Σελίδες

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Την διχοτόμηση της Βουλγαρίας θέλει η Τουρκία


Σχόλιο Φράγκος Φ.: Ενω οι Έλληνες πολιτικοί ίδια ενόψει εκλογών προβαίνουν μονον σε απαράδεκτες παραχωρήσεις στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ, οπου δεν υφίσταται τουρκική μειονότητα σε σχέση με τη Βουλγαρια,αλλά τρεις μουσουλμανικές θρησκευτικές μειονότητες σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζανης, που ΜΟΝΟΝ αλλόφρων θα εκστόμιζε την ανοησία περί εκσυγχρονισμού της..
Όπως έκανε και στην Κύπρο – Τι καταγγέλλουν Βούλγαροι Πολιτικοί – Η Τουρκία δεν είναι Ευρώπη 
 
Οργή στη Βουλγαρία επικρατεί για την Τουρκία μετά την απαράδεκτη απόπειρα της δεύτερης να εμπλακεί στα εσωτερικά της πρώτης.
Βούλγαροι πολιτικοί καταγγέλλουν ότι η Τουρκία προωθεί σχέδιο διαμελισμού της Βουλγαρίας με πρότυπο το καθεστώς της Κύπρου.
Το 10% περίπου των Βουλγάρων πολιτών είναι μουσουλμάνοι.
Η Τουρκία διεκδικεί αυτούς τους ανθρώπους, όπως κάνει και στη Δυτική Θράκη, ως «τουρκική μειονότητα».
Συγκεκριμένα, η Άγκυρα ζήτησε να έχει λόγο στον νέο νόμο πλαίσιο της Βουλγαρίας για τα θρησκευτικά δόγματα στη χώρα .
Την Τρίτη (2 Απριλίου) ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Ακσόι, προσπάθησε να εκτονώσει την ένταση.

Σε απάντηση ερώτησης, σχετικά με «τις δηλώσεις που αποδόθηκαν στον υπουργό Τσαβούσογλου αναφορικά με το Νόμο-Πλαίσιο για τα Θρησκευτικά Δόγματα στην Βουλγαρία», επεσήμανε τα ακόλουθα:
«Έχουμε πολύ στενές και καλές σχέσεις με τη Βουλγαρία.
»Οι ομογενείς μας στη Βουλγαρία εμπλουτίζουν τις σχέσεις μας.
»Ως γείτονες, φίλοι και σύμμαχοι, η Τουρκία και η Βουλγαρία αποδίδουν προσοχή στην αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις η μία της άλλης».
«Από την άλλη πλευρά, είναι φυσικό οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών να έχουν έναν εποικοδομητικό και φιλικό διάλογο και να διαβουλεύονται για πολλά θέματα.
»Σε αυτό το πλαίσιο, παρατηρείται ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κατά τη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του, στην οποία αναφέρθηκε σε προηγούμενη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας σχετικά με τις τροποποιήσεις του Νόμου για τα Θρησκευτικά Δόγματα, που εγκρίθηκαν από το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο καθώς και για διεθνείς κανόνες, παρερμηνεύθηκαν και διαστρεβλώθηκαν στον βουλγαρικό Τύπο, λόγω λανθασμένης μετάφρασης.
»Πιστεύεται ότι κάποιοι κακοπροαίρετοι κύκλοι κατέφυγαν σε αυτήν την προσέγγιση με σκοπό να βλάψουν την βουλγαροτουρκική φιλία.
»Ωστόσο, η φιλία μας με τη Βουλγαρία, η οποία στηρίζεται σε γερά θεμέλια, δεν θα υποστεί βλάβη από τέτοιες ενέργειες».
Δηλαδή, σε «λάθος μετάφραση» απέδωσε η Άγκυρα την απαράδεκτη προσπάθεια παρέμβασής της στα εσωτερικά χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Τουρκία θέλει να διχοτομήσει τη Βουλγαρία»
Τη Δευτέρα το πρωί, το βουλγαρικό εθνικιστικό κόμμα VMRO -που συμμετέχει στην κυβέρνηση- πραγματοποίησε διαμαρτυρία, για περίπου μια ώρα, μπροστά στην τουρκική πρεσβεία στη Σόφια.
Η διαμαρτυρία ήταν για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου μίλησε για παρέμβαση της Τουρκίας, στο θέμα του βουλγαρικού νομοσχεδίου για τα θρησκεύματα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη της διαδήλωσης, ο αντιπρόεδρος του VMRO και ευρωβουλευτής Άνγκελ Τζαμπάζκι τόνισε ότι η Τουρκία ακολουθεί μια ολοένα και πιο εχθρική και επιθετική πολιτική απέναντι στη Βουλγαρία.
Ζήτησε από τις βουλγαρικές Αρχές να ζητήσουν με μεγαλύτερη επιμονή από την Άγκυρα να ζητήσει συγγνώμη.
Συμπλήρωσε ότι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών δεν είναι τυχαίες και αποτελούν μήνυμα προς τη Βουλγαρία.
Κατά τον ίδιο, η πολιτική «εισβολή» στη Βουλγαρία, όπως είπε, την οποία ακολουθεί η Τουρκία γίνεται με την «κατάκτηση» όπως είπε, του Γενικού Μουφτείου από την τουρκική Διεύθυνση Θρησκευμάτων «Ντιγιανέτ» (Diyanet) και τον Γενικό Μουφτή Μουσταφά Χατζή, τον οποίον χαρακτήρισε παράνομο, και μέσω του κόμματος DOST, το οποίο αποκάλεσε τουρκικό κόμμα υπογραμμίζοντας ότι στη Βουλγαρία δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα όπως ισχυρίζεται το DOST.
«Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τον Μεστάν, είναι να διχάσει τη βουλγαρική κοινωνία και μετά να δημιουργήσει αποσχιστικά κινήματα και να ζητήσει την αυτονομία κάποιων περιοχών.
»Πρόκειται για το μοντέλο της Κύπρου», τόνισε ο Τζαμπάζκι.
«Οι Βούλγαροι μουσουλμάνοι δεν είναι Τούρκοι»
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προκλητικές δηλώσεις του Τσαβούσογλου έχουν ως στόχο την αύξηση της υποστήριξης προς το DOST και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών.
Κατά τον Τζαμπάζκι, αν η Τουρκία δεν ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, η Βουλγαρία πρέπει να χαμηλώσει το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων, ανακαλώντας την Βουλγάρα πρέσβη Ναντέζντα Νέινσκι από την Άγκυρα.
Οι περίπου 20 άτομα που διαδήλωσαν μπροστά στην τουρκική πρεσβεία κρατούσαν πανό με τα συνθήματα «Τσαβούσογλου, ζήτα συγγνώμη», «Όχι στην επέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά της Βουλγαρίας!».
«Η Βουλγαρία είναι κυρίαρχο κράτος», «Οι Βούλγαροι μουσουλμάνοι είναι αδελφοί μας, αλλά δεν είναι Τούρκοι», «Η Τουρκία δεν είναι Ευρώπη».
«Θεωρώ ότι η κυβέρνηση προσπαθούν να αποκρύψουν την επέμβαση της Τουρκίας στο σχέδιο νόμου για τα θρησκεύματα», δήλωσε η αρχηγός του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Κορνέλια Νίνοβα μιλώντας σε εκδήλωση.
«Αφού η τουρκική πλευρά δεν ζήτησε συγγνώμη, αυτό σημαίνει ότι εμμένει στη θέση της» τόνισε η Νίνοβα προσθέτοντας ότι οι σχέσεις γειτονία είναι πολύ σημαντικές, αλλά η βουλγαρική διπλωματία πρέπει να υπερασπίζεται τις εθνικές θέσεις και τα συμφέροντα με τρόπο διπλωματικό, αλλά κατηγορηματικό.
Αντιδράσεις κυβέρνησης
Ο Καρακατσάνοφ από την πλευρά του, δεν παρευρέθηκε στην συγκέντρωση του VMRO.
Δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός και η ΥΠΕΞ απάντησαν πολύ δυναμικά στις προσπάθειες της Τουρκίας για ανάμειξη στα εσωτερικά της Βουλγαρίας.
Σημείωσε επίσης, ότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του ΚΔΕ για τον έλεγχο του Γενικού Μουφτείου.
Βεβαίως, είχαν προηγηθεί την Παρασκευή δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, που είχε χαρακτηρίσει «απολύτως απαράδεκτες» τις δηλώσεις Τσαβούσογλου.
Μιλώντας η Ζαχάριεβα, σε δημοσιογράφους στη βουλγαρική Βουλή, δήλωσε ότι εξεπλάγη δυσάρεστα από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
Τόνισε ότι παρόμοιες δηλώσεις δεν είναι προς όφελος των σχέσεων καλής γειτονίας, μεταξύ των δύο χωρών.
Παράλληλα, η Βουλγάρα ΥΠΕΞ κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό της να συγκρατείται από παρόμοιες δηλώσεις.
Επίσης, η Ζαχάριεβα τόνισε ότι η Βουλγαρία δεν έχει υποκύψει ποτά σε εξωτερικές πιέσεις.
«Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις όποιες ανησυχίες, αλλά είμαστε ανεξάρτητο κράτος και η βουλγαρική Βουλή αποφασίζει μόνη της τι θα ψηφίσει» τόνισε.
Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ζητήσει από την Εισαγγελία να πραγματοποιήσει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε εξωτερική παρέμβαση στα εσωτερικά της Βουλγαρίας.
ΠΗΓΗ:https://elthraki.gr/2019/04/%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b4%ce%b9%cf%87%ce%bf%cf%84%cf%8c%ce%bc%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b8%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b9-%ce%b7/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου