Σελίδες

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;


'Αρθρο στα Χανιώτικα Νέα
«Καλλίστην παιδείαν ἡγητέον πρός ἀληθινόν  βίον
τήν ἐκ τῆς πραγματικῆς ἰστορίας περιγιγνομένην ἐμπειρίαν
μόνη γάρ αὕτή, χωρίς βλάβης, ἀπό παντός καιροῦ
καί περιστάσεως, κριτάς ἀληθινούς ἀποτελεῖ τοῦ βελτίονος».
(Η καλύτερη παιδεία, που πρέπει να οδηγεί στην αληθινή ζωή,
ειν’ εκείνη που προέρχεται από τη γνώση της πραγματικής ιστορίας.
Διότι μόνον αυτή, χωρίς να βλάπτει, σε κάθε καιρό
και περίσταση, δημιουργεί την αληθινή κρίση για το σωστότερο).
Από τις Ιστορίες
του ΠΟΛΥΒΙΟΥ

Το καλύτερο δώρο για ένα φιλομαθή είν’ ένα καλό βιβλίο. Όμως δύο ιστορικά, άριστα γραμμένα και τεκμηριωμένα βιβλία, όπως το παραπάνω αναφερόμενο, αλλά και το άλλο «ΧΩΡΙΣ ΙΠΠΕΙΣ/ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ», (και το οποίον «θα είναι άλλης Κυριακής ανάγνωσμα»), δύο βιβλία, τονίζω, είναι για μένα πολύτιμος πνευματικός θησαυρός («γηράσκω ἀεί διδασκόμενος») και μου προσάπτουν εξαιρετική τιμή και μεγάλη ηθική ικανοποίηση, επειδή μου τα έχει δωρίσει και μάλιστα με ιδιόχειρη τιμητική και λίαν συγκινητική  αφιέρωση ένα πανελληνίως και όχι μόνο γνωστό πρόσωπο, που επάξια, ως μεγάλος άνδρας και συνάμα μεγάλος, κατά το ήθος και ύφος άνθρωπος, έχει ανέλθει στα Ανώτατα Στρατιωτικά και Πολιτειακά Αξιώματα: Στρατηγός, Αρχηγός και Επίτιμος Αρχηγός Γ.Ε.Σ., Υπουργός, πολύγλωσσος, συγγραφέας, με Πανεπιστημιακές και Μεταπτυχιακές Σπουδές PhD (Φιλοσοφίας Διδάκτωρ), ο Σφακιανός την καταγωγή και αξιότιμος κύριος ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ Σ. ΦΡΑΓΚΟΣ.
-Αλλά, προτού παρουσιάσω σύντομα εγώ αυτό το έξοχο βιβλίο, ας δούμε τι αναφέρει ο συγγραφέας του σχετικά με τις αιτίες και τις αφορμές της ιστορικής συγγραφής του «ΠΟΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ; ΠΟΙΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ;» Και ιδού ο λόγος του:
-«Ήταν μια χειμωνιάτικη μέρα του Νοεμβρίου 1991, όταν νεαρός Αντισυνταγματάρχης έφθασα στην Άγκυρα με την ιδιότητα του Στρατιωτικού Ακόλουθου της Ελληνικής Πρεσβείας. Ο πατέρας μου, Στέργιος, γεννημένος το 1914 στη Χαριούπολη της Ανατολικής Θράκης, από πατέρα Σφακιανό και μάνα Ανατολικοθρακιώτισσα, μου περιέγραψε στα παραμύθια του έναν τόπο λατρευτό και ευλογημένο  αλλά, έξω από τον κόσμο του παιδικού μου ονείρου, αιωρούνταν ερωτηματικά εάν θα πρέπει να συνεχίσω κι’ εγώ να τον αγαπώ. Ήθελα να διαπιστώσω ο ίδιος αν, μετά τον ξεριζωμό της Μικρασιατικής Καταστροφής, υπήρχαν ακόμα ψήγματα των Ελλήνων και των λαών της Μικράς Ασίας ή αν είχαν απομείνει μόνο τα σπασμένα μάρμαρα.
Έμεινα τρία χρόνια, και, το καλοκαίρι του 1998, επανήλθα στην Άγκυρα ως Ακόλουθος Άμυνας, έχοντας πλέον στις αποσκευές μου όχι τα παιδικά μου παραμύθια, αλλά γνώση της σύγχρονης Τουρκίας και τη βεβαιότητα ότι γύρω μου υπήρχαν και υπάρχουν όλοι οι λαοί που κατοικούν για πολλές χιλιάδες χρόνια αυτό τον τόπο.
Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να προσεγγίσω το θέμα πιο αναλυτικά ξεκινώντας από τη Μάχη του Μαντζικερτ (1071) μέχρι και σήμερα, ἐτει σωτηρίῳ 2012, και να ενδυναμώσω την αγάπη μου για την κάτοικο της σημερινής Τουρκίας, αλλά με ερωτηματικά για τον ανερχόμενο νέο-οθωμανισμό, που διακατέχει αυτούς που συνεχίζουν ν’ αμφισβητούν φιλίες, αξίες και γειτνίαση».
Και τώρα λίγα σχετικά δικά μου λόγια.
Το θαυμάσιο αυτό βιβλίο, διαστάσεων 17-24 εκ., εκτείνεται σε 589 ασπρόμαυρες σελίδες, και είν’ εμπλουτισμένο με έγχρωμους και ασπρόμαυρους χάρτες, με ασπρόμαυρες φωτογραφίες προσώπων και τόπων («Μια εικόνα = χίλιες λέξεις»), με πολλούς πίνακες κατά Εθνότητα και θρήσκευμα λαών, αλλά και με αναλυτικά παραρτήματα. Επί πλέον όμως συνοδεύεται και από σχετικό CD-ROM. Είναι τυπωμένο σε χαρτί καλής ποιότητας, αλλά τα δύο εξώφυλλα είναι σε χαρτί πολυτέλειας και έγχρωμα. Στο εμπρόσθιο εξώφυλλο, εξωτερικά και από τη μέση και πάνω έχει έγχρωμες τις φωτογραφίες των τριών κατά του Ελληνισμού μοιραίων Τούρκων Ηγετών: του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή, του Κεμάλ Ατατούρκ (πατέρα της Τουρκίας) και του Τούρκου τωρινού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οιονεί (σαν) Σουλτάνο φερόμενου. Και στο κάτω μέρος υπάρχει η μικρογραφία της Κωνσταντινούπολης. Στο οπίσθιο πάλι εξώφυλλο υπάρχει σε μικρογραφία ο Ιερός Ναός της Αγίας της του Θεού Σοφίας, με τον Τίμιο Σταυρό από πάνω, αλλά με 4 Μιναρέδες πέριξ αυτού. Στο εσωτερικό οπίσθιο εξώφυλλο υπάρχει η φωτογραφία του συγγραφέα και το συντομότατο βιογραφικό του, καθώς και το CD-ROM που συνοδεύει το βιβλίο.
-Η γλώσσα του συγγράμματος είναι γλαφυρή δημοτική, με πολλές υποσημειώσεις, το ύφος σαφές και ποικίλο, με ακριβολογία και παραστατικότητα, χωρίς κούφιους βερμπαλισμούς και περιττές ρητορείες!
-Η συγγραφή αρχίζει με τη ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΝΖΙΚΕΡΤ (1071), που αποτέλεσε την τελική καταστροφή της Βυζαντινής Στρατιωτικής Δύναμης. Εκεί ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας ΔΙΟΓΕΝΗΣ νικήθηκε κατά κράτος από τους Τούρκους, εκδιώχθηκε και τελικά τυφλώθηκε. Σ’ αυτό το ανεπανάληπτο βιβλίο (σε Β΄ έκδοση), ο φιλομαθής αναγνώστης θα μάθει και θα πληροφορηθεί για τις μεγάλες συμφορές του Ελληνισμού, την άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453), για τη Μικρασιατική καταστροφή (1922), για τους βίαιους εξισλαμισμούς χριστιανών, τις ομαδικές σφαγές και τους απαγχονισμούς Εθνομαρτύρων, για τους Κρυπτοχριστιανούς, τους Τουρκοκρήτες , τους νεότουρκους, τον Κεμαλισμό κ.α.π. θηριωδίες που συνέβησαν από το 1071 έως το 2012 κατά των Ελλήνων και όχι μόνον.
Το πολύτιμο αυτό βιβλίο, που τεκμηριώνεται και στηρίζεται σε μια πολύ μεγάλη Ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, πρέπει να γίνει «κτήμα ἐς ἀεί» σε κάθε Έλληνα και κυρίως Κρητικό πατριώτη.
Όμως όλ’ αυτά και άλλα χίλια –μύρια τραγικά γεγονότα τ’ αφήνω στον πατριωτισμό και τη φιλομάθεια του αναγνώστη, για να τα πληροφορηθεί.
-Ο αξιότιμος κύριος ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ Σ. ΦΡΑΓΚΟΣ έχει τιμηθεί και πολύ ορθώς από το Δήμο Ρεθύμνου, ως επίτιμος Δημότης, επίσης από το Δήμο Αμυνταίου της Δυτικής Μακεδονίας και από το Δήμο Ορεστιάδος της Θράκης. Δεν θα ήταν πολύ ωραίο και εθνικώς αναγκαίον να τιμηθεί και από τα Χανιά και τα Σφακιά; (Περιφέρεια, Δήμος Χανίων, Δήμος Σφακίων).
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη Απόστολε Βουλγαράκη, και κύριοι Δήμαρχοι: Χανίων κ. Αν. Βάμβουκα, και Σφακίων κ. Ι. Ζερβέ, αν με διαβάσετε, μην υποτιμήσετε την πρότασή μου.
Αλλά να γυρίσω πάλι στην ερημιά και τη σιωπή μου.
Έρρωσθε.


*Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου