Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ



           Από το 1600 έως και το 1900 περίπου, διάφοροι Ευρωπαίοι περιηγητές, γεωγράφοι και εθνογράφοι άρχισαν να συλλέγουν, έπειτα από επιτόπιες έρευνες, στατιστικά στοιχεία που αφορούσαν στην εθνολογική σύνθεση του θρακικού χώρου.
            Αδυνατώντας να αντλήσουν στοιχεία και πληροφορίες από τις Τουρκικές αρχές, που έτσι κι αλλιώς παρουσίαζαν πάντοτε για λόγους σκοπιμότητας τον αριθμό των χριστιανικών πληθυσμών αισθητά μειωμένο, αναγκάστηκαν να διατρέξουν όλη την περιοχή και να συλλέξουν τα στοιχεία που ζητούσαν. Από την έρευνά τους αυτή προκύπτει ότι σε όλη την περιοχή της Θράκης, από την Ανατολή μέχρι την Δύση και από τον Βορρά μέχρι το Νότο, υπερτερεί το Ελληνικό στοιχείο.
           Την ισχυρότερη απόδειξη για τη δύναμη του Ελληνικού στοιχείου της Θράκης αποτελεί η κατάσταση της Ελληνικής εκπαίδευσης. Το 1876 στα 423 τουρκικά δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη την Οθωμανική αυτοκρατορία φοιτούσαν 19.330 μαθητές.
           Την ίδια εποχή, ΜΟΝΟΝ στην περιφέρεια της Θράκης, ο Ελληνικός μαθητικός πληθυσμός (αγόρια και κορίτσια) έφτανε τις 25.623 με 380 σχολεία. Ο μαθητόκοσμος της εποχής εκείνης ήταν περίπου το 5% του συνολικού Ελληνικού πληθυσμού (505.200) που κατοικούσε στην Ανατολική Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία.
           Ο πληθυσμός στη διοίκηση της Ραιδεστού είναι 117.600 Έλληνες έναντι 19.000 μουσουλμάνων και στην Καλλίπολη 98.000 έναντι 35.000 μουσουλμάνων σύμφωνα με τις στατιστικές του 1878.
          Μετά τους βαλκανικούς πολέμους και τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, εξαιτίας των διώξεων των Ελλήνων και των αθρόων μεταναστεύσεων τουρκικών πληθυσμών, οι Έλληνες υποχώρησαν στη δεύτερη θέση με μικρή διαφορά από τους Τούρκους. 39% οι Έλληνες, 42% οι Τούρκοι και 11% οι Βούλγαροι.
          Σύμφωνα με στοιχεία του 1918 η εθνολογική σύσταση της Θράκης έχει ως εξής:
ΒΙΛΑΕΤΙ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ
Έλληνες :....366.363
Τούρκοι :....508.311
Βούλγαροι:...107.843
Αρμένιοι:.....24.060
Ισραηλίτες:...19.300
Διάφοροι:......1.096
ΣΥΝΟΛΟ:....1.026.973


ΒΙΛΑΕΤΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
Έλληνες :......364.459
Τούρκοι :......449.114
Βούλγαροι:.......4.331
Αρμένιοι:......159.193
Ισραηλίτες:.....46.521
Διάφοροι:......150.055
ΣΥΝΟΛΟ:......1.173.673
          Πάραυτα οι Έλληνες της Θράκης στις αρχές του 20ου  αιώνα κρατούν την πρώτη θέση στην οικονομική ζωή και ελέγχουν το 50% των γεωργικών επιχειρήσεων και το 70% των εμπορικών, εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων που ανήκαν εξ ολοκλήρου στους Έλληνες.
          Γνώστες της αμπελοκαλλιέργειας δημιούργησαν υποδειγματικούς αμπελώνες, δενδροκαλλιέργειες, καλλιέργειες σιτηρών, οσπρίων και λαχανικών κ.λ.π.
 ·       ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
   Η Θράκη ήταν χωρισμένη σε δύο βιλαέτια (τουρκικά-vilayet). Βιλαέτι ονομάζονταν ο Νομός του Οθωμανικού κράτους. Τα γεωγραφικά του όρια θυμίζουν τις σημερινές περιφέρειες του ελληνικού κράτους
·        το ΒΙΛΑΕΤΙ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
·        και το ΒΙΛΑΕΤΙ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ
          Το ΒΙΛΑΕΤΙ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ περιλάμβανε την Ισταμπούλ, το Πέρα, το Σκουτάρι και τα προάστια μέχρι  την Τσατάλτζα.

         Το ΒΙΛΑΕΤΙ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ ήταν χωρισμένο σε έξι Σαντζάκια. Σαντζάκι (τουρκικά -sancak) oνομάζονταν η μονάδα διοικητικής διαίρεσης του Οθωμανικού κράτους, μικρότερη από το Νομό. Η έκταση της βέβαια προσεγγίζει τα όρια των σημερινών Νομών του ελληνικού κράτους.
·        Σαντζάκι  ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ
·        Σαντζάκι ΔΕΔΕΑΓΑΤΣ
·        Σαντζάκι ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ
·        Σαντζάκι ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ
·        Σαντζάκι ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ
·        Σαντζάκι ΜΕΤΡΩΝ-ΤΣΑΤΑΛΤΖΑΣ
 Σατζάκι  ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ
·        Ανδριανούπολη
·        Καϊμακαμλίκι Μακράς Γέφυρας
·        Καρυαί
 Σατζάκι  ΔΕΔΕΑΓΑΤΣ
·        Μαϊστρο
 Σατζάκι  ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ
·        Σαράντα εκκλησιές
·         Κωστί
·         Σκόπελος
·        Πέτρα
·        Σαμακόβι

Σαράντα Eκκλησιές
 O οικισμός ήταν γνωστός για τον ελληνικό κυρίως πληθυσμό του. Tην περίοδο που αποτυπώνεται από τον περιηγητή υπήρχαν περισσότεροι Tούρκοι και Eβραίοι.
Σατζάκι  ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ
·        Αγιος Ευθύμιος
·        Ινετζεκιοϊ
·        Ραιδεστός
·        Ρέμπιτς
Borgas (Aρκαδιούπολις)
Στον οικισμό υπάρχουν 400 εστίες Tούρκων, 60 εστίες Eλλήνων και λίγοι Eβραίοι. H πόλη είναι φημισμένη για τα κεραμικά και τις πίπες που παράγει. Aπεικονίζεται ο κεντρικός δρόμος της πόλης με τα καταστήματα.
Σατζάκι  ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ
·        Κεσσάνη
·        Μαδυτός
·        Καλλίπολη

Ponte Grande (Aθύρας)
Στην περιοχή εκβάλλει ο ποταμός Bαθυνίας που δημιουργεί μία λίμνη που χύνει τα νερά της στη θάλασσα. Tον ποταμό ζεύει μία γέφυρα από την οποία πήρε το όνομά του και το αντίστοιχο χωριό. Kατά μήκος της παραλίας υπάρχουν πολλοί ανεμόμυλοι.  H γέφυρα είναι λίθινη, έχει μήκος 800 μέτρα και 38 τόξα.

Σατζάκι  ΜΕΤΡΩΝ-ΤΣΑΤΑΛΤΖΑΣ
·        Συληβρία
·        Επιβάτες
·        Τσεντώ
·        Κάλφας
·        Εξάστερο
·        Φανάριο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου