Σελίδες

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Επιλεγμένα άρθρα & με πολύ ενδιαφέρον, άρθρο από το BLOOMBERG & τον GUARDIAN


BLOOMBERG: Την άποψη ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin αρχίζει και αντιλαμβάνεται, με αφορμή τις εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη, πόσο απρόβλεπτη είναι η φιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdogan, εκφράζει ο αρθρογράφος του δικτύου και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής και Ισλαμικού κόσμου. Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ υιοθετώντας επιθετική ρητορική και προκλητική συμπεριφορά προς συμμάχους των ΗΠΑ - από τους Κούρδους της Συρίας, το Ισραήλ και την Ελλάδα μέχρι την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – και ο Vladimir Putin εκμεταλλευόταν αυτή την κατάσταση προς αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ και προς εξασφάλιση επικερδών επιχειρηματικών συμφωνιών με την Τουρκία, αναφέρεται στην ανάλυση. Με τον ίδιο τρόπο όμως που ο Erdogan αψήφησε τις ΗΠΑ αγκαλιάζοντας όσους στηρίζουν το «Θάνατο στην Αμερική», αγνόησε και τη Μόσχα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο, στηρίζοντας το «σωτηρία στην Ουκρανία», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος. Και προσθέτει ότι οι Ρώσοι ανακαλύπτουν τώρα, αυτό που ανακάλυψαν νωρίτερα Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, ότι με τον Erdogan τα πράγματα πάντα οδηγούν σε κρίση που συνοδεύεται με απειλές για τερματισμό της συμμαχίας. Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι οι επιλογές του Ρώσου Προέδρου είναι περιορισμένες, κυρίως λόγω οικονομικής εξάρτησης της Ρωσίας από την Τουρκία, καθώς και ότι δύσκολα μπορεί η Ουάσιγκτον να εκμεταλλευτεί προς όφελός της τη συγκυρία. Για την ώρα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μπορούν απλά να χαίρονται με την ανακάλυψη του Putin για το τι σημαίνει να είσαι φίλος του Erdogan, καταλήγει. 




 Guardian: Οι ελληνικές αρχές πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ένταση στα νησιά, όπου η πίεση από ένα νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Οι προστριβές διογκώνονται μεταξύ των ντόπιων και των αιτούντων άσυλο που φτάνουν με πλωτά μέσα από την Τουρκία. Την περασμένη εβδομάδα ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της περιφέρειας παρομοίασε την κατάσταση στη Λέσβο ως μία “μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί”. Ο Κώστας Μουτζούρης, περιφερειάρχης του Βορείου Αιγαίου, είπε: “Είναι επιτακτική ανάγκη να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”.

Περισσότεροι από 42000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά εκτιμάται ότι βρίσκονται στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, τη Λέρο και την Κω. Αδυνατώντας να φύγουν, εξαιτίας της πολιτικής ανάσχεσης που αποφάσισε η ΕΕ, εξαναγκάζονται να παραμένουν στα νησιά μέχρι να γίνει επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου, από έναν μηχανισμό με ελλείψεις προσωπικού και στα όριά του. Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα κάνει εκκλήσεις για εκκένωση των νησιών. Την Παρασκευή ένας αριθμός προσφύγων που υπολογίζεται στις 20 χιλιάδες βρίσκονταν στη Λέσβο, εξαναγκαζόμενοι να υποστούν τη ζοφερή πραγματικότητα της Μόριας, ενός καταυλισμού που σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει το πολύ 3000. “Ζουν σε συνθήκες άθλιες, που προσιδιάζουν σε μεσαίωνα… με καμία σχεδόν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως το καθαρό και το ζεστό νερό, τον ηλεκτρισμό, τους κανόνες υγιεινής και τη φροντίδα υγείας”, είπε η Sophie McCann από τους “Γιατρούς Χωρίς Σύνορα”. “Σε καθημερινή βάση, οι ιατρικές μας ομάδες αντιμετωπίζουν τη επακόλουθη επιδείνωση της υγείας και των συνθηκών διαβίωσης”.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι και στους ντόπιους δεν έχει επιδειχθεί κανένα ενδιαφέρον. “Η κοινωνία της Λέσβου έχει εγκαταλειφθεί από την ίδια την κυβέρνησή της για σχεδόν πέντε χρόνια, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός αποτυχημένου συστήματος υποδοχής. Όπως και η κοινωνία των προσφύγων, είναι και αυτή κουρασμένη”. Καθώς τα αντι-μεταναστευτικά αισθήματα βρίσκονται σε έξαρση, έχουν έρθει στο προσκήνιο ομάδες επαγρύπνησης στις οποίες πιστεύεται ότι έχουν παρεισφρήσει υποστηρικτές της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής. Την Παρασκευή επτά άνδρες οπλισμένοι με ρόπαλα συνελήφθησαν στο ευρισκόμενο στην κορυφή του λόφου χωριό της Μόριας, με την υποψία ότι αποτελούν μέλη συμμορίας που προφανώς συνδέεται με τη Χρυσή Αυγή.

“Ο κόσμος έχει δει τις περιουσίες του να καταστρέφονται, τα πρόβατα και τα κατσίκια τους να σφαγιάζονται, τα σπίτια τους να διαρρηγνύονται”, είπε ο Νίκος Τρακέλλης, τοπικός ηγετικός παράγοντας. “Λίγα χρόνια πριν, όταν υπήρχαν 5 χιλιάδες στο νησί, τα πράγματα ήταν αρκετά άσχημα. Τώρα υπάρχει μία αίσθηση ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει πραγματικά από κάθε έλεγχο”.

Οι ΜΚΟ έχουν επίσης στοχοποιηθεί. Τις τελευταίες εβδομάδες αυτοκίνητα έχουν υποστεί βανδαλισμό. Αλλοδαποί που πιστεύεται ότι βοηθούν τους πρόσφυγες κάνουν λόγο για εκφοβισμό. Ο Ciaran Carney, εθελοντής σκηνοθέτης που διδάσκει τους πρόσφυγες στο νησί, είπε: “Υπήρξε μία εβδομάδα που κανένας (στις ΜΚΟ) δεν ήθελε να βγει από το διαμέρισμά του. Φαίνεται ότι η κατάσταση θα μπορούσε σίγουρα να εκραγεί και κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει”. 



FINANCIAL TIMES: Κριτική παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Joseph Stiglitz, Rewriting the Rules of the European Economy στο οποίο, ο αμερικανός οικονομολόγος ισχυρίζεται ότι ευρωπαϊκές ελίτ έχουν διασπείρει τον μύθο, ότι οι αχαλίνωτες αγορές, προωθούν την κοινωνική ευημερία, γεγονός που έχει οδηγήσει την ΕΕ στο να εγκαταλείψει την ιδέα, ότι οι κρατικές δαπάνες, αποτελούν μαξιλάρι στην ύφεση, ενώ η ΕΚΤ έχει επικεντρωθεί στον έλεγχο του πληθωρισμού. Αντίθετα, σύμφωνα με τον Stiglitz, η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί το παραδοσιακό κοινωνικό μοντέλο της. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σύμφωνο απασχόλησης, σταθερότητας και ανάπτυξης, που θα εμποδίσει τη σκληρή λιτότητα, που επιβλήθηκαν σε χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

Ο Fleming, στην κριτική του, ισχυρίζεται, ότι αν και το αίτημα Stiglitz για μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων είναι δικαιολογημένο, ο συγγραφέας δεν λαμβάνει υπόψη του, το υψηλό δημόσιο χρέος πολλών κ-μ, ούτε αναζητά τις ευθύνες της Ελλάδας στην οικονομική κρίση.    Επίσης, αν και όντως υπάρχει ανάγκη αύξησης των δημοσίων δαπανών, ιδιαίτερα από τη Γερμανία, ο συγγραφέας δεν ασχολείται με το ότι στην Ευρώπη δεν ταιριάζει σε όλα τα κ-μ η ίδια πολιτική.. 

 Οικονομία/

   FOCUS: Στην τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου προχώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κατασκευή και η κατοχή του 54% των μετοχών του νέου αεροδρομίου για 35 έτη ανατέθηκε στην ελληνοϊνδική κοινοπραξία(Terna-GMR)* . Το ελληνικό κράτος θα κρατήσει το 46% των μετοχών του φορέα. Το ύψος της επένδυσης θα ανέλθει κατ’ελάχιστον στο 1 δις ευρώ. Σημειώνεται πως το υπάρχον αεροδρόμιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη κίνηση επιβατών. Υπολογίζεται πως στην Κρήτη κάνουν διακοπές κάθε χρόνο περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι.

 *Η ινδική εταιρία συμμετείχε στην κατασκευή του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης "sabicha"

EURACTIV: Η Ελλάδα θα χορηγεί πλέον καθεστώς ‘προστασίας πρόσφυγα’ μόνο για τρία χρόνια, καθώς αγωνίζεται να ενσωματώσει πρόσφυγες και μετανάστες, ανέφερε σε σχόλια του στην εφημερίδα Το Βήμα, ο υπουργός μετανάστευσης της συντηρητικής κυβέρνησης, Νότης Μηταράκης. "Το καθεστώς ασύλου που χορηγούμε έχει διάρκεια τριών ετών και δεν είναι απεριόριστο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προσθέτοντας, ότι “εάν οι συνθήκες αλλάξουν σε μια χώρα (προέλευσης), το καθεστώς ασύλου δεν μπορεί να ανανεωθεί". Σημειώνεται, ότι περισσότεροι από 36.000 αιτούντες άσυλο βρίσκονται σήμερα στα υπερπλήρη κέντρα προσφύγων και μεταναστών στα πέντε νησιά του Αιγαίου, όπου η επίσημη χωρητικότητα περιορίζεται μόλις σε 6.200 άτομα. Περίπου 87.000 αιτήσεις ασύλου εκκρεμούν, τόνισε ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας, ότι ο επαναπατρισμός των αιτούντων άσυλο, των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται, θα συζητηθεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. τον επόμενο μήνα. "Οι κοινές επιχειρήσεις επαναπατρισμού θα αποτελέσουν πρωταρχικό ζήτημα στις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένονται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο", επεσήμανε, τέλος,  ο κ. Μηταράκης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου