Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Κυβερνητικό Βατερλό στις στάχτες της Ανατολικής Αττικής


Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η κυβέρνηση | in.gr
Βασίλης Σ. Κανέλλης
24 Ιουλίου 2018, 07:45

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η κυβέρνηση ένιψε τας χείρας της για τις δικές της ευθύνες που προκάλεσαν αυτή την απίστευτη τραγωδία για την οποία θρηνεί όλη η Ελλάδα. Μετά τον Αλέξη Τσίπρα, που εμφανίστηκε από τη Βοσνία για να στήσει σόου στο Κέντρο Επιχειρήσεων και να δηλώσει ότι υπάρχει «ασύμμετρη απειλή», ήρθε τα ξημερώματα και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος να ολοκληρώσει το σκηνικό του κυβερνητικού Βατερλό.
Σαν να μην πέρασε μια μέρα, αλλά πέρασαν 11 χρόνια από την εποχή που η κυβέρνηση Καραμανλή βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μεγάλη καταστροφή και τα έκανε θάλασσα. Ήταν το 2007 όταν η διαχειριστική ανικανότητα των κυβερνώντων επιδείνωσε την κατάσταση, με αποτέλεσμα σκοτωθούν δεκάδες άτομα και να καταστραφούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, κυρίως στην Πελοπόννησο.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέλαβε να παίξει το ρόλο του Βύρωνα Πολύδωρα και να μιλήσει κι αυτός επί της ουσίας για τον «στρατηγό άνεμο» που έφερε την καταστροφή. Είπε πως το φαινόμενο των 15 ταυτόχρονων εστιών σε τρία διαφορετικά μέτωπα που έλαβε χώρα στην Αττική οδήγησε το ΥΠΕΘΑ να απευθύνει αίτημα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν και έτσι αύριο θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Αττικής ειδικά εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που θα παρατηρεί και θα εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια.
Ανέφερε ότι «ο συνδυασμός των σφοδρών δυτικών ανέμων και των πολλαπλών παράλληλων μετώπων δημιούργησε μια πρωτοφανή σε έκταση και δυσκολία κατάσταση για τις πυροσβεστικές δυνάμεις».
Επισήμανε ότι «είχαμε τρία παράλληλα μέτωπα περιμετρικά της Αττικής και πάνω από 15 εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, δημιουργώντας έναν πρωτοφανή και ανυπέρβλητο κλοιό».
Όπως και ο πρωθυπουργός, έτσι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «είδε» ότι η βασική αιτία της εθνικής τραγωδίας ήταν ο δυτικός άνεμος και τα πολλά μέτωπα. Όπως και ο Τσίπρας, έτσι και ο Τζανακόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί και να υπήρξε οργανωμένο σχέδιο, ενδεχομένως και πολιτικής αποσταθεροποίησης.
Όπως και το 2007, όταν η κυβέρνηση κατέφυγε σε θεωρίες συνωμοσίας, έτσι και η τωρινή ετοιμάζεται να ρίξει το φταίξιμο στον καιρό και όχι στον… κακό της τον καιρό. Διότι ναι, ο άνεμος ήταν πολύ ισχυρός. Ναι, υπήρξε προειδοποίηση για πυρκαγιές και ναι μπορεί κάποιες να είναι αποτέλεσμα εμπρησμών.
Όμως, υπάρχουν μια σειρά από ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν:
Γιατί ο πρωθυπουργός της χώρας αποφάσισε να πάει στη Βοσνία και να πάρει ένα αμφιβόλου αξίας βραβείο όταν είχαμε τις πρώτες μεγάλες φωτιές στην Κυλλήνη; Δεν ενημέρωσαν σωστά τον κ. Τσίπρα ώστε να λάβει τις αποφάσεις του;
Γιατί ακόμη κι όταν πήγε δεν γύριζε αμέσως αντί να κάνει αστεία με τον Ζόραν Ζάεφ;
Γιατί δεν υπήρξε καμιά επίσημη ενημέρωση και καμιά κυβερνητική παρουσία για περισσότερες από εννέα ώρες; Υποτίμησαν τις πυρκαγιές και γι’ αυτό δεν έκαναν τον κόπο να εμφανιστούν;
Γιατί χάθηκαν κορυφαίοι για πολλή ώρα, και μέχρι τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό; Γιατί μόνο τότε έκαναν την παρουσία τους αισθητή; Επειδή είχαν στηθεί οι κάμερες κι έπρεπε να στηριχθεί η σκηνοθεσία με τον «στρατάρχη» και τους «επιτελείς» του σε πολεμική ετοιμότητα; Μόνο το… επιχειρησιακό μπουφάν  που είχε φορέσει μέσα στο καλοκαίρι του 2007 ο κ. Καραμανλής δεν επέλεξε και ο κ. Τσίπρας.
Υπήρξε άραγε υποτίμηση των γεγονότων και δεν ήταν κατάλληλη η κινητοποίηση, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες;
Γιατί κάτοικοι των πληγεισών περιοχών διαμαρτύρονται για παντελή έλλειψη οργάνωσης, για απουσία πυροσβεστικών, για χαλασμένους κρουνούς κ.λπ.;
Πού χάθηκαν επί ώρες ο Πάνος Καμμένος και ο Φώτης Κουβέλης; Δεν είχαν κι αυτοί ενημέρωση και γι’ αυτό αποφάσισαν βγουν τα μεσάνυχτα για δηλώσεις;
Γιατί τέλος στήθηκε αυτό το σόου στο Κέντρο Επιχειρήσεων με τους υπουργούς να προσπαθούν αποσβολωμένοι να εξηγήσουν πώς ο στρατηγός άνεμος «έσπρωξε» τη φωτιά από το Νέο Βουτζά στη Ραφήνα και πώς όλοι έκαναν τα πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους;
Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς με αποτέλεσμα να γίνει μεγαλύτερη η τραγωδία. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί κανείς, γιατί όλοι πιστεύουν ότι έκαναν καλά της δουλειά τους.
Αλλά οι μόνοι που έκαναν τη δουλειά τους ήταν οι ηρωικοί πυροσβέστες και οι εκπληκτικοί καπετάνιοι και μέλη πλοίων που έσωσαν δεκάδες ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου