ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
ΑΠΟ 9/4 (14.00) έως 10/4 (14.00)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΣΕΩΝ
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ
Μειωμένο και σήμερα το ενδιαφέρον για το προσφυγικό – μεταναστευτικό από τα ΜΜΕ όλων γενικά των χωρών.
Ο μεγάλος όγκος των δημοσιευμάτων (περίπου το 65%) είναι ακαθόριστου ή ουδέτερου χαρακτήρα.
Η μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες είναι το κυριότερο θέμα ενδιαφέροντος και σήμερα, με δεύτερο θέμα την απειλή του κορωνοϊού στους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Τα αρνητικά δημοσιεύματα (7) υπερτερούν έναντι των θετικών (3) επί συνόλου 28 δημοσιευμάτων. Τα αρνητικά δημοσιεύματα υπερτερούν κυρίως στα γερμανικά, γαλλικά και ρουμανικά ΜΜΕ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΚΥΡΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ
Δηλώσεις Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γ. Κουμουτσάκου, μεταφέρονται στη διαδικτυακή έκδοση της WP, σύμφωνα με τις οποίες οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν βοήθεια από την ΕΕ για τη δημιουργία εγκαταστάσεων ιατρικής απομόνωσης σε νησιά με μεγάλους προσφυγικούς καταυλισμούς, οι οποίοι είναι εν δυνάμει ευάλωτοι στην εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ρεπορτάζ για τη μεταφορά περίπου 60 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στο Λουξεμβούργο και τη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα λόγω έντονης ανησυχίας για την επιδημία του κορωνοϊού και δηλώσεις αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γ. Κουμουτσάκου, για 28 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε δύο καταυλισμούς προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, αλλά κανένα σε νησιωτικούς καταυλισμούς, όπου, όπως επισημαίνεται, ανθρωπιστικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι αποτρόπαιες. (Reuters)
ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΜΕ
Το κυρίαρχο θέμα είναι η υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο σε ρεπορτάζ που φιλοξενούν δηλώσεις Γερμανών πολιτικών αλλά και του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Κουμουτσάκου και του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνου Λογοθέτη.
Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα να αντιμετωπίσει μια καταστροφική επέλαση κρουσμάτων κορωνοϊού, εάν δεν επέμβουν οι διεθνείς κοινότητες και δεν στηρίξουν τη χώρα από τη λοίμωξη που δεν κάνει διακρίσεις (Daily Mail)
Περίπου 40.000 αιτούντες άσυλο παραμένουν σε υπερκορεσμένους Ελληνικούς καταυλισμούς στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Οι συνθήκες επιδεινώνονται κάθε μέρα και υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να θέσουν όσους βρίσκονται εκεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο εξαιτίας του κορωνοϊού.(Telegraph)
Η ομάδα [ενν. των παιδιών] θα φύγει από τη Χίο και τη Λέσβο για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο μιας εθελοντικής προσπάθειας της ΕΕ, που στοχεύει να βοηθήσει, ώστε οι πιο ευάλωτοι να απομακρυνθούν από τους απελπιστικά υπερπλήρεις προσφυγικούς και μεταναστευτικούς καταυλισμούς της Ελλάδας. (Guardian)
ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ
Περιορισμένα σήμερα τα σχετικά δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο, με την απόφαση μεταφοράς ανηλίκων προσφύγων στη Γερμανία να κυριαρχεί. (FAZ, dpa, RND.de)
Η FAZ επικεντρώνεται στις αντιδράσεις της γερμανικής αντιπολίτευσης, ενώ σχόλιο στο RND.de, αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια θετική πρωτοβουλία, αλλά σχολιάζει ότι υλοποιείται με καθυστέρηση και όχι με τη συμμετοχή όλων των χωρών που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Ρεπορτάζ στην Die Zeit αναφέρεται σε απόφαση του απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που εκδόθηκε μετά από προσφυγή τριών αιτούντων άσυλο και η οποία αναφέρει πως, η Ελλάδα θα πρέπει να μεταφέρει τους πρόσφυγες ή να τους εξασφαλίσει στέγη βάσει των προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία αποκλείει την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση.
ΓΑΛΛΙΚΑ KAI KOINOTIKA ΜΜΕ
Τα μεμονωμένα γαλλικά δημοσιεύματα εστιάζουν στις άσχημες συνθήκες διαμονής στους ελληνικούς καταυλισμούς. Ειδικότερα, δημοσίευμα (Le Figaro) προβάλλει την σύσταση του ΕΔΑΔ προς τις ελληνικές αρχές «να μεταφέρουν τους αιτούντες ή τουλάχιστον να τους εξασφαλίσει καταλύματα, συμβατά με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», η οποία απαγορεύει «απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση», καθώς επίσης και την παροχή φροντίδας και βοήθειας, σε συνάρτηση με την κατάσταση της υγείας τους (εννοεί τους τρεις μετανάστες, που στεγάζονται σε έναν καταυλισμό στη Σάμο). Προβάλλονται επίσης (Euronews) καταγγελίες των ΓΧΣ για τις άσχημες συνθήκες παραμονής των μεταναστών στους ελληνικούς καταυλισμούς, οι οποίες δεν επιτρέπουν την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ ΜΜΕ
Στα αυστριακά ΜΜΕ κυριαρχεί η είδηση της παροχής από την Αυστρία 180 κοντείνερς, που θα καλύψουν ανάγκες διαμονής και υγειονομικής παρακολούθησης μεταναστών και προσφύγων στους καταυλισμούς στην Ελλάδα, βάσει ανακοίνωσης του αυστριακού Υπουργού Εσωτερικών Karl Nehammer, (apa, Die Presse, Der Standard).
Σε άρθρο γνώμης που επικρίνει την προσφυγική πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης, παρεμπίπτουσα αναφορά στην Ελλάδα σημειώνει ότι περίπου 100.000 μετανάστες ζουν υπό καταστροφικές συνθήκες υγιεινής σε ασφυκτικά γεμάτους προσφυγικούς καταυλισμούς (Die Presse).
ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΜΜΕ
Ρεπορτάζ του ισπανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου EFE (αναδημοσιεύεται στην ηλ/νική έκδοση της ε/φ La Vanguardia) αναφέρεται στην ενημέρωση του αναπλ. υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γ. Κουμουτσάκου. Μεταξύ άλλων σημειώνεται:
Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων από υπερπλήρεις δομές υποδοχής των νησιών του Αιγαίου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αναφορικά με τις κακές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στα κέντρα υποδοχής των νησιών, ο κ. Κουμουτσάκος αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δήλωσε ότι «η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν, αλλά δεν μπορεί να επιλύσει με μαγικό τρόπο όλα τα προβλήματα».
Όσον αφορά την αμφιλεγόμενη απόφαση αναστολής του δικαιώματος αίτησης ασύλου τον μήνα Μάρτιο, μετά το άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία, ο κ. Κουμουτσάκος διαβεβαίωσε ότι τα 2.000 άτομα που έφθασαν στην Ελλάδα τη συγκεκριμένη περίοδο, θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις όταν η Υπηρεσία Ασύλου της χώρας – η οποία έχει «παραλύσει» λόγω της κρίσης του κορωνοϊού – επαναλειτουργήσει.
ΙΤΑΛΙΚΑ ΜΜΕ
Παρεμπίπτουσα αναφορά σε άρθρο γνώμης στην οικονομική ε/φ IlSole 24 Ore για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με την πανδημία, σημειώνει ότι μια ανθρωπιστική καταστροφή βρίσκεται προ των πυλών, με χιλιάδες πρόσφυγες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που έχουν απορριφθεί από την Ευρώπη, η οποία κοιτάζει αλλού.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ ΜΜΕ
Δημοσίευμα του πρακτορείου LUSA (αναδημοσιεύεται στην ενημερωτική ισ/δα Noticias Ao Minuto) αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε βάρος της Ελλάδας, κατόπιν προσφυγής τριών αιτούντων άσυλο.
ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ
Στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Stiripesurse.ro αναδημοσιεύεται άρθρο του κρατικού ρουμανικού πρακτορείου ειδήσεων Agerpres, στο οποίο αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να λάβουν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό προσφύγων/μεταναστών που διαβιούν σε καταυλισμούς.
ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΜΜΕ
Εντοπίζονται μόνο δύο δημοσιεύματα του Φιλελεύθερου που προβάλουν: α) Βίντεο του ΓΕΕΘΑ που αποτυπώνει «τη δράση στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στον Έβρο και στο Αιγαίο σε σχεδιασμένες προκλήσεις σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας» και β) Ερώτηση προς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Ευρωβουλευτού της ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη σχετικά με «πλοία φαντάσματα γεμάτα εξαθλιωμένους μετανάστες, που προωθούνται στα ελληνικά χωρικά ύδατα υπό την καθοδήγηση των τουρκικών αρχών».
ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΜΜΕ
Ανταπόκριση του XINHUA από την Αθήνα μεταφέρει δηλώσεις του Αναπλ. Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γ. Κουμουτσάκου, κατά την ενημέρωση προς την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες, η Ελλάδα κάνει κάθε τι δυνατό για να προστατέψει τους πρόσφυγες και μετανάστες εν μέσω πανδημίας, με την υποστήριξη των εταίρων της στην ΕΕ. Τόνισε ότι παρά την τεράστια νέα πρόκληση, η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κρουσμάτων COVID-19 σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή, υπάρχει σαφής στρατηγική και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.
Ρεπορτάζ στο αγγλόφωνο δορυφορικό τ/σ CGTN αναφέρει ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 στους πρόσφυγες. Επισημαίνεται ότι οι υπερπλήρεις δομές στην Ελλάδα, με τις ανθυγιεινές συνθήκες ήδη πριν από την επιδημία, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση της ασθένειας.
Ο θάνατος ενός 16χρονου Αφγανού έξω από καταυλισμό ΚΥΤ της Λέσβου, μετά από συμπλοκή με ομοεθνείς του. (τ/σ CCTV και HUANQIU)
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΜΕ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ (ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ) ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΥΡΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ 10-04-2020
ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ:
Έγκαιρη λήψη μέτρων κατά του κορωνοϊού
1. Οι Έλληνες είναι οι καλοί ευρωπαίοι μαθητές της κρίσης του κορωνοϊού, μαζί με τους Πορτογάλους. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει «μόνο» 1.800 κρούσματα και 79 θανάτους. Υπάρχει ένας λόγος: οι Έλληνες έλαβαν μέτρα πολύ νωρίς και τα σεβάστηκαν πάρα πολύ.(France info)
2. H Ελλάδα αποτέλεσε μια ευχάριστη εξαίρεση καθώς η Κυβέρνηση επέβαλε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αρκετά έγκαιρα, γεγονός που απέτρεψε την επιβάρυνση του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας, όπως τεκμηριώνει και μία συγκριτική έρευνα που έκανε ο Τάκης Παππάς, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εξελίχθηκε σε φωνή της λογικής στη διεθνή σκηνή. (Bloomberg)
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ:
Μείωση ΑΕΠ λόγω κρίσης κορωνοϊού και επακόλουθη πτώση εσόδων από τουρισμό
Μετά από μία σκληρή δεκαετή οικονομική κρίση, η Ελλάδα είχε μπει σε τροχιά πολλά υποσχόμενης ανάκαμψης, με την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις εξαγωγές να αυξάνονται σταδιακά και με τον τουρισμό να ανθίζει… Η κρίση της επιδημίας του κορωνοϊού, θέτει σε κίνδυνο τη μεγαλύτερη βιομηχανία της φτωχότερης οικονομίας της Ευρώπης, τον τουρισμό, που όπως επισημαίνεται, αντιστοιχεί στο 25% του ελληνικού ΑΕΠ και αφορά 1 στις 5 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.(Voice of America)
Δημοσιονομική Επιτήρηση
Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία εκπροσωπούν τους δανειστές της Ελλάδας, δεν θα επιτρέψουν στη συντηρητική κυβέρνηση της Αθήνας να αναβάλει την πρώτη δημοπρασία των χρεωμένων νοικοκυριών, η οποία έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της διεθνούς διάσωσης της χώρας.(Euractiv)
Πλαίσιο εκτέλεσης ποινών
H Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε την Αθήνα να αναμορφώσει πλήρως το πλαίσιο εκτέλεσης των ποινών. (Die Zeit)
**Τα ανωτέρω σημεία αποτελούν τα χαρακτηριστικότερα θετικά ή αρνητικά αποσπάσματα των δημοσιευμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι τα δημοσιεύματα στα οποία περιλαμβάνονται αξιολογούνται στο σύνολό τους ως θετικά ή αρνητικά, καθώς ένα δημοσίευμα μπορεί να περιλαμβάνει τόσο θετικές όσο και αρνητικές αναφορές.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
ΚΥΡΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ
ΜE ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ: Οι βασικοί νοηματικοί άξονες του σημερινού δελτίου είναι:
OIKONOMIA - ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜE ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ: Η σημερινή ειδησεογραφία οικονομικής θεματολογίας, με αναφορά στην Ελλάδα, είναι εστιασμένη στην χθεσινή απόφαση του Eurogroup και τα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας (Spiegel, Euractiv, Reuters), καθώς και στις συνέπειες της τρέχουσας κρίσης στο ΑΕΠ της χώρας (Voice of America, Reuters) με έμφαση στην πρόβλεψη για μείωση εσόδων από τον τομέα του τουρισμού. Στην απόφαση του Eurogroup και στις αποφάσεις της, ήτοι τη διάθεση ενός πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους άνω των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, εν γένει, χωρίς βέβαια ρητή αναφορά στην Ελλάδα, κάνουν τα εξής διεθνή ΜΜΕ: AP, Washington Post/AP, Bloomberg, Reuters, The Guardian, Welt online: F.A.Z online, Bild, SZ, WSJ, NYT, FT, BBC, Les Echos ,Le Figaro και Politico. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, 240 δισ. θα διατεθούν από την προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), 200 δισ. σε δάνεια για τις επιχειρήσεις, με έμφαση στις μικρομεσαίες, μέσω εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 100 δισ. σε δάνεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος SURE για την επιδότηση της εργασίας. (Politico)
Παρεμφερές με την άνω γενική αναφορά του Politico είναι το περιεχόμενο εκτενούς ρεπορτάζ των ανταποκριτών του περιοδικού Spiegel (online) στις Βρυξέλλες με τίτλο «Το Eurogroup φτάνει σε επιτυχές αποτέλεσμα – χωρίς κορωνο-ομόλογα», με την επισήμανση ότι, μετά από μία τηλεδιάσκεψη «όπου πλανιόταν μία αίσθηση από την ελληνική κρίση», οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για ένα πακέτο 500 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά της κρίσης λόγω κορωνοϊού. Ωστόσο - επισημαίνεται στο ρεπορτάζ - η συζήτηση για τα επιμέρους επίμαχα ζητήματα μετατίθεται για αργότερα.
Ιδιαίτερης σημασίας άρθρο του Euractiv, το οποίο τονίζει ότι παρόλο που η πανδημία του κορωνοϊού έχει κλονίσει ολόκληρη την ευρωζώνη και οι οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης φαίνονται αβέβαιες, οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας δεν φαίνονται πρόθυμοι να κάνουν νέες παραχωρήσεις στη χώρα που εξακολουθεί να ανακάμπτει μετά από αρκετά χρόνια λιτότητας. Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία εκπροσωπούν τους δανειστές της Ελλάδας, δεν θα επιτρέψουν στη συντηρητική κυβέρνηση της Αθήνας να αναβάλει την πρώτη δημοπρασία των χρεωμένων νοικοκυριών, η οποία έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της διεθνούς διάσωσης της χώρας.
Στο έτερο δημοσίευμα του δικτύου Euractiv γίνεται αναφορά στη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, για τα αποτελέσματα του χθεσινού (9/4) Eurogroup. Ο Υπουργός χαιρέτησε την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την ως μια ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Η απόφαση στην οποία κατέληξε, μέσα από συμβιβασμούς, το Eurogroup, θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες- μελλοντικά- ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με άγρυπνο το «μάτι» στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα,» είπε ο Υπουργός.
Άρθρο των FT εστιάζει στο γεγονός ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει από μια κρίση χρέους χειρότερη από την τελευταία, καθώς τα πιο ευάλωτα κ-μ εκκινούν από μια σημαντικά ασθενέστερη δημοσιονομική κατάσταση και ενδέχεται να επιδεινωθούν περισσότερο συγκριτικά με την περίοδο κρίσης του ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τον τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο που απειλεί την Ιταλία, δεν πρέπει να απορριφθεί το σενάριο αξιολόγησης της χώρας σε κατηγορία «σκουπίδια» ή σε κατηγορία «κερδοσκοπίας» (speculative), με δεδομένη μάλιστα την αρνητική εμπειρία της Ελλάδας το 2010 και το γεγονός ότι το χρέος της Ιταλίας είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερο σε απόλυτους αριθμούς δις ευρώ.
Βαρύ πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό αναμένεται να αποτελέσει η κρίση της επιδημίας του κορωνοϊού, αναφέρει η Voice of America, σε ανταπόκριση της Anthee Carasssava, όπου επισημαίνεται ότι μετά από μια δεκαετή χρονική περίοδο, κατά την οποία η Ελλάδα βίωσε μια σκληρή οικονομική κρίση, το τελευταίο διάστημα η χώρα είχε εισέλθει σε τροχιά πολλά υποσχόμενης οικονομικής ανάκαμψης, δεδομένου ότι τόσο η επιχειρηματική δραστηριότητα, όσο και οι εξαγωγές αυξάνονταν σταδιακά, ο δε τομέας του τουρισμού γνώριζε άνθηση. Ωστόσο, η κρίση που προκάλεσε η εξάπλωση του κορωνοϊού θέτει σε κίνδυνο τη μεγαλύτερη βιομηχανία της φτωχότερης οικονομίας της Ευρώπης, δηλαδή τον τουρισμό, αφού ο τουριστικός τομέας αντιστοιχεί στο 25% του ελληνικού ΑΕΠ και αφορά 1 στις 5 θέσεις εργασίας.
Σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία τον περασμένο Φεβρουάριο καταγράφηκε πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα σε ποσοστό 3,4% σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του περασμένου έτους, παραπέμπει σύντομο δημοσίευμα του Reuters.
Με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας σε οικονομικό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ασχολείται ανάλυση του The Economist, στην οποία δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, αντέδρασε έγκαιρα και καθησύχασε τις αγορές, ωστόσο η έκκλησή της για έκδοση κορωνο-ομολόγου δεν φαίνεται να εισακούεται. Αναφορικά με την Ελλάδα, σημειώνεται ότι πολλοί Ιταλοί αναλογίζονται τι βίωσε η Ελλάδα κατά τα προηγούμενα χρόνια και φοβούνται ότι τα δάνεια του ESM θα τους φέρουν αντιμέτωπους με σκληρούς όρους και περισσότερο χρέος. Με δεδομένο ότι η Ιταλία έχει ήδη χρέη ύψους 3,5 τρις Ευρώ και έχει δεχτεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία, η ανάλυση τονίζει ότι το κίνημα του ευρωσκεπτικισμού φαίνεται να κερδίζει έδαφος.
ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΜE ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ: H λοιπή θεματολογία των δημοσιευμάτων διεθνών ΜΜΕ, με αναφορά στην Ελλάδα, επικεντρώνεται εκ νέου - μετά τον σχετικά μειωμένο αριθμό χθεσινών δημοσιευμάτων - στα έγκαιρα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, καταγράφοντας εντυπωσιακά χαμηλό αριθμό θανάτων.
Για την αποτελεσματικότητα των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού κάνει μνεία το France info, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες είναι οι καλοί Ευρωπαίοι μαθητές μαζί με τους Πορτογάλους. Η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής 1.800 κρούσματα και 79 θανάτους και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες έλαβαν νωρίς τα μέτρα και τα σεβάστηκαν πάρα πολύ. Επίσης υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βίωσε στο πρόσφατο παρελθόν μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό το σύστημα υγείας της χώρας. Ακόμα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Ωστόσο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε από νωρίς υπόψη αυτό το δεδομένο και κατάλαβε ότι, εάν ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν, το σύστημα υγείας της χώρας δεν θα μπορούσε να τον αντιμετωπίσει. Έτσι η μεν κυβέρνηση προχώρησε ταχύτατα στην θέσπιση και εφαρμογή των μέτρων, οι δε πολίτες της χώρας, οι οποίοι έχουν υποφέρει εδώ και χρόνια από την ανασφάλεια και την ανεργία, έδειξαν κατανόηση και συνέδραμαν από κοινού στην προσπάθεια να αποφευχθεί ένα νέο δράμα για τη χώρα.
Στην προειδοποίηση των ηγετών του κόσμου, οι οποίοι επισημαίνουν τους κινδύνους χαλάρωσης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης εστιάζει ανταπόκριση του AP, η οποία αναδημοσιεύεται και στις ηλεκτρονικές σελίδες της ε/φ New York Times. Ενόψει των διακοπών του Πάσχα, ηγέτες ανά τον κόσμο και αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο ό,τι έχει επιτευχθεί ως κέρδος μέχρι τώρα στην μάχη αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Για την Ελλάδα υπογραμμίζεται ότι η χώρα, ενόψει του Ορθόδοξου Πάσχα, κατέστησε πιο αυστηρούς τους, ήδη, υπάρχοντες περιορισμούς και αύξησε τους ελέγχους στις εθνικές οδούς και τους παράδρομους, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις μεταξύ των νησιών και διπλασιάζοντας ταυτόχρονα τα πρόστιμα για την παραβίαση των μέτρων που έχει θεσπίσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ιδιαίτερα θετικά αναφορά κάνει ρεπορτάζ του Bloomberg το οποίο τονίζει ότι η τρέχουσα υγειονομική κρίση ανέδειξε ανεπαρκείς ηγεσίες σε όλον τον κόσμο αλλά η Ελλάδα αποτέλεσε μια ευχάριστη εξαίρεση καθώς η Κυβέρνηση επέβαλε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αρκετά έγκαιρα, γεγονός που απέτρεψε την επιβάρυνση του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας, όπως τεκμηριώνει και μία συγκριτική έρευνα που έκανε ο Τάκης Παππάς, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εξελίχθηκε σε φωνή της λογικής στη διεθνή σκηνή. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται πάντως για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο ο συντάκτης του άρθρου παρουσιάζεται καθησυχαστικός, καθώς τα γρήγορα αντανακλαστικά που έδειξε η Κυβέρνηση στη λήψη προληπτικών μέτρων δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της πιο γρήγορα από τις άλλες.
Στο Euractiv άρθρο που υπογράφει η Διευθύντρια του Mental Health Europe, Claudia Marinetti, για την πιθανότητα μεγάλης αύξησης των αιτημάτων υποστήριξης της ψυχικής υγείας, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και με αρνητικό τρόπο και στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι οι ψυχιατρικές μονάδες κλείδωσαν τους ασθενείς στα δωμάτιά τους, στερώντας τους την πρόσβαση σε τηλέφωνο και διαδίκτυο και αυτά τα απάνθρωπα μέτρα εκθέτουν τους ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα σε υψηλότερο κίνδυνο ψυχολογικής αναστάτωσης και φυσικού κινδύνου.
Δημοσίευμα στην εφημερίδα Les Echos αναφέρεται στη σταθεροποίηση της υγειονομικής κατάστασης όσον αφορά την πανδημία σε κάποιες χώρες, με συνέπεια να έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες – συνεχίζει ο συντάκτης - μαζί με τη Σλοβενία, τη Νορβηγία, την Αυστρία, τη Δανία την Πορτογαλία και την Ελβετία συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, ωστόσο καμία από αυτές τις χώρες δεν προτίθεται να επιτρέψει σύντομα μεγάλες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, αθλητικές και πολιτιστικές, οι οποίες αποδείχθηκε ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας στην Ευρώπη.
Σε δημοσίευμα στην Die Zeit αναφέρεται ότι η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε την Αθήνα να αναμορφώσει πλήρως το πλαίσιο εκτέλεσης των ποινών και άσκησε κριτική στις άσχημες συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές, επισημαίνοντας, επιπλέον, ότι οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των τροφίμων και του προσωπικού, ενώ οι ποινές στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με άλλα κράτη. Η επιτροπή αποδίδει τα ευρήματα προπαντός σε δομικές αιτίες. Τα πορίσματα - σημειώνει το άρθρο - δεν στρέφονται κατά των κρατών αλλά έχουν σκοπό να ελέγχουν την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές των κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου