Η λογική για το καλό του Ελληνισμού είναι μία. Που λέει ότι, “ένα κι ένα κάνουν δυο”.
Στο πλαίσιο αυτό ο Βασίλης Βιλιάρδος γράφει μεταξύ άλλων : “Επομένως, αυτό που μας απομένει, γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος, είναι είτε:
(α) η αποδοχή της πρότασης του κ. Σόιμπλε για έξοδο από την Ευρωζώνη (που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό δεκτή με μόνον τον Καθηγητή Λαπαβίτσα να το ζητεί τότε,, με αντάλλαγμα τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους μας – όπου σύμφωνα με την ανάλυση μας θα ήταν άνω του 70% (50% εάν παραμέναμε στο ευρώ), είτε
(β) η στάση πληρωμών εντός της Ευρωζώνης, με την ταυτόχρονη καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, την αγωγή αποζημίωσης εναντίον της Τρόικα για τις ζημίες που μας προκάλεσε κοκ. – εάν οι πιστωτές δεν συμφωνήσουν στη διαγραφή του 50% εντός του ευρώ που οφείλει να διαπραγματευθεί μία ειδική επιτροπή χρέους (ανάλυση).
Είτε το ένα, είτε το άλλο, το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να αποφασιστεί τώρα, πριν από τις γερμανικές εκλογές και εν μέσω των γεωπολιτικών εξελίξεων που ήδη αναφέραμε – ή, το αργότερο, πριν από τη λήξη της 3ης και τελευταίας δανειακής σύμβασης, αφού τα μνημόνια θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια, χωρίς χρήματα.
Εάν δεν το κάνουμε, έχοντας ίσως την ψευδαίσθηση πως αρκεί ένα άλλο μείγμα πολιτικής για να ξεφύγουμε από την παγίδα του χρέους, τότε η Ελλάδα θα βιώσει οδυνηρές καταστάσεις – τις οποίες μπορούμε και πρέπει να αποφύγουμε.
Υστερόγραφο (που γράφει): Όταν η ΕΚΤ αγοράζει από το 2015 περιουσιακά στοιχεία αξίας 80 δις € μηνιαία (60 δις πλέον) με το πρόγραμμα που έχει δρομολογήσει (πηγή), απομονώνοντας εντελώς την Ελλάδα με διάφορα προσχήματα, είναι ανόητο να περιμένουμε θετικές αποφάσεις από το Euro Group που έχει αυθαίρετα δημιουργήσει ο κ. Σόιμπλε για να προετοιμάσει το γερμανικό ΔΝΤ, το ESM – οπότε, εάν δεν πάρουμε τη μοίρα μας στα δικά μας χέρια, όπως πρότεινε η καγκελάριος για την ΕΕ, για τη χώρα της ουσιαστικά, επιμένοντας σε ουτοπικές λύσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει βιώσιμο μέλλον.
Ευριπίδης Μπίλλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου