Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

«Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ;»

HeliosKiosk - ΝΕΑ 24-08-2018 (σελ. 37)
=======================================================
Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται για πρώτη φορά να κατανοεί τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται, αναφέρουν συνεργάτες του
ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΑΣΤΕΑ


Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουάσιγκτον έχουν μια σουρεαλιστική χροιά, σαν να είναι βγαλμένες από πολιτικό θρίλερ. Ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, καταδικάσθηκε για απάτη και φοροδιαφυγή ενώ ο επί χρόνια προσωπικός του δικηγόρος Μάικλ Κοέν δήλωσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ότι ο Τραμπ τον διέταξε να παραβιάσει τη νομοθεσία για την προεκλογική χρηματοδότηση και να πληρώσει χρήματα σε τουλάχιστον δύο γυναίκες, ώστε να μη γνωστοποιήσουν τη σχέση που είχε μαζί τους. Κι όμως, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, βρισκόμαστε ακόμα στα αρχικά στάδια αυτού του πολιτικού έπους της εποχής μας. «Δεν έχουμε βρεθεί στο παρελθόν σε αυτό το σημείο», λέει ο Τζον Μπάρετ, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Σεν Τζον. «Νομίζω πως το μόνο ανάλογο γεγονός είναι η αναφορά του Ρίτσαρντ Νίξον ως συνεργού στην έρευνα για το Γουότεργκεϊτ». Το γεγονός ότι πλέον είναι περισσότεροι από πέντε οι πρώην συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ που έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα δημιουργεί ένα ζοφερό σκηνικό γύρω από τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Εκείνος, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος. Και όπως αναφέρουν άτομα του περιβάλλοντός του, φαίνεται για πρώτη φορά να κατανοεί τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται. «Ξεκινήσαμε με την έρευνα για τη συνέργεια με τους Ρώσους», φέρεται ότι είπε σε συνεργάτες του. «Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ;».
Δημόσια, βέβαια, προσπαθεί να δείξει αποφασιστικότητα γι’ αυτό και δεν ακύρωσε μια προγραμματισμένη από καιρό συνέντευξή του στο φιλικό προς αυτόν τηλεοπτικό δίκτυο Fox. Εκεί δήλωσε πως δεν βλέπει τον λόγο για τον οποίο το Κογκρέσο μπορεί να τον παραπέμψει, προειδοποίησε όμως ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, το χρηματιστήριο θα καταρρεύσει και οι Αμερικανοί θα γίνουν πιο φτωχοί.
Οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων όπου, σύμφωνα με το Σύνταγμα, μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής ενός προέδρου σε δίκη. Τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος προς το παρόν αρνούνται να συζητήσουν το θέμα, καθώς έχουν στρέψει όλο τους το ενδιαφέρον στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο. Εάν τότε κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής τα πράγματα θα αλλάξουν. Δύο πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ – ο Αντριου Τζόνσον το 1868 και ο Μπιλ Κλίντον το 1998 – έχουν παραπεμφθεί, αν και σε καμία περίπτωση δεν συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα 2/3 της Γερουσίας ώστε να καταδικασθούν, κάτι που θα οδηγούσε στην έκπτωσή τους από το προεδρικό αξίωμα. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ.Ομως όλοι πιστεύουν ότι οι αποκαλύψεις δεν θα σταματήσουν εδώ, καθώς ο Κοέν δήλωσε, μέσω του δικηγόρου του, έτοιμος να πει «ενδιαφέροντα πράγματα» στην έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για την πιθανή συνέργεια συνεργατών του Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία με ρώσους αξιωματούχους. Αυτή τη στιγμή οι κατηγορίες της κατάχρησης προεκλογικής χρηματοδότησης αγγίζουν τον πρόεδρο, δεν είναι όμως αρκετές για να οδηγήσουν στην παραπομπή του. Εάν η Βουλή ή η Γερουσία περάσει σε χέρια Δημοκρατικών τον Νοέμβριο, ίσως έχουμε άλλες εξελίξεις. Ομως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει τις διαδικασίες. Το πολιτικό κόστος που θα υπάρχει από τις αποκαλύψεις δεν θα το μάθουμε ίσως πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, σε δύο μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου