Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Β.Πούτιν για Ελλάδα: "Θα προσφέρουμε ό,τι βοήθεια χρειαστεί- Η Ρωσία συμμερίζεται το πένθος του αδελφού λαού"


Δημοσίευση: 24 Ιουλίου 2018, 2:12 μμ | Ανανέωση: Ιούλιος 24, 2018 στις 2:34 μμ
Ξεκίνησε το διάγγελμα Α.Τσίπρα μετά την έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία πως σπέυδει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρυ Πάιατ όπου συναντάται με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα έχει, αυτή την ώρα, συνάντηση με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο, όπου θα δουν όσα έχουν καταγράψει τα αμερικανικά UAV που πετούν πάνω από την Αττική.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου έκτακτης ανάγκης «Δευκαλίων» πραγματοποιούν πτήσεις ελληνικά μη-επανδρωμένα αεροσκάφη και αμερικάνικα Global Hawk που είναι μετασταθμευμένα στη 110 ΠΜ στη Λάρισα.
Που το πάνε πρέσβης ΗΠΑ και Κυβέρνηση;
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα κηρύξει τη χώρα σε τριήμερο πένθος και θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης για τους πληγέντες.
Υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, έλαβε χώρα έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 14:00, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές για την εξέλιξη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την περίθαλψη των πληγέντων, τη λήψη αναγκαίων μέτρων, για τη φύλαξη των σπιτιών στις πληγείσες περιοχές και την αποκατάσταση των ζημιών.
Στη σύσκεψη μετείχουν οι Πάνος Σκουρλέτης, Πάνος Καμμένος, Νίκος Τόσκας, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Χρήστος Σπίρτζης, Ρένα Δούρου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης και ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Γ. Ρουμπάτης.

Όλο το διάγγελμα του πρωθυπουργού – Κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος

«Ελληνίδες, Έλληνες
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα αισθήματα όλων μας, τούτες τις ώρες. Η χώρα ζει μια ανείπωτη τραγωδία. Δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν.
Κι αυτό είναι αβάσταχτο για τον καθένα και τη καθεμιά. Πιο πολύ για τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Αλλά και για όσους από μας βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Για όσους κατανοούν ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο πολύτιμο, από τη ανθρώπινη ζωή».
Και στη συνέχεια της δήλωσής του τόνισε: «Σήμερα η Ελλάδα πενθεί. Και στη μνήμη όσων χάθηκαν, κηρύττουμε τριήμερο Εθνικό πένθος».
Από την άλλη, συνέχισε, «δεν πρέπει όμως να αφήσουμε το πένθος να μας καταβάλει. Γιατί αυτές οι ώρες είναι ώρες μάχης, ενότητας, θάρρους και πάνω από όλα αλληλεγγύης.
Γιατί μόνο έτσι, μόνο όλοι μαζί, μπορούμε να σταθούμε απέναντι στην τραγωδία. Η Ελλάδα», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «περνάει μια μεγάλη δοκιμασία. Τέτοιες ώρες, δεν υπάρχουν διαφορές. Θα έρθει η ώρα τους, όταν θα αναζητήσουμε -ελπίζω με σεβασμό στους νεκρούς- τα πώς και τα γιατί.
Τώρα είναι ακόμη η ώρα της κινητοποίησης και του αγώνα. Αγώνα για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί. Αγώνα για να νικήσουμε τη φωτιά. Αγώνα για να βρούμε τους αγνοούμενους Να μην θρηνήσουμε άλλες ζωές. Και να απαλύνουμε τον πόνο όσων έχουν πληγεί. Με απόλυτο σεβασμό και βαθιά αναγνώριση:
Στους πυροσβέστες μας, που δίνουν έναν απίστευτα ηρωικό αγώνα.Στους διασώστες του ΕΚΑΒ.Στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και της αστυνομίας που χθες έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.Με απέραντο σεβασμό στους χιλιάδες εθελοντές που δίνουν αυτή την ώρα το παρών στο μέτωπο της ζωής».
Και, καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με έμφαση:
«Θέλω να δεσμευτώ, ότι:Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της Πολιτείας αβοήθητο.Αλλά και τίποτα δε θα μείνει χωρίς απαντήσεις.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους ξένους ηγέτες που έσπευσαν να μου εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Η Ελλάδα περνά μια από τις δυσκολότερες στιγμές. Τους ευχαριστούμε που η σκέψη τους είναι δίπλα μας. Με ενότητα και πίστη στις δυνάμεις, θα σταθούμε όρθιοι.
Σας ευχαριστώ».

Τζανακόπουλος: 50 οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές -Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη

«Συνεχίζεται αυτή την ώρα μία μεγάλη προσπάθεια από το σύνολο της κρατικής μηχανής για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις χτεσινές καταστροφικές πυρκαγιές».
Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.
Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη» και δήλωσε ότι «πέραν της επιχείρησης πυρόσβεσης, είναι σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης με συνέργεια πολλών υπουργείων».
Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι «είναι σε πλήρη εξέλιξη ένα παράλληλο σχέδιο έκτακτης ανάγκης με κινητοποίηση του υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομίας αλλά και των υπουργείων Υγείας, Μεταφορών, Άμυνας, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής». Αναφορικά με τους τραυματίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «μέχρι τώρα έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία 156 ενήλικοι εκ των οποίων οι 11 είναι σοβαρά ενώ έχουν διακομισθεί και 16 παιδιά που βρίσκονται εκτός κινδύνου».
Αναλυτικά, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «από χθες μέχρι αυτή την ώρα, έχουν κινητοποιηθεί όλες οι διαθέσιμες μονάδες του υπουργείου Υγείας στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Ειδικότερα βρίσκονταν διαρκώς διαθέσιμα 38 ασθενοφόρα, 4 κινητές μονάδες και 2 ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών».
Επιπλέον ενημέρωσε ότι ενημέρωσε ότι «αυτή τη στιγμή δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 50 άτομα. Η Πυροσβεστική σε συνεργασία με την Αστυνομία συνεχίζουν το δύσκολο έργο της καταγραφής».
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ αναμένεται αργότερα να έχει συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν».

Tι αποφάσισε το Συμβούλιο Άμυνας για τις πυρκαγιές

Αναλυτιτκά η δήλωση του ΥΕΘΑ μετά την ολοκλήρωση του ΣΑΜ:
«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ, μετά τη χθεσινή βραδινή ενημέρωση. Επαναλαμβάνω, κατ’ αρχήν, ότι η ενημέρωση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αφορά μόνο τις δραστηριότητες του Υπουργείου και την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας που ζούμε τις τελευταίες ώρες.
Θέλω να εκφράσω, εκ μέρους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, τη βαθιά μας οδύνη για τα θύματα και τις οικογένειές τους.
Θα συνεχίσουμε την ενημέρωση από εκεί που μείναμε χθες το βράδυ. Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού με την παρουσία μιας φρεγάτας, ενός αρματαγωγού και τριών ελικοπτέρων, οι Ειδικές Δυνάμεις με την παρουσία της Ζ’ ΜΑΚ, οι διαθέσιμες δυνάμεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού και η Πολεμική Αεροπορία με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα μέσα έρευνας και διάσωσης, προχώρησαν στη συνέχιση των επιχειρήσεων για τη διάσωση ατόμων που βρίσκονταν σε κίνδυνο.
Συγκεκριμένα, από χθες στις 14:37, όπως σας ενημερώσαμε, είχαμε 88 επιζώντες οι οποίοι περισυνελέγησαν από τη θάλασσα και τέσσερις νεκρούς στην περιοχή ευθύνης της φρεγάτας «ΕΛΛΗ», ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για έναν αγνοούμενο. Στις 14:44, ελικόπτερο Chinook ολοκλήρωσε το Helocasting, δηλαδή τη ρίψη πλωτών μέσων μαζί με τις δυνάμεις που επιχειρούσαν. Είχαμε την άφιξη τριών ΣΑΠ της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών στην περιοχή της Ραφήνας και στο Ζούμπερι και την ανάπτυξη 19 λέμβων της Ζ’ ΜΑΚ στην περιοχή της Ραφήνας.
Παράλληλα, κατά τις πρώτες ώρες είχαμε την αγκυροβολία του αρματαγωγού «ΙΚΑΡΙΑ» στην περιοχή του Ζούμπερι και στις 05:32 είχαμε την απογείωση αεροσκάφους C-130 από την 112 Πτέρυγα Μάχης για τη Λάρνακα και στις 05:50, με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών αεροπλάνων στις περιοχές της Ραφήνας και της Κινέττας.
Την ίδια ώρα εγώ και ο Αναπληρωτής Υπουργός, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό ΓΕΑ, πετάξαμε με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τις πληγείσες περιοχές, την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας και την Κινέττα. Πλάνα από αυτή την πτήση είναι στη διάθεσή σας, προκειμένου να ενημερώσετε με εικόνα τους πολίτες.
Θέλω να σας πω ότι πράγματι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή και στη Ραφήνα και στην Κινέττα. Είχαμε για πρώτη φορά φωτιά μέσα στον αστικό ιστό και μάλιστα με πάρα πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, τα οποία οδήγησαν και στο μεγάλο αριθμό θυμάτων.
Μαζί με τις δύο αυτές πυρκαγιές, την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζουμε και τις υπόλοιπες πυρκαγιές. Τα ιπτάμενα μέσα πυρόσβεσης είναι στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Μετά την εκτίμηση της κατάστασης, την ενημέρωση που είχα μαζί με τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό και μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό συγκαλέσαμε το Συμβούλιο Άμυνας.
Το Συμβούλιο Άμυνας έκανε μία πρώτη εκτίμηση για τις μέχρι τώρα ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω σε αυτό το σημείο, εκ μέρους όλων, να συγχαρώ και πάλι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τον επαγγελματισμό, την αυτοθυσία και για τους χρόνους μέσα στους οποίους ενεργοποιήθηκαν.
Παράλληλα κάνουμε και έναν προγραμματισμό για τις επόμενες ώρες. Σε αυτόν τον προγραμματισμό, πέρα από τα προβλεπόμενα, τα οποία εφαρμόζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με τα μέσα τα οποία διαθέτουν, αποφασίσαμε:
Πρώτον, τη διάθεση οργανωμένων περιπόλων εκπαιδευμένου προσωπικού, μέσω του σχεδίου «Δευκαλίων», προς τις πολιτικές υπηρεσίες, την Πυροσβεστική και τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είτε σε αυτούσια είτε σε μικτά κλιμάκια, δηλαδή με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, όπως προβλέπεται, προκειμένου να καλύψουν πιθανές ανάγκες – αν αυτό αποφασιστεί – στις πληγείσες περιοχές.
Δεύτερον, είχαμε μια αναδιοργάνωση των περιπόλων που έτσι κι αλλιώς γίνονται σε όλη την Ελλάδα από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνοφυλακής για την πρόληψη των πυρκαγιών και εντείναμε τις προσπάθειες οι ομάδες αυτές, κάτω από το συντονισμό και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εκεί που χρειάζεται, να έχουμε μια συχνότερη και πιο οργανωμένη παρουσία, ενισχυόμενη από μέσα τα οποία διατίθενται, δηλαδή μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις συμμαχικές δυνάμεις, μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα οποία ενεργοποιήσαμε ήδη και θα εξαντλήσουμε την ενεργοποίησή τους μέσα στις επόμενες ώρες, αεροπορικά μέσα τα οποία θα μπορούν να δίνουν σαφέστερη εικόνα και πληροφορίες.
Παράλληλα ενεργοποιήθηκαν και όλοι οι σχεδιασμοί με τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όπως σας ενημέρωσε και ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός, τα οποία είναι στη διάθεση του συστήματος υγείας. Απ’ ό,τι φαίνεται, μέχρι τώρα, δεν χρειάστηκε να δημιουργηθούν κινητές μονάδες, οι οποίες και αυτές είναι στη διάθεση της Πολιτείας.
Μέχρι στιγμής έχουμε λίγους ασθενείς στο 251 ΓΝΑ, στο 401 ΓΣΝΑ και στο ΝΝΑ. Στο ΓΝΑ, το πρωί επισκέφθηκα με τον Αρχηγό της Αεροπορίας και τη Διοίκηση του ΓΝΑ τους δυο τραυματίες πυροσβέστες. Ο ένας είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, ο άλλος παραμένει διασωληνομένος, λόγω της έκθεσής του στους καπνούς, χωρίς όμως να κινδυνεύει απ’ ό,τι φαίνεται η ζωή του. Ελπίζω τις επόμενες ώρες να βγει από την εντατική παρακολούθηση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Έχουμε και έναν απόστρατο Πτέραρχο οποίος βρίσκεται και αυτός με αναπνευστικά προβλήματα στο ΓΝΑ. Στα άλλα νοσοκομεία αντιμετωπίζονται ελαφρά περιστατικά, ιδίως όσον αφορά τα μάτια και την αναπνοή. Παραμένουν τα νοσοκομεία, με οδηγίες που έχει δώσει ο κ. Αναπληρωτής, σε διαθεσιμότητα για τους πολίτες και για το σύστημα υγείας.
Τέλος, παρότι χθες βράδυ, όπως σας ανακοίνωσα, δώσαμε στη διάθεση της Πολιτείας τη δυνατότητα στέγασης 150 περίπου πολιτών ή επισκεπτών στη Σχολή Ευελπίδων και αντίστοιχο αριθμό στη Σχολή Ικάρων και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, όπως και 400 κρεβάτια στον Αυλώνα, δεν χρειάστηκε μέχρι τώρα να φιλοξενηθούν πολίτες σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Αυτή είναι η ενημέρωση, μέχρι τώρα, από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει συντονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων με όλους τους φορείς της Πολιτείας, της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ήδη, η επικοινωνία βρίσκεται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τους υπουργούς και παράλληλα έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι φορείς που κατά τα προβλεπόμενα σχέδια επικοινωνούν προκειμένου να υπάρχει ένας συντονισμός του κράτους.
Θέλω να πω στους πολίτες ότι παρότι είναι πράγματι μια πρωτοφανής καταστροφή η οποία έχει γίνει, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και έχει αναπτυχθεί με ό,τι μέσα διαθέτει.
Όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των καταστάσεων που ζούμε τις τελευταίες ώρες, αλλά και για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τα τελευταία γεγονότα.
Υπάρχουν ακόμα εστίες οι οποίες είναι ενεργές, αυτά όμως είναι αρμοδιότητες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να σας ενημερώσει.
Τέλος, το Συμβούλιο Άμυνας θα χειριστεί τις πληροφορίες που θα βγουν από τις συμμαχικές δυνάμεις, προκειμένου να δοθούν οι αναγκαίες πληροφορίες και να εξαχθούν συμπεράσματα και για το πώς προκλήθηκαν οι συγκεκριμένες πυρκαγιές και για τη διερεύνηση της κατάστασης».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου