Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών - Ιστορική Αναδρομή

Η Ιερα Μονη έχει σοβαρές φθορές και αναγκαίοι γενναία παρέμβαση!!
Άλλως είναι υπό κατάρρευση...

Τηλέφωνο επικοινωνίας
+302791023535

Η πρώτη αναφορά για ύπαρξη μοναστηριού στο χώρο αυτό πάει πίσω στα 1233. Στα 1696 εντοπίσθηκε από ανασκαφή η εικόνα της Ευρέσεως και άρχισε η οικοδόμηση της Μονής η οποία ολοκληρώθηκε 100 χρόνια αργότερα, στα 1795. Στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς λειτούργησε ως κρυφό σχολείο, όπου τα παιδιά και οι μεγάλοι μάθαιναν να διαβάζουν το Ψαλτήρι και το Οκτάηχο. Μήπως όμως δεν έκαναν μόνον αυτό, μήπως πραγματικά εδώ σχεδίαζαν την εξέγερση για το λυτρωμό του Γένους;
Ηγούμενος της Μονής το 1821 ήταν ένας εμπνευσμένος αγωνιστής ο Καλλίνικος Σουρλόπουλος ο οποίο αφιέρωσε τη ζωή του και το βιος της Μονής στους σκοπούς της Επανάστασης. Το μοναστήρι αποτέλεσε το αποκούμπι των κατατρεγμένων κλεφτών και αρματωλών. Ο Κολοκοτρώνης διηγόταν: «Φτάσαμε στο μοναστήρι των Καλτεζών και μέσα ήταν 200 Τούρκοι...», και ο Νικηταράς είχε πει: «στο μοναστήρι στις Καλτεζές ενδύθηκα ως δούλος δια να υπάγω να ανταμώσω τον Αναγνωσταρά…».

Το πόσο σημαντική ήταν η προσφορά της Μονής στον αγώνα φαίνεται από την καταστροφική μανία του Ιμπραήμ. Στα 1825 έβαλε φωτιά, έκαψε τους ξενώνες και τα κελιά, σκότωσε όσους μοναχούς βρήκε και αφού λεηλάτησε το μοναστήρι αποχώρησε, αφήνοντας πίσω μόνο τους τοίχους του μοναστηριού και στάχτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου