ενέδρες» σε εναλλασσόμενα σημεία (15 σημεία) ανάλογα με τον εντοπισμό ύποπτων τουρκικών κινήσεων. Την κάλυψη των κενών που θα αφήνει η φυσική παρουσία αστυνομικών με τις ενέδρες και τις περιπολίες θα καλύπτουν τα DRONES και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. Σημαντικό ρόλο θα έχουν οι θερμικές κάμερες, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα φο ρητά σημεία. Έχουν εμβέλεια έως και 12 χιλιόμετρα, δηλαδή «εισβάλλουν» και στο τουρκικό έδαφος, οπότε στην περίπτωση που παρατηρείται μαζική κίνηση ατόμων να υπάρχει άμεση μετακίνηση δυνάμεων προς τα συγκεκριμένα σημεία. Σημειώνεται πως στον Έβρο βρίσκεται ήδη μόνιμη δύναμη 400 αστυνομικών, 200 ακόμη εθελοντές αστυνομικοί που βρίσκονται εκεί με δικά τους έξοδα, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να μετατεθούν μόνιμα.

Σε αυτούς προστίθενται 150 ένστολοι ενισχυτική δύναμη από το σχέδιο «ΑΣΠΙΔΑ» και 100 στελέχη της FRONTEX. Χθες αποφασίστηκε η ενίσχυσή τους με 400 ακόμη αστυνομικούς, από διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, συνοροφύλακες και εποχούμενες περιπολίες. Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ ξεκίνησαν ήδη από Αθήνα και τουλάχιστον 17 από άλλες περιοχές της χώρας. Αυτοί οι 400 θα αντικατασταθούν στα τέλη Σεπτέμβρη με τους ισάριθμους συνοροφύλακες που έχουν προσληφθεί, αλλά δυστυχώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν κολλήσει το διαγωνισμό των αθλημάτων. Για παράδειγμα, αυτά τα πρωτόκολλα ασφαλείας προβλέπουν στο άλμα εις μήκος να καθαρίζεται η... άμμος, στο άλμα εις ύψος να αλλάζεται το στρώμα σε κάθε άλμα διαγωνιζόμενου, η διαδρομή των 1000 μέτρων να γίνεται από έναν διαγωνιζόμενο, η σφαίρα να... απολυμαίνεται σε κάθε ρίψη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε χθες στον Εβρο: «Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία. Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν. θα τους αντικαταστήσουμε αυτούς με τους 400 συνοροφύλακες, που εδώ και πολλούς μήνες έχουμε προσλάβει, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να τους εκπαιδεύσουμε. Θα κατασκευάσουμε το φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Προστατεύσαμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή»

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ της χώρας μας με την Τουρκία, στον απόηχο της ενίσχυσης των δυνάμεων φύλαξης στον Έβρο μετά και τις δηλώσεις από τη γειτονική χώρα σχετικά με το ενδεχόμενο νέας απόπειρας πίεσης στα ελληνικά σύνορα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης, στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν μετά τη σύσκεψη την πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στο Star, όπου είχε καταστήσει σαφές ότι «η χώρα έχει κερδίσει ως κεκτημένο τη δυνατότητα να φυλάει τα σύνορά της και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να μπορεί να πετύχει αυτόν το στόχο».

Στο πλαίσιο της συζήτησης που διοργανώθηκε χθες από το Ινστιτούτο Brookings, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στις αρχές Μαρτίου η Τουρκία αποπειράθηκε να εκβιάσει την Ευρώπη, στέλνοντας χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Είπαμε όχι, αυτό δεν θα γίνει. Προστατεύσαμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», πρόσθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα θέλει ανοιχτή και εποικοδομητική σχέση, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, που θα διασφαλίζουν τουλάχιστον την αποκλιμάκωση των εντάσεων, και σημείωσε ότι o ίδιος σταθερά επιθυμεί έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Άγκυρα, εφόσον όμως συνθήκες το επιτρέπουν.

«Τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται και θα φυλαχθούν απολύτως», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος σημείωσε σε συνέντευξή του στον ρ/σ Θέμα ότι «ο φράχτης είναι για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που η Τουρκία χρησιμοποιεί ως απειλή υβριδική, τόσο κατά της Ελλάδας όσο και κατά της Ευρώπης».

«Έχουμε, δυστυχώς, δηλώσεις Τούρκων επισήμων, οι οποίοι λένε ότι μόλις τελειώσει η περίοδος του κορονοϊού οι άνθρωποι δεν θα εμποδιστούν από την Τουρκία. Όταν ακούτε από την πλευρά της Τουρκίας να λέει δεν θα εμποδιστούν, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε το υπονοούμενο. Το έχουμε ζήσει άλλωστε. Άρα λοιπόν, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Είμαστε πάντοτε μετρημένοι, αλλά πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας», τόνισε o κ. Δένδιας.

«Επειδή υπάρχουν οι ενδείξεις ότι θα ενταθεί το επόμενο διάστημα η πίεση στα σύνορά μας, πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν τη δουλειά τους τον περασμένο Μάρτιο, συνεχίζουν να την κάνουν και θα συνεχίσουν να την κάνουν», έχει διαμηνύσει από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι «λαμβάνουμε τα μέτρα μας έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού και φυσικά να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Έβρο, με πρώτο και καλύτερο την κατασκευή του φράχτη».

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

«ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ»
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τράβηξε το αυτί της Τουρκίας

ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ της έντασης στον Έβρο καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία, ύστερα από τα τελευταία γεγονότα. Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, τόνισε ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται συστηματικά για τη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και υπογράμμισε ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι και σύνορα της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην παρέμβαση του, ο κ. Πάλμερ είπε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Αθήνα και την Άγκυρα ώστε να αμβλυνθούν τα «σημεία τριβής» με διπλωματικά μέσα.

«Υπάρχουν προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση. Και πάλι συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων όπου καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν εξελιχθούν σε κρίσεις. Αυτό δεν είναι νέο ζήτημα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε για πολλά χρόνια και μερικά από αυτά τα σημεία τριβής υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός.

Ο κ. Πάλμερ είχε επισκεφθεί τον Μάρτιο την Αλεξανδρούπολη όταν η Τουρκία υποκινούσε τα σοβαρά επεισόδια σι σύνορα. Όπως είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, «είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα», υπογραμμίζοντας ότι «ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις. Εκτοτε, έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

OΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Σενάρια πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού

ΣΕΝΑΡΙΑ πρόωρων εκλογών κυκλοφορούν σττην Τουρκία με αποτέλεσμα την πολιτική κινητικότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) πως σε συνεργασία με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) ετοιμάζουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Σύμφωνα με τις προτάσεις τους, αν δεν έχουν περάσει 6 ή 12 μήνες από την ίδρυση ενός κόμματος, τότε δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές ακόμα κι αν δημιουργήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση πρόωρων εκλογών αποκλείει τα κόμματα που ίδρυσαν πριν από 2 μήνες ο Αλί Μπαμπατζάν και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, δύο πρώην υπουργοί του Ερντογάν! Ο ίδιος εκλογικός νόμος ενδέχεται να απαγορεύει τις μεταγραφές βουλευτών σε άλλα κόμματα, κάτι που επίσης ευνοεί την κυβερνητική συμμαχία Ερντογάν - Μπαχτσελί.

Η προεκλογική συζήτηση εντάθηκε και από το κάλεσμα του Ερντογάν στα κομματικά στελέχη των 81 πόλεων της Τουρκίας, από τους οποίους ζήτησε στο άμεσο διάστημα να κατέβουν στο λαό, να έρθουν κοντά του. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως «οι σκέψεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου δείχνει πως σκέφτονται και πρόωρες εκλογές. Αυτό εξαρτάται από τον Μπαχτσελί και τον Ερντογάν φυσικά. Εμείς είμαστε έτοιμοι για πρόωρες εκλογές».

Στελέχη μικρότερων κομμάτων με δηλώσεις τους δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Αναφέρουν πως η επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας ενδέχεται να συνεχιστεί και ο Ερντογάν θα θελήσει να προλάβει τα χειρότερα. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε προς τα μέλη του ΑΚΡ πως «έχουμε 3 χρόνια μπροστά μας», όμως στο παρελθόν έχει πάρει αιφνιδιαστικές αποφάσεις όταν διαπίστωνε πως τον ευνοούν οι δημοσκοπήσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ενημερωτική ιστοσελίδα Τ24 υποστηρίζει πως ο πρόεδρος της Τουρκίας σχεδιάζει σύντομα να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, ο Ερντογάν θα μεταθέσει το γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊρακ στο υπουργείο Εξωτερικών από το Οικονομικών και θα αναβαθμίσει σε αντιπροέδρους τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλνχιρίμ αλλά και τον σημερινό υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Θετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες

Η ΠΡΟΤΑΣΗ που κατέθεσε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στη μετακορονοϊό εποχή, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς επιχειρεί να συμβιβάσει τις διαφορές μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Το σημαντικό χρηματοδοτικό πακέτο ενίσχυσης που προτείνουν οι Βρυξέλλες ανέρχεται σε 750 δισ. ευρώ και στο οποίο αν προστεθούν και οι άλλοι επενδυτικοί μηχανισμοί, τα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν θα φθάσουν συνολικά το 1,2 τρισ. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να δώσει μεγάλη ανάσα σε όλες τις χώρες.

ΕΙΝΑΙ γνωστή η αντίθεση χωρών όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία στην έκδοση ευρωομολόγου. Όμως για πρώτη φορά, σύμφωνα με την πρόταση της κ. Φον ντερ Λάιεν, θα υπάρχει μια κοινή έκδοση από την Κομισιόν και επιπλέον θα διατεθούν επιχορηγήσεις στις χώρες μέλη μαζί με δάνεια. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο, χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν πληγεί περισσότερο, θεωρούν ότι οι προοπτικές είναι θετικές, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του και την ελπίδα ότι τελικώς θα επιτευχθεί συμβιβασμός.

ΜΑΛΙΣΤΑ, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσά από αυτά που θα εκταμιευθούν για την ανάκαμψη, καθώς το σχέδιο προβλέπει ότι θα λάβει 22,5 δια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια. Κάτι που οφείλεται και στην προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά και στο γεγονός ότι η οικονομία της πλήττεται ιδιαίτερα σε τομείς όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Η Ευρώπη μπορεί να καθυστέρησε, αλλά απαντά στις ανάγκες με ζεστό χρήμα. Ας ελπίσουμε ότι το σχέδιο θα εγκριθεί και από τους ηγέτες των χωρών. Γιατί είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλες τις χώρες ώστε να μπορέσουν να ανακάμψουν την επόμενη ημέρα. Και η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει καθώς αντιμετωπίζεται πλέον ως ισότιμος εταίρος.

TA ΝΕΑ

Τα μυστικά του φράχτη των 26 χιλιομέτρων

Το σχέδιο για την ισχυροποίηση της συνοριακής γραμμής του Έβρου που θα ξεκινάει περίπου από τους Κήπους και θα φτάνει ως την περιοχή του Πόρου Φερών

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Απόρθητα απέναντι στις τουρκικές απειλές επιδιώκει να κάνει τα σύνορα η κυβέρνηση επισπεύδοντας την κατασκευή νέου φράχτη στο νότιο κομμάτι του Εβρου που θα έχει μήκος 26 χιλιόμετρα και θα εκτείνεται από τους Κήπους έως την περιοχή του Πόρου Φερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου η κατασκευή του φράχτη να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επισκέφτηκε την ακριτική περιοχή: «Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της Ελλάδας». Την ίδια ώρα η προκλητικότητα της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα βρισκόταν στο επίκεντρο σύσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

TO ΝΕΟ «ΤΕΙΧΟΣ». Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι αυτό που έχει αναλάβει να τρέξει τις διαδικασίες, όπως συνέβη και με τον υπάρχοντα φράχτη στο βόρειο τμήμα του Εβρου. Ο νέος φράχτης θα έχει μήκος 26 χιλιόμετρα και θα κατασκευαστεί στο νότιο τμήμα του Εβρου, εκεί δηλαδή όπου το ποτάμι είναι το φυσικό σύνορο Ελλάδας Τουρκίας. Το νέο τείχος του Εβρου θα ξεκινάει περίπου από τους Κήπους και θα φτάνει έως την περιοχή του Πόρου Φερών. Πρόκειται για μία περιοχή που περικλείει περάσματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν μετανάστες και δύσβατα σημεία που ήταν δύσκολο να επιτηρηθούν και να ελεγχθούν.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΒΟΥΤΣΗ. Η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει τις διαδικασίες με ρυθμούς κατεπείγοντος τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου του έργου καθώς έχει τη βεβαιότητα ότι η Αγκυρα σύντομα θα ξαναστείλει χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα. Σε αντίθεση με το παρελθόν και τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρχαν για τον φράχτη τώρα όλοι επικροτούν τα μέτρα οχύρωσης των συνόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε (στο Mega) ότι «ο φράχτης στον Εβρο μπορεί και πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα στο να υπάρχει φράχτης».

ΜΕ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ. Οι προδιαγραφές του νέου φράχτη στο νότιο τμήμα του Εβρου θα είναι αντίστοιχες με του υπάρχοντος φράχτη, μήκους 10,3 χιλιομέτρων, η αντοχή του οποίου δοκιμάστηκε στα πρόσφατα επεισόδια με τους μετανάστες. Θα έχει κι αυτός διπλή περίφραξη πακτωμένη με σκυρόδεμα και ισχυρό συρματόπλεγμα, εφοδιασμένο και με κονσερτίνα (λεπιδοφόρο σύρμα). Το ύψος του αναμένεται να είναι 2,5 έως 3 μ. Ο υπάρχων φράχτης έχει εξωτερική περίφραξη ύψους 2,5 μέτρων και η δεύτερη περίφραξη, στην ελληνική πλευρά, έχει ύψος 3 μέτρα. Η απόσταση μεταξύ των δύο περιφράξεων είναι μόλις 1,20 μ. Με την ολοκλήρωσή του ένα μεγάλο μέρος των ελληνοτουρκικών συνόρων θα είναι στεγανοποιημένο, αφού φράχτης θα υπάρχει στα 36,3 από τα συνολικά 212 χιλιόμετρα ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο. Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να επισπεύσει τις διαδικασίες έχει ήδη εκδώσει ΠΝΠ, επισημαίνοντας ότι η επέκταση του φράχτη δεν απαιτεί έκδοση οικοδομικής άδειας ή άδειας εκτέλεσης εργασιών.

Ενίσχυση στην προστασία των συνόρων θα προσφέρει και η αύξηση κατά 480 των οργανικών θέσεων των συνοριακών φυλάκων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το πράσινο φως και αναμένεται να ακολουθήσει η διαδικασία των προσλήψεων.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΛΜΕΡ. Τις συστηματικές προσπάθειες των ΗΠΑ για τη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογράμμισε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ, σε ομιλία του στο think tank German Marshall Fund. Ο Πάλμερ αναφέρθηκε στις προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση». Αναφερόμενος στη μεταναστευτική κρίση στον Εβρο τόνισε ότι και ο ίδιος κατά την επίσκεψη του στην Αλεξανδρούπολη το Μάρτιο «ενθάρρυνε» την Τουρκία «να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις», λέγοντας ότι «έκτοτε η ένταση στα σύνορα αποκλιμακώνεται».

Η άλλη όψη
ΟΥΤΟΠΙΑ
Από ρομαντισμό, από φανατισμό ή απλώς από βολονταρισμό, η Αριστερά πίστευε ανέκαθεν πως η θέληση είναι ικανή να μεταβάλει την πραγματικότητα. Και πως όταν αυτό δεν επιτυγχάνεται, φταίει η πραγματικότητα. Το κακό είναι, για να παραφράσουμε τον Διονύση, πως στο μεταξύ η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δική σου ιδεολογία. Ή θα προσαρμοστείς λοιπόν ή θα εξαφανιστείς. Για να μη συμβεί το δεύτερο, ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε χθες, διά στόματος Βούτση και Κατρούγκαλου, όχι μόνο πως πρέπει να υπάρχει φράχτης στον Εβρο, αλλά και να μεγαλώσει. Προσοχή, όμως: όχι για να λυθεί το Προσφυγικό, αλλά για να αντιμετωπιστεί ο Ερντογάν που χρησιμοποιεί το Προσφυγικό. Το αποτέλεσμα είναι φυσικά το ίδιο. Απλώς ικανοποιούνται πολλαπλά ακροατήρια. Κι αν αντιδράσει η Νεολαία του κόμματος, που παλιότερα απαιτούσε να ξηλωθεί ο φράχτης της ντροπής, η απάντηση είναι έτοιμη: «Εχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται ακόμη και την ουτοπία».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ

TA ΝΕΑ

MONEY TALKS

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Διαδικτυακή συζήτηση διοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, για σήμερα Πέμπτη 28 Μαΐου 2020, στις 17.00, με θέμα «The Future of International Trade after the COVID-19». Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο ευρωπαίος επίτροπος Phil Hogan και οι Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, υπουργείο Εξωτερικών, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, Peter Sandler, Director at DG trade (Resources, Information, and Policy Coordination), Victor do Prado, Director Council and Trade Negotiations Committee, WTO, Eckart von Unger, Deputy Head Department External Economic Policy. Συντονιστής: Alan Beattie, World Trade Editor, Financial Times. Για ναπαρακολουθήσετε τησυζήτηση, μπορείτενα εγγραφείτεστο https: www.crowdcast.io e defoe26 utm source msd2

TA ΝΕΑ

ΓΝΩΜΗ
Ο Έβρος είναι μόνον η άκρη του νήματος

ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗ Η. ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ

Από τις Καστανιές του Εβρου κατεβαίνοντας νότια μέχρι τη Ρόδο. Και μετά συνεχίζοντας ανατολικά, μέχρι το Καστελλόριζο και την Κύπρο. Και από εκεί επιστρέφοντας δυτικά, μέχρι την Κρήτη. Και μετά ανεβαίνοντας βόρεια, μέχρι το Πασά λιμάνι, την τουρκική βάση της Αυλώνας, διαγράφεται μείζων κυκλωτική κίνηση του τουρκικού επεκτατισμού. Η αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας στα εαρινά γεγονότα του Εβρου έδειξε πλήρη συναίσθηση της απειλής, ενώ και το πολιτικό σύστημα επέδειξε στοιχειώδη αντανακλαστικά, που απέτρεψαν την τουρκική επιχείρηση υβριδικής εισβολής μέσω αντιπροσώπων. Η δε αντιπολίτευση βασικά εσιώπησε, συναισθανόμενη ότι και η ίδια θα ήταν υποχρεωμένη να δράσει όπως η κυβέρνηση.

Παρά ταύτα, η ελληνική αντίδραση χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα. Υπάρχει επικέντρωση στη θωράκιση του Εβρου, και πολύ σωστά. Αλλά δεν υπάρχει ο αναγκαίος, περισσότερο από κάθε ίσως άλλη φορά στη νεότερη ελληνική ιστορία, γενικότερος και συνολικότερος σχεδιασμός. Που να αφορά όχι μόνον τον Εβρο, αλλά όλα τα σύνορά μας. Που να αφορά όχι μόνον τη συγκυριακή απειλή, αλλά το μέλλον μας ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους έναντι ενός γείτονα που διαμφισβητεί συνολικά την ακεραιότητά μας.

Διότι ένα κέρδος από την τελευταία διετία παροξυσμού της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι η αποκάλυψη των πραγματικών της προθέσεων. Αμφισβητείται συνολικά η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο με το εφεύρημα της τουρκικής γαλάζιας πατρίδας . Αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στα μεγάλα και πυκνοκατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με την ευρεσιτεχνία της στρατιωτικοποίησής τους. Αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στην (βάσει του διεθνούς δικαίου) ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Εκπέμπεται αίσθημα ευθύνης της μητέρας Τουρκίας προς τους μουσουλμάνους πολίτες τρίτων χωρών. Και εκφράζεται δημοσίως αίσθημα αδικίας για τη συρρίκνωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στον στενό κορσέ της κεμαλικής Τουρκίας.

Αλλά πολύ πιο επικίνδυνες από τα λόγια είναι οι πράξεις. Η τουρκική στρατιωτική παρουσία, υπό διαφορετικά προσχήματα, στη Συρία, στη Λιβύη και στην Αλβανία δημιουργεί γεωστρατηγικό κλοιό γύρω από την Ελλάδα. Σε διπλωματικό επίπεδο, οι άριστες σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γερμανία, η καταστατικά ουδέτερη στάση του NATO και η επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της Γενικής Συνέλευσης του OHE από τούρκο διπλωμάτη διαμορφώνουν την πλέον επικίνδυνη για την Ελλάδα συγκυρία εδώ και έναν αιώνα.

Επομένως το διακύβευμα δεν είναι μόνον η μαζική εισέλευση χιλιάδων δυστυχισμένων εργαλειοποιημένων προσφύγων από τον Εβρο. Αυτοί είναι η εμπροσθοφυλακή ενός πολύ μεγαλύτερου σχεδίου. Που είναι η άρση των συνεπειών του μεγαλύτερου πλήγματος που δέχθηκε η Τουρκία στη νεότερη ιστορία της, δηλαδή της Ελληνικής Επανάστασης. Και ασφαλώς, όπως και οι πρωτοετείς φοιτητές διεθνών σχέσεων γνωρίζουν, τέτοιας εμβέλειας προθέσεις δεν αντιμετωπίζονται με κατευνασμό, διαπραγματεύσεις, ούτε καν οριακές υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Ούτε βέβαια και με «συνολικές συμφωνίες», όπως πρότεινε προ ημερών πρώην υπουργός Εξωτερικών. Εκτός αν είμαστε διατεθειμένοι να εκχωρήσουμε μέρος της κυριαρχίας μας, κάτι ασφαλώς εκτός της σκέψης οιουδήποτε έλληνα πολιτικού και πολίτη.
Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης. Από τις εκδόσεις Καπόν κυκλοφορεί το βιβλίο του «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα

TA ΝΕΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Ερντογάν ετοιμάζει ευρυ ανασχηματισμό

Σε ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό πρόκειται να προχωρήσει σύντομα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον έγκυρο τουρκικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Τ24. Επικαλούμενο τον διευθυντή της εταιρείας Ευρασιατικών Ερευνών Κεμάλ Οζκιράζ, το άρθρο αναφέρει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει περιοδείες σε όλη τη χώρα μετά την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας και κατόπιν θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο κυβερνητικό του επιτελείο. Ο Ερντογάν σκοπεύει να διορίσει τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον νυν υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ωε αντιπροέδρους, ενώ ο Μπεράλ αλ Μπαϊράκ, υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, αντικαθιστώντας τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

TA ΝΕΑ

Σωσίβιο 32δις ευρώ για την Ελλάδα

Κερδισμένη είναι η Ελλάδα από το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ. Και αυτό όχι μόνο λόγω της αύξησης του τελικού ποσού των χρηματοδοτήσεων που θα διατεθούν από το Ταμείο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις που το τοποθετούσαν στα 500 δισ. ευρώ, αλλά και γιατί για την κατανομή των κονδυλίων ελήφθη υπόψη το κριτήριο της ύφεσης. Στο μέτωπο αυτό η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει τη χειρότερη επίδοση φέτος στην ευρωζώνη.

Ετσι έγινε η μεγάλη ανατροπή, με αποτέλεσμα στη χώρα μας να αναλογούν από το υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκό Ταμείο χρηματοδοτήσεις ύψους 32 δισ. ευρώ αντί των αρχικών εκτιμήσεων για 10 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό στήριξης αποτελεί «σωσίβιο» για την ελληνική οικονομία και την τοποθετεί στην πλέον επωφελούμενη χώρα σε σχέση με τη συμμετοχή στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ανακοινώσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, προκάλεσαν την ικανοποίηση του Μεγάρου Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει την πρόταση «τολμηρή». Η θετικότερη των προσδοκιών απόφαση προκάλεσε θετική αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην αγορά ομολόγων. Τα ποσά θα διατεθούν για δημόσιες επενδύσεις σε σχέδια ενίσχυσης των κλάδων υγείας, ψηφιακών υποδομών, πράσινης ανάπτυξης, καινοτομίας και φυσικά για δημιουργία θέσεων εργασίας. Η διαχείριση των πόρων και η αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων θα γίνεται από την Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ενώ τα ευρωπαϊκά εργαλεία θα αποδεσμεύουν σε δόσεις τα ποσά, ανάλογα με την πρόοδο.

ΛΑΓΚΑΡΝΤ: ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΕΚΤ
Ευρωσωσίβιο 32 δισ στην ύφεση


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Χρηματοδοτήσεις σωσίβιο ύψους 32 δισ. ευρώ στην ιστορική ύφεση προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ θα δοθούν υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 9,4 δισ. ευρώ μέσω δανειοδότησης. Πρόκειται για μεγάλη ανατροπή συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις που τοποθετούσαν το μερίδιο των χρηματοδοτήσεων για την Ελλάδα στα επίπεδα των 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτό που άλλαξε άρδην τα δεδομένα προς όφελος της χώρας μας ήταν όχι μόνο η αύξηση του συνολικού ποσού της πρότασης της Κομισιόν στα 750 δισ. ευρώ (από τα 500 δισ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά) αλλά και το γεγονός ότι κριτήριο για την κατανομή των κονδυλίων αποτέλεσε το μέγεθος της ύφεσης σε κάθε χώρα.

Στη συνολική ευρωπαϊκή δύναμη πυρός της η Κομισιόν προσθέτει το νέο πακέτο ανάκαμψης με τον τίτλο «Next Generation EU» αξίας 750 δισ. ευρώ (500 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις 250 δισ. ευρώ δάνεια) και τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό 2021 - 2027 αξίας 1,1 τρισ. ευρώ, με τις συνολικές χρηματοδοτήσεις να ανέρχονται σε 1,85 τρισ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν σε δόσεις.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει επιπλέον 43 δισ. ευρώ μεικτά ή περί τα 32 δισ. ευρώ καθαρά, αν αφαιρεθεί η εθνική συνδρομή των περίπου 11 δισ. ευρώ. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως η Ελλάδα, πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης, θα ωφεληθεί αρκετά από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως για παράδειγμα από το Ταμείο Συνοχής και από το Ταμείο Μετάβασης. Από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράστηκε ικανοποίηση από τις χθεσινές ανακοινώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πρόταση εκτιμάται πως αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, όμως η νέα πρόσκληση παραμένει η πολιτική νομιμοποίηση του Ταμείου, η οποία προσδοκάται να επιτευχθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πακέτο 750 δισ. ευρώ, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων μέσω κοινής έκδοσης χρέους. Ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλά. Τώρα εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων . Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολιάζοντας τις αποφάσεις τόνισε πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το ενισχυμένο χρηματοδοτικό πακέτο που της αναλογεί, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει για να πυροδοτήσει τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας προς όφελος όλων των Ελλήνων. Με σύνεση και υπευθυνότητα, δεν θα το ξοδέψουμε, αλλά θα το επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα». Οπως επισημαίνει ο Στέλιος Πέτσας, οι προτάσεις πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει η Ελλάδα για το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή να είναι μεγάλο, φιλόδοξο, ευέλικτο, να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια και να χρηματοδοτηθεί από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό. Με ομπρέλα την Κομισιόν, η οποία θα διαχειρίζεται τόσο τους πόρους, όσο και την εποπτεία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, το σχέδιο ανάκαμψης βασίζεται και στο αναθεωρημένο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο εμπλουτίζεται με το ταμείο ανάκαμψης Next Generation. Θα χρηματοδοτηθεί από μεγάλης κλίμακας δανεισμό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία με τη σειρά της θα αυξήσει τους ίδιους πόρους μέσω νέων φόρων (π.χ. τέλος πράσινης σακούλας, διοξειδίου κ.λπ.), μέσω δανεισμού από τις διεθνείς αγορές και από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Τα κράτη μέλη θα καταθέτουν σχέδια αποκατάστασης, στο πλαίσιο των εθνικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων, με επενδυτικές προτεραιότητες, ενώ αναμένεται τα ευρωπαϊκά εργαλεία να αποδεσμεύσουν τα ποσά, σε δόσεις, ανάλογα με την πρόοδο. Ας βάλουμε στην άκρη τις παλιές προκαταλήψεις. Είναι η ώρα της Ευρώπης... Η κρίση την οποία καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστια... Αλλά η ευκαιρία για την Ευρώπη είναι επίσης τεράστια, όπως και η ευθύνη μας για να πράξουμε αυτό που πρέπει στην κατάσταση αυτή , δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

TA ΧΡΗΜΑΤΑ του προγράμματος για την «επόμενη γενιά», όπως το χαρακτήρισε η Κομισιόν, θα σηματοδοτούν την ανάκαμψη και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μέσω του Ταμείου ύψους 750 δισ. ευρώ, θα δίνεται χρηματοδοτική στήριξη για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, με κύρια στόχευση τους κλάδους της Υγείας, τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις, την ενέργεια και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εθνικών οικονομιών. Αν και η υποστήριξη θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα κράτη μέλη, το νέο αυτό εργαλείο φιλοδοξεί να επικεντρωθεί κυρίως στα πιο επηρεαζόμενα κράτη, όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Επίσης, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει σημαντικά ποσά από τα περίπου 55 δισεκατομμύρια ευρώ των τρεχόντων προγραμμάτων πολιτικής συνοχής (έως το 2022). Αυτά τα ποσά είναι στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας Αντίδραση της ΕΕ (REACT EU), τα οποία θα διατεθούν βάσει των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, κυρίως, για τη στήριξη των εργαζομένων και των πληττόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, το συνολικό χρηματοδοτικό πακέτο περιλαμβάνει ακόμη μια πρόταση ενίσχυσης του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης σχεδόν 40 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τα κράτη μέλη στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Επίσης, προβλέπεται και ενίσχυση ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιπροσθέτως, σημαντική είναι η αναβάθμιση του επενδυτικού προγράμματος της Ευρώπης InvestEU για την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε έργα, ιδίως εκείνων που συνδέονται με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει σημαντικό ποσοστό από αυτά τα χρήματα, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τις μεταρρυθμίσεις και τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία σχολίασε στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Μελέας, εθνικός εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, μέσω προγραμμάτων στήριξης απασχόλησης και ενθάρρυνσης δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, θα είναι σε θέση να λάβει σημαντικό ποσό από το ReactEU.

TA ΝΕΑ

Μικροπολιτικά παιχνίδια με τη γερμανική ταξιδιωτική οδηγία

Ανταπόκριση
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Για την επόμενη εβδομάδα αναβλήθηκε η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να άρει την απαγορευτική ταξιδιωτική οδηγία από τις 15 Ιουνίου. Η απόφαση παραπέμφθηκε στο τακτικό υπουργικό συμβούλιο στις 3 Ιουνίου. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ετοιμάσει τα σχετικά για άρση της αυστηρής προειδοποίησης προς τους Γερμανούς να αποφύγουν ταξίδια στο εξωτερικό που εκδόθηκε για την πανδημία κορωνοϊού στις 17 Μαρτίου και ισχύει μέχρι τις 14 Ιουνίου. Στο διάστημα αυτό επαναπατρίστηκαν πάνω από 240.000 γερμανοί τουρίστες που είχαν εγκλωβιστεί σε διάφορες χώρες.

Στόχος είναι στις 15 Ιουνίου να αντικατασταθεί η προειδοποίηση με ταξιδιωτικές οδηγίες για τις ευρωπαϊκές χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Το σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τα κριτήρια διευκόλυνσης του «εσωτερικού ευρωπαϊκού τουρισμού», σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, προβλέπει την άρση της προειδοποίησης για 31 συνολικά ευρωπαϊκές χώρες, τις υπόλοιπες 26 χώρες μέλη της EE, καθώς επίσης τη Βρετανία και τις χώρες του Σένγκεν, Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν.

Στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ότι η άρση των περιορισμών είναι έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό και για τις οποίες είναι σημαντικό να μη χαθεί ολόκληρη η τουριστική σεζόν, όπως είπε χθες εκπρόσωπος του υπουργείου. «Η αναζωογόνηση του τουρισμού είναι σημαντική για τους ταξιδιώτες και τη γερμανική ταξιδιωτική βιομηχανία, καθώς και για την οικονομική σταθερότητα στις αντίστοιχες χώρες προορισμούς», αναφέρεται στο προσχέδιο απόφασης.

Η ΕΙΚΟΝΑ της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι θετική και αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση της Γερμανίας. Η αντίδραση των ελληνικών Αρχών ήταν αξιέπαινη , τόνισε στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέφαν Μάγερ. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με εκτενή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μπιλντ» κάλεσε επίσης τους γερμανούς τουρίστες να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Οι Γερμανοί θεωρούνται «πρωταθλητές των ταξιδιών» και τροφοδοτούν ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού τουρισμού. Ωστόσο, φέτος είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι. Αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση δείχνει ότι το 53% των Γερμανών δεν συζητά καν ταξίδια στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι. Σε ένα ποσοστό 15% θα ταξιδέψουν πιθανότατα εντός Γερμανίας για διακοπές. Αποφασισμένοι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό είναι 16% των Γερμανών, ενώ σε ένα ποσοστό 11% είναι θετικά διακείμενοι. Η γενική εκτίμηση είναι ότι όλοι περιμένουν να αποσαφηνιστεί η κατάσταση και με τις ταξιδιωτικές οδηγίες που θα εκδώσει το υπουργείο Εξωτερικών.

Στη χθεσινή αναβολή της απόφασης οδήγησε η αντίδραση του μικρότερου εταίρου της κυβέρνησης της Μέρκελ, της Χριστιανικοινωνικής Ενωσης (CSU) και του προέδρου της, πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, που επικρίνει τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας ότι δεν συνεννοήθηκε με τους κυβερνητικούς εταίρους. Παρά την αναβολή, αναμένεται ότι η απόφαση για την άρση των περιορισμών θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα για να τεθεί έγκαιρα σε ισχύ στις 15 Ιουνίου. Τα μικροπολιτικά παιχνίδια του βαυαρού πρωθυπουργού ανέβαλαν την απόφαση άρσης της ταξιδιωτικής προειδοποίησης. Ο Ζέντερ χρησιμοποίησε εξαρχής την κρίση κορωνοϊού για να τονίσει το ηγετικό του προφίλ, κόντρα πρωτίστως στον Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Αρμιν Αάσετ. Διεκδικούν και οι δύο, ανοιχτά είτε καλυμμένα, τη διαδοχή της Μέρκελ στην καγκελαρία. Αλλά στην περίπτωση της ταξιδιωτικής οδηγίας η μικροπολιτική του Ζέντερ δεν πλήττει μόνο τη Γερμανία αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

TA ΝΕΑ

Κορωνοϊός: οι προκλήσεις της επόμενη μέρας, από το ΕΛΙΑΜΕΠ και «ΤΑ ΝΕΑ»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ με θέμα «Κορωνοϊός, η επόμενη μέρα: Τι κερδίσαμε, τι κινδυνεύουμε να χάσουμε;» διοργανώνουν το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ». Η συζήτηση, στην οποία μεταξύ άλλων θα αναλυθούν οι προκλήσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι στο κοινωνικό πεδίο, στο πεδίο της οργάνωσης του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16.00 και θα μεταδοθεί ζωντανά στις ιστοσελίδες του ΕΛΙΑΜΕΠ (www.eliamep. gr) και της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» (www.tanea. gr) και στους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube και στο Facebook. Θα συμμετάσχουν οι Γιώργος Παγουλάτος, γενικός διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Λίνα Παπαδοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Μιχάλης Μήτσος, ενώ το κοινό μπορεί να στέλνει τα ερωτήματά του πριν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο events eliamep.gr.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Περίεργη» πρόταση Ντόρας για σύναψη συνολικής συμφωνίας με την Τουρκία

ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ δήλωση για τα εθνικά μας θέματα, που εγείρει εύλογα ερωτήματα, έκανε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη (φωτό), η οποία πρότεινε τη σύναψη μιας συνολικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οπως υποστήριξε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, αυτή η συμφωνία «θα αφορά θέματα οικονομίας, ασφάλειας, συνόρων και θα προβλέπει τη συμμόρφωση της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο. Οι ευρωτουρκικές σχέσεις πρέπει να καθοριστούν με αυτή την καθολική συμφωνία, και η Ε.Ε. δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο και να δράσει προς την κατεύθυνση αυτή».

Πρόταση που, αν μη τι άλλο, χρήζει πολλών εξηγήσεων και απαντήσεων σε διάφορα ερωτήματα που προκύπτουν από τη διατύπωση και μόνο της συγκεκριμένης σκέψης. Η κυρία Μπακογιάννη, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση, την οποία οργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικών Ιδρυμάτων ΕΝΟΡ EU, αναφερόμενη στο Μεταναστευτικό, σημείωσε:

«Ξέρουμε ότι βρισκόμαστε εν όψει ενός νέου κύματος, δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως το Μεταναστευτικό θα παραμείνει και τις επόμενες δεκαετίες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από καμία χώρα, αλλά μόνο από την Ε.Ε. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, να δούμε το θέμα του ασύλου, δεν μπορούμε να αφήσουμε τις χώρες που είναι στα σύνορα να το αντιμετωπίσουν μόνες τους».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μας πούλησαν οι Ιταλοί στη Λιβυη!

 Αποκάλυψη «βόμβα» Χαφτάρ για ιταλική υποστήριξη σε τούρκικα πλοία που προσέγγιζαν τη βορειοαφρικανική χώρα

Ιταλία κάνει «πλάτες» στην Τουρκία και της ανοίγει θαλάσσιους άξονες για να μεταφέρει όπλα και μισθοφόρους στην Τρίπολη της Λιβύης προς ενίσχυση των δυνάμεων του Αλ Σάρατζ και ταυτόχρονα πουλάει την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχουν αναπτύξει τη δύναμη «Ειρήνη» στην περιοχή για να επιβλέψουν το εμπάργκο όπλων και να σταματήσουν τα δόλια σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν.

Η στάση της Ρώμης υπονομεύει τα ελληνικά συμφέροντα σε όλη τη Μεσόγειο

Τον άθλιο, αντιευρωπαϊκό και φιλοτουρκικό ρόλο της Ιταλίας αποκάλυψε ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, δίνοντας στη δημοσιότητα χθες, μέσω twitter, δορυφορικές φωτογραφίες και χάρτες ως αδιάσειστα στοιχεία της στήριξης της κυβέρνησης Κόντε στον Ταγίπ Ερντογάν. Στις εικόνες φέρεται ότι δύο ιταλικά πλοία υποστηρίζουν την προσέγγιση τουρκικού πλοίου στις ακτές της Λιβύης, περιοχή που ελέγχει η κυβέρνηση Σάρατζ προκειμένου να αποβιβάσουν όπλα, πυρομαχικά και ίσως μισθοφόρους που πολεμούν κατά των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ. «Η παλιά κατοχή έχει επιστρέψει. Ιταλία και Τουρκία τώρα υποστηρίζουν τρομοκράτες της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους, αλλά οι Λίβυοι θα πολεμήσουν για άλλη μια φορά, όπως κάποτε οι πατέρες τους» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Χαλίφα Χαφτάρ και συνοδεύει την ανάρτηση αυτή με δορυφορικούς χάρτες, σύμφωνα με τους οποίους ιταλικά πλοία, μαζί με τα τουρκικά, ενισχύουν την κυβέρνη ση της Τρίπολης.

Εικάζεται πως αυτές οι δορυφορικές εικόνες είναι έργο των Ρώσων, οι οποίοι πλέον ενισχύουν την εμπλοκή τους στη Λιβύη, τάσσονται υπέρ του Χαφτάρ και τον εξοπλίζουν με αεροσκάφη τύπου Mig- 29 και Sukhoi- 24. Οι πύραυλοι ενός εξ αυτών των αεροσκαφών, μάλιστα, φέρεται ότι έπληξαν, σύμφωνα με πηγές του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, τουρκική φρεγάτα και τουρκικό εμπορικό πλοίο που βρίσκονταν στο λιμάνι της Τρίπολης προς αποβίβαση Σύρων μισθοφόρων.

 Ο ρόλος της Ιταλίας θα έπρεπε να απασχολεί (σ.σ.: και απασχολεί, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες) ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού υποσκάπτει και υπονομεύει την ασφάλεια στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η Ρώμη έχει ταχθεί, όχι εμφανώς αλλά υπογείως, υπέρ της Άγκυρας, αφού τα συμφέροντά τους συμπίπτουν στη Λιβύη και στις πετρελαιοπηγές που ελέγχει η κυβέρνηση Σάρατζ, αλλά το σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι η σχέση Κόντε -Ερντογάν δείχνει να επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα της χώρας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Καταρχάς, υπάρχει το μνημόνιο Ερντογάν- Σάρατζ που με τα χίλια ζόρια αποδοκίμασε η Ιταλία. Με την ενίσχυση της κυβέρνησης της Τρίπολης κινδυνεύει να επικρατήσει ο Σάρατζ και να παγιωθεί μια συμφωνία που ναι μεν είναι παράνομη, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει τετελεσμένα σε συμφερόντων της χώρας μας. Μόνο με μια ενιαία, συντονισμένη και ξεκάθαρη καταδίκη του μνημονίου Τουρκίας Λιβύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση γενικότερα θα ακυρώνονταν οι επιδιώξεις αξιώσεις του Ερντογάν νοτίως της Κρήτης. Η Ιταλία, ωστόσο, «κάνει νερά» και, όπως αποδεικνύεται, λειτουργεί με δόλιο τρόπο.

Αρκεί να θυμίσουμε ότι με πρόσχημα την κρίση του κορονοϊοΰ η ιταλική πετρελαϊκή ENI ανέβαλε το ενεργειακό πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ, παρασύροντας και τη γαλλική Total, αφού από κοινού εκμεταλλεύονται τα οικόπεδα της Λευκωσίας. Όταν δε η Τουρκία με τα γεωτρύπανα που έστειλε στην κυπριακή ΑΟΖ στόχευσε σε συγκεκριμένα σημεία που έχουν εντοπιστεί πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, οι υποψίες στράφηκαν στην ENI, που έχει κάνει έρευνες στην περιοχή. Ολως... τυχαίως η ιταλική εταιρία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα πετρελαίου της Τρίπολης που ελέγχει ο Σάρατζ Η Ιταλία, μάλιστα, ήταν η χώρα που δεν υπέγραψε τον αγωγό EastMed με πρόσχημα εσωτερικά προβλήματα. Όλα αυτά σίγουρα δεν είναι τυχαία.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Αποκλιμάκωση made in USA

Αμερικανική παρέμβαση για μείωση των εντάσεων στα ελληνοτουρκικά - Χαμηλοί τόνοι και στη χθεσινή έκτακτη συνάντηση Μητσοτάκη με Δένδια και Παναγιωτόπουλο

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ

Στην κατεύθυνση της μείωσης των εντάσεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας εργάζονται συστηματικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε σε συζήτηση του German Marshall Fund, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ.

«Υπάρχουν προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση. Και πάλι, συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων που καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν εξελιχθούν σε κρίσεις. Αυτό δεν είναι νέο ζήτημα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε για πολλά χρόνια και μερικά από αυτά τα σημεία τριβής υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο Μάθιου Πάλμερ και υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, όταν είχε την ευκαιρία να μιλήσει «για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ε.Ε.».

«Ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις. Έκτοτε, έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται», υποστήριξε ο κ. Πάλμερ στην παρέμβαση του.

Αποκλιμάκωση δείχνει να επιζητεί και η Αθήνα. Χθες, συναντήθηκε εκτάκτως στο μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο. Μετά τη σύσκεψη δεν έγιναν δηλώσεις και, σύμφωνα με το ΑΠΕ, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, «μεγάλο μέρος τής σύσκεψης αφορούσε τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία».

Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν «στο περιεχόμενο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR». Στη συνέντευξη αυτή, ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι «δεν έγινε κάτι αξιοσημείωτο στην περιοχή του Μελισσοκομείου».

Το τοπίο για το τι πραγματικά συνέβη στον Έβρο παραμένει θολό και, χθες, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ζήτησε με αίτημα του στη Βουλή από τον υπουργό Εξωτερικών, να καταθέσει στο Σώμα τα έγγραφα των δύο ρηματικών διακοινώσεων που επιδόθηκαν στην τουρκική πλευρά. Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει επακριβώς την εθνική αντιπροσωπεία για την απάντηση της Ελλάδας στις προκλητικές τουρκικές ενέργειες».

Ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη του στον ρ/σ «Θέμα Fm», τόνισε πως «τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται και θα φυλαχθούν απολύτως», υποστήριξε ότι στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής που συνεδρίασε την Τρίτη δεν έμεινε κανένα αναπάντητο ερώτημα και σημείωσε πως τα MME αλλά και το πολιτικό σύστημα ασχολήθηκαν για τέσσερις ημέρες με το θέμα, κάτι που «δεν βοηθά την εθνική υπόθεση» και πως το ζήτημα αυτό ξεκίνησε στα MME από την Ακροδεξιά.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Πυρετός συσκέψεων για τον τουρισμό

Γαλλία και Γερμανία πιέζουν για συντονισμένο άνοιγμα των συνόρων - Η Ελλάδα συζητά διακρατική συμφωνία με άλλες 7 χώρες που είχαν λίγα κρούσματα κορονοϊού - Μελέτες για σταδιακό ξεκίνημα των πτήσεων

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΣΚΑΚΗ

Εξακολουθεί η αγωνία της κυβέρνησης να σωθεί ό,τι σώζεται στον τουρισμό, καθώς ο τουριστικός τομέας θεωρείται κρίσιμος για την έκταση που θα έχει η οικονομική κρίση η οποία βρίσκεται προ των πυλών. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τη φετινή τουριστική σεζόν, λέγοντας (STAR) ότι «ξεκινάμε από το μηδέν», αν και εκτίμησε ότι δεν θα είναι «μια απόλυτη καταστροφή».

Ως γνωστόν, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι πάμε σε μια άτακτη, μη συντονισμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανταλλαγή τουριστών ανάμεσα στις χώρες μέσω διακρατικών συμφωνιών, ωστόσο σε αυτό έχει αντιταχτεί έντονα η Ιταλία, ενώ ο πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Ρισάρ Φεράν, και ο πρόεδρος της γερμανικής Μπού ντεσταγκ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πιέζουν για συντονισμένο άνοιγμα των συνόρων.

Ειδικότερα οι Ρ. Φεράν και Β. Σόιμπλε απηύθυναν κοινή έκκληση για το άνοιγμα το συντομότερο δυνατό των συνόρων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αναφέροντας ότι «η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να εργαστούν υπέρ της άμεσης αποκατάστασης της ελεύθερης μετακίνησης μέσα στον χώρο Σένγκεν μόλις πληρούνται οι προϋποθέσεις».

Εν τω μεταξύ αναφορικά με το θέμα της σύναψης διακρατικών συμφωνιών για τη μετακίνηση πολιτών, ο Κυρ. Μητσοτάκης μετείχε χθες στην τρίτη κατά σειρά τηλεδιάσκεψη της ομάδας των ηγετών 8 χωρών που καταγράφουν χαμηλά κρούσματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας (Smart Covid-19 Management Group) και στην οποία συμμετείχαν οι Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Τσεχία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ισραήλ.

Εκεί ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου οι πτήσεις από το εξωτερικό προς την Αθήνα για τους επισκέπτες από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα, με την εφαρμογή δειγματοληπτικών τεστ.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου ανοίγουν και τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, που ανοίγει στις 15 Ιουνίου. Παράλληλα ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε απευθύνει κάλεσμα προς τους Γερμανούς τουρίστες μέσω της γερμανικής εφημερίδας Bild, αναφέροντας ότι η Γερμανία θα περιλαμβάνεται στις χώρες για τις οποίες οι Ελλάδα σκοπεύει να ανοίξει την τουριστική δραστηριότητα και προσθέτοντας ότι οι Γερμανοί θα είναι ευπρόσδεκτοι από τις 15 Ιουνίου για την Αθήνα και από την 1η Ιουλίου για απευθείας πτήσεις στα νησιά.

Στο θέμα του τουρισμού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και κατά τη χθεσινή συμμετοχή του σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Brookings και το Miller Center του Πανεπιστημίου της Virginia δηλώνοντας ότι «η πιο δύσκολη και πολύπλοκη πρόκληση του ανοίγματος αφορά το πώς γίνεται το άνοιγμα προς ταξιδιώτες από το εξωτερικό, πώς ανοίγεις σταδιακά τον κλάδο του τουρισμού, πώς διασφαλίζουμε ότι θα σωθεί ένα μέρος της τουριστικής περιόδου, διότι η Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό για σχεδόν το 20% της οικονομίας της. Κι ακόμα πώς εξασφαλίζουμε ότι όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα ταξιδεύουν ασφαλώς, έχουν μια εξαιρετική εμπειρία και δεν συμβάλλουν σε νέα έξαρση του ιού».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters, η Ελλάδα σε πρώτη φάση σκοπεύει να ανοίξει την τουριστική δραστηριότητα σε 20 - 25 χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Κύπρος, το Ισραήλ και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Σήμερα στις 11 π.μ. συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το υπουργικό συμβούλιο, όπου θα υπάρξει, μεταξύ άλλων, ενημέρωση για υγειονομικά και οικονομικά θέματα σχετικά με τον Covid-19.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Λιβύη: ομιχλώδες τοπίο σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο

ΣΕ ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ, τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο διπλωματικό πεδίο, συνεχίζεται ο «πόλεμος διά αντιπροσώπων» στη Λιβύη. Χθες η Ρωσία έσπευσε να διαψεύσει τις κατηγορίες του αρχηγείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Αφρική (US AFRICOM) ότι η Μόσχα απέστειλε μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mig-29 και Sukhoi-24 προς ενίσχυση των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα στα ανατολικά, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Η Μόσχα δεν έχει στείλει στρατιωτικούς στην Λιβύη και δεν έχει λάβει κάποιο σχετικό αίτημα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλής), Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ.

«Η θέση της Ρωσίας είναι γνωστή» σχολίασε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Δούμα, Αντρέι Κράσοφ. «Είμαστε υπέρ του τερματισμού της αιματοχυσίας στη Λιβύη και καλούμε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να αποφύγουν τη χρήση όπλων και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Είχε προηγηθεί το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκεί Λαβρόφ, με τον πρόεδρο της διεθνώς αναγνωρισμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης και σύμμαχο του Χάφταρ, Ακίλα Σάλεχ Ισα, κατά την οποία ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση του Σάλεχ περί άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών και ενεργοποίησης του ενδολυβικού διαλόγου με στόχο τον σχηματισμό ενιαίων οργάνων εξουσίας στη χώρα.

KONTRA NEWS

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ TΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

Κάλεσμα για προσευχή στην πλατεία της Αγίας Σόφιας

ΜΕ ΠΡΟΣΕΥΧΗ μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του Μπλε τζαμιού θα γίνει ο εορτασμός της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Την Παρασκευή 29 Μαΐου, πρώτη ημέρα που θα ανοίξουν τα τζαμιά έπειτα από το κλείσιμο τους λόγω της πανδημίας, αλλά και ημέρα επετείου της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, η προσευχή θα πραγματοποιηθεί από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης θρησκευτικών θεμάτων Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, στην πλατεία μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του Μπλε Τζαμιού. Ο Αλί Ερμπάς, σε διαδικτυακή του συνέντευξη με τον διευθυντή της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Yeni Safak», ανέφερε ότι «ήρθε ο καιρός να υλοποιήσουμε την κατάκτηση των τζαμιών αυτών, την 29η Μαΐου η οποία αποτελεί σύμβολο κατάκτησης». Μάλιστα συμπλήρωσε ότι είχε αυτή την έμπνευση ένα βράδυ και το πρωί αμέσως τηλεφώνησε στις επίσημες αρχές και ο Τούρκος Πρόεδρος το ανακοίνωσε. «Αν δεν υπάρχει αλλαγή θα είμαι εκεί και θα αναγνώσω το κήρυγμα απευθυνόμενος σε όλους τους μουσουλμάνους», δήλωσε ο Αλί Ερμπάς.

KONTRA NEWS

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Συμπληρώθηκαν 101 χρόνια από τότε που οι νεότουρκοι υπό την υψηλή εποπτεία της Γερμανίας του Κάιζερ, με καθοδηγητή τον Γερμανό αρχιστράτηγο Λίμαν Φον Σάντερς, ολοκλήρωσαν το σχέδιο τους για τον οριστικό αφανισμό των Ελλήνων του Πόντου. Το ολοκαύτωμα του ποντιακού Ελληνισμού, που διατήρησε την αρχαία ελληνική γλώσσα πάνω από 3.000 γλώσσα, ζητά την ιστορική του δικαίωση. Τα 355.000 περίπου θύματα της αγριότητας της τουρκικής βαρβαρότητας στο διάστημα 1916-1923, όπου διαπράχθηκε συνειδητά η γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού και ο βάρβαρος ξεριζωμός ενός ολόκληρου λαού από τις εστίες του Εύξεινου Πόντου, ζητούν την ηθική δικαίωση. Δικαίωση που δεν αφορά μόνο τον Ποντιακό ελληνισμό, αλλά και την ανθρωπότητα συνολικά, έτσι ώστε να αποτελέσει παρακαταθήκη αφενός για τη μη επανάληψη εθνικών ταπεινώσεων και αφετέρου νέων ολοκαυτωμάτων στην παγκόσμια σκηνή.

Η εξόντωση του Ποντιακού ελληνισμού, που αποτελούσαν ισχυρότατο πόλο εμπορικής και πολιτιστικής ανάπτυξης στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, αλλά και των άλλων μη τουρκικών εθνοτήτων, όπως οι Αρμένιοι κ.λπ., από τους νεότουρκους αρχικά και στη συνέχεια από τον Κεμάλ, είχε την συναίνεση πολλών ευρωπαϊκών κρατών της τότε εποχής και ειδικότερα του αναπτυσσόμενου γερμανικού κεφαλαίου, το οποίο προσπαθούσε να διεισδύσει οικονομικά στην ευρύτερη περιοχή των ορίων της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η γενοκτονία και ο εξανδραποδισμός των Ποντίων και των Αρμενίων με θύματα περισσότερο από 1.400.000 ανθρώπους, εκ των οποίων 350.000 Ελληνοπόντιοι, έγινε στη βάση του τουρκικού εθνικισμού των νεότουρκων και της ιδεολογικής ομπρέλας του παντουρκισμού του Κεμαλικού καθεστώτος, σύμφωνα με την οποία στη θέση της ανοιχτής κοινωνίας των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Μαρωνιτών, των Κούρδων κ.λπ., η οποία είχε εγκαθιδρυθεί πριν από την επανάσταση των νεότουρκων το 1908, έπρεπε να αναδειχθεί και να επιβληθεί με «σιδερένιο» τρόπο μόνο το τουρκικό στοιχείο.

Η εφαρμογή στην πράξη της αιματηρής αυτής γιγάντιας εθνοκάθαρσης, που αποτελούσε τον πρόδρομο της ναζιστικής θηριωδίας, αποτέλεσε τον πυρήνα αυτής της εφιαλτικής ανθρώπινης τραγωδίας, που εξελίχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Από την ίδια άλλωστε, παντουρκική ιδεολογία κινείται και το σημερινό νέο οθωμανικό καθεστώς του Ερντογάν, που απειλεί άμεσα τη χώρα μας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στον άξονα Θράκη – Αιγαίο - Κύπρο, καθώς και άλλες γειτονικές χώρες.
Γεώργιος Παπασίμος

KONTRA NEWS

Έχει ο καιρός γυρίσματα

ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ η Παμμακεδονική Ένωση επισημαίνει ότι έχει αθετήσει πλήρως όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις και μιλά για πιστή τήρηση της Συμφωνίας, ενώ τη χαρακτήριζε «εθνικά επιζήμια». Στην ανοιχτή επιστολή της η Ένωση, που αποτελεί Ομοσπονδία Μακεδονικών Σωματείων, καυτηριάζει τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και σημειώνει πως «Η ώρα της Αλήθειας έφτασε». Αφού κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι αρνήθηκε να συναντήσει εκπροσώπους μακεδονικών ενώσεων του ελλαδικού χώρου και των ομογενών, σημειώνει ότι «όχι μόνο δεν εναντιώνεται αλλά επικροτεί τις εις βάρος μας εξελίξεις». Μάλιστα, η επιστολή του επισημαίνει ότι Κατακριτέος είναι όχι μόνον εκείνος που ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και εκείνος ο οποίος την εφαρμόζει «πιστά». Αλλά τους είχαν υποσχεθεί και άλλα κάνουν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου