Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Ασυμφωνία Χαρακτήρων


Όπως στα διαζύγια ,έτσι και στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελληνική οικονομία που εδημοσιεύθη εχθές , δεν αποκρύπτεται η διάσταση απόψεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η μεν θεωρεί ότι βραχυπροθέσμως η Ελλάς μπορεί να χρηματοδοτηθή από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου , το δε ΔΝΤ πιστεύει ότι «η σχέση μακροπροθέσμως δεν είναι βιώσιμη».
«Το ΔΝΤ προβλέπει πτωτική πορεία της Ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο  από το διασωστικό πρόγραμμα της ΕΕ» υποστηρίζει σχετικώς το Αμερικανικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ που βασίζει τις προγνώσεις του στην ανάγκη των Ελληνικών Τραπεζών για σημαντικά (αλλά δυσπρόσιτα)κεφάλαια , στο αδιατήρητο του δημοσίου χρέους και στις εξωπραγματικές προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για «πρωτογενή πλεονάσματα» (ΠΠ) και κατ’ επέκταση , για την Ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας».
Πράγματι , οι διαφορές εκτιμήσεων μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ δεν αποκρύπτονται από την έκθεση του άρθρου 4 της ετησίας εκθέσεως. Το Ταμείο ζητεί αλλαγή του μίγματος της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδος με τα υψηλά ΠΠ που τα τοποθετεί στο 1,5% του ΑΕΠ έναντι 3,5% της ΕΕ. Για την πραγματική οικονομική ανάπτυξη (κατόπιν του πληθωρισμού) δεν θεωρεί ρεαλιστική την αισιοδοξία της ΕΕ και την περιορίζει στο 1% ετησίως.
Εν τούτοις , το ΔΝΤ εμμένει στην περικοπή των συντάξεων και στην μείωση του αφορολογήτου μη αντιλαμβανόμενο την αντίφαση με την μέχρι τούδε αποτυχημένη συνταγή υπερφορολόγησης που επηρεάζει την κοινωνική συνοχή.
Στους κινδύνους της «μεταπρογραμματικής σύμφωνίας» το ΔΝΤ περιλαμβάνει την «αμφίβολη Ευρωπαϊκή δέσμευση» μειώσεως του χρέους μετά 10ετίαν, την εκ νέου αύξηση του δημοσίου χρέους (μετά το έτος 2033) και τις λιγότερες ευνοϊκές συνθήκες του μέλλοντος ιδίως υπό την γήρανση του Ελληνικού πληθυσμού. Η αβεβαιότης του εκλογικού κύκλου (του προσεχούς έτους) , η χαμηλή παραγωγικότης- ανταγωνιστικότης και κυρίως, τα ελάχιστα περιθώρια της δημοσιονομικής πολιτικής προστίθενται στις δυσοίωνες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την οικονομία μας.
Η πρόσβαση στις αγορές θα γίνει μετά 15θήμερον αλλά το κόστος θα είναι υπερδιπλάσιο του διασωστικού προγράμματος , τα αποθέματα  («μαξιλάρι»και 15 δις. ευρώ του πιστωτικού υπολοίπου των 86 δις. του τρίτου πακέτου) θα επαρκέσουν «για λίγο» και η ανάπτυξη θα είναι αναιμική ενώ η «διαρθρωτική ανεργία» απαραδέκτως υψηλή. Και κατόπιν τι μέλλει γενέσθαι;
Με  αναιμική ανάπτυξη της οικονομίας ,η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω. Θα υποτροποιάσει στην μιζέρια και στην κοινωνική αντιδικία. Λυπούμεθα αλλά αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μία ριζική αλλαγή κι όχι μασκαρεμένες μεταρρυθμίσεις. Η συνταγή τόσον του ΔΝΤ όσο και της ΕΕ είναι αποτυχημένη , όπως αποδεικνύεται από την οκταετή δυσανεξία του Ελληνικού λαού.
Κώστας Κόλμερ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου