Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Η Παναγία και οι Άνθρωποι – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος


Η Παναγία και οι Άνθρωποι - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος
Άρθρα, 12 Αυγούστου 2018 | 14:42
Ας ευχηθούμε όλη η Ελλάδα και όλος ο κόσμος να εορτάσουμε τον Δεκαπενταύγουστο ειρηνικά, χωρίς ατυχήματα, χωρίς θύματα και ζημίες, χωρίς πόνο και δάκρυα…
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ
<hr size=0 width="100%" noshade style='color:black' align=center>

Εισαγωγή
Πλησιάζουμε ολοταχώς στο «Πάσχα του καλοκαιριού».
Στο Δεκαπενταύγουστο.
Στη μεγαλύτερη από της Θεομητορικές εορτές. Την Κοίμηση της Θεοτόκου.
Είναι η κορύφωση του θρησκευτικού και τουριστικού προσκυνήματος σε όλη την Ελλάδα.
Με κατάνυξη όλοι οι Έλληνες προσέρχονται στον εορτασμό, προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας και ακολουθούν οι ευχές σε όσους εορτάζουν και τα παραδοσιακά ανταμώματα. Τα πανηγύρια στις πλατείες που κρατάνε πολλές μέρες και νύχτες.
Θέλετε να κάνουμε μια μικρή νοερή βόλτα σε λίγα από τα μέρη που θα γιορτάσουν αυτές τις μέρες;
Είναι μια βόλτα σε όλη την Ελλάδα…
Δεκαπενταύγουστος στην Ελλάδα
Ας αρχίσουμε από την Τήνο και την Ευαγγελίστρια. Ακολουθεί η Πάρος με την Εκατονταπυλιανή. Η Σκιάθος με την Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας. Η Αγιάσος της Λέσβου με την τοπική Εκκλησία. Η Αμοργός με το μοναδικό Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Η Κάρπαθος με τα μοναδικά έθιμα, χορούς και παραδόσεις στην Όλυμπο. Η Πάτμος με το ιστορικό μοναστήρι της Αποκάλυψης. Η Νίσυρος με την Παναγιά τη Σπηλιανή, η Κάσος, η Αστυπάλαια με την Παναγιά την Πορταΐτισσα.
Η Ψέριμος έχει την Παναγιά τη Μελαχρινή που είναι αγιογραφημένη από Ρώσους και έχει έντονα χαρακτηριστικά. Η Ρόδος στην περιοχή με τις πεταλούδες έχει την Παναγιά την Καλόπετρα. Τα Κουφονήσια έχουν τις δικές τους εκκλησίες και η Άνδροςτην Φανερωμένη στο Κόρθι. Στο Πυργί της Χίου θα δούμε τοπικούς χορούς τους Πυργούσικους και στην Κεφαλονιά θα δούμε να εμφανίζονται φίδια σε κάποιες εκκλησίες την περίοδο του εορτασμού. Οι γιορτές στο Ιόνιο αρχίζουν από τηνΚέρκυραΠαξούς, Οθωνούς και φτάνουν μέχρι πολλά χωριά της Κρήτης.
Μόνο στο νησί Εύβοια μπορούμε να γιορτάσουμε σε πολλά σημεία. Στην προσφυγικήΝέα Αρτάκη υπάρχει η Παναγία η Φανερωμένη. Η Παναγία του Οξύλιθου είναι επίσης γνωστή όπως και η Παναγία της Λιχάδας στα βορειοδυτικά, σε ένα υπέροχο τοπίο.  ΣταΨαχνά εορτάζει η Παναγία η Γοργοεπίκοος, που είναι μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Εκκλησίες της Παναγίας και εορτασμούς θα βρούμε επίσης στα χωριά της Εύβοιας Γυμνό, Αγία Άννα, Φύλλα, Πολιτικά, Στενή, Στρόπωνες, Πάλιουρα, Χιλιαδού και πολλά ακόμη.
Στον κορμό της Κυρίως Ελλάδας οι εορτάζουσες εκκλησίες είναι αμέτρητες. Στη Σιάτιστα το Μοναστήρι στο Μικρόκαστρο. Στα Τρίκαλα το Αχλαδοχώρι έχει εορτές με τοπικό χρώμα. Στο νομό Άρτας, λίγο μετά το Βουργαρέλι, έχουν μεγάλη γιορτή στα Θεοδώριανα και στην Κωστηλάτα. Στα Ζαγοροχώρια επίσης έχουν εορτές τον Δεκαπενταύγουστο σε πολλά σημεία. Στην Κυψέλη Αγρινίου έχουν τοπικές παραδόσεις.  Στην Ελατού Ναυπακτίας τιμούν την Παναγία την Αμπελακιώτισσα. Στην Ευρυτανία την Παναγία την Προυσιώτισσα και την Παναγία της Τατάρνας. Στη Θήβα την Μεγάλη Παναγιά. Στον Ορχομενό την Παναγιά τη Σκριπού. Εορτάζουν οι Μονές Αγάθωνος και Δαμάστας.
Μια θρησκευτική βόλτα στην Πελοπόννησο θα μας φέρει σε γιορτές στην Πάτρα, στο Μέγα Σπήλαιο, στα Καλάβρυτα και στη Μονή της Μακελλαριάς, στην Τεγέα και στην Αρκαδία, στην Παναγία της Ελώνης, στην Παναγία της Μαλεβής, στην Αργολίδα και στην Παναγία Αγνούντος, στην Κορινθία και στην Φανερωμένη στο Χιλιομόδι, στη Μεσσηνία και στην Ιερά μονή Βουλκάνου, σε εκκλησίες της Μάνης κλπ.
Όπως καταλαβαίνουμε αν αναφέραμε ΟΛΕΣ τις Εκκλησίες που εορτάζουν θα χρειαζόμαστε πολλές σελίδες. Γι αυτό ας κλείσουμε εδώ. Απλά δώσαμε ιδέες γα θρησκευτικό τουρισμό.
Πριν κλείσουμε αυτό το θρησκευτικό οδοιπορικό πρέπει να θυμίσουμε τη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, αλλά και την αντίστοιχη στο Βέρμιο.
Και φυσικά να θυμίσουμε ότι και η Πρέβεζα έχει τη δική της Παναγία των Ξένων, στην Κεντρική αγορά. Και την τιμά δεόντως κάθε χρόνο. 
Τα επίθετα της Παναγίας
Οι Γραφές μας λένε ότι το αρχικό εβραϊκό όνομα της Παναγίας ήταν Μαριάμ που στα ελληνικά μεταφράστηκε ως Μαρία.
Στη συνείδηση των Χριστιανών όπως η Παναγία κατέχει μια μοναδική θέση. Εκτός του ότι είναι Μητέρα όχι ενός απλού θνητού, αλλά του Θεού (επομένως είναι Θεοτόκος) η Παναγία θεωρείται ως η αμεσότερη επίκληση για βοήθεια… «Βόηθα Παναγιά» λέμε όλοι και στην ξηρά και στη θάλασσα.
Αυτή η άμεση σχέση των πιστών με την Παναγία της έχει δώσει μοναδικά επίθετα. Και οι εκκλησιαστικοί υμνογράφοι της έχουν αφιερώσει εξαιρετικούς ύμνους και κείμενα.
-Ανάλογα με την τύπο της εικόνας της την χαρακτηρίζουμε ως: Παναγία η Πλατυτέρα, η Οδηγήτρια, η Εσφιγμένη, η Δεξιοκρατούσα, η Βρεφοκρατούσα, κλπ.
-Ανάλογα με τον τόπο του ναού έχουμε: Παναγία η Αθηνιώτισσα, η Καστριώτισσα, η Πυργιανή, η Βλαχερνών, η Μεγαλοσπηλιώτισσα, η Θαλασσινή, η Παμμακάριστος, η Ελώνη, η Μαλεβή, η Αμπελακιώτισσα, κλπ.
-Ανάλογα με τον τύπο του ναού της έχουμε: Η Μολυβδοσκέπαστη, η Πελεκητή, η Κρεμαστή, κλπ.
-Ανάλογα  με την εποχή που εορτάζει έχουμε: Η Αυγουστιανή, η Βρεχούσα, η Πολυσπορίτισσα, η Βροντού, κλπ.
-Ανάλογα με τα θαύματα που έχει κάνει την ονομάζουμε: Η Ελεούσα, η Γοργοεπίκοος, η Παρηγορήτρια, η Φανερωμένη, η Μυροβλήτισσα, κλπ.
-Ανάλογα με την περιοχή λατρείας έχουμε: Η Κοσμοσώτειρα, η Καμαριώτισσα, η Σκουληκαριά, η Μυρτιδιώτισσα (Κήθυρα), η Αναφωνήτρια, η Χοζοβιώτισσα (Αμοργός), η Τρυπητή (Αίγιο), η Προυσού, η Κανάλα (Κύθνος), η Πορταΐτισσα, η Παντοβασίλισσα (Ραφήνα), κλπ.
Για να καταγράψουμε όλα τα επίθετα της Παναγίας στην Ορθόδοξη και στην Καθολική λατρεία ασφαλώς θα χρειαζόμασταν ένα εκτενές βιβλίο, και όχι τα λίγα στοιχεία που παρατίθενται εδώ και είναι παρμένα από ένα δικό μας βιβλίο.
Ποιοι εορτάζουν;
Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζουν αμέτρητοι Έλληνες και Ελληνίδες. Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε.
Δείτε τι μας λέει σχετικά το «Εορτολόγιο»,  για αυτούς που εορτάζουν την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Παναγιώτης, Πάνος, Πανούσος, Παναγής, Πανάγος, Πανίκος, Γιώτης, Παναγιώτα, Γιώτα, Παναγιούλα, Γιούλα, Παναγούλα, Νάγια.
Δέσποινα, Δέσπω, Ντέπυ, Πέπη, Ζέπω
Μαρία, Μαργέτα, Μαριέττα, Μαργετίνα, Μάρω, Μαριώ, Μαριωρή, Μαρίκα, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαρούλα, Μαρίτσα, Μανιώ, Μάνια, Μαίρη, Μαρινίκη, Μιρέλλα, Μυρέλλα, Μάρα, Μαράκι, Μάριος
Γεσθημανή, Ιεσθημανή
Θεοτόκης, Θεοτοκία, Μαριάντζελα Μαρινέλα, Ελώνα, Ελλώνη, Ελόνα,
Ηλιοστάλακτη, Καθολική, Κρυστάλλω, Κρουστάλλω, Κρυσταλία, Κρυσταλένια, Πρεσβεία
Συμέλα, Σιμέλα, Σουμελά
Επίλογος
Το σημερινό σημείωμα ήταν θρησκευτικού περιεχομένου.
Ας ευχηθούμε η Παναγία να φέρνει υγεία, χαρές, ευτυχία σε όλους τους ανθρώπους.
Ας ευχηθούμε όλη η Ελλάδα και όλος ο κόσμος να εορτάσουμε τον Δεκαπενταύγουστο ειρηνικά, χωρίς ατυχήματα, χωρίς θύματα και ζημίες, χωρίς πόνο και δάκρυα.
Και του χρόνου να είμαστε όλοι ακόμη καλύτερα για να εορτάσουμε και πάλι.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους.
Στον τίτλο λέμε η Παναγία και οι Άνθρωποι… Για τους ανθρώπους θα γράψουμε στο επόμενο σημείωμα…
Κυτίνος Ευάγγελος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου