Νέα στοιχεία για το πού μπορεί να βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου φέρνουν στο φως αρχαιολογικές έρευνες στην αρχαία βασιλική συνοικία στην Αλεξάνδρεια από την αρχαιολόγο Καλλιόπη Παπακώστα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Geographic.
Η κ. Παπακώστα πραγματοποιούσε έρευνες για 14 χρόνια στους κήπους του Σαλαλάτ, στην καρδιά της Αλεξάνδρειας, για ίχνη του μεγάλου Έλληνα στρατηλάτη, όταν, μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες, βρέθηκε κάτι που αναπτέρωσε τις ελπίδες της: Ένα άγαλμα της ελληνιστικής περιόδου, που είχε όλα τα χαρακτηριστικά του Αλέξανδρου.
Επτά χρόνια αργότερα, η κ. Παπακώστα, που διευθύνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού, έχει κάνει ανασκαφές σε βάθος άνω των 10 μέτρων, ανακαλύπτοντας τη βασιλική συνοικία της πόλης. Εκεί, όπως αναφέρει το National Geographic, ίσως να κρύβεται ένα από τα μεγαλύτερα «έπαθλα» της σύγχρονης αρχαιολογίας: Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η σορός του Μακεδόνα βασιλιά τάφηκε αρχικά στη Μέμφιδα και μετά στην Αλεξάνδρεια, όπου ο τάφος του αντιμετωπιζόταν ως ο ναός ενός θεού. Ωστόσο, ήταν οι φυσικές καταστροφές και όχι εχθρικές δυνάμεις που ήταν η μεγαλύτερη απειλή: Το 356 μΧ ένα τσουνάμι σάρωσε την πόλη, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας περιόδου σεισμών και αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Επίσης, τα νερά του Νείλου έκαναν να βουλιάζει σταδιακά τμήμα της πόλης. Αν και η πόλη επέζησε, για να συμβεί αυτό οι κάτοικοί της έχτιζαν πάνω στα παλαιότερα τμήματα, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να θαφτούν και να ξεχαστούν τα θεμέλια και τα αρχαιότερα τμήματα της Αλεξάνδρειας. Αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Στράβων, ο Λέων ο Αφρικανός και άλλοι αναφέρονται στον τάφο, ωστόσο η θέση του σε σχέση με τη σύγχρονη πόλη παραμένει μυστήριο.
Αυτό βέβαια δεν έχει εμποδίσει τις αρχαιολογικές έρευνες: Ενδεικτικά, αρχεία δείχνουν πάνω από 140 ανασκαφές, καμία εκ των οποίων δεν βρήκε τον τάφο.
Η κ. Παπακώστα συνεχίζει τις έρευνες χρησιμοποιώντας ως οδηγό αρχαία κείμενα και έναν χάρτη του 19ου αιώνα. Παράλληλα, χρησιμοποιεί καινούρια τεχνολογία, όπως η ERT (τομογραφία ηλεκτρικής αντίστασης) για να βρίσκει πού πρέπει να γίνουν ανασκαφές. Η εν λόγω τεχνολογία περνά ηλεκτρικό ρεύμα στο έδαφος, μετρά την αντίσταση που αυτό συναντά και εντοπίζει τα αντικείμενα που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 14 ανωμαλίες που ενδεχομένως να είναι θαμμένα κτίρια.
Χρησιμοποιώντας αυτές και άλλες μεθόδους, η Ελληνίδα αρχαιολόγος ανακαλύπτει όλο και περισσότερα από την αρχαία βασιλική συνοικία- περιλαμβανομένου ενός ρωμαϊκού δρόμου και των απομειναρίων ενός μεγάλου δημοσίου κτιρίου, που θα μπορούσε να δώσει περισσότερα στοιχεία για τη θέση του τάφου. Η ίδια, η οποία, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του National Geographic, επιμένει στην ίδια περιοχή εδώ και πάνω από 21 χρόνια, καθώς γίνεται όλο και πιο σίγουρη πως πλησιάζει στον τάφο. «Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να τον βρεις. Αλλά, σίγουρα, είμαι στο κέντρο της Αλεξάνδρειας, στη βασιλική συνοικία, και οι πιθανότητες είναι υπέρ μου» λέει η ίδια.
Πηγή https://m.huffingtonpost.gr/amp/entry/ellenida-archaioloyos-isos-plesiazei-sten-anakalepse-toe-tafoe-toe-meyaloe-alexandroe_gr_5c829798e4b0d936162796c5/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου