Σελίδες

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΪΟΥ 2020



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μήνυμα μέσω Twitter από σύμβουλο του Ερντογάν

Με αμφίσημη ανάρτηση του στο Twitter, που συνοδεύεται από μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Φαρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου της Τουρκίας, ζήτησε υπομονή από τους ακολούθους του, μήνυμα το οποίο έχει εκληφθεί και ως υπαινιγμός για μετατροπή σε τζαμί του ιστορικού μνημείου που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

«Άξονα του κάκου» βλέπει η Άγκυρα στην πενταμερή

Έτσι χαρακτηρίζει τη συνεργασία Γαλλίας, Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και ΗΑΕ
Φωτογραφία της Αγίας Σοφίας με το σχόλιο «Μας έλειψε! Αλλά κάντε υπομονή» ανήρτησε στο τουίτερ ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαρετίν Αλτούν
Ως έμμεσο μήνυμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί εξελήφθη το σχόλιο του Φαρετίν Αλτούν στο Twitter

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

«Άξονας του κακού» υπό την προστασία της Γαλλίας χαρακτηρίζεται από την Άγκυρα η πενταμερής με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), μάλιστα σε επίσημες δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.


Οι δηλώσεις του κ. Ακσόι ήλθαν την επόμενη ημέρα μετά τους ασυνήθιστους φυλετικούς προσδιορισμούς (αρμενικό λόμπι και ελληνικό λόμπι) που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακριβώς μετά τη διακήρυξη που συνυπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας, Αιγύπτου, Γαλλίας και ΗΑΕ σχετικά με την ανάγκη περιορισμού της δράσης της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και απομάκρυνσής της από το μέτωπο της Λιβύης.

Σε πλήρη συντονισμό με την Άγκυρα, σχετική, καταδικαστική ανακοίνωση για την πενταμερή εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, της κυβέρνησης του Φαγέζ αλ Σαράζ στην Τρίπολη. Επιπλέον, ενδιαφέρον είναι και το αμφίσημο τουίτ του διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαρετίν Αλτούν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι επιθυμεί τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί.

Η τουρκική παραβατικότητα, αλλά και α νέος Οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ακσόι ανέφερε ότι η κοινή δήλωση «αποτελεί ένα παράδειγμα υποκρισίας μιας ομάδας χωρών που επιδιώκουν περιφερειακό χάος και αστάθεια μέσω των πολιτικών που επιδιώκουν και δεν βλέπουν κανένα κακό στο να θυσιάζουν τις δημοκρατικές φιλοδοξίες των λαών στη φρικτή επιθετικότητα δικτατόρων, και που βρίσκονται σε παραλήρημα, καθώς οι ατζέντες τους διαταράσσονται από την Τουρκία».

Κατηγορεί την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία ότι αποφεύγουν να ξεκινήσουν διάλογο με την Τουρκία και το ψευδοκράτος, βασίζονται σε «άσχετους μη περιφερειακούς δρώντες» (υπονοεί τη Γαλλία και τα ΗΑΕ), κάνοντας μάλιστα λόγο για νοοτροπία αποικιοκρατίας. «Το ίδιο ισχύει και για την Αίγυπτο. Οι ηγέτες αυτής της χώρας φαίνεται να προτιμούν εδώ και καιρό να παραιτηθούν από τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των δικών τους λαών, παρά να τα προστατεύουν», ανέφερε ο κ. Ακσόι.

«Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω ενός γνήσιου και ρεαλιστικού διαλόγου και μέσω της συνεργασίας παρά με την προσπάθεια δημιουργίας άξονα του κακού», καταλήγει.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης έκανε λόγο για «κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις» της χώρας. Και τονίζει ότι «το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας υπεγράφη μεταξύ των κυβερνήσεων δύο χωρών με αντικείμενες ακτές στη Μεσόγειο σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου μέρους».

Στη «Χουριέτ»
Σημειώνεται τέλος ότι ερωτήματα προκαλεί το μήνυμα στον λογαριασμό τουίτερ του κ. Αλτούν, ο οποίος ανήρτησε μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας με το σχόλιο: «Μας έλειψε! Αλλά κάντε υπομονή. Θα τα καταφέρουμε μαζί». Το σχόλιο του κ. Αλτούν εξελήφθη ως έμμεσο μήνυμα για την -εν καιρώ- μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, ενώ σε εκτενές δημοσίευμά της η εφημερίδα «Χουριέτ» παρουσίαζε την ιστορία του ναού από την κτίση του μέχρι σήμερα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ευρωπαϊκό παζάρι για τον τουρισμό

Πρόταση Κομισιόν για άρση περιορισμών μεταξύ ασφαλών κρατών - Τεχνικές συζητήσεις με Ισραήλ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι διεργασίες για την επανεκκίνηση του τουρισμού, ζήτημα που απασχολεί ιδιαιτέρως την Ελλάδα, καθώς σήμερα η Κομισιόν θα προτείνει μια διαδικασία σε φάσεις, για την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται να προτείνουν αρχικά την πλήρη άρση των περιορισμών μόνο μεταξύ κρατών - μελών στα οποία η πανδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο, εξέλιξη θετική για την Ελλάδα με δεδομένες τις επιδόσεις της. Εν τω μεταξύ, χθες, άρχισαν μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ οι συζητήσεις επί των τεχνικών λεπτομερειών της κατ' αρχήν συμφωνίας για διμερή τουριστική συνεργασία, που έχει επιτευχθεί σε επίπεδο κορυφής, και ενδέχεται να επιτρέψει την έλευση έως και 1 εκατ. Ισραηλινών το καλοκαίρι, όταν επιτραπούν οι αεροπορικές πτήσεις.

Σε φάσεις η αποκατάσταση μετακινήσεων στην Ε.Ε.

Η πρόταση της Κομισιόν για άρση των περιορισμών, κατάργηση της 14ήμερης καραντίνας και υγειονομικούς ελέγχους
No- paper στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε η Αθήνα - Η ελληνική πλευρά ζητεί «δίκαιη μεταχείριση» όλων των επίδοξων επισκεπτών

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα μια «διαδικασία σε φάσεις» για την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με προσχέδιο των σχετικών κατευθυντήριων γραμμών που θα δημοσιευθούν.

Το προσχέδιο, το οποίο επικαλείται ο ιστότοπος Politico, αναφέρει ότι «αν τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά την Ευρώπη συνεχίσουν την τρέχουσα θετική πορεία τους, ίσως να καταστεί δυνατόν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και οι έλεγχοι στα σύνορα να αρθούν σταδιακά σε όλη την Ευρώπη». Ωστόσο, αυτό θα συμβεί στη Φάση 2 ενώ η Ε.Ε. βρίσκεται ακόμη στη Φάση 0, σύμφωνα με την ανάλυση της Επιτροπής.

Στη μεταβατική περίοδο μεταξύ των Φάσεων 0 και 2, οι Βρυξέλλες θα προτείνουν την πλήρη άρση των περιορισμών μόνο μεταξύ κρατών μελών στα οποία η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο και έχουν επιβάλει παρόμοια περιοριστικά μέτρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται και η κατάργηση της 14ήμερης καραντίνας για όσους επιστρέφουν στη χώρα τους.

Εναλλακτικά, η μετακίνηση μεταξύ κρατών μελών μπορεί να επιτραπεί υπό τον όρο υγειονομικών ελέγχων των ατόμων που θέλουν να ταξιδέψουν, ενώ η άρση των περιορισμών δύναται να επιτραπεί πρώτα «για κάποιες μορφές μεταφορών και για κάποιους τύπους τουριστικός δραστηριότητας», σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν.

Διαδραστικός χάρτης
Μέρος του σχεδίου της Επιτροπής για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου θα είναι και ένας διαδραστικός χάρτης που θα καταγράφει τα επιδημιολογικά δεδομένα στους τουριστικούς προορισμούς, τις υποδομές υγείας και τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Ο χάρτης αυτός θα καταρτιστεί με τη συνδρομή των κρατών - μελών και θα μπορούν να τον συμβουλεύονται όσοι θέλουν να ταξιδέψουν, ώστε να γνωρίζουν τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν στο μέρος το οποίο θα επιλέξουν για τις διακοπές τους.

Η Αθήνα, με non-paper που έχει στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έως τις 15 Ιουνίου, «όπου αυτό είναι εφικτό». Σύμφωνα με το έγγραφο, η ελληνική πλευρά ζητεί δίκαιη μεταχείριση όλων των επίδοξων επισκεπτών και την αποτροπή μεροληψίας βάσει ιθαγένειας στα πρωτόκολλα ασφαλούς μετακίνησης.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», σημειώνεται στο ελληνικό έγγραφο, το οποίο αιτείται επίσης την κατάργηση των μέτρων καραντίνας «και άλλων δυσανάλογων ή αποτρεπτικών απαιτήσεων κατά την επιστροφή» των ταξιδιωτών στη χώρα τους.

Το τεστ των 72 ωρών
Το έγγραφο προτείνει, επίσης, η πολιτική που έχει υιοθετήσει η Αθήνα για την απαίτηση τεστ (δια γνωστικών ή αντισωμάτων) στις 72 ώρες πριν από το ταξίδι αναχώρησης προς την Ελλάδα, να αποτελέσει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Εναλλακτικά, όπως αναφέρεται, μεταξύ χωρών που έχουν αποδείξει με σαφή τρόπο και για παρατεταμένο διάστημα ότι έχουν θέσει την επιδημία υπό έλεγχο, η υποχρέωση των τεστ μπορεί να αρθεί.

«Ευελιξία» σε ακυρώσεις
Επιπλέον, σημειώνεται η ανάγκη για ευελιξία στην πολιτική των κρατήσεων και για ειδικές προβλέψεις σε περιπτώσεις ακυρώσεων τελευταίας στιγμής, λόγω αλλαγής συνθηκών στη χώρα προέλευσης ή προορισμού ή επειδή ο επίδοξος ταξιδιώτης διαγιγνώσκεται θετικός στον κορωνοϊό.

Η Αθήνα, τέλος, τάσσεται κατά των πιο αυστηρών περιορισμών στις πτήσεις έναντι άλλων μεταφορικών μέσων και ειδικά κατά των κενών θέσεων στα αεροπλάνα. Όπως σημειώνεται, «τα οδικά, αεροπορικά και θαλάσσια μέσα μεταφοράς πρέπει να ανοίξουν ταυτόχρονα και με αναλογικά πρωτόκολλα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, με δεδομένο ότι οι συστάσεις της Κομισιόν δεν είναι δεσμευτικές, η Αθήνα θα προχωρήσει σε δεύτερο χρόνο και εάν καταστεί αναγκαίο σε διακρατικές συμφωνίες όπως με το Ισραήλ που θα υπογραφούν σε επίπεδα υπουργείων Εξωτερικών και Τουρισμού ή Μεταφορών.

Στο πλαίσιο αυτό, κλειδί θεωρείται η επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων. Οι πτήσεις εσωτερικού αναμένεται να επαναρχίσουν στις 15 Ιουνίου και εάν όλα κυλήσουν ομαλά οι διεθνείς στις 30 Ιουνίου.

Τέλος, με δεδομένη την υγειονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση στρέφεται κυρίως προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη που έχουν πληγεί λιγότερο από τον κορωνοϊό.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κατ' αρχήν συμφωνία με το Ισραήλ για την υποδοχή τουριστών

Το Ισραήλ βλέπει την Ελλάδα, εξαιτίας του άριστου υγειονομικού ιστορικού της, ως τη μοναδική χώρα του εξωτερικού όπου θα μπορούσαν οι πολίτες του να κάνουν διακοπές. Στόχος του είναι να έρθουν στη χώρα το 2020 έως και ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί από700.000 πέρυσι.

ΤΟΥ ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Εργασίες για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών της κατ' αρχήν συμφωνίας διμερούς συνεργασίας για την υποδοχή Ισραηλινών ταξιδιωτών, στην οποία φέρονται να έχουν καταλήξει n ελληνική και n ισραηλινή κυβέρνηση, ξεκίνησαν χθες Τρίτη οι δύο πλευρές.

Πραγματοποιήθηκε έτσι η πρώτη τηλεδιάσκεψη των αρμοδίων ομάδων εργασίας που επικεντρώνονται στις τεχνικές λεπτομέρειες μιας συμφωνίας, η οποία ενδέχεται να επιτρέψει την έλευση στη χώρα ακόμα και ενός εκατομμυρίου Ισραηλινών ταξιδιωτών όταν επιτραπούν εκ νέου οι πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αντίστοιχες συμφωνίες εξετάζονται και με άλλες χώρες που έχουν εμφανίσει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας όπως αυτές της Ελλάδας και του Ισραήλ. Μία από αυτές είναι και η Αυστρία. Να σημειωθεί πως αντίστοιχες επαφές έχουν γίνει επίσης και μεταξύ των αρχών των αεροδρομίων της Αθήνας και του Τελ Αβίβ.

Φυσικά, κάθε τέτοια συμφωνία προϋποθέτει το άνοιγμα των συνόρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εξηγούν πηγές που παρακολουθούν το θέμα εκ του σύνεγγυς, προσθέτοντας πως αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει πλήθος παραμέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα Τετάρτη και θα περιλαμβάνουν συστάσεις όπως το testing και tracking (διάγνωση και ιχνηλάτηση κρουσμάτων) και τη μεταξύ των κρατών ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Εφόσον κάτι τέτοιο γίνει και σταδιακά αρχίσουν να ανοίγουν τα σύνορα, εκτιμάται πως θα μπορούν να οριστικοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες, όπως το Ισραήλ.

Η εν λόγω συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο του Smart Covid Management Group, χωρών δηλαδή που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο group συμμετέχουν η Ελλάδα, η Αυστρία, η Δανία, η Νορβηγία, η Τσεχία, το Ισραήλ, n Σιγκαπούρη και η Αυστραλία. Την προηγούμενη Πέμπτη έγινε η δεύτερη τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο κορυφής (πρωθυπουργοί των επτά χωρών) μετά την πρώτη στις 24 Απριλίου.

Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα του τουρισμού, καθώς αρκετές από τις χώρες αυτές ανοίγουν ή εξετάζουν το άνοιγμα συνόρων με γείτονές τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της ομάδας, οι οποίες καταγράφουν πολύ χαμηλά κρούσματα, στον τομέα του τουρισμού και πρότεινε μια πιο συστηματική συζήτηση μεταξύ τους, που θα αφορά και συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» που θα επιτρέψουν τη μεταφορά ανθρώπων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών, με βάση κανόνες. Όπως προκύπτει, οι επαφές με το Ισραήλ βρίσκονται στο πιο προωθημένο στάδιο καθώς το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τις εκεί πληροφορίες, αντιμετωπίζει επί του παρόντος την Ελλάδα μάλλον ως τη μοναδική χώρα του εξωτερικού όπου θα μπορούσαν οι πολίτες του να κάνουν διακοπές λόγω του άριστου υγειονομικού ιστορικού της.

Στόχος του είναι να έρθουν στην Ελλάδα το 2020 έως και ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί από επτακόσιες χιλιάδες το 2019. Η Αθήνα βρίσκεται επίσης σε επαφές για το ζήτημα του τουρισμού με τις προαναφερθείσες, αλλά και με μια σειρά άλλων χωρών προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα ασφαλούς επανέναρξης πτήσεων, πάντοτε εφόσον οι υγειονομικές αρχές το επιτρέψουν, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στην «Κ».

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα των συζητήσεων αυτών είναι βεβαίως να διασφαλισθεί όχι μόνον πως το άνοιγμα των συνόρων δεν θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά και πως δεν θα υπάρχουν φαινόμενα ταξιδιωτών που θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στις χώρες τους. Έτσι, η διαθεσιμότητα των διαγνωστικών τεστ και οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να συμφωνηθούν και να καθοριστούν επακριβώς, όπως και το τι ακριβώς θα συμβεί σε περίπτωση που, παρ' ελπίδα, κάποιοι ασθενήσουν.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ελέγχων συνέχεια στα γραφεία και άλλων ΜΚΟ

Πρόκειται για οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό

Αναμένεται να επεκταθούν οι έλεγχοι και σε άλλες ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό προσφυγικό, ανέφεραν χθες πηγές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Κλιμάκιο ελεγκτών της ΕΑΔ σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε προχθές το πρωί ελέγχους στα κεντρικά γραφεία τριών ΜΚΟ και σε δύο δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, τις οποίες λειτουργούν οι δύο εξ αυτών. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε έπειτα από καταγγελία στην υπηρεσία η οποία αφορά την οικονομική διαχείριση κονδυλίων, η οποία -όπως ανέφεραν πηγές τις Αρχής- αξιολογήθηκε πριν προχωρήσει ο έλεγχος. Παράλληλα, ωστόσο, η ΕΑΔ έχει οργανώσει πλάνο ελέγχων σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό και οι οποίες λαμβάνουν χρηματοδότηση από το ταμείο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι η διαχείριση των χρημάτων που προέρχονται από το συγκεκριμένο ταμείο έχει περάσει εδώ και λίγο καιρό στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από το υπουργείο Οικονομικών που ήταν πριν. Στο πλαίσιο των ελέγχων δεσμεύθηκε ψηφιακό υλικό, έγγραφα, ενώ τα στελέχη των ΜΚΟ έδωσαν καταθέσεις στους άνδρες της οικονομικής αστυνομίας.

Όπως αναφέρει η ΕΑΔ, οι έλεγχοι επικεντρώνονται στη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων μέσω των οποίων χρηματοδοτείται η δράση των φορέων αυτών. Ελεγκτικό αντικείμενο αποτελεί, επίσης, η αξιολόγηση της απόδοσης των προγραμμάτων προστασίας και στήριξης ευάλωτων ομάδων όπως είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Ωστόσο από την πλευρά της Αρχής δεν δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα των συγκεκριμένων ΜΚΟ εφόσον ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και δεν υπάρχουν σχετικά πορίσματα.

Στελέχη των ΜΚΟ με τα οποία επικοινώνησε η «Κ» δήλωσαν ότι σε κάθε περίπτωση οι περισσότερες ΜΚΟ είναι ανοιχτές σε κάθε έλεγχο. Σημείωσαν ωστόσο ότι είναι «παράξενο» το γεγονός ότι αποφασίστηκαν ξαφνικά έλεγχοι εν μέσω πανδημίας, την ίδια στιγμή που από την πλευρά της κυβέρνησης καλλιεργείται κλίμα καχυποψίας απέναντι στη δράση των ΜΚΟ.

Χαρακτήρισαν επίσης την παρουσία της αστυνομίας σε δομή ασυνόδευτων ανηλίκων «υπερβολική», προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες ΜΚΟ ήταν εξαιρετικά συνεργάσιμοι και έδωσαν άμεσα όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν.
Τ.Γ.

ΤΑ ΝΕΑ

Η Άγκυρα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

«Άξονα του Κακού» με την Ελλάδα στο επίκεντρο ψάχνει η Τουρκία και απειλεί εκ νέου με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ

Σενάρια για μια συμμαχία του Κακού εναντίον της Τουρκίας με ενεργό ρόλο Αθήνας και Λευκωσίας ανακαλύπτει εκνευρισμένη η Αγκυρα, με αφορμή την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου και τη συμμετοχή της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η επιστροφή στα πολυμερή σχήματα συνεργασιών και η διεύρυνσή τους δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα την Τουρκία, καθώς η πενταμερής κατήγγειλε σαφώς τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, την προσπάθεια εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού, τις μεθοδεύσεις επιβολής νέων τετελεσμένων μέσω του τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά και την εμπλοκή της Τουρκίας στην εμφύλια σύγκρουση στη Λιβύη. Εδειξε δε την Αγκυρα ως υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αγκυρα επιμένει στη γραμμή του όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας για να απαντήσει στις διπλωματικές προσπάθειες Ελλάδας και Κύπρου, παρά τις σαφείς δηλώσεις ότι οι συμμαχίες Αθήνας και Λευκωσίας δεν στρέφονται εναντίον της. Ως κίνηση καλής θέλησης για νηνεμία στο Αιγαίο άλλωστε ερμηνεύεται και αναβολή της άσκησης «Καταιγίδα» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού μετά την απόφαση ματαίωσης της μεγάλης τουρκικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα». Η κοινή διακήρυξη στην οποία συμφώνησαν Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης, Σαμέχ Σούκρι, Ζαν Ιβ Λεντριάν και ο σείχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ εξελήφθη από τη γείτονα ως απειλή, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έσπευσε να στείλει μήνυμα μηδενικής υποχώρησης της Αγκυρας όσον αφορά τα συμφέροντά της σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο, καταγγέλλοντας παράλληλα «ελληνικό και αρμενικό λόμπι», καθώς «και δυνάμεις του Κακού που πηγάζουν από χώρες του Κόλπου».

ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ. Ακολούθησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια ομάδα χωρών που με την πολιτική τους επιδιώκουν «περιφερειακό χάος και αστάθεια». Ο Ακσόι κατήγγειλε Ελλάδα και Κύπρο ότι «αντί να ξεκινήσουν διάλογο με την Τουρκία ελπίζουν σε βοήθεια από ξένους παράγοντες, έχοντας αποικιοκρατική λογική». Την Αγκυρα ερέθισε ιδιαίτερα και η συμμετοχή των ΗΑΕ στην τηλεδιάσκεψη, αλλά και ο ρόλος που θέλει να παίξει η Γαλλία στην περιοχή, δεδομένου ότι δείχνει να παγιώνονται και να ισχυροποιούνται διπλωματικά σχήματα που δυσκολεύουν τα σχέδιά της. Η Τουρκία κάλεσε τις χώρες της πενταμερούς συνεργασίας να ενεργήσουν με βάση το διεθνές δίκαιο, υποστηρίζοντας ότι με συμμαχίες του Κακού δεν μπορεί να επιτευχθούν η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή...

Παράλληλα με τους εχθρούς στο εξωτερικό, ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση βλέπει εχθρούς και στο εσωτερικό της χώρας, καθώς διακινούνται και σενάρια ενδεχόμενου πραξικοπήματος, στη σκιά της διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας και της απειλής για εκτροχιασμό της οικονομίας. Η τουρκική αντιπολίτευση (Κιλιτσντάρογλου CHP και Ακσενέρ Καλό Κόμμα) απαντά σε αυτά καυστικά, καλώντας τον Ερντογάν να απομακρύνει τον υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, καθώς, όπως λένε, αν γίνει τέτοια κίνηση θα είναι από τον στρατό. Στη γραμμή Ερντογάν πάντως κινήθηκε ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος υποστήριξε ότι κάποιοι αυξάνουν τη δόση εχθρότητας με στόχο να βλάψουν τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή, ζητώντας από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, να μπει σε διάλογο με τα Κατεχόμενα.

Η ΑΛΩΣΗ. Την ίδια στιγμή που η Τουρκία αναζητά επικοινωνιακή διέξοδο από τα ζητήματα της πανδημίας και της οικονομίας, ο τουρκικός Τύπος επαναφέρει το θέμα της λειτουργίας της Αγια Σοφιάς ως μουσουλμανικού τεμένους. Η νέα αφορμή δόθηκε από τον διευθυντή Επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος τουίταρε φωτογραφία με την Αγία Σοφία, με σχόλιο «Μας έλειψε! Αλλά κάντε υπομονή. Θα τα καταφέρουμε μαζί». Το σχόλιο ερμηνεύθηκε ως υπόσχεση ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί. Αρθρα αναφέρονται στην ιστορία της, στην επιθυμία να λειτουργήσει ως χώρος προσευχής των μουσουλμάνων, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι ίσως αυτό ανακοινωθεί στις 29 Μαΐου, ημέρα της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης και εθνική ημέρα νίκης για τους Τούρκους. Το θέμα είχε χρησιμοποιήσει και στην προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Ερντογάν, ενώ ήδη μέρος της Αγίας Σοφίας χρησιμοποιείται για μουσουλμανική προσευχή.

ΤΑ ΝΕΑ

Η Αθήνα περιμένει τις αποφάσεις της EE για τα ταξίδια - Ποια είναι τα ελληνικά αιτήματα

Κρίσιμη ημέρα για αεροπορία μετακινήσεις και τουρισμό

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΤΕΛΕΖΟΥ

Την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ κρατών μελών της EE έως τις 15 Ιουνίου όπου αυτό είναι εφικτό ζητεί η Ελλάδα με non paper που έχει στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας έμφαση στη δίκαιη μεταχείριση όλων των επίδοξων επισκεπτών και την αποτροπή μεροληψίας βάσει ιθαγένειας στα πρωτόκολλα ασφαλούς μετακίνησης. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών σημειώνεται στο ελληνικό έγγραφο.

ΤΑ ΤΕΣΤ. Επίσης, ζητείται να αποτελέσει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική η πρόταση της Αθήνας για τη διενέργεια τεστ (διαγνωστικών ή αντισωμάτων) 72 ώρες πριν από το ταξίδι προς την Ελλάδα, με χρηματοδότηση των τεστ από την EE. Εναλλακτικά προτείνεται να μην απαιτούνται τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών που έχουν σαφή και επί μακρόν στοιχεία ότι η εξάπλωση του COVID-19 είναι υπό έλεγχο». Ακόμα η Ελλάδα, λόγω των πολλών νησιών που διαθέτει, επιδιώκει να μην υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση ανά μέσο ταξιδιού. «Τα μέσα μεταφοράς, οδικά, αεροπορικά, τρένα ή πλοία, θα πρέπει να ανοίξουν ξανά ταυτόχρονα και με αναλογικά πρωτόκολλα», αναφέρεται στο ελληνικό non paper και επισημαίνεται ότι «η διατήρηση της μεσαίας θέσης κενής στα αεροπλάνα θα έκανε τις πτήσεις μη οικονομικά βιώσιμες με αμφισβητήσιμα οφέλη για την υγεία». Παράλληλα, όλοι οι επιβάτες θα φορούν μάσκα, ενώ δεν θα υπάρχει σερβίρισμα εν πτήσει για φαγητό ή ποτό, καθώς και διανομή περιοδικών.

ΕΝΙΑΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ. Πάντως, για τους ανθρώπους του τουρισμού, το σημαντικότερο όλων είναι «να υπάρξουν ενιαία πανευρωπαϊκά υγειονομικά πρωτόκολλα για τις αερομεταφορές και τον τουρισμό», τονίζοντας ότι η θέσπιση μεμονωμένων πρωτοκόλλων π.χ. από την Ελλάδα και άλλες 4 - 5 μικρές χώρες (π.χ. Ισραήλ, Κύπρος, Τσεχία, Νορβηγία, Δανία κ.λπ) δεν θα υποχρεώνει τις υπόλοιπες για την εφαρμογή τους. «Η γενίκευση λύσεων περί διμερών τουριστικών πρωτοκόλλων με χώρες που δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 5% των ετήσιων τουριστικών αφίξεων δημιουργεί επίπλαστη αισιοδοξία, η οποία σύντομα θα διαψευστεί με ολέθριες επιπτώσεις στην απασχόληση και τη βιωσιμότητα του κλάδου», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Βασικό ζητούμενο, επισημαίνουν, είναι το ενιαίο ξεκλείδωμα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών που θεωρούνται δεξαμενές για τον ελληνικό τουρισμό. Ομως, μέχρι στιγμής, χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία, από τις οποίες προέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος του ελληνικού τουρισμού, ανανεώνουν συνεχώς τις ταξιδιωτικές οδηγίες τους, καλώντας τους πολίτες να αποφύγουν για φέτος τις διακοπές εκτός συνόρων.

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο για την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας που συζητείται στις Βρυξέλλες
Εισιτήριο σε χώρες με παρόμοιο προφίλ κίνδυνου

ΤΩΝ JENNIFER RANKIN KAI HELENA SMITH

Να ανοίξουν τα σύνορα τους σε χώρες με αντίστοιχο προφίλ κινδύνου όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού θα κληθούν οι ευρωπαϊκές χώρες, βάσει του σχεδίου ενίσχυσης της τουριστικής βιομηχανίας που συζητείται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που διέρρευσε στον ιστότοπο Euractiv, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να συστήσει σήμερα μία προσέγγιση τριών σταδίων για το εκ νέου άνοιγμα των συνόρων, καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες με συνολικά παρόμοια προφίλ κινδύνου να δεχθούν τουρίστες η μία από την άλλη. Προηγουμένως, η Κομισιόν είχε εκφράσει ανησυχία για τους επονομαζόμενους ασφαλείς διαδρόμους για τον τουρισμό, όπου τα κράτη μέλη συνάπτουν διμερείς συμφωνίες για αλληλοϋποδοχή τουριστών, πλέον όμως φαίνεται έτοιμη να δεχθεί πρακτικά ανάλογες διευθετήσεις.

Η EE περιλαμβάνει κάποιες από τις χειρότερα πληγείσες από την πανδημία χώρες παγκοσμίως ιδίως την Ισπανία και την Ιταλία καθώς και άλλες χώρες όπως η Ελλάδα και η Τσεχία που έχουν μέχρι στιγμής περιορίσει τις επιπτώσεις της. Γερμανία, Αυστρία, Ισραήλ και Κύπρος έχουν ήδη ξεκινήσει να συζητούν το άνοιγμα ταξιδιωτικών διαδρόμων με την Ελλάδα, καθώς και με τη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες. Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως σκοπεύει να ανοίξει τα σύνορα της χώρας του σε επισκέπτες από ασφαλείς χώρες. Από την πλευρά τους, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία σκοπεύουν να ανοίξουν τα μεταξύ τους σύνορα από τις 15 Μαΐου, δημιουργώντας μία «βαλτική ταξιδιωτική φούσκα».

Ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως δεν μπορούν να εμποδίσουν τις κυβερνήσεις να συνάπτουν αντίστοιχες διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες, τάσσονται ωστόσο κατά της επιλεκτικής μεταχείρισης. Αντίστοιχη προσέγγιση υιοθετεί η Κομισιόν και σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις απομόνωσης των επισκεπτών, ζητώντας από τα κράτη μέλη «που ακολουθούν συγκεκριμένα μέτρα καραντίνας να εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες προς άλλα κράτη μέλη αν έχουν παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις».

TA ΝΕΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΧ ΧΑΡΤΗΣ. Μέχρι το πικ της καλοκαιρινής περιόδου, και σύμφωνα με τα σχέδια της Κομισιόν, οι ταξιδιώτες ανά την EE θα μπορούν να συμβουλεύονται έναν διαδραστικό χάρτη που θα σχεδιάσει η επιστημονική της υπηρεσία με πληροφορίες για τους πιο πρόσφατους συνοριακούς ελέγχους και τις ταξιδιωτικές προϋποθέσεις. Η Επιτροπή θα καλέσει επίσης τα κράτη μέλη να φτιάξουν σχέδια ετοιμότητας για την περίπτωση δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

ΤΑ ΝΕΑ

Ταχύτερα βήματα επιστροφής αποφασίζει το Μαξίμου

Πρώτη κίνηση η απελευθέρωση των ταξιδιών στην Κρήτη παράλληλα με τις μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

«Μπορούμε και νωρίτερα;» είναι το ερώτημα του Μαξίμου στο οποίο θα απαντήσουν επισήμως οι λοιμωξιολόγοι στα επόμενα 24ωρα, ανάβοντας πράσινο φως σε σχέδια επιτάχυνσης ή αντιθέτως μπλοκάροντας την πιθανότητα για ταχύτερη άρση περιορισμών. Φαίνεται πάντως ότι είναι η πρώτη φορά που το κυβερνητικό επιτελείο θα προτιμούσε να εφαρμόσει το plan b και όχι τους αρχικούς σχεδιασμούς του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένει με το... πόδι στο γκάζι την επιστημονικά αποτίμηση της πρώτης περιόδου μερικής κανονικότητας, άρα σαφείς εισηγήσεις για το αν και πού υπάρχει τελικά περιθώριο γρηγορότερης χαλάρωσης. Και αυτό την ώρα που στα πρωθυπουργικά διλήμματα προστέθηκαν το τελευταίο διήμερο οι οργανωμένες πλαζ και το αν θα πρέπει να ανοίξουν άμεσα. Εγκυρες πηγές διαμηνύουν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούει αιτήματα και αντιλαμβάνεται τις πιέσεις», όμως δεν θέλει να ρισκάρει την αποστολή λάθος μηνυμάτων προς τους πολίτες για την κρισιμότητα των ημερών. Για την ερχόμενη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο προγραμματίζονται τηλεδιασκέψεις, που θα κλειδώσουν τη συνέχεια τουλάχιστον για τους πιο κομβικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας (εστίαση και τουρισμό) καθώς και για τις μετακινήσεις.

Η ΚΡΗΤΗ. Πρώτα βήματα επιτάχυνσης, πάντως, αποτελούν η απελευθέρωση των ταξιδιών στην Κρήτη παράλληλα με τις μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς και η πρόθεση της κυβέρνησης γα απελευθερώσει συνολικά τα νησιά από τις 25 Μαΐου. Το σκεπτικό για την Κρήτη ήταν ότι διαθέτει νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, συνεπώς τυχόν έκτακτη ανάγκη θα αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Επίσης ενδεικτικές των προθέσεων του Μαξίμου ειδικά για τον τουρισμό είναι οι πιέσεις προς την Κομισιον ώστε να ανοίξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα έως τις 15 Ιουνίου. Το προχθεσινό μακροσκελές non paper της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με συγκεκριμένες προτάσεις για τον τουρισμό ήρθε, κατά πληροφορίες, έπειτα από τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τις προηγούμενες ημέρες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βγει μπροστά στην πανευρωπαϊκή κουβέντα και διεκδικεί για την Ελλάδα το μεγαλύτερο κομμάτι από τη δεδομένα μικρότερη τουριστική πίτα.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΟΔΟΙ. Εξού και ετοιμάζεται να ακολουθήσει εναλλακτικές διόδους, ακόμα και χωρίς τη βούλα της EE. Ηδη έχει δοθεί το πρωθυπουργικό σύνθημα να ενταθούν οι διεργασίες για διμερείς συμφωνίες πρωτίστως με τις χώρες που έχουν ελέγξει την πανδημία, όπως Αυστρία, Δανία, Ισραήλ, Κύπρος κ.ά. Εν αναμονή των εξελίξεων με το έγγραφο της στην Ευρώπη, η Αθήνα επιμένει σε συντονισμένα βήματα , λέει όχι στον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς και αναδεικνύει την ανάγκη για κοινοτική χρηματοδότηση και βοήθεια τόσο για τα τεστ κορωνοϊού ή αντισωμάτων σε κάθε επιβάτη 72 ώρες πριν από το ταξίδι του όσο και για τυχόν επαναπατρισμό Ευρωπαίων. Ειδικά για τις αερομεταφορές, η Ελλάδα θέλει γεμάτα όλα τα καθίσματα, υποχρεωτική μάσκα για επιβάτες και προσωπικό και όχι υπηρεσίες φαγητού ή ποτού, ούτε περιοδικών πτήσεων.

ΤΑ ΝΗΣΙΑ. Ταυτόχρονα στο τραπέζι των εσωτερικών διαβουλεύσεων βρίσκονται εναλλακτικά χρονοδιαγράμματα για το «άνοιγμα» της νησιωτικής Ελλάδας, είτε στις 25 Μαΐου όπως επιδιώκεται, είτε την 1η Ιουνίου όπως είναι ο αρχικός προγραμματισμός, καθώς και των εποχικών τουριστικών καταλυμάτων, για τα οποία αναμένεται να επιδιωχθεί η λειτουργία τους πριν από την 1η Ιουλίου έστω και για μερικά 24ωρα. Η σκέψη της επίσπευσης, νωρίτερα από την 1η Ιουνίου δηλαδή, παραμένει και για τον κλάδο της εστίασης, ενώ επί τάπητος βρίσκονται οι οργανωμένες πλαζ ενόψει και ενός Σαββατοκύριακου με υψηλές θερμοκρασίες.

ΤΑ ΝΕΑ

ΠΑΡΑΦΩΝΙΕΣ
ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Π. ΜΑΛΟΥΧΟΥ

Αστοχία στο Αιγαίο

Ασάφειες και αντιφάσεις συνοδεύουν την ξαφνική, καθυστερημένη απόφαση ακύρωσης της άσκησης «Καταιγίδα» 2020 . Τόσες που ακόμα και αν τα πραγματικά της αίτια συνδέονται όντως με την πανδημία την οποία επικαλείται το υπουργείο Αμυνας, αυτό δεν μπορεί να γίνει πιστευτό. Τα δεδομένα ήταν από καιρό γνωστά, όταν ο στόλος είχε ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, χωρίς να επικρατεί, τότε, σκέψη για ακύρωση. Από τότε δεν άλλαξε τίποτα προς το χειρότερο ώστε να αιτιολογεί επαρκώς την απόφαση. Το ερώτημα λοιπόν είναι: υπήρξε επιπόλαιος σχεδιασμός μέχρι τη στιγμή της ακύρωσης ή άλλα αίτια την επέβαλαν Η πραγματική απάντηση φαί νεται να βρίσκεται κάπου στη μέση: η πανδημία μοιάζει να έδωσε την αφορμή, αλλά η αιτία δείχνει να ήταν διαφορετική. Και να συνδέεται περισσότερο με επαναφορά της πολιτικής κατευνασμού, ίσως και με την προδήλως απαράδεκτη πολιτική των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, την ώρα που η Τουρκία ξεπερνά κάθε όριο. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα ήταν ατυχές: δίνει εικόνα ανασφάλειας για την ελληνική πλευρά.

Το υπουργείο Αμυνας έχει φυσικά διαφορετική γνώμη. Και τη στηρίζει σε δύο επιχειρήματα: αφενός, στα πολύ χαμηλά (ευτυχώς) ποσοστά της ασθένειας στις ΕΔ και στην προσπάθεια να παραμείνουν έτσι. Αυτό όμως θα μπορούσε να ήταν επιχείρημα αν είχε υιοθετηθεί εγκαίρως. Και, αφετέρου, στο γεγονός ότι και η Τουρκία αναγκάστηκε σε αντίστοιχες ακυρώσεις. Εδώ, όμως, υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά: η Τουρκία δεν κάνει μόνο ασκήσεις, μα πολύ περισσότερα. Και, επιπλέον, οι ασκήσεις της δεν έχουν αμυντικό αλλά αμιγώς επιθετικό χαρακτήρα. Ουσιαστικά, δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει το τι σημαίνει μια άσκηση για τη μια χώρα και το τι σημαίνει για την άλλη. Η λέξη είναι κοινή, αλλά το περιεχόμενο και η σημασία είναι εντελώς διαφορετικά.

Η τουρκική επιθετικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο. Οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη, ορισμένα εκ των οποίων, όπως φαίνεται, και κατοικημένα, τείνουν να επιβάλουν μια νέα πραγματικότητα στο Αιγαίο. Ολα αυτά δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό λόγω της πανδημίας ή για καμία άλλη αιτία. Ταυτόχρονα, δεν σταμάτησαν και οι εμπρηστικές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς κατά της Ελλάδας το αντίθετο μάλιστα, γίνονται κάθε μέρα και πιο έξαλλες. Οι ελληνικές ασκήσεις έχουν διττό στόχο: να διατηρούν το ετοιμοπόλεμο των ΕΔ και να προβάλλουν την απάντηση της χώρας σε αυτές τις συμπεριφορές και τις τάσεις που υποδηλώνουν. Δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν σκοπό να διατηρούν μια ισορροπία ασκήσεων στο Αιγαίο, στη λογική «κάνουν οι Τούρκοι, κάνουμε και εμείς ή ακυρώνουν εκείνοι, και εμείς το ίδιο». Γιατί οι ασκήσεις είναι τμήμα της στρατιωτικής δραστηριότητας. Και ενώ για εμάς είναι το κυρίαρχο, για την Τουρκία είναι το δευτερεύον.

Οσο η όξυνση συνεχίζεται από την τουρκική πλευρά, όπως συνεχώς συμβαίνει, τόσο οι στρατιωτικές ασκήσεις γίνονται για την Ελλάδα όλο και πιο απαραίτητες και μάλιστα διπλά: και ως πραγματική προετοιμασία αλλά και ως μηνύματα προς την Τουρκία. Και αν πράγματι κρινόταν ότι η άσκηση έπρεπε να ακυρωθεί για τους λόγους που αναφέρονται, αυτό έπρεπε να γίνει σωστά. Και δεν έγινε. Αντίθετα, έδειξε πολύ περισσότερο να είναι μια καθυστερημένη συγκεκαλυμμένη αποδοχή της πρότασης της Τουρκίας για αποφυγή ασκήσεων στην περίοδο της κρίσης. Οταν έγινε αυτή η πρόταση, στο πλαίσιο του NATO, δεν είχε γίνει αποδεκτή. Και ορθώς: θα έπρεπε να αφορά το σύνολο της δραστηριότητας. Ομως, κάτι τέτοιο οι Τούρκοι ούτε που το διανοήθηκαν. Σε αυτή την υπόθεση οι χειρισμοί ήταν άστοχοι. Ελπίζει κανείς ότι πρόκειται μόνο για αυτό.

ΤΑ ΝΕΑ

Το γερμανικό δικαστήριο έστησε παγίδα στην EE

Η δικαστική απόφαση επηρεάζει την ενωσιακή αλληλεγγύη και θέτει ζητήματα για το Δίκαιο της Ευρώπης, είπαν οι συμμετέχοντα στη συζήτηση του Κύκλου Ιδεών

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Παγίδα στην ενωσιακή αλληλεγγύη βάζει η γερμανική δικαστική απόφαση για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (QE). Αυτό προέκυψε μεταξύ άλλων από τη χθεσινή συζήτηση στο πλαίσιο του Κύκλου Ιδεών των Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Βασίλη Σκουρή, πρώην προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών.



Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης του Κύκλου Ιδεών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως θέτει ζητήματα για το δίκαιο της Ευρώπης και επηρεάζει έμμεσα το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ (QE), τη συζήτηση για την ενωσιακή αλληλεγγύη και τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Εν ολίγοις, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι επειδή τα κράτη διαμορφώνουν τις συνθήκες και ελέγχουν μήπως έχουν παραβιαστεί οι αρμοδιότητες που είναι δοτές, οι γερμανοί δικαστές λένε πως δεν εφαρμόστηκε η αρχή της αναλογικότητας μεταξύ νομισματικής και οικονομικής πολιτικής από την ΕΚΤ. «Εχουν διαμορφώσει μία παγίδα», τόνισε. Ανοιχτό είναι τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, που έχει το 26% και αν θα καταρτίσει σχέδιο εξόδου από το QE. Κατά την τοποθέτησή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας υπεραμύνεται της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ, λέγοντας πως οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζας είχαν καλύτερες επιδόσεις επειδή ήταν απαλλαγμένες από πολιτικές πιέσεις. Σημείωσε πως αυτό δεν σημαίνει απουσία λογοδοσίας και υπενθύμισε ότι βασικός στόχος της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών και πως κοιτά το συνολικό όφελος της ευρωζώνης. Δεν ισχύει, όπως τόνισε, η κριτική του γερμανικού δικαστηρίου ότι η κίνηση της ΕΚΤ δεν ήταν καλά θεμελιωμένη και ανέφερε πως ήταν απροσδόκητη. Επανέλαβε τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί. Ο πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βασίλης Σκουρής έκανε λόγο για ένα «θλιβερό αποτέλεσμα» αναφερόμενος στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, εξηγώντας πως κατηγορεί τόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσο και την ίδια την ΕΚΤ πως δρουν καθ' υπέρβαση των αρμοδιοτήτων τους. Σημειώνεται πως το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχολιάζοντας την απόφαση θυμίζει, μεταξύ άλλων, ότι είναι το μόνο αρμόδιο να διαπιστώσει ότι μια πράξη θεσμικού οργάνου της Ενωσης είναι αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο. Τυχόν αποκλίσεις μεταξύ των δικαστηρίων των μελών όσον αφορά το κύρος των πράξεων των θεσμικών οργάνων θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα της έννομης τάξης της Ενωσης και να θίξουν τη θεμελιώδη αρχή της ασφάλειας του δικαίου.

ΤΑ ΝΕΑ

Αγωγός East Med
To φλερτ με την Αίγυπτο και οι εναλλακτικοί δρόμοι

Εξετάζεται ακόμα και ίο σενάριο της αλλαγής όδευσης στην περίπτωση που η Ιταλία δεν υπογράφει τη συμφωνία και είναι πιθανόν να αναζητηθούν συμφωνίες με βαλκανικά κράτη

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ

Ενα ακόμη βήμα γίνεται για την υλοποίηση του γεωστρατηγικής σημασίας έργου, του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med, το οποίο πέραν της συμμετοχής των χωρών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ δεν αποκλείεται να υποδεχθεί και την Αίγυπτο.

Εξετάζεται επίσης το σενάριο της αλλαγής της όδευσης, δηλαδή, στην περίπτωση που η Ιταλία η οποία είναι η χώρα κατάληξης του αγωγού δεν υπογράψει τη συμφωνία, τότε είναι πιθανόν να αναζητηθούν συμφωνίες με βαλκανικά κράτη. Σκοπός του έργου άλλωστε είναι η παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από εναλλακτικές πηγές. Ειδικότερα, αύριο Πέμπτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση και κύρωση η Διακυβερνητική Συμφωνία που υπογράφηκε στις 2 Ιανουαρίου στο Ζάππειο ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με ομιλία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τόνισε την πολύ μεγάλη γεωστρατηγική σημασία του East Med ως έργου που αλλάζει το τοπίο για τις πηγές και οδεύσεις φυσικού αερίου για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη. Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, αποτελεί παράγοντα ενίσχυσης της στρατηγικής σχέσης της χώρας με την Κύπρο και το Ισραήλ και έμπρακτη απάντηση στον αναθεωρητισμό και την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε με την αδειοδοτική διαδικασία στις αρχές Μαρτίου και προσδοκάται ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η ανάλογη διαδικασία και για την Κύπρο.

Ο φορέας υλοποίησης του έργου, IGI Poseidon (κοινοπραξία ΔΕΠΑ Edison) εισέπραξε τα 13,8 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 34,5 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί από την EE για τη χρηματοδότηση της τελικής μελέτης σκοπιμότητας (FEED), συνολικού κόστους 69 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΠΑ (παρά τη διάσπασή της σε ΔΕΠΑ Διεθνών και την επερχόμενη ενσωμάτωσή της ως θυγατρικής της ΕΔΕΥ) έχει δεσμεύσει τα απαραίτητα κονδύλια που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της δικής της συμμετοχής στη μελέτη, ύψους 16 εκατ. ευρώ. Η σχετική απόφαση θα εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων τις επόμενες ημέρες.

Πριν από δέκα ημέρες, η IGI Poseidon προχώρησε σε ανοιχτή πρόσκληση μέσω διαδικασίας ανταγωνιστικού διαλόγου με στόχο την προεπιλογή των δύο υποψηφίων αναδόχων για τον σχεδιασμό, προμήθεια, κατασκευή, μεταφορά, εγκατάσταση και αρχική θέση σε λειτουργία των τεσσάρων υπερακτίων τμημάτων του αγωγού, μήκους 1.470 χλμ.

ΤΑ ΝΕΑ

ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ
Διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος

ΤΟ ΧΡΕΟΣ της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο, παρά την αύξηση που θα σημειώσει λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς το κόστος εξυπηρέτησης του είναι χαμηλότερο σε σχέση με πολλές άλλες χώρες, υποστηρίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος συγχαίρει την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρέπει να πω ότι αναγνωρίζεται τώρα πως η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών εκείνων που αντιμετώπισαν καλά την πανδημία. Υπάρχει σχετικά χαμηλός αριθμός μολυσμένων ανθρώπων και πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων που πέθαναν. Επομένως υπήρξε μεγάλη επιτυχία, με την έννοια αυτή, και μπορούμε μόνο να συγχαρούμε την Ελλάδα για αυτή την επιτυχία υπογράμμισε σε κοινή συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό, γαλλικό, ιταλικό, ισπανικό και ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων. Ερωτηθείς, αν είναι πιθανή μία νέα κρίση στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας και της «έκρηξης» του χρέους, ο επικεφαλής του ESM απάντησε ότι δεν είναι αλήθεια ότι το χρέος γίνεται εκρηκτικό. Οπως είπε αυξάνεται, όπως παντού, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας περισσότερο από το μισό του χρέους της είναι έναντι του ESM, δηλαδή είναι με πολύ, πολύ χαμηλά επιτόκια.

«Επομένως, με την έννοια αυτή, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του για την Ελλάδα σε σχέση με το ΑΕΠ είναι χαμηλότερο από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες. Αυτός είναι ο λόγος που το χρέος της είναι διαχειρίσιμο, αν και η Ελλάδα έχει υψηλό επίπεδο. Το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί, όπως και σε όλες τις άλλες χώρες, αλλά η χώρα δεν θα διαφέρει με την έννοια αυτή από τις άλλες χώρες μέλη» σημείωσε ο επικεφαλής του ESM.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΒΡΟΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
Και αποκάλυψη - σοκ του Μουτζούρη για λαθρομετανάστη με τουρκική σημαία

Ενα μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, του διευθυντή επικοινωνίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, για την Αγία Σοφία ήταν αρκετό για να δοθεί ξανά η αφορμή ώστε ο τουρκικός Τύπος, ερμηνεύοντας τη δήλωση, να κάνει λόγο χθες για «σήμα» ότι η Αγία Σοφία πρόκειται να ανοίξει ως μουσουλμανικό τέμενος! Η νέα πρόκληση των Τούρκων για το λίκνο της Ορθοδοξίας δεν είναι βέβαια η πρώτη και, όπως δείχνει η Ιστορία, δεν θα 'ναι η τελευταία. Αλλωστε, το καθεστώς Ερντογάν ξεκάθαρα έχει βάλει στο μάτι εδώ και χρόνια τον μεγαλοπρεπή χριστιανικό ναό, με στόχο να τον μετατρέψει σε τζαμί, ώστε να ικανοποιήσει ένα από τα βασικά αιτήματα των συντηρητικότερων στρωμάτων της τουρκικής κοινωνίας, από τα οποία ο σουλτάνος αντλεί την εκλογική του δύναμη.

«Μας έλειψε! Αλλά κάντε υπομονή, θα τα καταφέρουμε μαζί» έγραφε στο twitter ο Αλτούν στην ανάρτηση του, «ανεβάζοντας» παράλληλα και μια φωτογραφία της Αγίας Σοφιάς-, η οποία το 1935 μετατράπηκε από μουσουλμανικό τέμενος σε μουσείο. Επεκτείνοντας το νόημα της ανάρτησης Αλτούν, ο τουρκικός Τύπος χθες έκανε λόγο για τη διαρκή ανυπομονησία του λαού να δει τον ιστορικό χριστιανικό ναό να γίνεται πάλι τέμενος. Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι εικασίες, καθώς κάποιοι εκτίμησαν ότι η 29η Μαΐου, ημέρα της Αλωσης της Πόλης (και ημέρα νίκης για τους μουσουλμάνους Τούρκους), μπορεί να είναι η ημέρα που θα ανοίξει η Αγία Σοφία ως τέμενος και χώρος προσευχής για τους μουσουλμάνους.

Την ίδια ώρα σοκ προκαλεί η φωτογραφία που ανάρτησε στο facebook ο περιφερειάρχης του Βορειοανατολικού Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, όπου φαίνεται νεαρός που φοράει μπλουζάκι με την τουρκική σημαία. Ο κ. Μουτζούρης σχολίασε με νόημα «Πήγα, είδα!! (ΚΥΤ Μοριάς Λέσβου, 15:05,12.05.2020) , επιβεβαιώνοντας με τη φωτογραφία όλα όσα εδώ και καιρό λέγονται για τον ρόλο της Τουρκίας τόσο στη διακίνηση λαθρομεταναστών όσο και στην εμπλοκή της στο εσωτερικό των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης που υπάρχουν στα ελληνικά νησιά.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση, που έρχεται τη στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «βάζει σε τάξη» την κατάσταση στο Μεταναστευτικό, εκθέτει ένα από τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στη Μόρια. Αυτό που προκάλεσε την επίσκεψη του περιφερειάρχη στο καμπ, πάντως, ήταν οι καταγγελίες κατοίκων ότι ξένες MKO που δεν έχει διευκρινισθεί εάν έχουν εγγραφεί στο μητρώο της κυβέρνησης έχουν επιδοθεί σε πλήθος εργασιών με σκοπό την επέκταση του καμπ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Καλύτερος πελάτης της γερμανικής βιομηχανίας όπλων η Τουρκία

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ πελάτης της γερμανικής βιομηχανίας όπλων παραμένει η Τουρκία, γεγονός που ίσως εξηγεί τον φιλοτουρκικό προσανατολισμό της χώρας αυτής. Οπως ισχυρίζονται τουρκικά μέσα, η Τουρκία ήταν και το 2019 ο κύριος παραλήπτης των γερμανικών εξαγωγών όπλων, καθώς μόνο τους πρώτους μήνες του 2019 η Τουρκία αγόρασε από τη Γερμανία όπλα αξίας 250.400.000 ευρώ.

Τα δεδομένα, μάλιστα, που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας αφορούν υποβρύχια, άρματα μάχης, αεροσκάφη μάχης και όπλα, αλλά αποκλείουν οχήματα, όπως θωρακισμένα ασθενοφόρα και στρατιωτικά φορτηγά. Ετσι, το πραγματικό ποσοστό των εξαγωγών όπλων μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο, σημειώνεται στα ίδια μέσα.

Ως ιδιαίτερα σημαντικό αξιολογείται και το ότι μετά την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, στις 9 Οκτωβρίου του 2019, η Γερμανία επέβαλε εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Βέβαια, πολλοί ισχυρίζονται ότι πρόκειται για «στάχτη στα μάτια», καθώς αυτή η απαγόρευση ισχύει μόνο για όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο της Συρίας.

ΕΣΤΙΑ

Μετά τό Πατριαρχείο έβαλαν στό «μάτι» καί την Άγια Σοφία

Θά λειτουργήσει ώς τζαμί στίς 29 Μαΐου

Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ δέν είναι τυχαία. Είναι ή αποφράς 29η Μαΐου. Και οι Τούρκοι έρχονται νά μας τήν θυμίσουν μέ τόν χειρότερο τρόπο. Ό διευθυντής επικοινωνίας τοΰ Τούρκου Προέδρου Έρντογάν, ό Φαχρεντίν Άλτούν, προαναγγέλλει οτι εκείνη τήν ημέρα ή Μεγάλη Εκκλησία θά λειτουργήσει ώς τζαμί. Στόν λογαριασμό του στό Twitter άνήρτησε μιά φωτογραφία της Άγιας Σοφίας μέ τήν ακόλουθη φράση: «Μας έλλειψε! Άλλά κάντε υπομονή. Θα τά καταφέρουμε μαζί».

Ή φράσις αυτή προβάλλεται στόν τουρκικό Τύπο μέ άρθρα γιά τήν ιστορία της Αγίας Σοφίας καί γιά τήν ανυπομονησία τοΰ τουρκικού λαού νά δει τό ιστορικό αυτό μνημείο νά γίνεται πάλι τέμενος. Μάλιστα θεωρείται κοινός τόπος ή 29η Μαΐου, ημέρα της Αλώσεως της Πόλεως (ήμέρα νίκης γιά τους 'Οθωμανούς), θά είναι ή ημέρα πού θά ανοίξει ή Άγια Σοφία ώς τέμενος καί χώρος προσευχής. Λειτουργώντας όπως συνήθως, κατά τρόπο κατευθυνόμενο, ό τουρκικός Τύπος παραλαμβάνει τήν σκυτάλη διαπιστώνοντας οτι τό μήνυμα τοΰ Άλτούν προεκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στούς πολίτες της χώρας.

Μάλιστα, ή απειλή γιά τό άνοιγμα της Άγιας Σοφίας έρχεται μία ήμέρα μετά τά δημοσιεύματα πού εμπλέκουν ψευδώς τόν Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο καί εξέχοντα μέλη της ελληνικής μειονότητος μέ τό κίνημα τοΰ Γκιουλέν. Ή στοχοποίησις των Ελλήνων έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις οταν ό Ερντογάν κατηγόρησε τήν Ίδια ημέρα τά ελληνικά καί αρμενικά λόμπυ γιά τήν κατάσταση στήν Ανατολική Μεσόγειο!

Πάντως, οσοι διάβασαν τό μήνυμα τοΰ Άλτούν άρχισαν νά ρωτοΰν πότε θά ανοίξουν τά τζαμιά γιά προσευχή ή πότε θά ανοίξει ή Άγια Σοφία γιά μουσουλμανική λατρεία, υποστηρίζουν οι φιλικές πρός τόν Έρντογάν εφημερίδες. Ή «Χουρριέτ», μάλιστα, δημοσιεύει μακροσκελές άρθρο γιά τήν ιστορία της Άγιας Σοφίας άπό τήν ϊδρυσή της έως τις ημέρες μας, παραλείποντας όμως όσα στοιχεία παραπέμπουν στό βυζαντινό παρελθόν και υπερτονίζοντας τήν λειτουργία της στά χέρια τών Όθωμανών. Τό θέμα της μετατροπής της Άγιας Σοφίας έχει βρεθεί συχνά στήν ατζέντα της τουρκικής ηγεσίας καί κυρίως τοΰ Προέδρου Ταγίπ Έρντογάν.

Στις 24 Μαρτίου τοΰ 2019, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές κατά τις όποιες έχασε τήν Κωνσταντινούπολη, ό Τοΰρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει οτι ή μετατροπή τοΰ μουσείου της Άγιας Σοφίας σέ τέμενος γιά προσευχή άποτελεϊ προσδοκία ολόκληρου τοΰ τουρκικού έθνους καί τοΰ μουσουλμανικοΰ κόσμου. Καί άπό πέρυσι ένα τμήμα τοΰ εσωτερικού της Άγιας Σοφίας χρησιμοποιείται γιά μουσουλμανική προσευχή. Τό γεγονός πώς τό Μουσείο της Αγίας Σοφίας άποτελεϊ τό πλέον δημοφιλές τουριστικό άξιοθέατο στήν Τουρκία μέ 3,72 εκατομμύρια επισκεπτών τό 2019, ουδόλως άποθαρρύνει τόν Έρντογάν και τούς φανατικούς οπαδούς του πού κατ' επανάληψιν έχουν θέσει θέμα λειτουργίας της ώς τεμένους. Αποτελεί άλλωστε παγία τακτική τών μουσουλμάνων νά ιδιοποιούνται τούς χώρους λατρείας άλλων θρησκειών και κυρίως χριστιανικών εκκλησιών.

Ή Άγια Σοφία ειδικώς έχει τήν ιδιαίτερη σημειολογία της. Ή άναστολή της λειτουργίας της καί ή μετατροπή της σέ μουσείο τό 1935 σήμανε μία μακρά περίοδο ελληνοτουρκικής προσεγγίσεως, επί τή βάσει της συνεννοήσεως μεταξύ τοΰ Ελευθερίου Βενιζέλου και τοΰ Μουσταφά Κεμάλ. Άπό τήν στιγμή πού ή περίοδος αυτή έληξε μέ τήν τουρκική εισβολή στήν Κύπρο τό 1974, φωνές στήν Άγκυρα άρχισαν νά ζητούν νά ξαναγίνει τζαμί.


ΕΣΤΙΑ

Ό Έρντογάν μας έστειλε μετανάστες με κορωνοϊό

Θετικοί στόν κορωνοϊό διεγνώσθησαν δύο μετανάστες πού εισήλθαν στήν Λέσβο από τήν Τουρκία στις 6 Μαΐου, επιβεβαιώνοντας τούς φόβους πού είχε εκφράσει ή «Εστία», οτι ό Έρντογάν θά εκμεταλλευθεί ασθενείς μετανάστες ώς «υγειονομική βόμβα».

Ευτυχώς πού ή συγκεκριμένη ομάς μεταναστών, ή πρώτη πού ήλθε στήν Ελλάδα μετά άπό εβδομάδες, δέν οδηγήθηκε στήν Μόρια, καθώς έχει σφραγισθεί άπό τήν 1η Μαρτίου, άλλά σέ ειδικές δομές καραντίνας.

ΕΣΤΙΑ

Νέο κύμα αιτήσεων ασύλου λόγω κορωνοϊοΰ

Βρυξέλλες. Τόν κώδωνα του κινδύνου γιά τήν αύξηση των αιτήσεων παροχής ασύλου λόγω τής πανδημίας κρούει ή Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστηρίξεως γιά τό Άσυλο (EASO). Συμφώνως πρός τήν ϊδια, οί φτωχές χώρες, άπό όπου προέρχονται οί περισσότεροι αιτούντες άσυλο στήν EE, είναι ευάλωτες στόν covid 19, ενώ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νά ξεσπάσει λιμός, νά επιδεινωθεί ή ανασφάλεια, άλλά καί νά επανεμφανισθεί τό ΙΚ, παράγοντες «πού ενδέχεται νά επηρεάσουν τήν μετανάστευση πρός τήν Ευρώπη καί νά οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα σέ άνοδο των αιτήσεων γιά τήν παροχή ασύλου».

Αν καί ή πανδημία μέχρι στιγμής επικεντρώνεται στίς ανεπτυγμένες χώρες , ή EASO προειδοποιεί γιά τόν μέσο πρός αυξημένο κίνδυνο ή επιδημία νά εγκατασταθεί στίς χώρες διελεύσεως καί προελεύσεως τών αιτούντων άσυλο. Βασιζόμενη στά στοιχεία τοΰ Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC), τής επιστημονικής υπηρεσίας τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ή EASO τονίζει τήν απουσία μέσων αντιμετωπίσεως τής επιδημίας στίς χώρες αυτές, όπως γιά παράδειγμα στό Αφγανιστάν, στό Μπανγκλαντές, στήν Λαϊκή Δημοκρατία τοΰ Κονγκό, στήν Ερυθραία, στήν Σομαλία καί στήν Συρία.

Οί χώρες αυτές έχουν επίσης πολύ λιγώτερες κλίνες στά νοσοκομεία καί ιατρούς ανά κάτοικο επισημαίνεται στήν έκθεση, ενώ υπεν θυμίζεται δτι δέν είναι εφικτό τό συχνό πλύσιμο τών χεριών χωρίς τρεχούμενο νερό, στό όποιο γιά παράδειγμα δέν έχει πρόσβαση τό 84% τών νοικοκυριών στήν ΛΔ Κονγκό.

Επίσης ή τήρησις τών μέτρων κοινωνικής αποστάσεως δέν είναι δυνατή γιά δσους μένουν σέ περιοχές δπου επικρατεί συνωστισμός, συνεχίζει ή EASO, ή όποια εξηγεί δτι στό Σουδάν τό 92% τοΰ αστικού πληθυσμού ζει σέ παραγκουπόλεις. Ή ευρωπαϊκή υπηρεσία αποκαλύπτει επίσης ότι ή άπόσυρσις άπό τό Ιράκ τών στρατευμάτων τού διεθνούς συνασπισμού εναντίον τοΰ ΙΚ εξ αιτίας τής επιδημίας άφησε έ'να κενό τό όποιο προσπαθούν νά εκμεταλλευθούν τζιχαντιστικές ομάδες.

ΕΣΤΙΑ

Πρόωρες εκλογές μέ έπίθεση στόν άξονα του «κακού»

Έκρηξις Έρντογάν γιά την κοινή διακήρυξη των πέντε

ΣΕ ΜΙΑ προσπάθεια νά επωφεληθεί της εκτάκτου καταστάσεως τοϋ κορωνο'ιοϋ, ό Τούρκος Πρόεδρος φέρεται νά σχεδιάζει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καταφεύγοντας στήν γνωστή τακτική, πού δέν είναι άλλη άπό τό νά εφευρίσκει εξωτερικούς εχθρούς. Αυτή τήν φορά, ό Έρντογάν «βλέπει» πέντε άξονες τοϋ «κακού», τούς όποιους, αν και δέν κατονομάζει, υπονοεί μέ σαφήνεια. Πρόκειται γιά τόν "Ελληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καί τό εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, τόν Πρόεδρο τής Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Άναστασιάδη, τόν Γάλλο ΠρόεδροΈμμανυέλ Μακρόν, τόν Αιγύπτιο όμόλογό του Άμπντέλ Φατάχ Άλ Σί σι καί τόν Βασιλέα Σαλμάν τής Σαουδικής Αραβίας.

Αφορμή υπήρξε ή κοινή διακήρυξις της Έλλάδας μέ τήν Κυπριακή Δημοκρατία, τή ν Αίγυπτο, τήν Γαλλία καί τά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέ τή ν οποία καταδικάζουν εντόνως τίς προκλήσεις τής Τουρκίας στήν Ανατολική Μεσόγειο αλλά καί στό Αιγαίο, καί τό τουρκολιβυκό μνημόνιο, και ζητούν εκεχειρία στήν Λιβύη μέ παράλληλη αποφυγή των ξένων στρατιωτικών παρεμβάσεων.

Ή κοινή διακήρυξις προκάλεσε τήν έκρηξη τοϋ Έρντογάν. «Θά συνεχίσουμε μέχρι τέλους νά υπερασπιζόμαστε τά συμφέροντα και τά δικαιώματά μας στήν Μεσόγειο, στό Αιγαίο, στήν Κύπρο. Δέν θά αφήσουμε τό πεδίο ούτε στό ΡΚΚ ούτε στήν FETO (τό κίνημα τοϋ ιεροκήρυκα Γκιουλλέν), άλλά ουτε στά αρμενικά καί ελληνικά λόμπι, όπως καί ούτε στις εχθρικές δυνάμεις, όπως καί τις δυνάμεις πού πηγάζουν από χώρες τοΰ Κόλπου» δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε τό τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Έπί πλέον, τό τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει σέ ανακοίνωσή του ότι «τό γεγονός πώς ή Ελλάδα καί ή Έλληνοκυπριακή Διοίκηση, άντί νά ξεκινήσουν διάλογο μέ τήν Τουρκία καί τήν ΤΔΒΚ αντιστοίχως γιά τήν Ανατολική Μεσόγειο, βασίζονται σέ άσχετους μή περιφερειακούς δρώντες, μπορεί άπλώς νά αποτελεί τήν κληρονομιά μιας νοοτροπίας εντολών καί αποικιοκρατίας. Τό ί'διο ισχύει και γιά τήν Αίγυπτο».

Οσον άφορα, δε, στήν Σαουδική Αραβία επισημαίνει ότι τά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «δέν έχουν καμμια άπολύτως σχέση μέ τήν Ανατολική Μεσόγειο, δέν είναι παρά ή έχθρότης πρός τήν Τουρκία πού τά ενώνει μέ τις άλλες χώρες».

Τέλος, κατηγορεί τήν Γαλλία ότι προσπαθεί νά γίνει ό προστάτης αυτού τοΰ άξονα τοΰ "κακοΰ" . Στό εσωτερικό τής Τουρκίας ή ατμόσφαιρα έχει αρχίσει νά μυρίζει έκλογές. Στά κόμματα τής αντιπολιτεύσεως επικρατεί ή άποψις ότι ο Έρντογάν θά χρησιμοποιήσει ως ευκαιρία τήν πανδημία τοΰ κορωνοϊοΰ, σχεδιάζοντας πρόωρες έκλογές, μιά άποψις πού ενισχύεται καί άπό τήν εκτεταμένη προβολή τοΰ κυβερνητικού έργου στήν διαχείριση τής πανδημίας.

Είναι ενδεικτικό ότι ό πρώην υπουργός Οικονομικών Αλί Μπαμπατζάν, πού απεχώρησε άπό τό ΑΚΡ καί είναι πλέον πρόεδρος τοΰ νέου κόμματος Deva, φέρεται νά εχει κινητοποιηθεί και νά σχεδιάζει νά δώσει εντολές σέ πάνω άπό 230 άτομα τοΰ κόμματος του, προκειμένου νά ξεκινήσουν οι εργασίες τής οργανώσεως τών νομαρχιακών επιτροπών και τών τοπικών οργανώσεων τοΰ κόμματος.

Εκτός συνόρων, τά μηνύματα άπό τήν Λιβύη είναι ενθαρρυντικά γιά τόν Τούρκο Πρόεδρο. Ό αντίπαλος του, Χαλίφα Χαφτάρ, χάνει έδαφος, καθώς ή Κυβέρνησις τής Τρίπολης εχει σημειώσει μεγάλες νίκες εναντίον τοΰ Στρατάρχη. Μετά τήν συμφωνία τού περασμένου Νοεμβρίου μέ τόν Σάρατζ, πού έδινε στήν Άγκυρα δικαιώματα έξερευνήσεως φυσικού άερίου στά ύδατα τής Λιβύης, τόσο τά τουρκικά όπλα καί οί μυστικές υπηρεσίες όσο και 4.000 μαχητές άπό τά τουρκικά ελεγχόμενα μέρη τής Συρίας, έχουν μετατοπίσει τήν ισορροπία στό έδαφος τής Λιβύης.

Τουρκικά drones πλήττουν τίς μεγάλες γραμμές τροφοδοσίας τοΰ Χαφτάρ, ενώ στά άνατολικά ό Στρατάρχης άνησυχει γιά μιά τουρκική ισλαμιστική άπειλή. "Εξ άλλου, νεαροί Σύριοι, ηλικίας 12 - 15 ετών, στρατολογούνται καί μεταφέρονται στήν δυτική Λιβύη, γιά νά υπερασπισθούν τήν φιλοτουρκική λιβυκή Κυβέρνηση έναντι άμοιβής. Συμφώνως πρός έκθεση 40 σελίδων πού συνετάχθη άπό τήν ΜΚΟ Σύροι γιά «Ελευθερία καί Δικαιοσύνη», έχουν στρατολογηθεί περισσότερα άπό 2.000 παιδιά πού εκπαιδεύονται ώς άντάρτες.

Τήν ί'δια στιγμή αυξάνονται οι καταγγελίες γιά εξαπάτηση τών Σύρων μισθοφόρων πού πολεμούν στήν Λιβύη. Μή κατονομαζόμενος Σΰρος μισθοφόρος, τόν όποιο μετέφερε ή Τουρκία γιά νά πολεμήσει στίς τάξεις τοΰ λιβυκοΰ Στρατοΰ, κατήγγειλε ότι εξαπατήθηκε, όπως καί πολλοί άλλοι, στούς οποίους ύπεσχέθησαν ότι θά λαμβάνουν «υπέρογκο μισθό», ενώ στήν πραγματικότητα πολεμοΰν στήν γραμμή πυρός γιά ευτελή ποσά.

«Αυτά πού λέγονται ότι οι Σΰροι μαχητές στήν Λιβύη λαμβάνουν μισθό 2.000 δολλ. είναι ψευδή. Βεβαιώνω ότι οι μισθοί ανέρχονται στό ποσό τών 4.000 λιρών Τουρκίας, ήτοι 556 δολλ., ενώ όσοι έχουν μέσον λαμβάνουν μέχρι 6.000 λίρες Τουρκίας, ήτοι 849 δολλάρια», δήλωσε ό Σΰρος.

Έν τώ μεταξύ, στήν Τουρκία οί Αφγανοί μπορούν νά λάβουν μέ νόμιμο τρόπο θεωρήσεις εισόδου γιά τήν Γερμανία, συμφώνως πρός ρεπορτάζ γερμανικών MME. Και αυτό τήν στιγμή πού ή ιδια ή Κυβέρνησις καταβάλλει εδώ και χρόνια προσπάθειες νά άπε λαύνει Αφγανούς πού δέν κατέχουν άδεια παραμονής στήν χώρα!


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: «ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ»
Τον χαβά τους οι Τούρκοι με το προσφυγικό

Η ΤΟΥΡΚΙΑ επιμένει στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων για τους μετανάστες και όπως φαίνεται δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε μετά από όσα συνέβησαν στον Έβρο. Ο Μεβλουτ Τσαβουσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Akit TV δήλωσε πως δεν έχει αλλάξει κάτι για την Άγκυρα στο προσφυγικό.

«Αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η πολιτική μας των ανοιχτών συνόρων στο προσφυγικό. Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να φύγει στην Ευρώπη, δεν τον εμποδίζουμε. Όμως λόγω της πανδημίας οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν καθώς επιβαρύνθηκε το κύμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει την Ελλάδα και την Ε.Ε. λέγοντας πως «η μη αντίδραση της Δύσης στην απάνθρωπη συμπεριφορά της Ελλάδας στα σύνορα είναι μια απαράδεκτη κατάσταση».

Η Τουρκία στα τέλη Μαΐου είχε απομακρύνει τους πρόσφυγες από τα σύνορα στον Έβρο επικαλούμενη την πανδημία του κορονοϊού. Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους Μπόρις Τζόνσον, Ανγκελα Μέρκελ και Εμάνουελ Μακρόν και είχαν συμφωνήσει να συζητήσουν το προσφυγικό αλλά και τις σχέσεις της Ε.Ε. - Τουρκίας μετά την κρίση του Covid-19.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσοϊ εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον της κοινής διακήρυξης των 5 χωρών που κατηγορούν την Τουρκία για παραβιάσεις κανόνων διεθνούς δικαίου. Ο Ακσοϊ ισχυρίζεται πως οι χώρες αυτές οδηγούν σε χάος την περιοχή, υποστηρίζουν δικτάτορες και πως τα σχέδιά τους χάλασαν με τη δράση της Τουρκίας.

Αναφέρει πως «η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι αντί να κάνουν διάλογο με τη χώρα μας και την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου", εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε χώρες που δεν έχουν σχέση με την περιοχή κι αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα αποικιοκρατικής λογικής και επιβολής».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης η Άγκυρα κατηγορεί το Παρίσι αναφέροντας πως «η ψυχική σύνθεση της Γαλλίας δείχνει πως αναλαμβάνει τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης της συμμαχίας του κακού».
Μ. ΚΩΣΤΙΔΗΣ

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Συνεδριάζει το ΕΣΕΠ για τις τουρκικές προκλήσεις

Κλιμακώνει εκ νέου την ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου η Άγκυρα με μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων, ενώ χθες υπήρξαν νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Η ελληνική πλευρά απαντά με ένα πλέγμα συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ σήμερα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) και θα υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με την τουρκική παραβατικότητα.

 Στον απόηχο της κοινής διακήρυξης των πέντε υπουργών Εξωτερικών (Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω ενός γνήσιου και ρεαλιστικού διαλόγου και μέσω της συνεργασίας, παρά με την προσπάθεια δημιουργίας άξονα του κακού . Το σκηνικό έντασης δείχνει να μετατοπίζεται από την Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου οι εξελίξεις με τον κορονοϊό είχαν ως αποτέλεσμα αναστολή εργασιών από πετρελαϊκούς κολοσσούς. Χθες, μήνυμα πως η Τουρκία δεν θα αναστείλει τις δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, παρότι οι τιμές ενέργειας έχουν πέσει σε ιστορικά επίπεδα λόγω της νέας πανδημίας, έστειλε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Αγωνία για την επανεκκίνηση του τουρισμού

Κατευθυντήριες προτάσεις έστειλε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοχεύοντας στο άνοιγμα των ταξιδιών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν

ΑΓΩΝΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ στο κυβερνητικό επιτελείο αναφορικά με την εξομάλυνση των μεταφορών και την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς αυτή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την έκταση της οικονομικής κρίσης που βρίσκεται προ των πυλών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κείμενο με τις προτάσεις της, ζητώντας από την Ευρώπη συγκεκριμένα βήματα και συντονισμένο τρόπο επανεκκίνησης του τουρισμού και αναφέροντας ότι ενώ η καταπολέμηση της πανδημίας παραμένει προτεραιότητα, τα μέτρα υγείας πρέπει να εφαρμόζονται κατά τρόπο που να ελαχιστοποιεί τον περιττό αντίκτυπο στα διασυνοριακά ταξίδια.

Στο έγγραφο αυτό η κυβέρνηση αναφέρει 8 σημεία ως κοινές προσεγγίσεις και αρχές για την εξασφάλιση μιας αποτελεσματικής επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας. Ειδικότερα λέει ότι «η ενιαία αγορά παραμένει το θεμέλιο της Ένωσής μας», προσθέτοντας ότι «χωρίς ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, ανθρώπων και κεφαλαίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιβιώσει».

Επιπλέον, μιλά για άμεση επανεκκίνηση του τουρισμού, αναφέροντας ότι στόχος μας είναι να εργαστούμε για το άνοιγμα των ταξιδιών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν. Λέει ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία διάκριση ή διαφοροποίηση όσον αφορά τα μέσα ταξιδιού, δηλαδή ότι τα ταξίδια μέσω του δρόμου, του αέρα, της θάλασσας και του τρένου ανοίγουν ταυτόχρονα με ανάλογα πρωτόκολλα.

Ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. για τα ταξίδια πρέπει να στοχεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς να αποθαρρύνουν τον τουρισμό, καθώς επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προβλέψει την ανάπτυξη μιας κοινής εργαλειοθήκης για διαλειτουργικές εφαρμογές ανίχνευσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., τηρώντας το απόρρητο και με ασφαλή αποθήκευση πληροφοριών, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Επιπλέον, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τα άλλα κράτη μέλη για ξεσπάσματα της πανδημίας και για τα μέτρα που πάρθηκαν, ενώ επισημαίνεται ότι το πλαίσιο για την αποκατάσταση των ταξιδιών εντός της Ε.Ε. θα χρησιμεύσει επίσης ως κατάλληλη βάση για την αποκατάσταση των ταξιδιών μεταξύ χωρών της Ε.Ε. και χωρών που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.

Τέλος, καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει αμέσως να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για την εφαρμογή του παραπάνω πλαισίου.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Είναι ο ρόλος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας να ελέγχει ΜΚΟ;

Χθες η ΕΑΔ, μαζί με την Οικονομική Αστυνομία της ΕΛ.ΑΣ., πραγματοποίησε ταυτόχρονους ελέγχους σε τρεις ΜΚΟ που ασχολούνται με το μεταναστευτικό και δυο Δομές, κινούμενη ίσως πέρα από τα όρια των αρμοδιοτήτων της

Η ΧΘΕΣΙΝΗ «ΕΞΟΡΜΗΣΗ» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία της ΕΛ.ΑΣ. και τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Ερευνών της EAAL μεταδόθηκε με πανηγυρικούς τόνους. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοικητή της ΕΑΔ κ. Μπίνη, κατόπιν καταγγελίας και αξιολόγησης στοιχείων σχετικά με τη λειτουργία και την οικονομική διαχείριση ιδιωτικών φορέων (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, «Πέντε Μικτές Ομάδες Ελέγχου αποτελούμενες από Επιθεωρητές Ελεγκτές της Αρχής και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. διενήργησαν ταυτόχρονους επιτόπιους ελέγχους σε πέντε διαφορετικά σημεία και ειδικότερα στις έδρες τριών (Μ.Κ.Ο.) και σε 2 Δομές, στη βάση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό οι ελεγκτές προχώρησαν, μεταξύ άλλων, στη σύνταξη εκθέσεων επιτόπιου ελέγχου, στην εξέταση στελεχών και συνεργατών των ελεγχόμενων φορέων, στη συλλογή και κατάσχεση έγγραφων και ψηφιακών πειστηρίων, όπως οικονομικά και λογιστικά αρχεία στοιχεία τεκμηρίωσης της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου των υλοποιούμενων προγραμμάτων, καθώς και στη συλλογή τεκμηρίων για την εν γένει ορθή λειτουργία και καταλληλότητα των εγκαταστάσεων».

Είναι εντυπωσιακό βέβαια ότι η καταγγελία αφορούσε τόσες διαφορετικές ΜΚΟ (3 ΜΚΟ και 2 Δομές), εκτός κι αν πρόκειται για πολλές -συμπτωματικά ταυτόχρονες- καταγγελίες.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπίνης, η έρευνα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών για τη χρηστή διαχείριση των δημόσιων πόρων σε ευαίσθητα πεδία δημόσιας πολιτικής, συνεκτιμώντας τα μηνύματα της κοινωνίας κατά τον σχεδιασμό της ελεγκτικής του δράσης.

«Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων μέσω των οποίων χρηματοδοτείται η δράση των φορέων αυτών. Ελεγκτικό αντικείμενο αποτελεί επίσης η αξιολόγηση της απόδοσης των προγραμμάτων προστασίας και στήριξης ευάλωτων ομάδων όπως είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες».

Το ερώτημα εδώ είναι όχι απλά αν έχει τη δυνατότητα η ΕΑΔ να πραγματοποιεί ελέγχους σε μη δημόσιους φορείς που χρηματοδοτούνται απευθείας με κοινοτικά κονδύλια (και όχι από δημόσιους πόρους), όπως είναι οι συγκεκριμένες και αναγνωρισμένες ΜΚΟ, αλλά ποιο ήταν το περιεχόμενο των καταγγελιών και το ακριβές αντικείμενο του ελέγχου. Ο έλεγχος της καταλληλότητας των εγκαταστάσεων ή του τρόπου οργάνωσης της οικονομικής διαχείρισης είναι αντικείμενο ελέγχου, όμως η διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων αφορά πρωτίστως την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και όχι την υπηρεσία του κ. Μπίνη.

Άλλωστε ανάλογες καταγγελίες στο πρόσφατο παρελθόν άμεσα υποβλήθηκαν και έγιναν αντικείμενο ερευνών της ειδικής αυτής υπηρεσίας της Ε.Ε. Τα περί κατασχέσεων εγγράφων και πειστηρίων μπορεί να δημιουργούν εντυπώσεις για τη μεγάλη αποφασιστικότητα της ΕΑΔ, αλλά όχι για το αποτέλεσμα των ερευνών, ούτε για το αν υπήρξε κάποιο στοιχείο για την επιβεβαίωση της οποιασδήποτε καταγγελίας.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

102 Ευρωβουλευτές ζητούν έρευνα για τον θάνατο του Μ. Γκουλζάρ στον Έβρο

ΣTA ΟΡΓΑΝΑ της Ε.Ε. φτάνουν οι αποκαλύψεις της έρευνας για τον θάνατο του Μοχάμαντ Γκουλζάρ από πυρά στον Έβρο στις 4 Μαρτίου. Τουλάχιστον 102 ευρωβουλευτές από τις ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Φιλελεύθερων ζητούν από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον εξηγήσεις και διερεύνηση των αποκαλύψεων, που οδηγούν στο συμπέρασμα πως «είναι πάρα πολύ πιθανό να προέρχονται από την ελληνική πλευρά οι εν λόγω πυροβολισμοί».

«Αν δεν απαντήσουν στις καταγγελίες η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είμαστε μάρτυρες μιας ατιμωρησίας που δεν μπορεί να είναι ανεκτή σε μια Ένωση που βασίζεται στον σεβασμό της νομιμότητας», σημειώνουν οι ευρωβουλευτές.

Επισημαίνουν τη μέχρι τώρα σιωπή της Επιτροπής σε επιστολή 122 ευρωβουλευτών στις αρχές Μαρτίου που εξέφραζαν ανησυχία για κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και σοβαρή υποβάθμιση της νομιμότητας στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Η πλήρης απάντηση στις ερωτήσεις μας [...] έχει γίνει πιο επιτακτική», σημειώνουν.

Και ρωτούν αν έχει δεχτεί η Επιτροπή στοιχεία ή ευρήματα της ελληνικής κυβέρνησης που στηρίζουν την απόπειρά της να διαψεύσει τις καταγγελίες ή τεκμηριώνουν τη δήλωση ότι «δεν είχαν ισχυρό προσφυγικό προφίλ αυτοί που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα».

Ρωτούν επίσης αν βρίσκονταν κοντά στο σημείο οι 530 συνοροφύλακες που έστειλε η Frontex στα σύνορα και αν κατέγραψαν τους πυροβολισμούς τα αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης που είχαν σταλεί στην Ελλάδα.

Το θέμα των επαναπροωθήσεων από τον Έβρο και τα ελληνικά νησιά έθιξαν εξάλλου σε συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου η Ιρλανδή ευρωβουλευτής της Αριστεράς Κλερ Ντέιλι και η Πορτογαλέζα των Σοσιαλδημοκρατών Ιζαμπέλ Σάντος.

KONTRA NEWS

Η ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΜE ΣΤΟΧΟ την υπογραφή Διακήρυξης για το Κράτος Δικαίου, η Ελλάδα αναλαμβάνει αύριο (Πέμπτη 15 Μαΐου) την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης το επόμενο εξάμηνο. Η υπογραφή της Διακήρυξης από τα 47 κράτη - μέλη του ΣτΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου. Τους στόχους της ελληνικής προεδρίας παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης. Κεντρικό γεγονός της Προεδρίας θα αποτελέσει η «Επέτειος συμπλήρωσης 70 ετών από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», καθώς το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας συμπίπτει με την 70ή επέτειο ενός σημαντικού ιστορικού γεγονότος με καταλυτική επίδραση στην εξέλιξη της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Αυτό το γεγονός δεν είναι άλλο από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στις 4 Νοεμβρίου 1950, στη Ρώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου