Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

«Kαταραμένος μήνας ο Ιούλιος στον έρμο τούτο τόπο»


Η χώρα κυλάει ξανά στο βούρκο της ακραίας πόλωσης αντί να αναζητήσει γραμμές εθνικής συνεννόησης για μείζονα θέματα
27 Ιουνίου 2018, 14:16
Ο Ιούλιος είναι ένας φορτισμένος πολιτικά μήνας στην Ελλάδα στο διάβα της πολιτικής της ιστορίας.
Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες επιδεινώνουν το πολιτικό κλίμα σε μια χρονική στιγμή που μόνο ένταση δεν χρειαζόταν στον τόπο και τυφλή πολιτική σύγκρουση.
Και όμως, σε αυτή την δύσμοιρη χώρα, στο δρόμο προς το τέλος του τρίτου μνημονίου, κυριαρχεί η ακραία πόλωση με φόντο τα όσα συμβαίνουν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο.
Η μείωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε 152 βουλευτές αποτελεί αναμφίβολα πολιτικό πλήγμα στην κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τροφοδοτεί ποικίλα πολιτικά σενάρια για το μέλλον.
Πολλοί επαναφέρουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον προσεχή Σεπτέμβριο και μάλιστα επικαλούνται τον τρόπο που αντιδρά το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο μαζί με κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά και βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κάνουν λόγο για «νέα αποστασία» και μιλάνε για σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.
Για κάποιους αυτό είναι το τέλειο επιχείρημα: «με κτυπάνε τα συμφέροντα και δεν με αφήνουν να ολοκληρώσω την πορεία μου και άρα προσφεύγω στον ελληνικό λαό».
Από την κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από τη δήλωση πρωτίστως του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δεν υπάρχει περιθώριο με βάση τη σημερινή ανάλυση και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Μάλιστα ο Τσίπρας είπε από το Λονδίνο για ανόητα σχέδια που επιχειρούν κάποιοι.
Πολλές φορές στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι κυβερνήσεις με κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 βουλευτών (σ.σ. η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαθέτει τώρα 152) είναι πιο ισχυρές. Και αυτό διότι ο 151ος δύσκολα παίρνει το βάρος να ρίξει μια κυβέρνηση.
Οι επόμενες εβδομάδες προβλέπονται «καυτές» (και όχι από πλευράς θερμοκρασίας) από πολλές πλευρές, ειδικά εάν αξιολογήσει κανείς ως σοβαρές τις διαρροές κυβερνητικών στελεχών περί εξελίξεων στο πεδίο της δικαιοσύνης για διάφορες υποθέσεις, ενώ θα υπάρξει και μετωπική σύγκρουση στη Βουλή με φόντο και τη συμφωνία του Eurogroup.
Ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις που κάνει είτε η πλευρά των κυβερνώντων, είτε των αντιπολιτευόμενων, το βέβαιο είναι ότι η χώρα ξανακυλάει στο…βούρκο της ακραίας πόλωσης, παρά το γεγονός ότι σε λίγες εβδομάδες η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και θα έπρεπε να συζητά συναινετικά και με διάθεση συνεννόησης την μεταμνημονιακή της πορεία.
Θεωρίες για ρομαντικούς θα πουν πολλοί και ίσως δεν έχουν άδικο. Και όπως λένε και ορισμένοι, «καταραμένος μήνας αυτός ο Ιούλιος σ’ αυτόν εδώ τον έρμο τόπο…».
Πηγή in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου