Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ - ΤΟΜΟΣ Γ΄ ΤΟΚΑΤΛΙΔΗΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ, ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ



ΞΑΝΘΗ


ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΌΡΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ - ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 1991


...Ένας μεσήλικας επισκέπτης, ιατρός στο επάγγελμα, μιλούσε για το θέμα των Πομάκων και των άλλων Μουσουλμάνων.

Με την ανθρώπινη λογική οι Μουσουλμάνοι σε λίγα χρόνια με τη ραγδαία γεννητικότητα που έχουν -δεδομένης και της ολιγοτεκνίας των Ελλήνων- θα κυριαρχήσουν στη Θράκη και οι Έλληνες θα αποτελούν μειονότητα!

Τότε πήρε το λόγο ο Γέρων Παΐσιος και είπε: «Κάνουν παιδιά οι Μουσουλμάνοι, αλλά όχι για τη δόξα του Θεού! Η γραμμή τους και ο σκοπός τους είναι να πολλαπλασιαστούν, να επεκταθούν και να επικρατήσουν στην Ελλάδα! Γι’ αυτό ο Θεός θα τους καταστρέψει...».

Αυτό το τελευταίο το ξαναείπε και σε μία άλλη αποστροφή του λόγου του. «Γι’ αυτό ο Θεός θα τους καταστρέψει...». Έτσι τον φωτίζει το Άγιο Πνεύμα και έτσι το καταλάβαμε κι εμείς: Σαν μία πρόρρηση του Γέροντος Παϊσίου εμπνευσμένη από το Άγιο Πνεύμα...».

Μεταξύ των άλλων εντύπωση μου έκανε αυτό που ανέφερε: «Ήρθαν δύο δάσκαλοι από τη Θράκη, ο ένας μάλιστα έφερε και μερικά παιδιά του Δημοτικού μαζί του. Σε μία στιγμή που μιλούσαμε, ξαφνικά φάνηκαν κάτω στο χώμα κάτι μαύρα, μεγάλα μυρμήγκια και λέει ο δάσκαλος στα παιδιά: «Αυτά τα μεγάλα μυρμήγκια είναι οι Τούρκοι, δηλαδή δυνατά. Ενώ τα μικρά, τα κίτρινα είναι οι Έλληνες».

Αγανάκτησε ο Γέροντας τότε και του λέει: «Βρε! Τι είναι αυτά που λες στα παιδιά; Δεν ντρέπεσαι; Οι Τούρκοι είναι πιο δυνατοί από τους Έλληνες; Το ξέρεις ότι αυτά τα μικρά τα μυρμήγκια πιάνουν από τις κεραίες τα μεγάλα και τα αναγκάζουν να στριφογυρίζουν μανιασμένα μέχρι να σκάσουν; Ακούς εκεί! Να βάζει στο μυαλό των παιδιών ότι οι Τούρκοι είναι δυνατότεροι και οι Έλληνες τιποτένιοι! Μπορώ να τον λογαριάσω αυτόν Έλληνα δάσκαλο;




Ξέρεις ποιο είναι το πιο δυνατό πτηνό; Ο βασιλιάς των πουλιών, ο αετός. Και ξέρεις ποιος νικάει τον αετό; Το γεράκι.

Το γεράκι, πιο ορμητικό, πιο ευκίνητο και πιο αιμοβόρο, με ξαφνικά και θανάσιμα χτυπήματα εξουδετερώνει τον αετό! Και ξέρεις ποιο πτηνό νικάει το γεράκι; Το σαΐνι!

Το σαΐνι είναι πιο δυνατό και ευκίνητο από το γεράκι! Μπορεί να το σκοτώσει! Και ξέρεις ποιον εχθρό έχει το σαΐνι;

Το... χελιδόνι!», είπε ο γέροντας και μας έκανε να ανοίξουμε διάπλατα τα στόματά μας από την έκπληξη...!

«Ναι, το μικρό και αδύναμο χελιδόνι...! Το χελιδόνι κάνει προκλητικούς ελιγμούς απέναντι στο σαΐνι, αλλά κοντά σε βουναπλαγιά με βράχια και πέτρες! Τότε ορμά το δυνατό σαΐνι να κατασπαράξει το αδύναμο χειδονάκι. Το χελιδονάκι, ευκίνητο όπως είναι, κάνει έναν απότομο ελιγμό και τότε το σαΐνι πέφτει επάνω στα βράχια και τσακίζεται...!».

Ε, λοιπόν, τέτοια σοφία αγιοπνευματική που να τη φανταστούμε εμείς οι «γραμματιζούμενοι», οι «πτυχιούχοι»...!

Ο Γέροντας Παΐσιος είναι ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ της Ερήμου, ενώ εμείς, καθηγητές των σπουδαστηρίων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου