Σελίδες

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ: Η Φωνή της Μεσαίας Τάξης

Του σ. Καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά
Η μαζική δημιουργική αρχή του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» οφείλεται φαινομενικά στην αύξηση της τιμής των καυσίμων. Αντιπαραβάλλοντας τα πιο πάνω στα ελληνικά δεδομένα με τους εφτακόσιους μνημονιακούς νόμους και ουκ έστιν αριθμός χιλιάδων εφαρμοστικών νόμων, ίσως φαίνεται αστεία η αιτία αυτής της εξέγερσης.
Τα συναισθήματα τελικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική. Ποιος μπορεί να υποβαθμίσει τη δύναμη της οργής και του θυμού; Απλά και στην περίπτωση της Γαλλίας, η αύξηση της τιμής των καυσίμων προσετέθηκε σε μια σειρά οικονομικών μέτρων που πήρε ο Μακρόν – γέννημα θρέμα των τραπεζών – εξοντώνοντας τη μεσαία τάξη η οποία θεωρεί ότι τελικά πληρώνει μόνο αυτή την δυσμενή οικονομική κατάσταση της Γαλλίας.

Οι Γάλλοι, σε αντίθεση με τους Έλληνες, δεν έχουν κοντή μνήμη. Η πρώτη αντίδραση του Μακρόν (πρώην στέλεχος του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας Ρότσιλντ) ήταν να ταυτίσει τους εξεγερμένους, σύμφωνα με την τακτική των εθνομηδενιστών, με τους οπαδούς του πατριωτικού κόμματος της Μαρί Λεπέν.
Στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι η μαζική συμμετοχή στο κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» ήταν αυθόρμητη, ακηδεμόνευτη και εξέφραζε τη γενική κοινωνική βούληση της Μεσαίας Τάξης απέναντι στην οικονομική πολιτική Μακρόν. Και λόγω των ευρωεκλογών του Μαίου 2019 αλλά και της ισχυρής εξέγερσης, η κυβέρνηση Μακρόν «πάγωσε» τις αυξήσεις στα καύσιμα!!
Το περίεργο σ’όλη αυτή την εξέγερση των Γάλλων είναι ότι το αυθόρμητο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, ξεκίνησε από τα προάστεια και όχι από τη Μητρόπολη. Το πανεθνικό κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων ανέδειξε τη φωνή της μεσαίας τάξης των προαστείων και της περιφέρειας και όχι του Παρισιού. Και στην περίπτωση αυτή η έκταση της εξέγερσης οφείλεται στη συμβολή των κοινωνικών δικτύων.
Τα κοινωνικά δίκτυα ανέδειξαν τη συνείδηση της συμμετοχής σε ένα συλλογικό αγώνα. Αυτό αποδεικνύει ότι το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» ήταν αυτοοργανωμένοδημιουργώντας ένα ιδεολογικό μωσαϊκό το οποίο είχε ως κοινή βάση την κατά Φουκώ βιοπολιτική.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα κόμματα όπως της Μαρί Λεπέν και του Μελανσόν δεν συμμετείχαν και δεν έλαβαν το μήνυμα της εξέγερσης των «Κίτρινων Γιλέκων».
Η κοινωνική εξέγερση στη Γαλλία προσομοιάζεται με τον Μάη της μεσαίας τάξης. Ο Μακρόν την αντιμετωπίζει με την ίδια νοοτροπία που ο Ντε Γκώλ αντιμετώπισε την εξέγερση των φοιτητών τον Μάη του ’68: με την κινητοποίηση των δυνάμεων καταστολής. Με τη διαφορά που ο Ντε Γκώλ ήταν μια τεράστια προσωπικότητα και είχε και στο πλευρό του τα συνδικάτα που συνεργάστηκαν για να υπάρξει συμβιβασμός με τις συμφωνίες της Γκρενέλ.  Σήμερα ο Μακρόν είναι απομονωμένος μια και τα συνδικάτα δεν απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Γαλλικού λαού.
Πέρα από την εξέγερση και από τον θυμό και την οργή, το κίνημα των κίτρινων γιλέκων προέβαλε 42 αιτήματα. Χωρίς να βλάπτεται το συνολικό πνεύμα των 42 αιτημάτων παρουσιάζουμε μερικά ενδεικτικά από αυτά:
  1. Κανένας άστεγος: ΕΠΕΙΓΟΝ!!!
  2. Πιο προοδευτικός φόρος εισοδήματος
  3. Ελάχιστος μισθός 1.300,00 ευρώ καθαρά
  4. Καμμία σύνταξη κάτω από 1.200,00 ευρώ
  5. Όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι θα λαμβάνουν τον μέσο μισθό!!! Τα έξοδα μετακίνησής τους θα ελέγχονται και εφόσον δικαιολογείται θα επιστρέφονται. Θα δικαιούνται κουπόνια εστιατορίου και τσέκ διακοπών.
  6. Προστασία της Γαλλικής βιομηχανίας που ισοδυναμεί με προστασία της τεχνογνωσίας μας και των θέσεων εργασίας μας
  7. Τερματισμός της πολιτικής λιτότητας. Να πάψουμε να πληρώνουμε τους τόκους που έχουν κριθεί παράνομοι και να αποπληρώνουμε το χρέος χωρίς να παίρνουμε τα χρήματα από τους φτωχούς και τους λιγότερο φτωχούς. Να αναζητήσουμε τα 80 δις της φοροδιαφυγής.
  8. Απαγόρευση της πώλησης των αγαθών που ανήκουν στη Γαλλία (π.χ. φράγματα, αεροδρόμια κλπ.)
  9. Το σύνολο των κερδών από τα διόδια θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των αυτοκινητόδρομων και των δρόμων καθώς και για την οδική ασφάλεια.
  10. Εξασφάλιση ευ ζήν για τους ηλικιωμένους. Να μην υπάρχει κερδοσκοπία εις βάρος της τρίτης ηλικίας.
  11. Ανώτατο όριο 25 μαθητών ανά τάξη, από τον παιδικό σταθμό μέχρι την τελευταία τάξη του λυκείου.
  12. Αύξηση των πόρων για ψυχιατρική πρόνοια και περίθαλψη.
  13. Επιστροφή στην επταετή προεδρική θητεία. Υιοθέτηση του αναλογικού εκλογικού κινήματος με στόχο την δικαιότερη εκπροσώπηση του Γαλλικού λαού στη βουλή.
  14. Συνταξιοδότηση στα 60 έτη για όλους και στα 55 έτη για τα άτομα που έχουν εργαστεί σε χειρονακτικό επάγγελμα.
  15. Τέλος, στις προεδρικές αποζημιώσεις εφ’όρου ζωής.
Ποια είναι η αντίδραση της κοινής γνώμης;
Η Harris Interactive πραγματοποίησε στις 2/12/2018 έρευνα της Γαλλικής κοινής γνώμης. Η έρευνα της κοινής γνώμης μετρά σε τυχαίο δείγμα τις απόψεις διαφορετικών ατόμων και τις στάσεις τους για επίκαιρα ζητήματα. Η έρευνα της κοινής γνώμης είναι σημαντική γιατί οι πολίτες αποτελούν τον πλούτο της πολιτικής κατάστασης. Γιατί οι πολίτες ενεργούν και συμμετέχουν σε πολιτικές δραστηριότητες όπως αυτή των Κίτρινων Γιλέκων σύμφωνα με τα πιστεύω τους.
Στην  έρευνα της Harris Interactive σε ένα δείγμα 1.016 ατόμων στο ερώτημα: «Όταν σκέφτεστε το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων θα λέγατε πως περισσότερο υποστηρίζετε αυτό το κίνημα / Δεν υποστηρίζετε αυτό το κίνημα / Είσαστε αδιάφοροι;»
Το 72% των ερωτηθέντων απάντησε ότι «υποστηρίζει το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, το 23% δήλωσε ότι είναι αδιάφοροι και μόλις το 5% δήλωσαν ότι δεν υποστηρίζουν το κίνημα αυτό. Μετά από τις ταραχές και τα γεγονότα η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων (72%) υποστηρίζει το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.
Αξίζει για το ίδιο ερώτημα να διερευνήσουμε τις απαντήσεις των πολιτών σύμφωνα με το κόμμα που ψηφίζουν.
Οι ερωτηθέντες όλων των κομμάτων εκτός του κόμματος του Μακρόν σε πολύ μεγάλα ποσοστά εκφράζουν την υποστήριξή τους στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων. Αποτελεί κοινό κανόνα της παγκόσμιας ελίτ μέσω των μηχανισμών των καθεστωτικών ΜΜΕ να επισπεύδει να δώσει ακροδεξιά ή εθνικιστική ταυτότητα στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων. Η δημοσκόπηση δίνει μια απάντηση όσον αφορά την πολιτική ταυτότητα των Κίτρινων Γιλέκων. Η σημασία του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων ανήκει στους πολίτες της Μεσαίας Τάξης που άρχισαν να νιώθουν ότι η ζωή τους δεν έχει προοπτική. Η κρίση και στη Γαλλία επιδεινώνεται. Οι Γάλλοι ξεγελάστηκαν από τον Μακρόν και συνειδητοποίησαν ότι η Μεσαία Τάξη συρρικνώνεται, οι πολίτες φτωχοποιούνται και εξαθλιώνονται. Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων ένωσε τη λαϊκή αγανάκτηση και οργή. Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων είναι ο Γαλλικός Μάης της Μεσαίας Τάξης.
Είναι μια πραγματική εξέγερση και δεν έχει σχέση με τη βία. Οι Γάλλοι απέναντι στο δίλημμα «να μείνουμε απαθείς ή να διαλέξουμε την εξέγερση;» διάλεξαν την εξέγερση παρά την εξαφάνιση της Μεσαίας Τάξης. Η Μεσαία Τάξη σε όλες τις χώρες αποτελούσε την ραχοκοκκαλιά της οικονομίας. Οι Γάλλοι επέλεξαν: «Δεν θα αφήσουμε να πεθάνει η Μεσαία Τάξη, Ζήτω η εξέγερση!» Έτσι έδωσαν σημασία στην ιδέα της εξέγερσης. Οι Γάλλοι σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπισης δείχνουν ότι πιστεύουν στη δυνατότητα της εξέγερσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να περιορίζεις ή να εξοντώνεις  μια κοινωνία αυτήν της μεσαίας τάξης προκειμένου να την μετασχηματίσεις σε μία εξαθλιωμένη κοινωνία.
Είναι σαφές ότι η εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων δημιουργεί συνειδητές ενέργειες. Δυστυχώς, στη διαδρομή της ιστορίας υπήρξε μεγάλος αριθμός εξεγέρσεων που πνίγηκε στο αίμα. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι το κράτος δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην εξέγερση.
Οφείλουμε, εμείς οι Έλληνες, να αναγνωρίσουμε ότι υστερούμε σημαντικά σε σχέση με τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά των Γάλλων.
Ενώ συνεχίζεται η διαιώνιση της μνημονιακής βαρβαρότητας, που εξαφανίζει τη μεσαία τάξη, μεγεθύνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση, ξεπουλώνται τα εθνικά μας συμφέροντα, η ελληνική μεσαία τάξη δείχνει να μην αντιδρά. Κανείς δεν μιλάει για τη μεσαία τάξη, πολύ περισσότερο για τους φτωχούς. Τα ΜΜΕ προβάλλουν τις καταστροφές, αγανακτούν με τις ενέργειες των Κίτρινων Γιλέκων, αλλά ποτέ με στεντόρια φωνή δεν μίλησαν τα εγχώρια και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης για τον αφανισμό της Μεσαίας Τάξης και τη μεγέθυνση της φτώχειας.
Τα ελληνικά ΜΜΕ σε γενικές γραμμές δεν αναφέρθηκαν στον αφανισμό της μεσαίας τάξης, συμβάλλοντας στον παράλληλο αφανισμό της χώρας.
Έτσι, η Ελλάδα βρίσκεται τώρα στο κρίσιμο σημείο καμπής. Ενδέχεται η σιωπηλή μεσαία τάξη να μεταβληθεί σε «σιωπηλή άνοιξη» με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου