Σελίδες

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Ποιος θέλει να μάθει αλήθειες; Ποιος θέλει να σκεφτεί;

thessbomb.blogspot.gr - Κυτίνος Ευάγγελος
Γνήσιος λαϊκός Επαναστάτης λένε οι μεν, δικτάτορας που εγκαθίδρυσε μια οικογενειακή δυναστεία λένε οι άλλοι!
Κανένας δεν σκέφτηκε ότι μπορεί να είναι και τα δυο!!
Ας σημειώσουμε ότι το πλήρες όνομά του στα Ισπανικά είναι: Φιδέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους. 
(Οι Κουβανοί παίρνουν ΚΑΙ το όνομα της μητέρας που τους γέννησε. Ρους ήταν η μητέρα του Φιδέλ). 
Είχε σπουδάσει νομικά, αλλά πρακτικά άσκησε ένα πρωτότυπο επάγγελμα: «Ηγέτης της Κούβας, χωρίς εκλογές, επί πολλές δεκαετίες». 
Επειδή και εγώ έχω πάει στην Κούβα, επιτρέψτε μου να καταθέσω πράγματα που διάβασα, έμαθα, ΚΑΙ είδα σε αυτή τη μακρινή χώρα. (Τα στοιχεία είναι από την Βικιπαίδεια). 

Γεωγραφία - Ιστορία
Η Μονοκομματική Δημοκρατία της Κούβας βρίσκεται στην Καραϊβική θάλασσα και αποτελείται από ένα μεγάλο νησί, την Κούβα, και αμέτρητα μικρότερα. 

Βόρεια της Κούβας βρίσκεται το Μαϊάμι της Φλόριντα (ΗΠΑ).

Την ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος το 1492, αποικήθηκε από την Ισπανική αυτοκρατορία και έμεινε υπόδουλη 388 χρόνια. Η πόλη της Αβάνας ιδρύθηκε το 1515.

Η συνολική της έκταση είναι 110 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα (η Ελλάδα είναι 132) και συνολικός πληθυσμός περίπου 11 εκατομμύρια. Επίσημη γλώσσα τα Ισπανικά. Πολίτευμα: Μονοκομματική Σοσιαλιστική Δημοκρατία (ο όρος ΔΕΝ είναι δικός μου! Είναι το επίσημο πολίτευμα όπως το δίνει η ίδια η Κουβανική κυβέρνηση).

Απελευθερώθηκε από την Ισπανία το 1898 και από τις ΗΠΑ το 1902. Έχει ως νόμισμα το Πέσος, που «περνάει» μόνο στην Κούβα.

Κάνουμε ένα ιστορικό άλμα και φτάνουμε στο 1952. Ένας πρώην λοχίας, ο Μπατίστα, μετά από πραξικόπημα, είναι ο επί κεφαλής ενός καθεστώτος με μεγάλη διαφθορά, βία, αδικία, κλπ. 

Το 1956 ο Κάστρο και άλλοι ιδεολόγοι έκαναν μια απόπειρα επανάστασης που απότυχε. Αλλά ξαναοργανώθηκαν και επανήλθαν το 1959.

Τότε ο Μπατίστα εγκατέλειψε την Αβάνα (Ιανουάριος 1959) και ο Φιντέλ Κάστρο έγινε πρωθυπουργός (Φεβρουάριος 1959), με υπουργό του τον Ερνέστο Γκεβάρα (Τσε), που ήταν γεννημένος στην Αργεντινή. 

Μετά την Επανάσταση
Η νίκη του Φιντέλ χαιρετίστηκε από όλο το δημοκρατικό κόσμο της Γης, αν και η εκτέλεση χωρίς δίκη 500 αστυνομικών και άλλων γιατί «ήταν πράκτορες του Μπατίστα» δεν έκανε καλή εντύπωση. 

Από το 1959, αφού ο Τσε αργότερα αποχώρησε από την κυβέρνηση, η Κούβα κυβερνήθηκε από τον Φιντέλ Κάστρο (ως το 2006) και τον αδερφό του Ραούλ Κάστρο (από 2006 ως σήμερα). Τα αξιώματα Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου (=Πρόεδρος Δημοκρατίας), Πρωθυπουργός, Πρώτος Γραμματέας του ΚΚ Κούβας και Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, τα είχαν τα ίδια πρόσωπα. Οι δυο αδελφοί Κάστρο. Δεν υπάρχει περιορισμός θητειών. 

Το 1961 έγινε η «κρίση ΗΠΑ - Ρωσία» που οδήγησε σε εμπάργκο και απομόνωση της Κούβας. 

Η Σοβιετική κατάρρευση το 1991 ήταν οικονομικό πλήγμα για την Κούβα. Το στρατιωτικό προσωπικό από 235.000 μειώθηκε στις 60.000 το 2003. Το ίδιο και οι δημόσιοι υπάλληλοι. 

Χιλιάδες Κουβανοί προσπαθούν επί χρόνια, νόμιμα και παράνομα, να φύγουν από την Κούβα, αλλά αυτό δεν τους επιτρέπεται.

Επιτυχίες
Το καθεστώς Κάστρο είχε πολλές επιτυχίες στον αθλητισμό (μπάσκετ, βόλεϊ, στίβος κλπ), στη μουσική, στο χορό (σάλσα, ρούμπα, μάμπο, κλπ), στη λογοτεχνία, στην υγεία, στην παιδεία κλπ.

Τα ιδιωτικά σχολεία απαγορεύονται, η υποχρεωτική εκπαίδευση είναι από 6 – 16 ετών, οι μαθητές υποχρεωτικά φορούν σχολική στολή.

Βέβαια οι αντίθετοι λένε ότι ο μηνιαίος μισθός των εκπαιδευτικών, των γιατρών κλπ αντιστοιχεί από 10-21 ευρώ το μήνα!!

Κανένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να κάνει εκλογική εκστρατεία ή να ορίσει υποψήφιους, εκτός από το Κομουνιστικό, που το 1997 είχε επισήμως 780.000 μέλη. 

Θεωρητικά υπάρχει στο σύνταγμα «ελευθερία του λόγου». Αλλά το ίδιο το σύνταγμα, στο άρθρο 62, λέει: «Κανένα από τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται για τους πολίτες δεν μπορεί να ασκηθεί σε βάρος της ύπαρξης και των στόχων του σοσιαλιστικού κράτους ή σε βάρος της απόφασης του κουβανικού λαού για οικοδόμηση σοσιαλισμού και κομμουνισμού. Παραβάσεις αυτής της αρχής θεωρούνται αδικήματα».

Όλοι οι ενήλικες Κουβανοί είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στις «Τοπικές Επιτροπές για την Υπεράσπιση της Επανάστασης». 

Άρα κάθε «αντεπαναστατική δραστηριότητα» επισημαίνεται και στοχοποιείται αμέσως.

Γι αυτό ΔΕΝ υπάρχουν ιδιωτικά κανάλια τηλεόρασης, ούτε ραδιόφωνα, ούτε εφημερίδες, ούτε αφισοκολλήσεις, ούτε φειγ-βολάν, ούτε τρικ για να προβληθεί κάποια «άλλη» πολιτική άποψη. 

Οι αντιφρονούντες μιλάνε για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για βασανιστήρια, για αυθαίρετες φυλακίσεις, για μη δίκαιες δίκες κλπ.

Η Κουβανική κυβέρνηση ΔΕΝ επιτρέπει στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο να επισκέπτονται κρατούμενους, φυλακισμένους κλπ. 

Η πτώση του δείκτη γονιμότητας, από 3,5 παιδιά για κάθε γυναίκα το 1970, σε 1,5 το 1992, είναι η μεγαλύτερη στο δυτικό ημισφαίριο. 

Θρησκεία - Οικονομία
Επισήμως από το 1959 η Κούβα είναι αθεϊστικό κράτος. Αλλά από τους Ισπανούς κατακτητές έχουν μείνει πολλοί Καθολικοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά υπάρχουν Προτεστάντες, Πεντηκοστιανοί, Μάρτυρες του Ιεχωβά, εβραίοι, μουσουλμάνοι, και άλλοι.

Το 2000 οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι είχαν αναλογία 80% με 20%, ενώ λόγω του εμπάργκο οι τουρίστες επισκέπτονται την Κούβα με δυσκολία. 

Δέχεται αεροπλάνα μόνο της Ισπανικής Ιμπέρια και μόνο από τη Μαδρίτη. Δηλ. και ο Έλληνας και ο Καναδός φτάνουν στην Αβάνα μέσω Μαδρίτης, όπου γίνεται λεπτομερής έλεγχος ταυτοτήτων πριν την επιβίβαση. 

Στο Βαραδέρο υπάρχουν τουριστικές εγκαταστάσεις στις οποίες επιτρέπεται να μπαίνουν μόνο ξένοι, και στις οποίες όλοι οι εργαζόμενοι είναι μέλη του ΚΚ Κούβας.

Από το 2013 οι δυο γειτονικές χώρες ΗΠΑ και Κούβα αποφάσισαν να αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις. 

Ο Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο εγκαινίασαν πρεσβείες, έκαναν χειραψίες και η σημαία των ΗΠΑ κυματίζει πλέον στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα. Η πρεσβεία βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο Μαλεκόν της Αβάνας. 

Ελάτε να σκεφτούμε
-Στις τελευταίες εκλογές της Ελλάδας (20 Σεπτέμβρη 2015) συμμετείχαν 19 κόμματα και 5 συνδυασμοί κομμάτων. Μετά τη Μεταπολίτευση έχουν συμμετάσχει σε διάφορες εκλογές ΠΑΝΩ από 140 διαφορετικά κόμματα.

Ποιος είναι καλύτερος; Ο Έλληνας πολίτης που μπορεί να επιλέξει όλα αυτά τα κόμματα, ΚΑΙ λευκό, ΚΑΙ άκυρο ή ο Κουβανός που επιλέγει ΕΝΑ κόμμα ή άκυρο ψηφοδέλτιο («Λευκά» δεν υπάρχουν).

-Πότε είχαν δίκιο οι Κουβανοί; Επί πολλές δεκαετίες όταν επισήμως ήταν «εχθροί» με τις ΗΠΑ ή πρόσφατα που έγιναν «φίλοι».

-Ποιος Έλληνας θα ήθελε ένα μόνο κανάλι τηλεόρασης (το κρατικό) και μια μόνο εφημερίδα; 

-Τα κινητά τηλέφωνα στην Κούβα άρχισαν να κυκλοφορούν, πολύ δειλά, πρόσφατα, δηλ. μετά την «προσέγγιση» με τις ΗΠΑ. Το ίδιο και το ιντερνέτ. Ποιος είχε δίκιο ο Φιντέλ που τα απαγόρευε ή ο Ραούλ που τα επέτρεψε; 

-Επί της Ελληνικής χούντας όλοι ειρωνευόμασταν τον Παπαδόπουλο που ήταν πρωθυπουργός, αντιβασιλέας, πρόεδρος δημοκρατίας κλπ. Στην Κούβα το ίδιο «μοντέλο» ηγεσίας είναι δημοκρατικό; 

-Γράφτηκε (προς έπαινο) ότι ο Κάστρο «γνώρισε» 35.000 γυναίκες. Αυτό είναι προσόν; Ακόμα και οι πασάδες είχαν λιγότερες γυναίκες στα χαρέμια τους. Αυτό είναι τιμητικό για τον ίδιο και για τις γυναίκες της «μιας χρήσης»; Και αυτό το λένε σε Ελληνίδες που απαιτούν ισότητα με τους άντρες σε όλα; Αν το ίδιο «ρεκόρ» το είχε μια γυναίκα πώς θα την αποκαλούσαμε; Το ψυχρό «ποσοτικό» σεξ χωρίς αίσθημα, μήπως υποβιβάζει σε επίπεδο κριαριού ή τράγου ή κόκορα; 

-Οι άδειες για ταξί, για μικρά τρίκυκλα μεταφορών, για εργασία σε μεγάλα ξενοδοχεία κλπ δίνονται ΜΟΝΟ σε μέλη του κόμματος. Αυτό είναι επαναστατική ισονομία;

-Η Επανάσταση έγινε υπέρ του Λαού ή υπέρ της οικογένειας Κάστρο; Αν έγινε υπέρ του Λαού γιατί επί 60 σχεδόν χρόνια δεν του επέτρεψαν να κάνει κι άλλα κόμματα, να ψηφίσει ελεύθερα, να εκφραστεί ελεύθερα; 

-Ο Μπατίστα έμεινε ως δικτάτορας λίγα χρόνια. Η οικογένεια Κάστρο επί πολλές δεκαετίες. Σκεφτείτε και μόνοι σας…

-Όσο υπήρχε το Τείχος του Βερολίνου οι Βερολινέζοι έφευγαν μόνο από το Ανατολικό για να πάνε στο Δυτικό. Γιατί; Από το 1959 οι Κουβανοί με χίλιους τρόπους προσπαθούν να φύγουν από την Κούβα και να περάσουν στις ΗΠΑ; Γιατί; 

-Κάποια στιγμή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε δημοψήφισμα και οι Έλληνες αποφάσισαν ότι ΔΕΝ θέλουν να τους κυβερνάει η οικογένεια του Κωνσταντίνου Γκλύξμπουργκ, αλλά να έχουν Έλληνες Προέδρους Δημοκρατίας. Θα ρωτήσει ποτέ κανένας του Κουβανούς αν θέλουν την οικογένεια Κάστρο;

-Ο Κάστρο το 1959 ήταν Επαναστάτης. Η οικογένεια Κάστρο το 2016 εξακολουθεί να είναι επαναστατική ή είναι «κατεστημένο»; Μήπως είναι πλέον κληρονομική οικογενειοκρατία; 

-Την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα την αποδοκιμάζουμε (Καραμανλής, Παπανδρέου, Μητσοτάκης κλπ). Στην Κούβα είναι ευλογημένη; 

-Υπάρχουν Έλληνες πολίτες που θα ήθελαν το καθεστώς της Κούβας και της Βόρειας Κορέας (ένα κόμμα, μία οικογένεια, ένας αρχηγός χωρίς εκλογές, κλπ) να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα; 

Επίλογος
Σταματάω εδώ γιατί υπάρχουν πραγματικά αμέτρητες ερωτήσεις. Αλλά κυρίως σταματάω για να ακούσουμε τους αρμόδιους. 
Και αρμόδιος είναι ΜΟΝΟ ο Κουβανέζικος Λαός.
Αυτοί που τα έζησαν, τα βίωσαν, τα ξέρουν από πρώτο χέρι. Ας τους αφήσουμε να εκφραστούν ελεύθερα, όποτε μπορέσουν.
Ας να μας περιγράψουν ελεύθερα τα υπέρ και τα κατά. 
Και μετά θα κρίνουμε. 
Οι ιδεοληψίες μας, οι μονομανίες μας, οι σκέψεις που τριγυρίζουν μόνο στο μυαλό μας, δεν έχουν και μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα όπως αυτή συμβαίνει στη μακρινή Κούβα… 

Υστερόγραφο: Απόφυγα να αναφερθώ σε ατομική περιουσία, κότερα, χρυσά ρολόγια, πολυτελή διαβίωση, μαζική πορνεία κλπ, γιατί θεωρώ ως σημαντικότερο στοιχείο το τι πρόοδο έκανε ο Κουβανέζικος Λαός και τα δημοκρατικά δικαιώματά του από το 1959 μέχρι σήμερα. 


Κυτίνος Ευάγγελος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου