Σελίδες

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ημαθία: Σέρνουν την Ι. Μονή Καλλίπετρας στα δικαστήρια!!!

Ένα κατηγορητήριο με μια σειρά "αδικήματα" καλείται ν' αντιμετωπίσει η Ι. Μονή Καλλίπετρας, τα οποία προέκυψαν από "καταγγελίες' και αστραπιαίες "διαπιστώσεις"...
Όλα ξεκίνησαν από μια καταγγελία κάποιου ο οποίος δήλωσε ότι περπατώντας στην περιοχή διαπίστωσε ότι υπάρχουν φράχτες, ελαιόδεντρα και κτίσματα!!!
Δασαρχείο, πολεοδομία, αλλά και ΙΚΑ ενήργησαν "ελέγχους" και σύμφωνα με τα πορίσματά τους, συντελέστηκαν μια σειρά από "αδικήματα"... 
Μεταξύ αυτών, η φύτευση ελαιόδεντρων στην πλαγιά μεταξύ της Ι. Μονής και  του Αλιάκομονα, περίφραξη (για την προστασία των δενδρυλίων προφανώς), αλλά και κτίσματα, λες και θα έπρεπε η Μονή να στεγάζεται σε...τσαντίρι

Από την ύπαρξη κτισμάτων συνάχθηκε το συμπέρασμα ότι τελέστηκαν οικοδομικές εργασίες, άρα προέκυψε και ζήτημα ασφαλιστικών εισφορών και έτσι ενεπλάκη και το ΙΚΑ!!!
Όλα αυτά τα εξόχως μοναδικά βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς η μηνυτήρια αναφορά εξετάζεται από την εισαγγελία ο οποίο κάλεσε τον ηγούμενο της Ι.Μονής σε πρώτη κατάθεση!!!
Υπηρεσιακοί και αιρετοί τοπικοί παράγοντες εξέφρασαν την...κατανόησή τους, αλλά μέχρι εκεί... Η δίωξη συνεχίζεται κανονικά...

Η Ι. Μονή Καλλίπετρας είναι μία από τις πιο ιστορικές Μονές. Η παλαιότερη αναφορά για την ύπαρξη της είναι το 1100 μ.Χ.
Η συνεχής ιστορία της διακόπηκε το 1907, όταν κατά τον Μακεδονικό Αγώνα σφαγιάσθηκαν οι μονάζοντες.  Το όνομα της Μονής συνδέεται με έναν τεράστιο βράχινο όγκο που ονομάζονταν «Καλλίπετρα» (δηλαδή όμορφη Πέτρα). Μαζί με άλλες κοντινές Μονές (πολλές απ’ αυτές κατεστραμμένες σήμερα) συγκροτεί την αρχαία, ιστορική και απαράμιλλης πνευματικής αξίας Σκήτη της Βέροιας.
Η Σκήτη αυτή στην ακμή της αριθμούσε 50 Μονές, 2500 μοναχούς και οι ιστορικοί ομιλούν με σεβασμό αναφερόμενοι σε αυτήν ως «Μικρόν Άγιον Όρος».

Μεταξύ της πληθώρας των Αγίων που μόνασαν η προσκύνησαν στην περιοχή (Γρηγόριος Παλαμάς, Αντώνιος Βεροίας, Θεοφάνης Ναούσης, Θεωνάς Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Μετεωρίτης, Θεοδοσίος Τυρνόβου) και οι Άγιοι Διονύσιος ο εν Ολύμπω και  Κοσμάς ο Αιτωλός φιλοξενήθηκαν στη Μονή Καλλίπετρας.
Από το 18ο αιώνα και μετά, πυκνώνουν οι αναφορές για την ύπαρξη και την κατάστασή της και απαριθμούνται έως και 46 μοναχοί.

 Καταστράφηκε πολλές φορές (1433, 1770), αλλά ολοκληρωτικά το 1822.
Κατά τον Μακεδονικό Αγώνα φιλοξενούνταν τα Ελληνικά αντάρτικα σώματα στη Μονή και περιθάλπτονταν οι τραυματίες.
Αποκορύφωμα του αγώνα ήταν η μαρτυρική θυσία του ηγουμένου Ιγνατίου, του προηγουμένου Σταύρου και δύο διακονητών που κατακρεουργήθηκαν από Ρουμάνους κομιτατζίδες.
Για την κατάσταση αυτή εκδικήθηκε ο Μακεδονομάχος Βασίλειος Σταυρόπουλος, πιο γνωστός ως Καπετάν Κόρακας.
 Η μεγάλη περιουσία της Μονής μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλαγή διαμοιράστηκε για την ίδρυση 5 μεγάλων προσφυγικών οικισμών.

 Η τελευταία καταστροφική ενέργεια έγινε το 1941 όταν ένας βοσκός με σκοπό να αποφύγει την εκ νέου επάνδρωση της Μονής πυρπόλησε τα κτίρια της.
Η Ι. Μονή καταστράφηκε ολοκληρωτικά από πυρκαγιά το 2010 και αναστηλώθηκε από την αρχή, χάρις στην αγάπη και την προσφορά του κόσμου.

Τώρα καλείται να αντιμετωπίσει κατηγορίες και δικαστικές διώξεις, μετά από καταγγελίες, διότι φυτεύτηκαν ελαιόδεντρα στην πλαγιά, μπήκε προστατευτικός φράχτης και η Ι. Μονή ξαναχτίστηκε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου