Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Αυτό είναι το σκεπτικό της τουρκικής Δικαιοσύνης για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς - Τι υποστήριξαν οι Κούκλατζης-Μητρετώδης - ΒΙΝΤΕΟ

Απορρίφθηκε για τέταρτη φορά το αίτημα για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές Αδριανούπολης, όπου κρατούνται εδώ και 4 μήνες, ενώ τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νέες εικόνες από τους δύο Έλληνες την ώρα της μεταγωγής τους στο δικαστήριο.
Οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης μεταφέρθηκαν με χειροπέδες στα χέρια, με τους Τούρκους αστυνομικούς να τους κρατούν σφικτά μπαίνοντας και βγαίνοντας από το δικαστήριο.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, οι δικηγόροι θα υποβάλουν ξανά αίτημα σε ένα μήνα, όπως προβλέπεται από την διαδικασία.
Το τέταρτο αίτημα αποφυλάκισης των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη εξετάστηκε από το τουρκικό δικαστήριο νωρίτερα, λόγω των εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή.
Ο δικαστής που εξέτασε άμεσα το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην προγενέστερη κατάσταση, ότι εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο να διαφύγουν αν παραμείνουν ελεύθεροι, αλλά και το ότι η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής.
Η απόφαση του δικαστηρίου
«Μετά την εξέταση των δηλώσεων των συνηγόρων των υπόπτων και των δηλώσεων και των φακέλων των ίδιων υπόπτων κατά την ακροαματική διαδικασία, αποφασίζεται η συνέχιση της κράτησης των υπόπτων, καθώς:
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους, έπειτα και από την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων, υποδεικνύουν την παρουσία ισχυρής υποψίας εγκλήματος με την είσοδό τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.
Λόγω της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας, στοιχειοθετούν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους.
Εξάλλου, λόγω της εξέτασης ακόμη του ψηφιακού υλικού, είναι πιθανό να αλλάξει το αδίκημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι στρατιώτες διέπραξαν το αδίκημα εν ώρα υπηρεσίας.
Λόγω του γεγονότος ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο αδίκημα είναι 5 έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους και οι όροι αυτής, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα του εισαγγελέα της Αδριανούπολης».
Τα τρία προηγούμενα αιτήματα αποφυλάκισης είχαν απορριφθεί με την αιτιολογία ότι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, καθώς και για το γεγονός ότι η τουρκική δικαιοσύνη ακόμη εξετάζει τα «ψηφιακά στοιχεία» που κατασχέθηκαν από αυτούς.
Ωστόσο, οι δυο στρατιωτικοί προσφάτως διορίστηκαν στην πρεσβεία στην Άγκυρα, άρα τώρα φαίνεται ότι έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και δεν είναι ύποπτοι διαφυγής, κάτι που δεν φαίνεται να επηρέασε την απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει και το νέο αίτημα αποφυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.
Οι καταθέσεις των Μητρετώδη και Κούκλατζη
«Επαναλαμβάνω τις προηγούμενες δηλώσεις μας. Επαναλαμβάνω την παλιά μας υπεράσπιση. Δεν είχαμε σκοπό να διαπράξουμε κανένα έγκλημα», είπε στο δικαστήριο ο Άγγελος Μητρετώδης.
Ο Δημήτρης Κούκλατζης αντίστοιχα είπε ενώπιον του δικαστηρίου: «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεσή μου. Δεν έχω να πω κάτι διαφορετικό γι’ αυτό το θέμα. Δεν είχαμε σκοπό να διαπράξουμε κανένα έγκλημα».
Ο δικηγόρος των Ελλήνων στρατιωτικών, Χακάν Γιαλτσιντούγ, δήλωσε αντίθετα ότι οι πελάτες του στόχο είχαν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συνόρων (της Ελλάδας). «Έχοντας αυτό το σκοπό, ενώ βρίσκονταν εν υπηρεσία, πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα και στη συνέχεια οι πελάτες μου παρέδωσαν τα όπλα τους στους Τούρκους στρατιώτες. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει καμία υποψία ότι ήθελαν να διαφύγουν. Λαμβάνοντας υπόψη το αδίκημα που διέπραξαν, η απόφαση για συνέχιση της κράτησής τους από αυτή τη φάση και μετά, σημαίνει ότι η κράτησή τους μετατρέπεται σε ένα είδος τιμωρίας. Δεν υπάρχει υποψία διαφυγής ή παραποίησης στοιχείων. Λαμβάνοντας υπόψη την εγγύηση που έδωσε το ελληνικό κράτος, αιτούμαστε την αποφυλάκιση των πελατών».
Αντίστοιχα η συνήγορος Σελίν Οζέλ υποστήριξε ότι το μέτρο της κράτησής τους δεν συνάδει με το δίκαιο. «Δεν υπάρχει υποψία διαφυγής ή παραποίησης στοιχείων. Aν ληφθεί υπόψη η χαμηλότερη ποινή που προβλέπεται για το αδίκημά τους, η διάρκειά της κράτησής τους έχει υπερβεί αυτό το όριο της ποινής που προβλέπεται. Δεν μπορεί να προβάλλεται ακόμη ως λόγος για τη συνέχιση της κράτησής τους η εξέταση του ψηφιακού υλικού. Οι πελάτες δεν ευθύνονται για αυτό. Το έγκλημα για το οποίο κατηγορούνται δεν έχει διαπραχθεί. Είναι αδιανόητος ο λόγος της κατασκοπείας ώστε να συνεχίζεται η κράτησή τους. Οι πελάτες και οι οικογένειές τους έχουν πέσει θύματα. Προκειμένου να λήξει η θυματοποίησή τους ζητείται η άμεση αποφυλάκισή τους».
Μετά την απόφαση οι Έλληνες στρατιωτικοί κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκαν και πάλι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.
Δείτε το βίντεο από το ΑΝΤ1:
http://www.enikos.gr/international/580289/afto-einai-to-skeptiko-tis-tourkikis-dikaiosynis-gia-tous-dyo-ell

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου