Σελίδες

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

STERN Τίτλος: Τρεις λόγοι υπέρ της απομείωσης του χρέους της Ελλάδας

Στο περιοδικού STERN δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του Andreas Hoffmann με τίτλο «Μία άρνηση της μείωσης του χρέους θα συνιστούσε μεγάλη προσβολή» και υπότιτλο «Σήμερα Παρασκευή συναντάται το eurogroup και συζητά για την Ελλάδα και τα χρέη της.
Ας είστε γενναιόδωροι προς τους Έλληνες για χάρη της Ευρώπης, γράφει ο συντάκτης του SternAndreas Hoffmann
Τρεις λόγοι, γιατί οι πιστωτές θα έπρεπε να παράσχουν στην Ελλάδα μία απομείωση». Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα:

Στα τέλη Αυγούστου εκπνέει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα και τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης πρέπει να αποφασίσουν εάν θα “ελαφρύνουν” τα χρέη της χώρας. 
Στο σχέδιο αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι βουλευτές του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, κάτι που θα αποδειχθεί δύσκολο, καθότι στην ψηφοφορία για το τελευταίο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα το 2015, περισσότεροι από 60 βουλευτές παρεξέκλιναν από την επίσημη γραμμή. Η νέα κυβέρνηση δεν έχει περιθώριο να επιτρέψει να παρεκκλίνει τόσο μεγάλος αριθμός βουλευτών, καθότι τότε θα έχανε την πλειοψηφία. 
Η Angela Merkel και o Olaf Scholz θα έχαναν το παιχνίδι, πριν καλά καλά ξεκινήσουν.
Τα κόμματα AfD και FDP γνωρίζουν τη κατάσταση και θα προσπαθήσουν να υποδαυλίσουν την αναταραχή στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Θα μιλήσουν για τους “χρεοκοπημένους Έλληνες”, για τα δισεκατομμύρια που υποτίθεται ότι έστειλε στην Ελλάδα ο Γερμανός φορολογούμενος, ενώ πολλοί υποτιθέμενοι ειδικοί και σοβαροί δημοσιογράφοι θα συμβάλουν στην όξυνση του κλίματος, αφού με τίποτε άλλο δεν χαίρονται ευκολότερα στις γερμανικές παρέες απ’ ότι με κατηγορίες εις βάρος των τεμπέληδων Ελλήνων και του κακού ευρώ.
Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι η όλη αυτή συζήτηση αγνοεί ωστόσο κάποια γεγονότα κι ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν τρεις καλοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ της απομείωσης του χρέους:

1. Μία απομείωση του χρέους δεν μας κοστίζει τίποτε.

Από τον προϋπολογισμό της Γερμανίας δεν έχει εισρεύσει προς την Ελλάδα ούτε ένα ευρώ. 
Αυτό οφείλεται στο σύνθετο σύστημα διάσωσης.
Η Γερμανία βοήθησε την Αθήνα δύο φορές, δίνοντας δάνειο ύψους περίπου 15 δις ευρώ μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW κι αργότερα εμβάζοντας περίπου 22 δις ευρώ στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM
Επρόκειτο για εγγύηση ώστε ο ESM να λάβει δάνεια στις διεθνείς αγορές, το οποίο αργότερα παρείχε στην Ελλάδα, υπό όρους βεβαίως. Στην απομείωση χρέους συμβαίνει το εξής: τα δάνεια που στην παρούσα φάση έχουν διάρκεια αποπληρωμής κατά μέσο όρο τα 32,5 χρόνια, επιμηκύνονται για μερικά χρόνια και τα επιτόκια καθίστανται ληξιπρόθεσμα επίσης αργότερα.
Δε διαγράφεται το χρέος της Ελλάδας, ούτε καν εν μέρει.
Αυτό σημαίνει ότι ο ESM και η KfW απλώς θα χρειαστεί να περιμένουν περισσότερο για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
Αυτό είναι όλο. Ο Γερμανός φορολογούμενος δεν επηρεάζεται καθόλου.
Αυτό μπορεί να αλλάξει, μόνον εάν οι Έλληνες στο μέλλον δεν είναι σε θέση να αποπληρώνουν τα δάνειά τους. Αυτό το σενάριο δεν είναι πολύ πιθανό. Η Αθήνα θα ήταν σαν να έριχνε μία ατομική βόμβα στις χρηματαγορές, κανείς επενδυτής δε θα δάνειζε στη χώρα ούτε ένα cent, όπως επίσης ούτε θεσμοί όπως το ΔΝΤ, η ΕΚΤ ή ο ESM.  Η χώρα θα αποκοπτόταν από τις διεθνείς αγορές και θα απομονωνόταν.

2. Δώσαμε τον λόγο μας.
Όταν οι δανειστές συνήψαν το 2016 το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, διαβεβαίωσαν την Ελλάδα ότι θα προχωρήσουν σε απομείωση του χρέους, εφόσον η κυβέρνηση προβεί σε μεταρρυθμίσεις. Λίγο πολύ ο π/θ Τσίπρας τα κατάφερε. 
Η ανεργία μειώθηκε, η οικονομία αναπτύσσεται κι ακόμη και οι κεφαλαιαγορές αντιμετωπίζουν και πάλι τους Έλληνες θετικά.
Φυσικά και συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις.
Η διαφθορά και η οικογενειοκρατία δεν έχουν εξαλειφθεί, η αναδόμηση της διοίκησης προχωρά με δυσκολίες, ωστόσο πολύ, πολύ αργά η κατάσταση αλλάζει. 
Αυτή την πρόοδο θα πρέπει να την ενισχύσουμε και να κρατήσουμε τον λόγο μας.

3. Η Κίνα.
Οι Κινέζοι εξαπλώνονται στην Ευρώπη, πετυχαίνοντας να ενισχύουν την επιρροή τους, π.χ. στην Ουγγαρία και στην Τσεχία, αλλά και στην Ελλάδα. 
Εκεί έχουν μισθώσει το λιμάνι του Πειραιά και έχουν επενδύσει σε εταιρίες ενέργειας.
Η ανάμειξη αυτή μοιάζει να αφήνει τα ίχνη της, οι Έλληνες προσανατολίζονται προς την Ανατολή.
Όταν πέρυσι η Ε.Ε. ήθελε να καταδικάσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, οι Έλληνες είπαν Όχι, υποστηρίζοντας ότι μία σχεδιασμένη τοποθέτηση (εκ μέρους της Ε.Ε.) δεν θα αποτελούσε “παραγωγική κριτική”.
Η συνοχή στην Ευρώπη κλυδωνίζεται. 
Το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου είναι ούτως ή άλλως μεγάλο.
Το να αρνηθεί κανείς την απομείωση του χρέους θα συνιστούσε προσβολή. Οι Έλληνες προσπαθούν, υπομένουν μία πολιτική λιτότητας χωρίς προηγούμενο, αλλά επιδεικνύουν πρόοδο. Το να μη βοηθηθούν θα ήταν μια σκληρόκαρδη επιλογή, που θα τους οδηγούσε στο στρατόπεδο της Κίνας.

Ένα πράγμα θα πρέπει να γίνει σαφές: Αυτόν που είναι αντίθετος σε μια απομείωση του χρέους για την Ελλάδα δεν τον ενδιαφέρει αν ο φορολογούμενος χάνει χρήματα ή όχι. 
Τον εννδιαφέρει κάτι άλλο. Τον ενδιαφέρει να καταρρεύσει η μεγαλύτερη κατάκτηση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και να αγνοηθούν οι αξίες της, η δημοκρατία, ο διαφωτισμός του πνεύματος και η αλληλεγγύη, ούτως ώστε κάποια μέρα την εξουσία να την αναλάβουν άλλοι.
Οι εθνικιστές. Οι κληρονόμοι του Victor Orban και της Marine Le Pen.
Όποιος ενδιαφέρεται για την ενότητα της Ευρώπης, θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να παρεμποδίσει κάτι τέτοιο από το να συμβεί.
Το “τελευταίο παιχνίδι” για την Ευρώπη ξεκινά.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Δεν αγνοούνται από τα Γερμανικά κόμματα  και τους Γερμανούς Πολιτικούς κάποια γεγονότα, όπως γράφει ο  καλός Δημοσιογράφος  Andreas Hoffmann  αλλά μάλλον ο ίδιος  αγνοεί το Γεωπολιτικό παχνίδι που παίζεται σε βάρος  της Eλλάδος, με στόχο την απόλυτη αποδόμηση της οντότητας του Κράτους της που επιχειρείται  με εργαλείο την επαίσχυντη πολιτική λιτότητας & εξάρτησης που έχουν επιβάλλει.
Η Πολιτική αυτή,  εκτός του ότι έχει  αποσυντονίσει και αποδομήσει σημαντικότατο κομμάτι της Οικονομίας και έχει φέρει στα πρόθυρα της οικονομικής ανέχειας,  σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού (με εξαίρεση μια Πολιτική-Επιχειρηματική-δημοσιογραφική & τραπεζική  ELITE)  με άμεσο κίνδυνο τη διάλυση του κοινωνικού ιστού,  έχει και σοβαρότατο αντίκτυπο στην Άμυνα και την Ασφάλεια της
 Όσον αφορά την 8 ετή συζήτηση γύρω από το οικονομικό πρόβλημα και τη μη εξεύρεση λύσης ακόμη, αυτή θα πρέπει να συνδυασθεί με την ως άνω πολιτική  προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 Τέλος αν πράγματι επιθυμούσαν την διευθέτηση του χρέους αντί να εφαρμόζουν τις "εκτός τόπου & χρόνου" συνταγές του Δ.Ν.Τ. που ίσως  σε κάποια άλλη χώρα η οποία να μην ανήκει στην  Ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση να είχαν θετικό αποτέλεσμα,  μάλλον θα έπρεπε να επιλέξουν να μπουν σε κάποιο Τραπεζικό κατάστημα και να ζητήσουν να πληροφορηθούν πως ακριβώς γίνονται οι ρυθμίσεις Επιχειρηματικών δανείων. Να είσαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα ήταν θετικότατο.
Καλημέρα .
Δ.Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου