Σελίδες

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ∆ΑΣ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ



Eν αναμονή των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τις γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, τα «Επίκαιρα» επανέρχονται στο θέμα του ανεκμετάλλευτου πλούτου της Ελλάδας, καθώς εδραία πεποίθησή μας είναι ότι τα κοιτάσματα της Μεσογείου είναι χρυσοφόρα και ότι η έναρξη των εργασιών στην Κύπρο αποτελεί μόνο την αρχή για την «ανάδυση» του υποθαλάσσιου πλούτου στην ευρύτερη περιοχή κυρίως νοτίως της Κρήτης. Στη δεδομένη χρονική συγκυρία, πόσο τυχαία μπορεί να είναι η δημοσίευση στο επίσημο σάιτ της Βασιλικής Ακαδημίας (Royal Society) του διαδραστικού χάρτη, όπου παρουσιάζονται οι υποθαλάσσιες περιοχές σε όλο τον πλανήτη –και στην Ελλάδα– στις οποίες δυνητικά μπορεί να γίνει εξόρυξη ορυκτών και χημικών; Σε πολλά σημεία θα μπορούσε να σταθεί κανείς, αναλύοντας τη μελέτη της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών.
 Εκτός από τον τεράστιο ορυκτό πλούτο που βρίσκεται κρυμμένος στην πατρίδα μας, της προσοχής μας χρήζει το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο διαδραστικό χάρτη τα σύνορα της ΑΟΖ της Ελλάδας αποτυπώνονται ακριβώς όπως τα διεκδικεί η χώρα μας. Ανάγκη οριοθέτησης ΑΟΖ Στο προηγούμενο τεύχος υπενθυμίσαμε στους αναγνώστες μας τα πρωτοσέλιδα προηγούμενων ετών, τις επιστημονικές μελέτες και τις έρευνες κορυφαίων επιστημόνων, όπως των καθηγητών Θεόδωρου Καρυώτη και Αντώνη Φώσκολου.
Θα ήταν όμως παράλειψη να μην αναφερθούμε και στον Ιωάννη Κολομβάκη, ταξίαρχο ε.α. και μηχανικό δικτύων, ο οποίος άοκνα, επί σειρά ετών αρθρογραφούσε υπερασπιζόμενος την ανάγκη οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ. Σε συνέχεια της έρευνας, λοιπόν, παραθέτουμε το πρώτο θέμα των «Επικαίρων» της 23ης Αυγούστου 2012, το οποίο έχει τίτλο: «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη – Μέγα το της θαλάσσης κράτος – 2,5 τρις δολάρια σε 25 χρόνια για την Ελλάδα». Τα γραφόμενα του καθηγητή Ιωάννη Κολομβάκη πριν από πέντε χρόνια είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. 
Όπως αναφέρει: «Η φράση του Περικλή “Μέγα το της θαλάσσης κράτος” (κράτος = δύναμις), όπως τη μαρτυρεί ο Θουκυδίδης, σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “με γάλη είναι η δύναμη του κράτους που ελέγχει τη θάλασσα”, θέλοντας να καταδείξει στους Αθηναίους –εν προκειμένω στους Έλληνες– ότι εκεί πρέπει να πολεμήσουν τους Πέρσες για να τους νικήσουν, όπερ και εγένετο στη Ναυμαχία στης Σαλαμίνας...
 Στις 10 Δεκεμβρίου του 1982 υπεγράφη η Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σήμερα 162 κράτη –μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος– είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη, την οποία εκ μέρους της Ελλάδας υπέγραψε ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας.
 Έκτοτε, 137 παράκτια κράτη διαθέτουν ΑΟΖ... Η Τουρκία ήταν ένα από τα τέσσερα κράτη που δεν υπέγραψαν τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βενεζουέλα και το Ισραήλ.
Ο κύριος λόγος είναι η ύπαρξη της ΑΟΖ. Επομένως δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να αντιληφθεί την αξία της ΑΟΖ για την Ελλάδα». 
Μελλοντικοί πόροι Η Royal Society αναφέρεται στους μελλοντικούς πόρους των ωκεανών μαζί με έναν διαδραστικό χάρτη ολόκληρης της Γης και εξετάζει πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ορυκτό και τον γενετικό πλούτο των ωκεανών. 
Ο συνεχώς αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός έχει ανάγκη από μέταλλα για χρήση στα ηλεκτρονικά, στις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα και σε νέα φάρμακα, κυρίως αντιβιοτικά, για τη θεραπεία ασθενειών. 
Η παραχώρηση και οι ενδιαφερόμενοι Τρεις θαλάσσιες περιοχές στην ελληνική επικράτεια παραχωρούνται προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. 
Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναρτήθηκαν οι χάρτες με τα θαλάσσια οικόπεδα βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά της Λευκάδας και της Κέρκυρας στο Ιόνιο και με δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, σύμφωνα με τις δύο σχετικές αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.
Για τις συγκεκριμένες περιοχές έχει προκηρυχθεί εδώ και περίπου δέκα μέρες διεθνής διαγωνισμός, με τους ενδιαφερόμενους να καλούνται να υποβάλουν τις προσφορές τους εντός τριών μηνών. Ήδη, πάντως, από τον περασμένο Μάιο έχουν εκδηλώσει στο αρμόδιο υπουργείο το ενδιαφέρον τους για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης οι εταιρείες Total E&P Greece BV, ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) BV και η Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.

Αντίστοιχα, για το θαλάσσιο οικόπεδο στη Δυτική Ελλάδα η Energean Oil & Gas - Ενεργειακή Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρεία Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων έχει ενημερώσει για το ενδιαφέρον της τόσο τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου