Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Σε ετοιμότητα το Πεντάγωνο να εφαρμόσει και το Σχέδιο ...Με τον Κωδικό «Λερναία Υδρα»(βίντεο)


Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας οι Ένοπλες Δυνάμεις καθώς θεωρείται πιθανό ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Αφού στις 9 Αυγούστου οι Τούρκοι θα εκκινήσουν με εντολή Ερντογάν , το ερευνητικό σκάφος ανάμεσα στο Καστελόριζο και την Κύπρο

Στο Πεντάγωνο θεωρούν πολύ πιθανό ένα θερμό επεισόδιο τον Αύγουστο στο Αιγαίο. Σχετικές πληροφορίες έχουν φτάσει στα χέρια των αρμόδιων υπηρεσιών που παρακολουθούν την τουρκική κινητικότητα στην περιοχή και ετοιμάζονται για την «Λερναία Υδρα»!!

Να σημειώσουμε ότι εμπνευστής του «άκρως απόρρητου» ως προς τις λεπτομέρειές του επιχειρησιακού σχεδίου «Λερναία Υδρα» ήταν ο τότε ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, επονομαζόμενος και «στρατηγός-αράχνη» λόγω της δράσης του στον τομέα των πληροφοριών, ο οποίος το 2012, ως υπηρεσιακός τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, είχε δώσει εντολή να εκσυγχρονιστούν, να εμπλουτιστούν και να συνοψιστούν σε μια σειρά από επιμέρους επιχειρησιακά σχέδια των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι η «Λερναία Υδρα» προβλέπει από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων απέναντι σε μια ήπια τουρκική πρόκληση μέχρι και την υιοθέτηση ενός ακραίου σεναρίου, της κατάληψης πλατφόρμας πετρελαίου, στο ενδεχόμενο που η Άγκυρα θελήσει να εγκαταστήσει πλωτό γεωτρύπανο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:veteranos.gr


Στο πλαίσιο αυτό, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, ενώ ζήτημα ημερών θεωρείται και η σταδιακή ενεργοποίηση του σχεδίου «Λερναία Υδρα», το οποίο προβλέπει τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνει σε στρατιωτικό επίπεδο η χώρα μας στο ενδεχόμενο που η Τουρκία ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η ελληνική διπλωματία.

Να σημειώσουμε ότι ο προβληματισμός της ελληνικής πλευράς έχει ενταθεί μετά το αίτημα που διατύπωσε η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (TPAO) προκειμένου να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή που ξεκινά από τα νότια της Ρόδου και φτάνει κοντά στο Καστελόριζο.

Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, η ελληνική αντίδραση θα είναι ανάλογη της τουρκικής πρόκλησης και θα εκδηλωθεί σε διάφορα στάδια. Τα συγκεκριμένα στάδια, άλλωστε, είναι και αυτά που περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στο σχέδιο «Λερναία Υδρα».

Το σχέδιο κινείται σε τέσσερα επίπεδα, με το ένα εξ αυτών να εστιάζει στην γκάμα των ενεργειών που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει μια πιθανή τουρκική απειλή, η οποία θα εκφραστεί μέσω μιας προσπάθειας παράνομης έρευνας ή ακόμη και εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αν η Άγκυρα επιχειρήσει «εισβολή» ερευνητικού της σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Αθήνα θα χαράξει άμεσα «κόκκινη γραμμή» με την Αποστολή φρεγάτας.

Η παρουσία της Ελληνικής μονάδας – όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2018 με τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» – θα στείλει έμπρακτο μήνυμα ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να αποτρέψει μία πρόκληση.

Ακόμη πιο δυναμική θα είναι η απάντηση στην περίπτωση που ένα τουρκικό ερευνητικό αποπειραθεί έρευνα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Εκτός από ελληνική φρεγάτα θα υπάρχει ισχυρή παρουσία και παρακολούθηση από πολλές μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού και Υποβρύχια αλλά και υποστήριξη από την πολεμική Αεροπορία.

Για την εφαρμογή του Σχεδίου αναφέρθηκε & το Πρώτο θέμα της Κυριακής στην έντυπη έκδοση







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου