Σελίδες

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Η επική μάχη της Κρήτης (Μάιος 1941)

20 ΜΑΪΟΥ 1941

Ξεκινά η μεγάλη δι' αέρος απόβαση του χιτλερικού στρατού στη Κρήτη. Η μάχη που γράφτηκε με χρυσά και ματωμένα γράμματα στις δέλτους της παγκόσμιας Ιστορίας, έμελλε να γίνει και το προϊμιο της συντιβής των Ναζιστών! Η αδιανόητη για τους εισβολείς συμμετοχή σύσσωμου του λαού της νήσου στις δέκα πρώτες ημέρες αντίστασης, ανάγκασε τον Χίτλερ να καθυστερήσει την εισβολή του στην Σοβιετική Ένωση, δίνοντας έτσι την καταλυτική ευκαιρία στα Σταλινικά στρατεύματα να προελάσουν στα σύνορα και να οργανωθούν με αποτέλεσμα την νίκη τους.

Επιτρέψατέ μου να αναφέρω μερικά στοιχεία που δυστυχώς δεν θα ακούσετε σήμερα από πολλούς... Διαβάζουμε από την ιστοσελίδα της Μηχανής του Χρόνου:

"Εκείνο όμως που εξόργιζε ιδιαίτερα τους Γερμανούς ήταν η ένοπλη δράση των ιερέων και των γυναικών. Ο συνταγματάρχης Βίτμαν του 95ου Συντάγματος Ορεινών Κυνηγών ανέφερε ότι… «η επί της οδού προς την Κάντανον διατεθείσα μαχητική ομάς μηχανικού με ενισχύσεις αντιαρματικών και μοτοσυκλετιστών, προωθούμενη μέχρι Παλαιοχώρας, διεξήγαγε σκληρότατους αγώνας, ως επί το πλείστον με ομάδας αποθηριωμένων ελευθέρων σκοπευτών». Μεταξύ αυτών διακρινόταν ο αρχιμανδρίτης Παλαιοχώρας Στυλιανός Φραντζεσκάκης, ο οποίος είχε τεθεί επικεφαλής ομάδας ενοριτών του!

Όσες γυναίκες συλλαμβάνονταν, εξετάζονταν στους ώμους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έφεραν σημάδια από κοντάκι όπλου, απόδειξη ότι συμμετείχαν στις μάχες. Το εκδικητικό μένος των νικητών για την εσφαλμένη εκτίμησή τους διοχετεύθηκε στους εγκαταλελειμμένους πλέον, από τα στρατεύματα της Κοινοπολιτείας, κατοίκους του νησιού, οι οποίοι εξαργύρωσαν την αγάπη τους για την ελευθερία με διαδοχικά λουτρά αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής...."



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου