Σελίδες

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2020


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ενημέρωση για τις προκλήσεις

Τις κινήσεις της Άγκυρας ανέλυσαν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής οι κ. Δένδιας, Παναγιωτόπουλος και Φλώρος

Οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη σε όλο τον Έβρο θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν, υπογράμμισαν οι κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Λεπτομερή και επί χάρτου ενημέρωση για την κατάσταση στον Έβρο για περισσότερες από πέντε ώρες, έκαναν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνεπικουρούμενοι από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, με αποδέκτες τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Και οι τρεις διευκρίνισαν ότι ουδέποτε καταλήφθηκε ελληνικό έδαφος από τις τουρκικές δυνάμεις, υποβαθμίζοντας όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες στον νότιο Έβρο ως διόλου σημαντικά. Αντιθέτως και οι δύο υπουργοί περιέγραψαν με μάλλον ανησυχητικό τρόπο τη συνολική αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα.



Οι κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος υπογράμμισαν, ακόμη, ότι οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη σε όλο τον Έβρο θα συνεχιστούν αδιάκοπα, έως ότου η θωράκιση των χερσαίων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας είναι η ισχυρότερη δυνατή, με σκοπό την αποτροπή πιθανών νέων μεταναστευτικών ρευμάτων, υπό την καθοδήγηση της Άγκυρας.

Ο κ. Φλώρος διαβεβαίωσε τα μέλη της επιτροπής ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) είναι σε πλήρη ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο, όχι μόνο για την επικουρική συνδρομή σε πιθανότητα νέων προσφυγικών ροών, αλλά και για το κύριο έργο τους, την πιθανότητα στρατιωτικού επεισοδίου. Αναφερόμενος στην υπόθεση του Έβρου ο κ. Δένδιας είπε τα εξής: «Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την ακρίβεια μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση φράχτη στον Έβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας. Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του φράχτη αυτού. Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στην τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων τα οποία ζήτησαν.

Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεότερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επόμενη μέρα, ανακριβώς, ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας».

Στον φράχτη επέμεινε και ο κ. Παναγιωτόπουλος ο οποίος και επισήμανε ότι «είναι διαδικασία που θα πάρει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μήκος 26 περίπου χιλιομέτρων, με πολλές προπαρασκευαστικές εργασίες αποτύπωσης και σήμανσης εδάφους που δεν επιτελούνται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο έχει αναλάβει τυπικά να κατασκευάσει τον φράχτη αλλά από τον Στρατό Ξηράς, φυσικά και τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού που είναι αρμόδια να προχωρήσει σε αυτή την ακριβή, αλλά δύσκολη σε ορισμένα τμήματα, όπως έχετε ήδη καταλάβει, σήμανση του εδάφους».

Σε μια ευρύτερη αποτύπωση της τουρκικής προκλητικότητας προχώρησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Η Τουρκία, επισήμανε, ο κ. Φλώρος «παραβαίνει κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, σεβαστούς παγκοσμίως. Παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο και εκτελεί υπερπτήση άνωθεν εθνικού εδάφους. Προβαίνει σε μη αβλαβείς διελεύσεις στα χωρικά μας ύδατα. Εκτελεί παράνομες θαλάσσιες έρευνες και παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παραβιάζει το επιβληθέν από τον OHE εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ενώ δεν διστάζει να εκμεταλλευθεί τον ανθρώπινο πόνο και τις ελπίδες ταλαιπωρημένων ανθρώπων πολλές φορές, στους μετανάστες αναφέρομαι, για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας».

Και, όπως κατέληξε ο κ. Φλώρος, «από τον Δεκέμβριο του 2019 και εντεύθεν, αμέσως μετά την υπογραφή του παράνομου τουρκο-λυβικού μνημονίου, η αεροπορική παραβατικότητα της γείτονας έχει αυξηθεί κατακόρυφα».

ΤΑ ΝΕΑ

Επιστρέφουν εσπευσμένα στον Έβρο 400 αστυνομικοί

Εντολές επιτάχυνσης των εργασιών επέκτασης του φράχτη και των νέων οχυρωματικών έργων στις παραποτάμιες ζώνες

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Στο σφράγισμα των συνόρων στον Έβρο με την επέκταση του φράχτη, με έξτρα οχυρωματικά έργα, αλλά και με ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων επικεντρώνεται η κυβέρνηση. Για τη θωράκιση της συνοριακής γραμμής, μάλιστα, επιστρέφουν εσπευσμένα στον Έβρο 400 αστυνομικοί, ενώ επιταχύνεται και ο σχεδιασμός για νέες προσλήψεις ειδικών φρουρών. Σύμφωνα με τη σχετική διαταγή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ. στον Έβρο θα μετακινηθούν, κυρίως από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, 125 αστυνομικοί που θα ενισχύσουν τις περιπολίες στην οριογραμμή, καθώς και 280 άνδρες των ΜΑΤ που θα λειτουργήσουν ως δύναμη κρούσης στα χερσαία σύνορα, Πρόκειται για ένα τμήμα της δύναμης περίπου 1. 100 αστυνομικών που είχε μετακινηθεί στον Έβρο την περίοδο της κρίσης στις αρχές Μαρτίου και είχε αποσυρθεί στη συνέχεια. Είναι προφανές ότι η νέα διαταγή συνδέεται με τον συναγερμό που έχει σημάνει μετά το νέο σκηνικό έντασης στην παραποτάμια ζώνη.

Σε Μαξίμου, ΥΠΕΞ και Πεντάγωνο θεωρούν βέβαιο ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να ξαναστείλει χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, το μήνυμα της Αθήνας εκπέμφθηκε στο ανώτατο επίπεδο, από τον Πρωθυπουργό, δηλαδή ότι και ο φράχτης θα κατασκευαστεί και ο Εβρος θωρακίζεται κι άλλο, ενώ μέτρα λαμβάνονται και στα θαλάσσια σύνορα.

«Ο ΦΡΑΧΤΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ». Στο εσωτερικό πεδίο, η κυβέρνηση επιδιώκει να πέσουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν συνέβη τίποτα αξιοσημείωτο που να χρήζει όλης αυτής της συζήτησης, την οποία μάλιστα έσπευσε να εκμεταλλευτεί και η αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, φρόντισε να επικρίνει (Star) ανοικτά τον ΣΥΡΙΖΑ, «διότι στην ουσία υιοθέτησε μια πιο ακροδεξιά ρητορική». Περισσότερο, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στο δεύτερο μήνυμά του με αποδέκτες το εσωτερικό, αλλά πρωτίστως την Αγκυρα: «Ο φράχτης αυτός θα γίνει. Η χώρα έχει κερδίσει ως κεκτημένο τη δυνατότητα να φυλάει τα σύνορά της και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να μπορεί να πετύχει αυτόν τον στόχο», ανέφερε.

Επισημαίνεται ότι η κατασκευή του φράχτη στο νότιο τμήμα του Εβρου, στην περιοχή των Φερών, εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πλέγμα οχυρωματικών έργων και μέτρων. Πρόκειται για το σχέδιο «Εβρος No 2», το σχέδιο προετοιμασίας του υπουργείου Αμυνας για να αποτραπεί ένας δεύτερος γύρος «υβριδικής απειλής» από την Τουρκία, δηλαδή ένα καινούργιο κύμα μεταναστών, στον Εβρο και τα νησιά, το οποίο παρουσίασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο «ΤΑ ΝΕΑ».

Μεγάλο κομμάτι αυτού του νέου σχεδιασμού στον Εβρο είχε ξεκινήσει αμέσως μόλις αποχώρησαν οι μετανάστες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στα τέλη Μαρτίου. Το Μηχανικό του Στρατού Ξηράς είχε ξεκινήσει να τοποθετεί νέου τύπου φράγματα και εμπόδια κατά μήκος των συνόρων στον Εβρο. Μπήκαν νέοι προβολείς για να φωτίζεται καλύτερα η περιοχή. Επιπλέον, η επιτήρηση γίνεται με θερμικές κάμερες, με νέα ηλεκτροοπτικα συστήματα αλλά και με drones. Επίσης, με στόχο τη θωράκιση και των θαλασσίων συνόρων αποκτήθηκαν τρία νέα σκάφη για τις ειδικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα έχουν γίνει παρεμβάσεις και για την ενίσχυση του προσωπικού μονίμων και στρατιωτών που υπηρετούν στον Εβρο και τα νησιά με ειδική μέριμνα στις μεταθέσεις και σης ΕΣΣΟ για να πάνε περισσότεροι στα σύνορα.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ «ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ». Το θέμα του Εβρου βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημέρωσης των βουλευτών της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής από τους υπουργούς Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και Εξωτερικών Νίκο Δένδια, χθες στο «Πεντάγωνο». Αμφότεροι επανέλαβαν ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση και κατάληψη ελληνικού εδάφους με τον Δένδια να υποστηρίζει ότι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες περί κατάληψης εδάφους ήταν ψευδείς ειδήσεις και τον Παναγιωτόπουλο να σημειώνει πως ο φράχτης θα κατασκευαστεί πολύ γρήγορα.

Η άλλη όψη
ΗΜΙΜΕΤΡΑ

Η συζήτηση κρατάει τουλάχιστον από τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια και ξαναζεσταίνεται κάθε φορά που τα νερά στο Αιγαίο ή στον Έβρο φουσκώνουν. Από τον Αττίλα του 1974 έως τα Ίμια του 1996 και το, πλέον πρόσφατο, τουρκολιβυκό μνημόνιο για την ΑΟΖ, η χώρα αναζητεί τους συμμάχους της και ανακαλύπτει ότι δεν υπήρχε πρόγνωση. Κατόπιν εορτής, σχεδόν απ' όλους αναγνωρίζεται ότι είναι αναγκαία μια μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική που θα ξεπερνά την πολιτική συγκυρία και θα υπηρετείται από κάθε κυβέρνηση. Για την Τουρκία, η συνταγή είναι δοκιμασμένη ίσως πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και για την Ελλάδα. Η αναζήτηση μιας μίνιμουμ συναίνεσης και οι ενημερώσεις την ώρα της έντασης αποτελούν ημίμετρα...
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΑ ΝΕΑ

Κατεχόμενα: o μοναχικός δρόμος του Μουσταφά Ακιντζί

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης επιμένει στη συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας

ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ

Όλοι εναντίον Ακιντζί. Ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο υγειονομικής κρίσης. Ο πόλεμος εναντίον του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από την Τουρκία έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, με φόντο και τις εκλογές στα Κατεχόμενα. Η αντιπαράθεση σαφής, αφορά την πάγια θέση του Ακιντζί υπέρ μιας ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού και την αντίθεση" του σε όποια σενάρια προσάρτησης, άτυπης ή μη, των Κατεχομένων στην Τουρκία, καθώς και στη σχέση απόλυτης εξάρτησης. Σε συνθήκες πανδημίας δε ο Μουσταφά Ακιντζί απέδειξε για ακόμα μία φορά τη διάθεσή του για συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά, απευθυνόμενος για βοήθεια και συνεργασία τόσο όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID-19 όσο και δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες στα Κατεχόμενα.

Η κίνηση μάλιστα του Ακιντζί να αποταθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία για προστατευτικό και ιατρικό εξοπλισμό και για φάρμακα, στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα Κατεχόμενα και επικρίσεις από κύκλους που πρόσκεινται στην Τουρκία. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του κατοχικού «πρωθυπουργού και αντιπάλου του Ακιντζί στις προεδρικές εκλογές» Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε την κίνηση του τουρκοκύπριου ηγέτη να ζητήσει βοήθεια από την ελληνοκυπριακή πλευρά, υποστηρίζοντας ότι «το υλικό πέρασε στη χώρα μας με τρόπους που δεν είναι νόμιμοι». Ως «συνένοχο» του Ακιντζί έδειχναν τον δήμαρχο της κατεχόμενης Λευκωσίας, που επίσης πρόσκειται στο κόμμα του τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Χαρμαντζί. Η απάντηση Ακιντζί ήταν άμεση χαρακτηρίζοντας την αλληλεγγύη και τη συνεργασία απέναντι στον ιό αναπόφευκτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί Τουρκοκύπριοι δήλωναν δυσαρεστημένοι κατά τη διάρκεια των μέτρων κατά της πανδημίας για την αδιαφορία της Τουρκίας. Με τα οδοφράγματα κλειστά, τον τουρισμό νεκρό, τους Ελληνοκύπριους που στηρίζουν σημαντικά την οικονομία του ψευδοκράτους να μην μπορούν να περάσουν για αγορές, αλλά και τους Τουρκοκύπριους να μην μπορούν να πάνε για δουλειά στις ελεύθερες περιοχές, η κατάσταση έγινε ιδιαίτερα απειλητική για την επιβίωση ανθρώπων και επιχειρήσεων στα Κατεχόμενα. Αρκετοί Τουρκοκύπριοι άλλωστε δήλωναν ότι η στάση της Αγκύρας δείχνει προσπάθεια να τους τιμωρήσει για τη στάση τους, ακόμα και για τον Ακιντζί.

Το αίτημα για βοήθεια από τα Κατεχόμενα επαναλήφθηκε τόσο για την πυρκαγιά στην κατεχόμενη Μόρφου, όσο και για δεύτερη πυρκαγιά μερικές μέρες μετά, όπου και πάλι υπήρξε άμεση ανταπόκριση, με τον Ακιντζί να ευχαριστεί τον Αναστασιάδη για τη βοήθεια.

Μήνυμα για τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων έστειλε ο Ακιντζί και με αφορμή το Ραμαζάνι, τονίζοντας στη δήλωσή του ότι είτε θα υπάρξει περισσότερη εσωστρέφεια και αυταρχισμός «είτε θα υπάρξει ένας νέος μηχανισμός αλληλεγγύης που θα εφαρμοστεί με περισσότερη ελευθερία», για να προσθέσει ότι η επιλογή των Τουρκοκυπρίων «θα είναι χωρίς αμφιβολία μια περίοδος με περισσότερη αλληλεγγύη και ελευθερία».

Και ενώ ο Ακιντζί αναφερόμενος στην Αγκυρα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να γίνει μαριονέτα κανενός, χαρακτηρίζοντας παλαιότερα ακόμα και «φρίκη» την προσάρτηση των Κατεχομένων στην Τουρκία, οι αντίπαλοι του βάζουν στο τραπέζι ακόμα και επίσπευση των λόγω κορωνοϊού αναβληθεισών «εκλογών» στα Κατεχόμενα. Μία προοπτική που επί του παρόντος απορρίπτεται, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη να υπογραμμίζει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ειλημμένη απόφαση.

ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ. Τις προσπάθειες εξεύρεσης κοινού τόπου συνεννόησης Κυπριακής Δημοκρατίας Κατεχομένων, ωστόσο, συνεχίζει να δυναμιτίζει η Τουρκία, ιδιαίτερα με τις κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, που αποδεικνύουν την επιδίωξή της για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο δε της επίδειξης καλής θέλησης προς τους Τουρκοκύπριους, χθες η Αγκυρα ανακοίνωσε βοήθεια 300 εκατ. ευρώ στα Κατεχόμενα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μέσω μιας Συμφωνίας Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Συνεργασίας 2020. Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι επανέφερε το θέμα διαμοιρασμού των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε δηλώσεις του κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να δεχτεί «δίκαιη κατανομή των υδρογονανθράκων», υποστηρίζοντας ότι «λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πολιτική ισότητα μεταξύ των μερών στο νησί».

ΤΑ ΝΕΑ

ΓΝΩΜΗ
TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΚΛΙΚΗ

Από τον Έβρο στη Μεσόγειο

Ενόχληση προκλήθηκε στην ελληνική πλευρά όταν η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τη σπουδή της Αθήνας να προχωρήσει στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο, έσπευσε να ζητήσει την από κοινού εξέταση των λεπτομερειών του συγκεκριμένου ελληνικού σχεδίου. Για τους έλληνες πολίτες, η προσθήκη άλλης μιας ενόχλησης από την πλευρά της Τουρκίας ασφαλώς είναι ξεχωριστά δυσάρεστη. Και, ασφαλώς, κάθε φορά που η τουρκική πλευρά εγείρει θέματα παράλογα και εκτός πραγματικότητας, η Ελλάδα οφείλει να αντιδρά ήρεμα και αποφασιστικά, όπως αρμόζει σε μια ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη της περιοχής.

Ήδη λέχθηκαν πολλά για τη μετατόπιση της κοίτης του Έβρου, για το Πρωτόκολλο του 1926, όπως επίσης και για το φαινόμενο αφενός μεν να βρίσκονται δυτικά του Έβρου τουρκικά τμήματα εδάφους, αφετέρου δε στα ανατολικά του να βρίσκονται τμήματα εδάφους που ανήκουν στην Ελλάδα. Όταν η ρευστότητα της κοίτης του ποταμού δημιουργεί αμφισβητήσεις, οι δύο πλευρές έχουν εδώ και χρόνια επιτροπή που συζητεί το θέμα. Το ανησυχητικό στον Έβρο δεν είναι τόσο η εικαζόμενη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε συγκεκριμένο τμήμα εδάφους -το οποίο, όπως η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει, ουδέποτε καταπατήθηκε από ξένη στρατιωτική δύναμη-, αλλά η εκ του πονηρού προσπάθεια της Τουρκίας να ζητήσει από την ελληνική πλευρά να εξηγήσει τις θέσεις της και τους σχεδιασμούς της. Ως εάν η Τουρκία είχε λέγειν σε αμιγώς ελληνικό έδαφος. Μια ακόμα κίνηση αμφισβήτησης που προφανώς έχει ως αφετηρία την ενόχληση της Αγκυρας από την απόφαση της Αθήνας να ολοκληρώσει τη γραμμή του φράχτη που προορίζεται για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από τη γειτονική χώρα, η οποία, λίγους μήνες πριν, είδε τα σχέδιά της να καταρρέουν χάρη στη σοβαρή και υπεύθυνη ελληνική προεργασία και στάση στον Εβρο.

Η ελληνική κοινωνία και, μαζί μ' αυτήν, όλες της οι συνιστώσες παρακολουθούν από κοντά όσα αφορούν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και ορθά αντιδρούν όταν αισθάνονται πως τρίτοι απεργάζονται δεινά εις βάρος της ή όταν γίνονται λάθος χειρισμοί. Τα θέματα του Εβρου δεν πρέπει να υποβαθμίζονται, ούτε να θεωρούνται μεμονωμένα, ιδίως μάλιστα κατά την τρέχουσα περίοδο, κατά την οποία η γειτονική Τουρκία έχει εμφανώς εκτυλίξει ένα ευρύ φάσμα αξιώσεων κατά της Ελλάδας από τον Βορρά έως τον Νότο. Να μη ξεχνάμε όμως ότι πολλά από τα θέματα του Εβρου ρυθμίζονται επί τόπου με τη λειτουργία των διμερών επιτροπών. Το κυρίως πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι εκεί. Οι τουρκικές ακρότητες στο Αιγαίο και οι διακηρυγμένες πρωτοβουλίες της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το μείζον τη στιγμή αυτή και εκεί πρέπει να εστιάζουμε ιδιαίτερα και διαρκώς. Οι προετοιμασίες και κινήσεις της στις περιοχές αυτές καθιστούν τις προθέσεις της διάφανες.
Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή, ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ

ΤΑ ΝΕΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΝΕΙΡΟ
ΤΟΥ Π.Κ. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ

Κι όμως, χρειαζόμαστε τους μετανάστες…

Και εν μέσω πανδημίας και με κλειστά τα σύνορα, η Ευρώπη (Ευρωπαϊκή Ένωση EE) ανακάλυψε ότι τελικά έχει ανάγκη τους μετανάστες. Το ίδιο ανακάλυψε και η Ελλάδα. Η Γερμανία διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να συλλέξει τα περίφημα (και εξόχως γευστικά) άσπρα σπαράγγια της γιατί οι πολωνοί κυρίως εργάτες έχουν παγιδευτεί στην πατρίδα τους. Η Ελλάδα ότι τα φρούτα μπορεί να σαπίσουν στο έδαφος καθώς πολλοί εργάτες από την Αλβανία έχουν επίσης αποκλεισθεί στη χώρα τους λόγω κλειστών συνόρων εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Και το Ηνωμένο Βασίλειο (HB) ανακάλυψε ότι χάρη στους μετανάστες μπορεί να λειτουργήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ευχαρίστησε δημόσια δύο νοσοκόμες που του έσωσαν τη ζωή όταν ήταν στο νοσοκομείο, η μία από τη Νέα Ζηλανδία και η δεύτερη από την Πορτογαλία. Στην Ελλάδα μετανάστες και πρόσφυγες είχαν παρουσιαστεί και με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση στον Εβρο ως η περίπου μεγάλη απειλή για τη χώρα. Και με το ξέσπασμα της πανδημίας είχαμε διαβάσει απίθανες ιστορίες τρόμου, ότι σαπιοκάραβα από τις τουρκικές ακτές θα αποβίβαζαν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά φουρνιές από μετανάστες μολυσμένους από τον ιό Covid-19 για να σπείρουν την πανδημία. Και όλο αυτό το τεράστιο παραμύθι το διακινούσαν για μέρες εφημερίδες και σοβαροί υποτίθεται σχολιαστές. Αλλά βέβαια δεν είδαμε κανένα σαπιοκάραβο να αποβιβάζει μετανάστες (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) παρά ταύτα η ενοχοποίηση παραμένει.

Στη Βρετανία είναι ο ίδιος Τζόνσον που τώρα ευχαριστεί τους μετανάστες, ενώ το 2016 είχε χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό ζήτημα ως το κύριο θέμα για να προωθήσει την εκστρατεία υπέρ της εξόδου από την EE (Brexit) λέγοντας τερατώδη ψέματα όπως π.χ. ότι η Τουρκία σε λίγες εβδομάδες επρόκειτο να ενταχθεί στην Ενωση και χιλιάδες, εκατομμύρια ίσως Τούρκοι μετανάστες θα εισέβαλλαν στο HB! Ετσι, λίγο πριν από την κορύφωση της πανδημίας είχε σχεδόν δημιουργηθεί στην Ευρώπη ένα σαφώς αντιμεταναστευτικό consensus με τη συμμετοχή ακόμη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (η οποία ανακήρυξε, σημειωτέον, την Ελλάδα ως την ασπίδα shield της Ευρώπης ενάντια στη μετανάστευση. Βλέπε και Europe shows harder face on migration as political mood shifts , Financial Times, 5 Μαρτίου 2020). Ωστόσο, παρά τις ανάγκες για μετανάστες που έχουν διαπιστωθεί, δεν είναι καθόλου βέβαιο ποια μπορεί να είναι η επίπτωση της πανδημίας στη διαμόρφωση τελικά των πολιτικών στάσεων αλλά και της μεταναστευτικής πολιτικής. Μια άποψη λέει ότι μπορεί να ενισχυθεί η τάση για την Ευρώπη φρούριο (Fortres Europe) με κλειστά σύνορα, περιορισμό των μετακινήσεων κ.λπ., με επίκληση και των υγειονομικών λόγων. Από την άλλη, οι διαπιστωμένες ελλείψεις, οι ανάγκες εργατικών χειρών για την ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία μπορεί να συμβάλουν στην αλλαγή στάσεων και νοοτροπιών προς μεγαλύτερη αποδοχή μεταναστών. Κρίσιμη συμβολή προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να διαδραματίσουν οι προτάσεις για το νέο μεταναστευτικό σύμφωνο, τις οποίες πολύ σύντομα θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αρκεί να μην εστιασθούν με δυσανάλογο τρόπο στην προστασία απλά και μόνο των εξωτερικών συνόρων).
Ο Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρεσβευτής σύμβουλος του ΥΠΕΞ

ΤΑ ΝΕΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΜΑΝΙΑΤΗΣ
Μετά την Καρλσρούη, τι;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται και πάλι κατά δραματικό αυτή τη φορά τρόπο σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το ουσιώδες διακύβευμα δεν είναι μόνον η ικανότητά της να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά κατά κύριο λόγο να ανταποκριθεί στην αποστολή της στο πλαίσιο του προγράμματος μιας πολιτικής ενοποίησης

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ

Η χρονική στιγμή που το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο εξέδωσε την πολυσυζητημένη απόφαση του για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν είναι προφανώς τυχαία. Εν μέσω της πανδημίας και των μέτρων που καλείται η Ευρωπαϊκή Ενωση να λάβει για τις επιπτώσεις της πολύπλευρης αυτής κρίσης, το Δικαστήριο της Καρλσρούης ανέλαβε μονομερώς ελεγκτικό ρόλο επί των αποφάσεων θεσμικών οργάνων της Ενωσης, προτάσσοντας τη δική του εθνική συλλογιστική για τη σχέση μεταξύ κράτους μέλους και Ενωσης και την ερμηνεία αρχών του ενωσιακού δικαίου. Με τον τρόπο αυτό, επιχείρησε περαιτέρω να θέσει τους γερμανικούς όρους για τη λήψη επικείμενων αποφάσεων σε επίπεδο Ενωσης.

Η θέση του ότι ανήκει στα κράτη η αρμοδιότητα του δικαστικού ελέγχου για το αν τα ενωσιακά όργανα ενεργούν εντός των ορίων που καθορίζουν οι Συνθήκες είναι πάγια. Ομως, αυτή τη φορά, διεκδίκησε αποφασιστικά την αυθεντία της τελευταίας λέξης πάνω από όλους. Χαρακτηριστική είναι η υπαινικτική φράση Karlsruhe ber alles της D. Galetta (καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου), σχολιάζοντας επικριτικά την εν λόγω απόφαση.

Εν προκειμένω, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο υιοθέτησε μια κλειστή, εθνική λογική που προδήλως δεν βρίσκει έρεισμα στο ενωσιακό (θεσμικό και νομικό) σύστημα. Ως ένας εκτός της Ενωσης ελεγκτικός μηχανισμός , επέβαλε τους δικούς του όρους σε όργανα της τελευταίας και εξάρτησε ευθέως τον δεσμευτικό χαρακτήρα των αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) από την εθνική αξιολόγηση των οικείων δικαιοδοτικών κρίσεων. Με την επισήμανση αυτή δεν υπονοώ ότι οι αποφάσεις του ΔΕΕ είναι ανεπίδεκτες νομικής αμφισβήτησης, αλλά ότι το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις και στον ρόλο του ως θεσμικού παράγοντα που μετέχει στο ενωσιακό σύστημα δικαστικής προστασίας. Αντί να επιλέξει τον δρόμο που ακολούθησε το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο στην υπόθεση Tarrico II (του 2017), δηλαδή να απευθυνθεί στο ΔΕΕ με την υποβολή νέου προδικαστικού ερωτήματος, εκθέτοντας τα αντεπιχειρήματά του, θεώρησε ότι ο δικός του λόγος είναι ο μόνος κυρίαρχος. Με τον τρόπο αυτό, η τελευταία λέξη χρησιμοποιήθηκε κατ' ουσία ως εργαλείο σ' ένα σκληρό παιχνίδι εξουσίας. Δεν μπορεί μάλιστα να παραγνωριστεί ποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με φανατισμό επικρότησαν αυτό το παιχνίδι!

Είναι λοιπόν ευνόητο ότι η ανωτέρω απόφαση έχει κρίσιμες νομικές, πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις, όπως επισημαίνεται από ακαδημαϊκούς, δικαστές, αλλά και πολιτικούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο επίκεντρο της σχετικής συζήτησης βρίσκεται ευλόγως το ερώτημα αν και ποια θα πρέπει να είναι η στάση της Ενωσης στην πρόκληση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αρκεί μια πολιτικού χαρακτήρα αντίδραση ή συνιστά υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσφύγει κατά της Γερμανίας ενώπιον του ΔΕΕ για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου εκ μέρους του δικαιοδοτικού της οργάνου Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ακόμη ανοιχτή, δοκιμάζοντας τις αντοχές του ενωσιακού εγχειρήματος. Ετσι, η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται και πάλι κατά δραματικό αυτή τη φορά τρόπο σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το ουσιώδες διακύβευμα δεν είναι μόνον η ικανότητά της να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά κατά κύριο λόγο να ανταποκριθεί στην αποστολή της στο πλαίσιο του προγράμματος μιας πολιτικής ενοποίησης. Ενώ ο χρόνος είναι αμείλικτος, η εξεύρεση συναινετικών λύσεων είναι εγγενώς χρονοβόρα και δύσκολη. Μέσα σε μια ένταση διαρκών διαπραγματεύσεων και μεταβαλλόμενων συμμαχιών φαίνεται σαν να χωρίζεται η Ευρώπη σε Βόρειους και Νότιους. Μοιάζει σαν να γυρίζει ο χρόνος πίσω για κράτη που μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποφάσισαν ν' αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να κάνουν μια νέα αρχή, επί τη βάσει κοινών αξιών, στόχων και κανόνων.

Στάθηκα πρόσφατα στην αλληλογραφία 1943 - 1955 μεταξύ του Thomas Mann, γερμανού συγγραφέα, βραβευμένου με Νομπέλ Λογοτεχνίας, και του Theodor Adorno, γερμανού φιλοσόφου και μουσικού. Για την τότε επικείμενη συνεργασία Γαλλίας και Γερμανίας στο πεδίο της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα, σύμφωνα με το αποκαλούμενο σχέδιο Σουμάν, έλεγε ο Thomas Mann: Κατά βάθος είμαστε το χαϊδεμένο παιδί του κόσμου. Η Αμερική στηρίζει τα νώτα της Γερμανίας, το σχέδιο Σουμάν δεν είναι παρά το κρυφά συμφωνημένο σχέδιο μιας γερμανικής Ευρώπης με αμερικανική προστασία και χειραγώγηση, η οποία όμως θα ξεφύγει από τα χέρια των Αμερικανών ... «Ο Σουμάν δεν έχει κατανοήσει ακόμη τη γερμανική ψυχολογία. Με ανησυχεί ότι έχει αυταπάτες ως προς τους μεγάλους βαρόνους της βιομηχανίας του Ρουρ. Τούτοι δεν ενδιαφέρονται διόλου για μια ειλικρινή συνεργασία, αλλά μόνο για την εξουσία».

Δεν θέλω να προσχωρήσω στην απαισιόδοξη σκέψη ότι ο λόγος του Thomas Mann ήταν εύστοχα προβλεπτικός. Απλώς να σημειώσω το αυτονόητο: ότι σ' αυτή την κρίση δεν υπάρχει περιθώριο για παιχνίδια εξουσίας, για επικράτηση των συμφερόντων των ισχυρότερων έναντι των ασθενέστερων κρατών. Εντός της Ενωσης, η οικονομική σταθερότητα αφενός και η αλληλεγγύη αφετέρου δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως δύο αντίρροπα ή αλληλοσυγκρουόμενα μεγέθη που δεν συναντώνται. Οι καιροί απαιτούν πολιτική ειλικρίνεια, σύνθεση και κοινωνική συνοχή. Ζητούν να σκεφτούμε όχι μόνον το μέλλον, αλλά ήδη το παρόν της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της πραγμάτωσης των κοινών αξιών του ευρωπαϊκού ιστορικού χώρου. Αυτού του «συναρπαστικού δυϊσμού ενότητας και διαφορετικότητας», όπως χαρακτήριζε ο Δημήτρης Τσάτσος την ιστορικοπολιτική ιδιαιτερότητα του χώρου της Ενωσης.

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ
Ο Bασίλης Ευστ. Αλεξανδρής είναι δικηγόρος και τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

ΤΑ ΝΕΑ

MONEY TALKS

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Διαδικτυακή συζήτηση διοργανώνει αύριο Πέμπτη 28 Μαΐου, στις 17.00, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα Το μέλλον του διεθνούς εμπορίου μετά τον COVID-19 . Εισαγωγικά σχόλια θα κάνει ο Phil Hogan, ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι: Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, υπουργείο Εξωτερικών, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου. Peter Sandler, Director at DG Trade (Resources, Information, and Policy Coordination). Victor do Prado, Director Council and Trade Negotiations Committee, WTO. Eckart von Unger, Deputy Head Department External Economic Policy, The German Business Representation of the Federation of German Industries in Brussels. Η συζήτηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Hanns Seidel Foundation και θα μεταδοθεί ζωντανά στο δίκτυο του Ιδρύματος στη Γερμανία. Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, μπορείτε να εγγραφείτε εδώ: https: www. crowdcast.io e defoe26 utm source msd2.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η ώρα της αλήθειας για τη Ν.Δ.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Η Ν.Δ. έχει σήμερα μια πρώτης τάξεως εταιρία να αποδείξει εάν πράγματι θεωρεί εθνικά επιζήμια τη Συμφωνία των Πρεσπών ή εάν θα καλύψει όλους όσοι την ψήφισαν, ολοκληρώνοντας έτσι τη μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα που έκανε μετά την ανάληψη της εξουσίας τον περασμένο Ιούλιο. Στις 12 το μεσημέρι η Ολομέλεια της Βουλής αποφασίζει υπέρ της άρσης ή μη της βουλευτικής ασυλίας συνολικά 54 βουλευτών που είχαν ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στις 25 Ιανουαρίου 2019, έπειτα από σχετική μήνυση ιδιώτη που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή.

Να σημειωθεί πως στην κρίση της Ολομέλειας θα τεθούν οι ασυλίες μόνο των εν ενεργεία βουλευτών που είχαν ψηφίσει τότε τη συμφωνία, ενώ εξαιρούνται όσοι ήταν μέλη του υπουργικού συμβουλίου, καθώς τους προστατεύει το περίφημο άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο εκείνη υπήρχαν αιχμές για χρηματισμό βουλευτών αλλά και για δωροδόκησή τους με διάφορα ανταλλάγματα, ώστε να ψηφίσουν υπέρ της προδοτικής συμφωνίας, ενώ στα Σκόπια είχαν γίνει επίσημες καταγγελίες ότι με χρηματισμό και εκβιασμό βουλευτών πέρασαν οι αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, ώστε να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε κάθε περίπτωση, η «γαλάζια» παράταξη θα κριθεί σήμερα αν θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής των βουλευτών που είχαν παραχωρήσει τον όρο «Μακεδονία» στα Σκόπια, ώστε να αποφανθεί στη συνέχεια η Δικαιοσύνη. Βεβαίως, όλες οι πληροφορίες θέλουν τη Ν.Δ. να... ποιεί την νήσσαν και να καταψηφίζει τις άρσεις ασυλιών, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν «γαλάζιοι» βουλευτές που θα κινηθούν εκτός κυβερνητικής γραμμής. Τι αναμένεται να επικαλεστεί η Ν.Δ. για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα Το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της ψήφου των βουλευτών, καθώς και της αδέσμευτης άσκησης των καθηκόντων τους...

Να σημειωθεί ότι και στην αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής μόνο η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου τάχθηκε υπέρ της πρότασης να τεθεί στην κρίση της Ολομέλειας η άρση της ασυλίας των βουλευτών για τη διερεύνηση τέλεσης των αξιόποινων πράξεων της κατάχρησης εξουσίας και της εσχάτης προδοσίας κατά την αναγνώριση των Σκοπίων με τον όρο «Μακεδονία». Πριν από λίγες εβδομάδες άλλωστε η Ελληνική Λύση υπέβαλε πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην «Bild»

ΤΟ ΠΩΣ η χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει την πανδημία του Covid-19 εξήγησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Bild», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι οι Γερμανοί τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα από τις 15 Ιουνίου και στα νησιά από την 1η Ιουλίου. Διευκρίνισε στο αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας ότι στο επόμενο στάδιο δεν θα εξετάζονται υποχρεωτικά όλοι οι αφιχθέντες στη χώρα μας, αλλά θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ ώστε να προληφθεί τυχόν έξαρση της επιδημίας. Τα τεστ, συνέχισε ο πρωθυπουργός, θα συνοδεύονται από την αξιοποίηση ηλεκτρονικής εφαρμογής, η οποία θα παρέχει πολύτιμες υγειονομικές πληροφορίες στους ταξιδιώτες, και από την ενίσχυση των εξεταστικών δυνατοτήτων στα νησιά.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη της εργασίας στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ χαρακτήρισε το σχέδιο Μέρκελ - Μακρόν μια φιλόδοξη πρόταση που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για την επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Επιτροπή θα κινηθεί σε παρόμοια κατεύθυνση». Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε παράλληλα για την ικανότητα και τη θέληση της χώρας μας να προστατεύσει τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα λέγοντας «εφόσον χρειαστεί θα το ξανακάνουμε» και κάλεσε την Τουρκία να αφήσει τις απειλές και ης κινήσεις που ενθαρρύνουν απεγνωσμένους να επιχειρήσουν να διασχίσουν τα σύνορα.

ΕΣΤΙΑ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
Οί Τούρκοι επεχείρησαν νά εισβάλουν σε έλληνικό έδαφος

Τό περιστατικό στόν Έβρο άπεκάλνψε ό υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ενα άγνωστο περιστατικό μέ Τούρκους στρατιώτες στον Έβρο απεκάλυψε χθές ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος. Όπως ειπε, άπό τήν ελληνική πλευρά τμήματα του στρατού έκαναν αποψίλωση ενός πυκνόφυτου δάσους προκειμένου νά πραγματοποιηθούν έργα κατασκευής τοΰ φράκτου στόν ποταμό. Αμέσως συγκεντρώθηκε στήν περιοχή μεγάλος αριθμός Τούρκων στρατιωτών και λίγο έλειψε νά εισβάλουν στό ελληνικό έδαφος, μή γνωρίζοντας τί ακριβώς έγινετο στήν άλλη πλευρά.

Ευτυχώς υπήρξε ή απαραίτητη ένημέρωσις και άπεμακρύνθη τό ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου πού θά μπορούσε νά λάβει άγνωστες διαστάσεις.

Επίσης ό κ. Παναγιωτόπουλος άνεκοίνωσε οτι ενισχύονται οί δυνάμεις πού φρουρούν τόν Έβρο. Είδικώτερα, οί αστυνομικοί τών όποιων έληξε ή τρίμηνη άπόσπασις στήν περιοχή θά αντικατασταθούν μέ άλλους, ενώ θά διπλασιασθούν οί διμοιρίες τών ΜΑΤ πού θά φθάσουν στον Έβρο άπό ολη τήν Ελλάδα.

Τό επόμενο διάστημα θά σταλούν άλλες δέκα διμοιρίες ΜΑΤ (συνολικώς 20) και επί πλέον άλλοι 100 αστυνομικοί άπό όλη τήν χώρα.

Νωρίτερα ό κ. Παναγιωτόπουλος καί ό υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσαν τήν Επιτροπή Εθνικής Αμύνης καί Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής γιά όσα συμβαίνουν στον
Έβρο.

Ό υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ένεκάλεσε τόν ΣΥΡΙΖΑ άλλά καί τήν' Ελληνική Λυση γιά τήν δυστοκία τών μηχανισμών τους καί άπευθυνόμενος πρός τούς βουλευτές τούς είπε: «Απαιτείται τεράστια προσοχή διότι δέν πηγαίνουμε πρός ήρεμα νερά καί δέν είμαστε Λουξεμβούργο»!

ΕΣΤΙΑ

ΤΟ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑ ΤΗΝ ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ EE
Ό τουρκικός στόλος στό Ιόνιο

Ναύσταθμο στόν Αυλώνα παραχωρεί ό Ράμα στον Έρντογάν

ΠΡΟ εξαιρετικώς ανησυχητικών εξελίξεων ευρίσκεται ή Αθήνα, ή όποία ως συνήθως επικεντρώνεται στά τρέχοντα προβλήματα καί αφήνει άλλα νά υποβόσκουν. Τό χειρότερο είναι ότι τά προβλήματα αυτά εξελίσσονται καί ξεσπούν κάποια στιγμή οδηγώντας σέ ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Πρό τέτοιων προβλημάτων ευρίσκεται σήμερα ή Ελλάς, κινδυνεύοντας νά υποστεί στρατηγική περικύκλωση από τήν Τουρκία, ή όποία εκμεταλλεύεται καταστάσεις καί επιρροές πού άσκεΐ σέ χώρες της Μεσογείου καί τών Βαλκανίων. Οι κινήσεις αυτές είναι απολύτως προβλέψιμες. Όμως ή χώρα μας τις ύποβαθμίζει καί προσποιείται οτι τίς άγνοεΐ, μέχρι τήν ημέρα πού οί καταστάσεις δέν θά της αφήνουν πλέον αυτό τό περιθώριο.

Πλησιάζει ή ημέρα αυτή όσον αφορά τήν Αλβανία, ή όποία είναι σχεδόν έτοιμη νά ενεργοποιήσει τήν βάση Πασά λιμάνι στόν κόλπο τοϋ Αύλώνος γιά τό τουρκικό ναυτικό, μέ τό όποιο έχει άπό χρόνια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα μπορεί νά δοϋμε τουρκικό στόλο νά εξορμά άπό εκεί καί νά ελέγχει τό Ιόνιο. Δεδομένου μάλιστα οτι πλησιάζει τήν όλοκλήρωσή της ή ναυπήγησις τοϋ τουρκικού αεροπλανοφόρου «Anadolu», μπορεί καί αυτό νά τό δοϋμε νά ναυλοχεί στόν Αυλώνα καί νά συντονίζει άπό εκεί κινήσεις τών άλλων τουρκικών πολεμικών.

Πώς έχουμε επιτρέψει νά συμβεί αύτό; Γιά ποιόν λόγο δέν έχουμε άσκήσει τήν επιρροή πού μπορούμε γιά νά υποχρεώσουμε τήν Αλβανία νά άναστείλει αυτά τά σχέδιά της Τά Τίρανα ευρίσκονται στήν φάση νά ζητοΰν ένταξιακές διαπραγματεύσεις μέ τήν Ευρωπαϊκή Ενωση. Τήν προσπάθειά τους αυτή μπορεί ευκόλως νά παρεμποδίσει ή Αθήνα. Είναι μέλος της EE καί εχει δικαίωμα άσκήσεως βέτο. Καί όμως ουτε καν τό έχει επικαλεσθεί. Αφήνει τήν Αλβανία νά γίνεται ενεργούμενο της Τουρκίας τοϋ Έρντογάν χωρίς νά άντιδρφ. Καί νά σκεφθεί κανείς ότι έχουν προηγηθεί ενέργειες της άλβανικής κυβερνήσεως εις βάρος της ελληνικής μειονότητος της Βορείου Ηπείρου. Ή Αθήνα άδιαφόρησε, όπως άδιαφόρησε καί γιά τήν δολοφονία τοϋ όμογενοϋς μας Κωνσταντίνου Κατσίφα. Ακόμη παλαιότερα, δέν είχαμε άντιδράσει στήν άρνηση της Αλβανίας νά άποδεχθεΐ τήν οριοθέτηση τών θαλασσίων συνόρων, όπως είχε συμφωνηθεί άπό τά Υπουργεία Εξωτερικών τών δύο χωρών.

Υπάρχει δηλαδή μία κλιμάκωσις ενεργειών τίς όποιες επιτρέψαμε. Συμβαίνουν χωρίς νά άντιδροΰμε. Καί ενώ θά μπορούσαμε νά έχουμε προχωρήσει στήν επέκταση τών χωρικών υδάτων στό Ιόνιο, άκόμη έχουμε μείνει στά λόγια. Άπ' εναντίας θά πρέπει νά θεωρούμε βέβαιο πώς ή Αλβανία θά προβεί σέ διαμαρτυρίες, αν προχωρήσουμε. Πόσω μάλλον αν έχει καί τόν τουρκικό στόλο στό Ιόνιο νά τήν υποστηρίζει.

Στήν τουρκική τακτική της στρατηγικής περικυκλώσεως τής χώρας μας έχει προστεθεί τό τελευταίο διάστημα καί ή Λιβύη. Μία χώρα μέ τήν όποία κάποτε είχαμε ειδική σχέση. Πού όμως τά τελευταία χρόνια ήγνοήσαμε τά προβλήματά της. Αφήσαμε την 'Ιταλία νά ποδηγετήσει τήν ευρωπαϊκή πολιτική αναγνωρίζοντας τήν κυβέρνηση τοϋ Σάρρατζ. Καί θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ή Λιβύη, μόνον τήν ημέρα πού ό Σάρρατζ υπέγραψε μέ τόν Έρντογάν τό περίφημο μνημόνιο γιά τήν οριοθέτηση θαλασσών πού δέν τούς άνήκουν. Μέχρι τότε ή Λιβύη ήταν ένα πρόβλημα, πού νομίζαμε πώς δέν μας άφορα. Πιό κοντόφθαλμη στάσις δέν μπορούσε νά υπάρχει...

Μπορεί αυτήν τήν περίοδο ό Σάρρατζ, μέ τήν ενεργό συμμετοχή τών τουρκικών δυνάμεων, νά έχει εδαφικές επιτυχίες, αύτό δέν σημαίνει όμως ότι επεκράτησε οριστικώς. Ό λιβυκός εμφύλιος εχει εξελιχθεί σέ μιά διελκυστίνδα, ή όποία θά κρατήσει πολλά άκόμη χρόνια. Καί ό Σάρρατζ θά συνεχίσει νά ελέγχει ένα μέρος τοϋ εδάφους τής χώρας, στό όποιο γιά τήν ώρα περιλαμβάνεται καί ή άεροπορική βάσις Άλ Ουα τίγια, ή μεγαλύτερη τής Λιβύης. Ή βάσις αυτή μπορεί νά άποτελέσει ορμητήριο γιά τήν τουρκική άεροπορία καί τά σχέδιά της γιά έλεγχο καί επιτήρηση τής κεντρικής Μεσογείου. Τό λιμάνι τής Τριπόλεως είναι ήδη άτυπη βάσις εξω άπό τήν όποία τά τουρκικά πολεμικά ενισχύουν τήν προσπάθεια του Σάρρατζ. Και βεβαίως μπορούν νά διεξαγάγουν και τις δικές τους επιχειρήσεις.

Ή Ελλάς και οι θάλασσές της υφίστανται τήν τουρκική πίεση άπό τρία σημεία. Άπό τήν ίδια τήν Τουρκία, άπό τόν Αυλώνα της Αλβανίας και άπό τήν Λιβύη τοΰ Σάρρατζ. Ό άντίπαλος του τελευταίου Καλίφα Χάφταρ ενισχύεται πράγματι άπό τήν γειτονική Αίγυπτο. Μιά χώρα μέ τήν οποία μας συνδέουν φιλία καί κοινά συμφέροντα. Καί ή οποία άδυνατεΐ νά κατανοήσει τήν υποχωρητικότητα πού επιδεικνύουμε. Και ίσως έκει, στόν προβληματισμό της αυτό, ευρίσκεται ή ερμηνεία τοΰ γεγονότος, ότι άκόμη δέν άποφασίζει νά υπογράψει μαζί μας οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πού άνήκουν στίς δύο χώρες.

ΕΣΤΙΑ

ΔΝΤ: Σενάριο πτωχεύσεως της Τουρκίας

Μάχη νά άναστηθεΐ μέσω του τουρισμού!

Άγκυρα. Παρά τίς διαβεβαιώσεις της τουρκικής κυβερνήσεως γιά τήν πορεία της οικονομίας άλλά καί τήν προβολή ενός success story, ό πρώην υπουργός Οίκονομικών της Τουρκίας Άλί Μπαμπατζάν εκτιμά ότι τό ΔΝΤ εχει προετοιμασθεί γιά τό σενάριο πτωχεύσεως της Τουρκίας. Ό ηγέτης του νέου κόμματος Deva τόνισε ότι είναι σχεδόν ανέφικτο νά βελτιωθεί ή τουρκική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι ή τουρκική λίρα εύρίσκετο σέ ελεύθερη πτώση τούς μήνες της πανδημίας μέ τά σενάρια γιά προσφυγή της χώρας στό ΔΝΤ νά φουντώνουν, ενδεχόμενο ωστόσο πού ή κυβέρνησις απορρίπτει.

Ή τουρκική οικονομία αναμένεται vα συρρικνωθεί τό 2020 κατά 5%, σύμφωνος πρός τό ΔΝΤ. Ή τουρκική λίρα ύπετιμήθη ώς πρός τό δολλάριο 14% μέσα στό πρώτο τετράμηνο του 2020. Τά χαμηλότερα έσοδα άπό τόν τουρισμό καί ή μείωσις των εξαγωγών της σέ συνδυασμό μέ τά χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα της γείτονος, θέτουν σέ κίνδυνο τήν πορεία της τουρκικής οικονομίας. Όι πιθανότητες άθετήσεως τοϋ δημοσίου χρέους τούς έπομένους 12 μήνες αυξάνουν, αντανακλώντας τήν ανησυχία γιά τήν πτώση τών συναλλαγματικών αποθεμάτων τής κεντρικής τραπέζης κάτω άπό τά 26 δισ. δολλάρια άπό τά 40 δισ. δολλάρνα πού ήταν στήν άρχή τοϋ έτους. Τά ανησυχητικά αυτά στοιχεία εξεφράσθησαν καί μέσα άπό τήν αύξηση τών CDS στίς 550 μονάδες βάσεως γιά τήν χρεωκοπία τής χώρας μέσα στήν επομένη πενταετία, ενώ τά CDS 12μηνου άνέβηκαν στίς 438 μονάδες βάσεως.

Τήν ίδια στιγμή, ό Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν επικοινώνησε μέσω τηλεδιασκέψεως μέ όλες τίς τοπικές οργανώσεις του ΑΚΡ σέ όλη τήν επικράτεια, καί έδωσε εντολή νά ξεκινήσουν οί προετοιμασίες όσον αφορά τίς εκλογές τοϋ 2023. Ό ϊδιος ύπεγράμμισε ότι τήν προσεχή τριετία τά στελέχη τοϋ κόμματος θά έχουν τήν ευκαιρία νά ενισχύσουν τούς δεσμούς τους μέ τούς πολίτες καί νά καταβάλλουν προσπάθειες γιά τήν υλοποίηση τοϋ κυβερνητικού προγράμματος. Ό Έρντογάν τόνισε ότι τά στελέχη τοϋ κόμματος οφείλουν νά προστατεύσουν τούς πολίτες άπό τήν άρνητική προπαγάνδα πού άσκοϋν όσοι είναι κατά τοϋ Προεδρικού Συστήματος.

Στό μέτωπο τής μάχης κατά τοϋ κορωνοϊοϋ, έρευνα πανεπιστημίου τής Σιγκαπούρης χρειάζεται περιθώριο άνω τοϋ τετραμήνου, προκειμένου ή Τουρκία νά άπαλλαγεί άπό τόν κορωνοϊό. Κι αυτό τήν ώρα πού ή Τουρκία προσπαθεί μέ κάθε τρόπο νά προσελκύσει τουρίστες γιά νά άναστήσει τήν οικονομία της, εγκαινιάζοντας τό «πιστοποιητικό ύγιοϋς τουρισμοϋ». Όπως δήλωσε ό Τοϋρκος υπουργός Τουρισμοΰ Μεχμέτ Έρσόι, στό διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters πρόκειται γιά πιστοποιητικά, τά όποια θά διαθέτουν τά μέσα μεταφοράς, τά άεροδρόμια, τά εστιατόρια, τά μπάρ, οί καφετέριες καί τά καταλύματα τής Τουρκίας στά τουριστικά θέρετρα πού θά παρέχουν διεθνείς έταιρεΐες πιστοποιήσεως καί τά όποια θά εγγυώνται εγγράφως ότι πληροϋν τίς προδιαγραφές καί τά κριτήρια υγιεινής. Οί πληροφορίες θά άποσταλοϋν στούς ταξιδιωτικούς πράκτορες και θά είναι προσβάσιμες στούς ξένους τουρίστες. Τό «πιστοποιητικό ύγιοΰς τουρισμού» στοχεύει νά πείσει τούς ταξιδιώτες ότι παρά τήν παγκόσμια πανδημία οί παραλίες καί οί ιστορικοί θησαυροί τής Τουρκίας θά είναι άσφαλεΐς γιά επίσκεψη εφέτος καί ότι θά διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι παντού.

Κατά τόν Τοϋρκο υπουργό Τουρισμού, στά άεροδρόμια θά υπάρχουν επίσης αίθουσες γιά τέστ COVID-19 καί όσοι προσέρχονται άπό χώρες χωρίς νά έχουν εξετασθεί στον Covid-19 τις τελευταίες 72 ωρες πριν άπό τήν πτήση, θά εξετάζονται στά τουρκικά άεροδρόμια. Παρά τίς διαβεβαιώσεις καί τά πιστοποιητικά, πάντως, στήν τουρκική τουριστική βιομηχανία υπάρχουν έντονες άνησυχίες γιά τό διεθνές ενδιαφέρον εφέτος τών τουριστών γιά τήν Τουρκία.

«Πρέπει νά είμεθα ρεαλιστές, αυτή θά είναι μια άργή διαδικασία» δήλωσε στό Reuters ό Έρκάν Γιαγτζί, πρόεδρος τής Ενώσεως Ξενοδόχων καί Τουριστικών Επενδυτών Μεσογείου.

ΕΣΤΙΑ

Ή ΕΚΤ έτοιμη νά συνεχίσει χωρίς την τράπεζα της Γερμανίας

Φρανκφούρτη Ή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώνει σχέδια εκτάκτου ανάγκης γιά νά υλοποιήσει τό πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων, ύψους πολλών τρισ. εύρώ. χωρίς τήν συμμετοχή της γερμανικής κεντρικής τραπέζης (Μπούντεσμπανκ).

Τό σχέδιο Β αυτό εξετάζεται από τήν ΕΚΤ στήν περίπτωση πού τό ανώτατο γερμανικό δικαστήριο εξαναγκάσει τήν γερμανική κεντρική τράπεζα νά εγκαταλείψειτό σχήμα, δήλωσαν πηγές στό Reuters. Υπενθυμίζεται οτι τό γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο εχει δώσει στήν ΕΚΤ προθεσμία εως τίς αρχές Αυγούστου γιά νά δικαιολογήσει τίς μεγάλης κλίμακος αγορές κρατικών ομολόγων πού εχει κάνει ή, διαφορετικά, νά συνεχίσει τό πρόγραμμα χωρίς τήν Μπούντεσμπανκ, στήν όποία αναλογεί περισσότερο άπό τό ενα τέταρτο των συνολικών αγορών ομολόγων. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι ή νομική πρόκλησις άπό τό δικαστήριο της Καρλσρούης νά λυθεί άπό τήν ϊδια τήν Μπούντεσμπανκ, ή όποία θά απαντήσει στίς σχετικές άνησυχίες.

Σέ αντίθετη περίπτωση, ή ΕΚΤ δέν άπο κλείεται νά ξεκινούσε μία διαδικασία κατά της γερμανικής κεντρικής τραπέζης γιά μή τήρηση της υποχρεώσεως της ώς μέλους τοΰ Εύρω συστήματος, στήν περίπτωση πού θά σταματούσε τίς άγορές ομολόγων, είπαν οί πηγές. Τό Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει στηρίξει τό πρόγραμμα άγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά ή άπόφασίς του ήγνοήθη άπό τό γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 «Ο φράχτης θα προχωρήσει κανονικά»

Διαβεβαιώσεις Δένδια - Παναγιωτόπουλου στους βουλευτές ότι δεν υπήρξε τουρκική εισβολή σε ελληνικά εδάφη στον Έβρο

Κων. Φλώρος: Έτοιμες για κάθε πρόκληση οι Ένοπλες Δυνάμεις μας

Μαραθώνια ήταν η χθεσινή ενημέρωση ίων βουλευτών μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής που έγινε από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, από τον αρχηγό ΓΈΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και άλλους επιτελείς στην αίθουσα «Καποδίστριας» του Πενταγώνου για όσα συνέβησαν στον Έβρο τις τελευταίες ημέρες, με την Τουρκία να αμφισβητεί τα ελληνικά σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά αναλύθηκε στους βουλευτές μέλη της επιτροπής το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τα σύνορα στον Έβρο. Εξηγήθηκαν όσα προβλέπουν η Συνθήκη της Λωζάννης το 1923 και το συνοδευτικό Πρωτόκολλο του 1926 που καθορίζει επακριβώς τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, και τους παρουσιάστηκαν χάρτες της περιοχής από υπηρεσιακά στελέχη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, καθώς επίσης και ψηφιοποιημένα αρχεία για τις διακυμάνσεις της κοίτης του ποταμού τα τελευταία χρόνια.

Αφού έγινε αυτή η ενημέρωση, οι δύο υπουργοί, οι κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος, τόνισαν πως ουδέποτε υπήρξε εισβολή σε ελληνικό έδαφος από Τούρκους, η ένσταση εκ μέρους της Τουρκίας διατυπώθηκε για περιοχή συς Φέρες και όχι στο Μελισσοκομείο και ξεκαθαρίστηκε πως ο φράχτης στον Έβρο γίνεται εντός του ελληνικού εδάφους και θα προχωρήσει κανονικά. Ο υπουργός Εξωτερικών συγκεκριμένα φέρεται ότι είπε πως το τελευταίο διάστημα και μετά τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου στον Έβρο υπάρχει στην περιοχή έξαρση των προκλήσεων από την Άγκυρα με ποιοτική αναβάθμισή τους, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε παραβίαση ελληνικού εδάφους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Ουδέποτε κατελήφθη λοιπόν ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις, προφανώς από στοιχεία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στον Έβρο αυτές τις μέρες. Όταν έγινε αντιληπτό ότι ο Ελληνικός Στρατός προχωρά σε αποψίλωση εκτάσεων για να κατασκευαστεί ο φράχτης, ήρθαν στο σημείο κάποιοι Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί, αλλά παρέμειναν στο όριο του τουρκικού εδάφους» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο οποίος μίλησε για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, στον Έβρο και μέχρι τη Λιβύη, τόνισε πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση, ακόμη και επεισόδιο στρατιωτικής φύσεως, με στόχο να προασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα. Παρών και ο αρχηγός ΓΈΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, που κατά την προηγούμενη θητεία του είχε υπό τον έλεγχο του τα σύνορα του Έβρου και γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή. Από την πλευρά τους τα μέλη της επιτροπής από την αντιπολίτευση στηλίτευσαν τους χειρισμούς της κυβέρνησης και σε ορισμένες περιπτώσεις ανέβηκαν οι τόνοι, ιδίως για τη φράση του Νίκου Δένδια περί take news και τα περί υιοθέτησης ακροδεξιάς ρητορικής.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Προκαλούν οι Τούρκοι ρε βεβήλωση ελληνορθόδοξης εκκλησίας στον Πόντο

 Δεν έχει τέλος η θλίψη που προκαλεί η Τουρκία στους Έλληνες του Πόντου. Υστέρα από τις προκλητικές δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που έκανε λόγο για «ανυπόστατους ισχυρισμούς» με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ήρθε να προκαλέσει δάκρυα λύπης και η λεηλασία ελληνορθόδοξης εκκλησίας στην περιοχή της Αργυρούπολης στον Πόντο. Μάλιστα, το θέμα έγινε γνωστό έπειτα από καταγγελία του αρμένικης καταγωγής βουλευτή Γκάρο Παϊλάν στην τουρκική Βουλή.

«Η εκκλησία έχει καταφέρει να αντέξει στον χρόνο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι τοιχογραφίες που κοσμούν τους τοίχους του ναού έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί. Οι τάφοι που βρίσκονται γύρω από την εκκλησία έχουν λεηλατηθεί από κυνηγούς θησαυρών. Η καταστροφή, στην οποία αντιδρούν και οι κάτοικοι, είναι έκδηλη και δεν τιμά ούτε την ιστορική ούτε και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του HDP.

Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, έθεσε το ερώτημα αν έχουν ταυτοποιηθεί τα άτομα που έκαναν τις ανασκαφές αναζητώντας κρυμμένους θησαυρούς στην εκκλησία και στον περιβάλλοντα χώρο και αν έχουν κινηθεί εναντίον τους οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες.

Επίσης, ο βουλευτής κάλεσε τον υπουργό Πολιτισμού να απαντήσει για ποιον λόγο δεν προστατεύονται από το υπουργείο τα ιστορικά κτίρια που βρίσκονται εντός του χωριού και αν υπάρχει η πρόθεση να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης της εκκλησίας, ώστε να λειτουργήσει ως τόπος λατρείας.

Η είδηση προκάλεσε πόνο σε πολύ κόσμο, αφού ο Πόντος μαρτυρά τους διωγμούς και το αδικοχαμένο αίμα χιλιάδων ανθρώπων που δεν είχαν τη δύναμη να φύγουν και να αφήσουν πίσω ης οικογένειες τους, τα σπίτια τους, την πίστη τους.

KONTRA NEWS

Τη χαμηλόφωνη εξωτερική πολιτική δεν την καταλαβαίνει η Τουρκία

ΧΡΗΣΤΟΣ Η. ΧΑΛΑΖΙΑΣ

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ μας ποιητής Διονύσης Σολωμός γράφει: «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί Εθνικό ό,τι είναι αληθές». Η αλήθεια είναι μια και ορατές οι επεκτατικές απειλές της Τουρκίας η οποία αμφισβητεί κάθε υπογραφή της σε Συμφωνίες και Συνθήκες. Ποια είναι η εξωτερική μας πολιτική και ποια η στρατηγική και οι στόχοι μας; Είναι γνωστές σ' όλους ότι οι τουρκικές απειλές δεν αντιμετωπίζονται μόνο με δηλώσεις περί παραβιάσεων των συνθηκών και υποχωρήσεων, που οδηγούν στη συρρίκνωση και στον ραγιαδισμό. Χρειάζεται επιθετική πολιτική με ομοψυχία και στρατηγική. Η ιστορία της τουρκικής πολιτικής έχει αποδείξει ότι για να σταματήσει τις απειλές χρειάζεται σκληρή γλώσσα όπως τον Μάρτιο του 1987 και όχι του 1996 με τα Ίμια και την υπογραφή από τον Κώστα Σημίτη της συμφωνίας της Μαδρίτης, και όχι τη λογική του συμβιβασμού.

Από την υπογραφή της Λωζάνης μεταξύ των δυο πρωθυπουργών Ελευθερίου Βενιζέλου και Ισμέτ Ινονού, συμπληρώθηκαν περί που εκατό χρόνια.

Από την πρώτη στιγμή που υπογράφτηκε η Τουρκία έθεσε ζητήματα δημοψηφίσματος στην Ελεύθερη Θράκη από τον Ινονού ζητώντας ότι ο τουρκικός πληθυσμός υπερέχει των Ελλήνων. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος απάντησε δυναμικά λέγοντας ότι: «η Δυτική Θράκη από το 1920 είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας και η εγκατάσταση των Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία, Πόντο, Βόρεια και Ανατολική Θράκη, έχει αυξήσει σημαντικά τον Ελληνικό πληθυσμό».

Ποιες συνθήκες τηρήθηκαν ή τηρούνται ή έστω εφαρμόζεται από όσες έχει υπογράψει; Ιστορικά βλέπουμε ότι έχουν «διαγραφεί» και τις θυμούνται μόνο όταν την συμφέρει εθνικά. Εμείς την τηρούμε και απλά την αναφέρουμε, μήπως και συγκινήσουμε την Διεθνή κοινή γνώμη.

Η πρόβλεψη της Συνθήκης της Λωζάνης π.χ τα άρθρα 1-10 «περί υποχρεωτικής ανταλλαγής του πληθυσμού» και με την απαίτηση της Τουρκίας για την πληθυσμιακή εξισορρόπηση Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου, Τενέδου και την μουσουλμάνων της Θράκης. Οι μουσουλμάνοι από 86.000 αυξήθηκαν σε 150.000, ενώ oι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης μετά από διώξεις του 1955, από 35.000 έμειναν 2.000 και τώρα μετριούνται στα δάκτυλα ενός χεριού.

Η μειονότητα τότε ήταν 'Ελληνες μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Μετά από πιέσεις η κυβέρνηση Αλ. Παπάγου την ονόμασε μουσουλμανική τουρκική μειονότητα. Με βάση τη Συνθήκη θα έπρεπε να απελαθούν από την Ελλάδα με το άρθρο του Συντάγματος περί ιθαγένειας, οι ενεργούντες ανθελληνικά να αποπέμπονται.

Με τα άρθρα 14 - 16 της Συνθήκης «ειδικές διατάξεις για τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος» οι κάτοικοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική ανταλλαγή. Το 1922 στην Ίμβρο κατοικούσαν 8.000 Έλληνες και σήμερα σχεδόν κανένας, το ίδιο και στην Τένεδο. Έπρεπε τα νησιά να παραμείνουν αποστρατικοποιημένα και με ειδικό καθεστώς. Οι Τούρκοι έφτιαξαν φυλακές, μετέφεραν στρατό και οχυρωματικά έργα και εγκατέστησαν ραντάρ στην κορυφή για να ελέγχουν το Αιγαίο.

Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης έχασαν τα περιουσιακά τους στοιχεία, και απαγορεύτηκε η μεταβίβαση στους κληρονόμους, στερημένοι της εθνικοθρησκευτικής τους ελευθερίας, της γλώσσας και της παιδείας.

Εάν κάτι παρόμοιο γινόταν στα μουσουλμανικά σχολεία στη Θράκη τις εκπαιδευτικές αρχές μας, τι αντίδραση θα δημιουργούσε το τουρκικό κράτος με προσφυγές διαμαρτυρίας σ' όλους τους διεθνείς οργανισμούς, θα ξεσήκωναν τον κόσμο. Εμείς εφησυχάζουμε μακαρίως. Χωρίς εθνική φωνή, ιστορική συνείδηση των ελληνικών πόλεων που οι Έλληνες σφαγιάσθηκαν από τους Νεότουρκους, και οι δήθεν σύγχρονοι «ιστορικοί» μας γράφουν διομολογώντας αυτά τα γεγονότα ως «συνωστισμός» την καταστροφή ή ότι οι Πόντιοι «προκάλεσαν τους Τούρκους».

Δεν ενημερώνουμε με καταγγελίες τη Διεθνή κοινή γνώμη και τους Διεθνείς οργανισμούς, για να αποκαλύψουμε τους πραγματικούς στόχους της Γείτονος. Όπως σεβόμαστε τη μειονότητα στη Θράκη να σέβονται κατόπιν απαιτήσεων μας και την αντίστοιχη ης δικές μας που ης αφάνισαν συστηματικά με διάφορες προβοκάτσιες. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι της αλήθειας και της πραγματικότητας. Όχι ότι ο αέρας - που δεν φυσούσε εκείνη την ημέρα - οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι μας είπαν ότι παρέσυρε το πλοίο και παραβίασε τα θαλάσσια σύνορά μας, ή ότι η ακταιωρός κατά λάθος έπεσε πάνω σε ελληνικό πλοίο του λιμενικού, θα πρέπει οι πολιτικοί να σταματήσουν να δικαιολογούν τις παραβιάσεις ως απλές δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών για εσωτερική πολιτική.

Η ηγεσία της χώρας μας μάλλον ζει στο δικό της κόσμο, δεν αντιλαμβάνεται τίποτε, δεν ενημερώνει τη διεθνή κοινή γνώμη και τους οργανισμούς με συγκριμένα στοιχεία.

Οι Συνθήκες της Λωζάνης του 1923, της Ιταλίας το 1937, ή του Παρισιού το 1947 για τη χώρα μας παραμένουν ως ιερό Ευαγγέλιο, δυσανάγνωστο, αλλά ευγενικής πολιτικής ή εσκεμμένης αγνόησης των συμβάσεων που υπεγράφησαν για να υπάρξει ειρήνη και συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πως θα πραγματοποιηθεί η ειρήνη, ή ο διάλογος εμπιστοσύνης όταν την ίδια στιγμή τις υποσκάπτει με την υποτιθέμενη φιλία προ βάλλοντας ης απαιτήσεις που δεν συμβιβάζονται με τις συνθήκες. Δεν σέβεται ούτε το καταστατικό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τους κανόνες της ΔΑΣΕ. Προσπαθεί και δημιουργεί εντάσεις στις σχέσεις. Ένας ιστορικός γράφει: «Αν οι πολικοί μας γνώριζαν την ιστορία και μελετούσαν τον χαρακτήρα των γειτόνων, δεν θα είχαμε διαπράξει σφάλματα εις βάρος της Ελλάδας».

Είναι καιρός οι πολιτικοί μας να σκεφτούν πρώτα τα εθνικά συμφέροντα γιατί οι σύμμαχοι ασχολούνται με τα δικά τους εθνικά συμφέροντα και όχι των άλλων και όπως έλεγε ο Μακρυγιάννης: «Τίποτε δεν είναι δύσκολο και τίποτα ακατόρθωτο όταν υπάρχει ενότητα και πατριωτισμός».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ CΟVID-19
CHECK ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ» «ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ» ΠΤΗΣΕΩΝ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στις χαρακτηρισμένες με «κόκκινο» και «πορτοκαλί» χρώμα αεροπορικές πτήσεις εξωτερικού θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι για CΟVID-19 στο σύνολο των επιβατών τους. Στην περίπτωση εντοπισμού θετικών κρουσμάτων σε ταξιδιώτες που έχουν έρθει για τουρισμό στη χώρα μας θα μεταφέρονται σε καταλύματα αναφοράς στα νησιά προορισμού τους ή την ενδοχώρα για να μείνουν σε 14ήμερη καραντίνα.

Οι ομάδες κρούσης (task force) θα κάνουν διαλογή των πτήσεων για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία των χωρών και περιοχών προέλευσής τους. Στα πρωτόκολλα ασφαλείας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνεται και η συμπλήρωση ερωτηματολογίου από τους επιβάτες πτήσεων με τα στοιχεία ταυτότητας, λόγους ταξιδιού και κυρίως τόπο διαμονής και τηλέφωνα επικοινωνίας, και αυτό προκειμένου να γίνεται γρήγορη ιχνηλάτηση επαφών στην περίπτωση εντοπισμού θετικού κρούσματος. Είναι μία πρόταση για την οποία υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις από ευρωπαϊκές χώρες.

Τα τσάρτερ
Μέχρι την 1η Ιουλίου, οπότε θα απελευθερωθούν οι πτήσεις εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της Ελλάδας, απαγορεύονται οι πτήσεις τσάρτερ παρά μόνο οι κανονικές, ωστόσο μετά από αυτή την καταληκτική ημερομηνία ενδεχομένως θα ανοίξουν και οι... αεροδιάδρομοι των πτήσεων τσάρτερ. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές πληροφόρησης, ενδέχεται να μην ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας, αλλά πιθανόν 15 - 20, για προορισμούς που υπάρχουν οι απαραίτητες δομές υγείας και οι συνθήκες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών διασποράς του ιού σε τοπικές κοινότητες. Ενδέχεται να ανοίγουν και αεροδρόμια νησιών ανάλογα με τη ζήτησή τους ως προορισμοί διακοπών, αν υπάρχουν όμως οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας. Από την απελευθέρωση θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία κ.ά.

Οι χώρες που θα εξαιρεθούν θα ανακοινωθούν μετά τις 15 Ιουνίου και θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις απελευθέρωσης, εφόσον κριθεί ότι πληρούν τα κριτήρια. Στο πλαίσιο των εντατικών δειγματοληπτικών ελέγχων στους επιβάτες ύποπτων αεροπορικών πτήσεων, δημιουργούνται 15 ομάδες κρούσης (task force) με τις... αποσπάσεις 500 γιατρών κομάντος (στρατιωτικοί γιατροί, νοσηλευτές, κλιμάκια ΕΟΔΥ και Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας), που θα προβαίνουν σε αυτούς τους ελέγχους.

Η απελευθέρωση των πτήσεων εξωτερικού προς την Ελλάδα δεν σημαίνει αθρόα ροή ταξιδιωτών, καθώς υπάρχουν πρωτόκολλα προς υλοποίηση που θα φρενάρουν τις όποιες τάσεις διασποράς του ιού στην Ελλάδα, μέσω των τουριστών από χώρες του εξωτερικού.

Σε αυτά τα εγχειρίδια, περιλαμβάνεται η κατάταξη χωρών βάσει κρουσμάτων θυμάτων, η οποία θα προκύπτει από την εβδομαδιαία αξιολόγηση του επιδημιολογικού φορτίου και στοιχείων κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών ακόμη και από επαρχίες αυτών των χωρών. Όλα τα παραπάνω δεδομένα θα τοποθετούνται σε χάρτη με ενδείξεις Πράσινο Κίτρινο Πορτοκαλί Κόκκινο , ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών, έτσι ώστε να γίνεται επιλογή των πτήσεων για στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους των επιβατών.

Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας επισημαίνουν πως αυτά τα δεδομένα δεν σημαίνουν εφησυχασμό, αλλά εγρήγορση, και καλή ιχνηλάτηση για τον εντοπισμό μικρών εστιών διασποράς του ιού πριν από μια δυσάρεστη επέκταση σε τοπικές κοινότητες νησιών και ενδοχώρας. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα δίνουν μεγάλη σημασία στην ασφαλή μεταφορά των επισκεπτών και λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων. Γι' αυτόν το λόγο, πέρα από τον ορισμό των κανόνων μεταφοράς και τους ελέγχους στις πύλες εισόδου με ερωτηματολόγια, δειγματοληπτικά τεστ, υπάρχει υποχρεωτικός ορισμός συνεργαζόμενων γιατρών σε κάθε περιφέρεια, πόλη και κατάλυμα και συντονιστές για τη διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων.

Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικών χώρων καραντίνας ανά περιφέρεια και νησί, όπως και η διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας. Μάλιστα, στα μικρά νησιά θα τοποθετηθούν νέοι αναλυτές για τεστ και επιπλέον κλίνες για τον C0VID 19 σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ενημέρωση για τις κινήσεις στον Έβρο

Την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για την πρόσφατη «κινητικότητα» που παρατηρήθηκε στα σύνορα ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας - Να δοθούν στη δημοσιότητα τα δυο διαβήματα που έκανε η χώρα μας προς την Τουρκία ζήτησε ο ΖΥΡΙΖΑ

ΤOY ΜΑΝΟΥ ΤΣΑΛΔΑΡΗ

Μακρά, τουλάχιστον τετράωρη, ήταν η χθεσινή ενημέρωση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτόπουλου, στους περίπου σαράντα βουλευτές που απαρτίζουν την ανάλογη Επιτροπή της Βουλής, σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον Έβρο.

Ενημέρωση που χαρακτηρίστηκε από τις διαβεβαιώσεις και των δύο υπουργών ότι δεν κατελήφθη ελληνικό έδαφος, ούτε παραβιάστηκαν τα σύνορα, αλλά κι από το αίτημα του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου να δοθούν στη δημοσιότητα τα δύο διαβήματα που έκανε η χώρα μας προς την Τουρκία, ώστε να γίνει γνωστή η αλήθεια για να υπάρχει ενιαίο μέτωπο.

Η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής είχε διακόψει τις εργασίες της για δύο μήνες και η ενημέρωσή της στο υπουργείο Άμυνας είχε προγραμματιστεί να έχει ως θέμα την αμυντική βιομηχανία, όμως λόγω των εξελίξεων το κύριο χθεσινό θέμα της ήταν οι εξελίξεις στον Έβρο.

Σε αυτήν, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι το πρώτο διάβημα που έκανε η χώρα μας στην Τουρκία ήταν όταν ζήτησε να την ενημερώσουμε για τις συντεταγμένες όπου σκοπεύει να κατασκευάσει η κυβέρνηση τον φράχτη στον Έβρο και ότι επιδώσαμε ρηματική διακοίνωση στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα όταν παρατηρήθηκε σε τουρκικό έδαφος «κινητικότητα» κοντά σε σημείο όπου είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από την ελληνική πλευρά.

«Η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε, ούτε θα επιτρέψει, την απώλεια ή την αμφισβήτηση εθνικού εδάφους», τόνισε στην εισηγητική ομιλία του ο υπουργός, που ανέφερε και πάλι ότι τα εθνικά ζητήματα δεν Θα πρέπει να τυγχάνουν κομματικής ή μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

Πολιτική αντιπαράθεση
Από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αφού ανέφερε ότι «έχει δημιουργηθεί πολύ και οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με ένα θέμα όχι ανάξιο λόγου, αλλά ασφαλώς ανάξιο αυτής της έντασης που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της χώρας» και αφού υπογράμμισε ότι τα σύνορα «είναι σαφώς οριοθετημένα και απαράλλακτα» και δεν αλλάζουν όπως η κοίτη του ποταμού Έβρου, βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης όταν μιλώντας για τη «σθεναρή και αποφασιστική στάση» της κυβέρνησης στον Έβρο, που ενοχλεί την Τουρκία, ατυχώς, πρόσθεσε: «Τώρα αντιλαμβάνομαι ότι ενοχλεί και ετερόκλητες δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας».

Στη δική του ομιλία, τέλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αφού υπογράμμισε ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν γείτονα που προκαλεί συνεχώς και κατά κόρον», αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο είπε:

«Είναι άλλο ζήτημα η παραβίαση των συνόρων κι άλλο η διευθέτηση ενός τεχνικού ζητήματος μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας σε περιπτώσεις που προκύπτουν χερσαίες διαφοροποιήσεις από την αλλαγή της κοίτης [...] Αυτά επιλύοντο, επιλύονται και θα επιλύονται προφανώς και στο μέλλον μέσω εξειδικευμένων επιτροπών εμπειρογνωμόνων, πρακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα από το 1926, όταν δηλαδή ορίστηκε ως σύνορο μεταξύ των δύο χωρών [...] η τότε κοίτη του Έβρου ποταμού».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, το ΚΚΕ τονίζει ότι «ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση είναι εκτός πραγματικότητας» και ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές, ενώ αναφέρεται στις πρόσφατες ενέργειες στον Έβρο ως «μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού που οδηγεί σε κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, στην οποία τονίζει ότι «τα εθνικά θέματα δεν αντιμετωπίζονται a la carte» και ότι «το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλοτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα». Καλεί δε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες σας, ώστε στο μέλλον να μην έχουμε ανάλογα φαινόμενα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Πολιτική αντιπαράθεση στα «χαρακώματα» του Έβρου

 Βολές από την αντιπολίτευση για τα διαβήματα και τα fake news

 Στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων μεταφέρθηκε χθες η αντιπαράθεση για τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο, με την κυβέρνηση να χαρακτηρίζει το ζήτημα ανάξιο λόγου και την αντιπολίτευση να ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα τα δύο διαβήματα με τα οποία αντέδρασε η ελληνική πλευρά στην τουρκική κινητικότητα στην περιοχή.

Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή (σε συνεδρίαση που διεξήχθη στο κτήριο του ΥΠΕΞ) η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, επιχείρησαν -σύμφωνα με πληροφορίες- να διασκεδάσουν τις έντονες ανησυχίες των βουλευτών, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν κατελήφθη ελληνικό έδαφος από τις τουρκικές δυνάμεις». Χαρακτήρισαν, μάλιστα, «ψευδείς ειδήσεις» τις σχετικές αναφορές ελληνικών και ξένων MME. Ο κ. Δένδιας ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Τουρκία ζήτησε να ενημερωθεί από την Ελλάδα για τις συντεταγμένες της κατασκευής του νέου φράχτη στην περιοχή Φερών στον 'Εβρο. «Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στην τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι o φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων τα οποία ζήτησαν» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε δε ότι η δεύτερη διακοίνωση έγινε σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από ελληνικής. «Επιδώσαμε νεότερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα, ανακριβώς, ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας» πρόσθεσε o κ. Δένδιας. Πάντως, κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση τόσο ο κ. Δένδιας όσο και ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος φέρονται να έκαναν λόγο για «ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων το τελευταίο διάστημα».

Αντιδράσεις κομμάτων
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε γιατί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χρειάστηκε να προβεί σε δύο διαβήματα για ένα γεγονός το οποίο ο ίδιος ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «ανάξιο λόγο» και «fake news». «Πώς είναι δυνατόν να γίνονται δύο διαβήματα για ένα μη γεγονός»; φέρεται να διερωτήθηκε σχετικά ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών να δώσει στη δημοσιότητα τις δύο ρηματικές διακοινώσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κατρούγκαλος έχει καταλογίσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι απέναντι στο κρεσέντο επιθετικότητας της Άγκυρας επιλέγει να μη λέει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό και «στέλνει μηνύματα που δεν αποθαρρύνουν, αλλά αποθρασύνουν αυτή την επιθετικότητα» .

 Σε αντίστοιχα επικριτικό τόνο το ΚΚΕ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «καλλιεργεί εφησυχασμό που είναι εκτός πραγματικότητας» . Μάλιστα οι βουλευτές του ΚΚΕ επέκριναν την αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πως δεν συνέβη κάτι αξιοσημείωτο που να χρήζει τέτοιας συζήτησης . Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και η Ελληνική Λύση, κατηγορώντας τον υπουργό Εξωτερικών ότι προσπάθησε να κρύψει την προσπάθεια της Τουρκίας για γκριζάρισμα του 'Εβρου .

Ο Μητσοτάκης στην «Bild»
Σημειώνεται ότι χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild», δεν προχώρησε σε αναφορές στα πρόσφατα γεγονότα του Έβρου. Όμως ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί απειλές και εκβιασμούς από την Τουρκία μέσω των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. «Ας συζητήσουμε ειλικρινά με την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα, και είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με απειλές ή ακόμα και εκβιασμούς. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τα σύνορα μας και, εφόσον χρειαστεί, θα το ξανακάνουμε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΑΥΓΗ

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία ζητούν κοινό άνοιγμα συνόρων στις 15 Ιουνίου

Την ανάγκη μιας νέας ευρωπαϊκής D- Day (ημέρα της απόβασης στη Νορμανδία) επικαλέστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο εκφράζοντας με τον καλύτερο ίσως τρόπο την κοινή πρόταση των προέδρων των δύο μεγαλύτερων εθνικών Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ταυτόχρονο άνοιγμα χωρίς περιορισμούς των συνόρων της Ε.Ε. στις 15 Ιουνίου, ενώ λίγο αργότερα από τη Μαδρίτη έφθασε το μήνυμα στήριξης της πρωτοβουλίας.

Ο πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν και ο ομόλογος του της γερμανικής Μπούντεσταγκ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απηύθυναν σήμερα έκκληση για το άνοιγμα το συντομότερο δυνατόν των συνόρων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

«Η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να εργαστούν υπέρ της άμεσης αποκατάστασης της ελεύθερης μετακίνησης μέσα στη ζώνη Σένγκεν μόλις θα πληρούνται οι προϋποθέσεις. Το κλείσιμο των γαλλογερμανικών συνόρων έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις, οι οποίες δεν α φορούν μόνο τη μεθοριακή περιοχή, και επηρεάζουν κυρίως την αντίληψη των γαλλογερμανικών σχέσεων» υπογράμμισαν, ζητώντας άμεση δράση , οι πρόεδροι των δύο Κοινοβουλίων δύο ημέρες πριν από την κοινή συνεδρίασή τους.

Ο  Ντι Μάιο πάντως έκλεψε την παράσταση δεύτερη φορά λέγοντας ορισμένες πικρές αλήθειες.

«Ελπίζω οι Ιταλοί να μπορέσουν να πάνε διακοπές στη χώρα μας, αλλά χρειαζόμαστε τον ξένο τουρισμό, και ιδίως τον γερμανικό, ο οποίος αντιπροσωπεύει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό. Στις 15 Ιουνίου προσπαθούμε να ξανανοίξουμε όλοι μαζί. Είναι η ημέρα κατά την οποία θα ξανανοίξει τις πύλες της και η Γερμανία. Θα είναι κάπως σαν ένα νέο ευρωπαϊκό 'D-Day'» τόνισε ο Ιταλός ΥΠΕΞ καθιστώντας σαφές ότι όλοι θέλουν να ανοίξουν τα σύνορα ελπίζοντας στην άφιξη ξένων τουριστών όταν προσπαθούν να κρατήσουν τους δικούς τους στις χώρες τους.

D-DAY για τον ευρωπαϊκό τουρισμό
Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ ακολούθησε το παράδειγμα του Ιταλού ομολόγου της και κάλεσε τους κοινοτικούς εταίρους να θεσπίσουν κοινούς κανόνες για το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση της ελευθερίας των ταξιδιών στη ζώνη της Σένγκεν .

Σύμφωνα με το «Focus» η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει τα σύνορα της χώρας στις 15 Ιουνίου για τους πολίτες των χωρών της Ε.Ε., της Βρετανίας, της Ισλανδίας, του Λίχτενσταϊν, της Νορβηγίας και της Ελβετίας. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 10,7% του ΑΕΠ της Γερμανίας, που δέχθηκε πέρσι 39 εκατομμύρια τουρίστες που άφησαν 40 δισ., στη Βρετανία αντιπροσωπεύει το 9% του ΑΕΠ με 38,9 εκατ. τουρίστες και έσοδα 29 δισ. ευρώ, στην Ιταλία το 13% του ΑΕΠ με 63 εκατ. τουρίστες και έσοδα 44,3 δισ., στην Ισπανία το 12,3% του ΑΕΠ με 83,7 εκατ. τουρίστες και έσοδα 92 δισ., στην Πορτογαλία το 16% του ΑΕΠ με 27 εκατ. τουρίστες και έσοδα 18,4%.

Στη Γαλλία οι τουρίστες έφθασαν στα 90 εκατ., γεγονός που οδήγησε τον Πρόεδρο Μακρόν να στηρίξει μέχρι στιγμή τον τουριστικό τομέα της χώρας με 20 δις. και να ζητάει από τους Γάλλους να κάνουν διακοπές στην χώρα τους. Η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε ακόμη παραπέρα προσφέροντας έως 500 ευρώ σε κάθε οικογένεια που θα προτιμήσει τον εσωτερικό τουρισμό.

Η Ευρώπη προσανατολίζεται στο άνοιγμα των συνόρων στις 15 Ιούνιου, όταν ο τουριστικός τομέας θα πρέπει να συγκρουστεί με τη σκληρή πραγματικότητα της κατάρρευσης των διηπειρωτικών κρατήσεων, την ανυπαρξία του τουριστικού κύματος των ηλικιωμένων και έναν στρατό ανέργων και εργαζομένων με χαμηλούς μισθούς που θα αργήσουν αρκετό καιρό να κάνουν διακοπές σε τρίτες χώρες, ενώ ήδη σε όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου αυξάνονται δραματικά οι ουρές στις δομές αλληλεγγύης και τις κοινωνικές υπηρεσίες για την αναζήτηση τροφής.
Ακόμη χειρότερα το άνοιγμα των συνόρων μπορεί να συμπέσει μερικές εβδομάδες αργότερα με τις δυσοίωνες προβλέψεις για την εμφάνιση του δευτέρου κύματος του κορωνοϊού όχι το μακρινό φθινόπωρο, αλλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις πολλών ερευνητών του ιατρικού και νοσηλευτικού τομέα, θα μιλάμε για μια άλλη πραγματικότητα, όπου τα περισσότερα από τα 50 δις. που έχουν ανακοινώσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να στηρίξουν τον τουριστικό τομέα τους δεν θα φτάνουν για να καλύψουν το τεράστιο κόστος στην οικονομία και την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου