Σελίδες

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Οι Βούλγαροι δεν μας επιστρέφουν τα κλεμμένα



Αλλά εμείς εγκαινιάζουμε διόδους, δρόμους, σιδηροδρομικές διασυνδέσεις και διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου χωρίς κανένα όφελος της Ελλάδας
Κύριε διευθυντά αφορμή αυτής της επιστολής είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Τσίπρα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό κ. Μπορίσωφ την Τετάρτη 22 Μαΐου σε σημείο μετά τον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας - Μακάζα επί βουλγαρικού εδάφους για να εγκαινιάσουν τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Επίσης η συνάντηση που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί στις 6-9-2017 στην Καβάλα, όπου υπέγραψαν συμφωνία σιδηροδρομικής διασύνδεσης της Καβάλας μέσω Δράμας με το Ρούσε της Βουλγαρίας. Επίσης τα τελευταία χρόνια, πάλι μετά από πίεση που δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση από την βουλγαρική, άνοιξαν ακόμα 4 δίοδοι προς Βουλγαρία, μια εκ των οποίων και της Νυμφαίας, ετοιμάζουν δε και μια νέα στην περιοχή Δημάριου Ξάνθης.
Όλες οι ανωτέρω διευκολύνσεις γίνανε και γίνονται αποκλειστικά και μόνο προς όφελος των Βουλγάρων, χωρίς να πιέσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις τις βουλγαρικές για την παράδοση των κλεμμένων αρχαιοτήτων, εικόνων και εκκλησιαστικών κειμηλίων που αφαίρεσε από τα αρχαιολογικά μουσεία, εκκλησίες και ιερές μονές των Σερρών της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, ο βουλγαρικός στρατός, οι υπάλληλοι και οι ιερείς τους κατά την διάρκεια του Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Από τις σημαντικότερες λεηλασίες - κλοπές που έκαναν είναι:
  1. Από την ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών αφαίρεσαν το 1917, 1.500 τόμους με έντυπα βιβλία, 318 χειρόγραφα, βυζαντινά χρυσόβουλα, σουλτανικά φιρμάνια και ιερά σκεύη, επίσης στις 5-8-1942 ο Ριζώφ Δημήτριος ως εκπρόσωπος του Συνοδικού Εκκλησιαστικού Μουσείου της Βουλγαρίας αφαίρεσε 28 βυζαντινές εικόνες και 12 διάφορα άλλα κειμήλια.
  2. Από την ιερά μονή Εικοσιφοίνισσας αφαίρεσαν το 1917 430 σπάνια χειρόγραφα. Όλα τα ανωτέρω κειμήλια των δύο μονών βρίσκονται σήμερα στο αρχείο - κέντρο Σλαβοβυζαντινών Σπουδών "Ivan Dyjcev" στην Σόφια.
  3. Από την Καβάλα από το 1916-1918 μεταξύ των άλλων αρπάξανε και από την βιβλιοθήκη του Ιμαρέτ 832 χειρόγραφα και συγγράμματα επίσης το 1943 λεηλάτησαν και το Αρχαιολογικό Μουσείο.
  4. Από το μουσείο της Θάσου κλέψανε άγνωστο αριθμό αρχαίων νομισμάτων και κεφαλές αρχαίων αγαλμάτων.
  5. Από την ιερά μονή Καλαμούς Ξάνθης κατά το διάστημα 1913-1919 αφαιρέσανε 10 σπάνιους κώδικες.
  6. Από την ιερά μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας Ξάνθης το ίδιο διάστημα αφαιρέσανε 33 σπάνιους κώδικες.
  7. Από την Σαμοθράκη το διάστημα 1913-1918 πέρα από τις αρχαιότητες που αφαιρέσανε λεηλάτησαν και την αρχαιολογική συλλογή του Ν. Μπάβαλου.
  8. Από την Μαρώνεια και την Κομοτηνή βάσει στοιχείων που έδωσε το 1948 ο διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ. Κεραμόπουλος και που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα "Εμπρός" φύλλο της 3-10-1943 αφαίρεσαν όλες τις αρχαιολογικές συλλογές τους.
Μετά δε τις ανωτέρω κλοπές και λεηλασίες που κάνανε οι Βούλγαροι έγινε στο Παρίσι την 2-10-1946 συνεδρίαση επιτροπής κρατών όπου κάνανε δεκτή παμψηφεί την ελληνική πρόταση που υποχρέωνε την Βουλγαρία όπως επιστρέψει ή αντικαταστήσει όλους τους θησαυρούς που αφαίρεσαν από την Ελλάδα κατά την διάρκεια του Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Έκτοτε ούτε φωνή ούτε ακρόαση από την πλευρά των Βουλγάρων.
Έχοντας λοιπόν ως σημαία αυτήν την απόφαση εμείς οι Θρακιώτες και οι Ανατολικομακεδόνες κύριε πρωθυπουργέ, έστω και αυτήν την ύστατη στιγμή, απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να θέσει ως θέμα στην βουλγαρική κυβέρνηση την απόφαση που εκκρεμεί από την 2-10-1946, γιατί καλό είναι το δούνε στους Βουλγάρους αλλά πρώτα το χρωστούμενο λαβείν.
Παράσχος Ανδρούτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου