Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ




ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τα Σκόπια διέψευσαν τα σενάρια διχογνωμίας Ζάεφ και Ντιμιτρόφ
Τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ περιμένει το Μαξίμου προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία όσον αφορά τις συνομιλίες για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, καθώς στενεύουν τα περιθώρια εν όψει της πολυαναμενόμενης συνόδου κορυφής Ζάεφ - Τσίπρα, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του μήνα. Οι προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για το όνομα της γειτονικής χώρας έχουν κολλήσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης έχει υπάρξει διάσταση απόψεων στο ζήτημα αυτό μεταξύ του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, κάτι πάντως το οποίο έσπευσε να διαψεύσει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Σκοπίων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι δήλωσε πως δεν υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και διαφωνίες στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και τόνισε πως η κυβέρνηση της πΓΔΜ ενωμένη ασχολείται με την επίλυση των διαφορών, καθώς και για την ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της Δημοκρατίας.
«Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και όλα τα μέλη της κυβέρνησης είναι σταθερά προσηλωμένοι και ασχολούνται με την ίδια, ενιαία γραμμή, για την επίλυση των διαφορών και την ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της χώρας», ανέφερε ο Μποσνιακόβσκι. «Η κυβέρνηση και όλα τα μέλη της ενεργούν από κοινού για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της Δημοκρατίας, την ένταξη στο NATO και την Ε.Ε. και μέσα από τη διαδικασία αυτή την εξασφάλιση Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπ. Εξωτερικών της πΓΔΜ. μιας καλύτερης ζωής για όλους τους πολίτες της χώρας», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων.
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν εκτιμήσεις στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης ότι η καθυστέρηση στην τηλεφωνική επικοινωνία του Ζόραν Ζάεφ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οφειλόταν σε διαφωνίες του Σκοπιανού πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος φερόταν να έχει υιοθετήσει πιο συντηρητική στρατηγική στη διαπραγμάτευση.
Με ανακοίνωσή της, το Σάββατο, η κυβέρνηση της γείτονος έκανε λόγο γτα την ανάγκη επίτευξης ποιοτικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης η οποία θα είναι βιώσιμη.
Παράλληλα, το επιτελείο του Ζάεφ υπογράμμιζε πως οι εικασίες περιφερειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές, δεν μπορούν να σημβάλουν σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο εθνικού συμφέροντος, τονίζοντας πως η οικοδόμηση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το κοινό μέλλον και η συνεργασία στο μέλλον μόνον θα αυξάνεται.
Από ελληνικής πλευράς πάντως κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η συνέχιση της διαπραγμάτευσης επαφίεται πλέον στην κυβέρνηση των Σκοπίων, με την Αθήνα να περιμένει να σηκώσει το ακουστικό απαντώντας σε κλήση του Ζόραν Ζάεφ...
Παράλληλα, καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία της συνόδου κορυφής (28 και 29 του μήνα), από την οποία προσδοκάται μία φυγή προς τα εμπρός για την επίλυση του ονοματολογικού, επανέρχονται αμφιλεγόμενα δημοσιεύματα τα οποία επιχειρούν να περιπλέξουν την κατάσταση.
Σερβικό δημοσίευμα
Αμφιλεγόμενο δημοσίευμα σερβικής ιστοσελίδας έλαβε μάλιστα διαστάσεις στη γειτονική χώρα, καθώς υποστήριζε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του θέματος της ονομασίας «κατέρρευσαν» λόγω των «υπερβολικών απαιτήσεων» της ελληνικής πλευράς.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα ζήτησε στο νέο όνομα να μην περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία». Αντιδρώντας στα όσα μετέδωσε η σερβική ιστοσελίδα, ανώτατοι αξιωματούχοι της πΓΔΜ υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση της χώρας παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα υπερασπίζεται και θα ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της χώρας και ότι η διατύπωση εικασιών αυτές τις ευαίσθητες στιγμές δεν μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στρατηγικού στόχου, που αφορά το εθνικό συμφέρον.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Επέτειος με πλήθος κόσμου
Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης στο Δίστομο νια τα 74 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία που στοίχισε τη ζωή σε 218 ανθρώπους.
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις χθες και συμμετείχε στην πομπή προς το Μαυσωλείο, όπου έγιναν οι καταθέσεις στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς και από τον πρέσβη της Γερμανίας Γενς Πλέτνερ, ο οποίος κατέθεσε το στεφάνι και γονάτισε στο μνημείο.
Με αφορμή την επέτειο μνήμης της 10ης Ιουνίου 1944, για τη σφαγή στο Δίστομο, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «το έγκλημα της Βέρμαχτ στο Δίστομο ανήκει στα μελανότερα κεφάλαια της γερμανικής κατοχής στον B' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο φόνος αθώων γυναικών, ανδρών, παιδιών και γερόντων με γεμίζει ντροπή και οδύνη. Τα εγκλήματα αυτά δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ! Διδασκόμαστε και δεσμευόμαστε: ποτέ ξανά!».
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Ήπιοι τόνοι Γιλντιρίμ μόνο με τις... Βρυξέλλες
Για μία ακόμα φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εμφανίστηκε προκλητικός, μιλώντας σε συνέντευξη του στο τουρκικό κανάλι NTV, τόσο για τους οκτώ Τουρκους αξιωματικούς όσο και για το γεγονός, όπως είπε, ότι πάγωσε η συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, αλλά όχι και η συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ε.Ε. Ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για πάγωμα της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα ως αντίδραση στην απόφαση για τους 8 στρατιωτικούς, ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατό να αποδεχτούμε αυτό που έκανε η γειτονική μας χώρα, η Ελλάδα. Άφησαν ελευθέρους τους γκιουλενιστές παρ' όλο που υπάρχουν τόσοι νεκροί και τραυματίες και αυτό δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας» συμπλήρωσε ο Γιλντιρίμ. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι το πάγωμα της συμφωνίας αφορά την Ελλάδα κι όχι την Ε.Ε., κάτι που σημαίνει ότι απαντά στις εξηγήσεις που ζήτησαν οι Βρυξέλλες και δείχνει ότι η Αγκυρα δεν θέλει πλήρη ρήξη με την Ευρώπη.
Κρυφό καταφύγιο για τους 8 Τούρκους
Την ίδια ώρα, οι οκτώ αξιωματικοί που αφέθηκαν ελεύθεροι στις αρχές της εβδομάδας, μετά την παρέλευση του 18μηνου κράτησής τους, φυλάσσονται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε κρυφό καταφύγιο ή καταφύγια, μετά και την προειδοποίηση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ ότι η Αγκυρα θα μπορούσε να τους απαγάγει από ελληνικό έδαφος. Η επικεφαλής του κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κάλεσε την κυβέρνηση να κλιμακώσει τις ενέργειες για τη διεθνή πίεση, που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία. Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «εκατό ημέρες τώρα οι Έλληνες αξιωματικοί παραμένουν φυλακισμένοι χωρίς κατηγορία και ο κ. Ερντογάν εκβιάζει, απειλεί, ζητά απαράδεκτες ανταλλαγές».
«Η κυβέρνηση που αρχικά υποβάθμισε το γεγονός, οφείλει τώρα να κλιμακώσει τις ενέργειες για τη διεθνή πίεση, που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση τους. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζει το θέμα αυτό ως μια εκκρεμότητα ρουτίνας, στο πλαίσιο των τουρκικών προκλήσεων», υπογράμμισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.
ΕΘΝΟΣ
Παρασκηνιακές διελκυστίνδες στα Σκόπια
Ο Ζόραν Ζάεφ κάλυψε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και οι δύο πάνε στη Γερμανία για επαφές που θα αφορούν και τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» λένε κυβερνητικοί κύκλοι της ΠΓΔΜ απαντώντας σε δημοσιεύματα και σε αντιπολιτευτικά πυρά
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΕΛΙΔΗ
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κάλυψε χτες με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου τον υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες στην κυβέρνηση, με αφορμή όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τόσο στην Ελλόδα όσσ και στη γειτονική χώρα τις τελευταίες ημέρες και έκαναν λόγο για διαφωνίες και προσωπικά παιχνίδια τσυ τελευταίου στις συνομιλίες των δύο χωρών για το ονοματολογικό.
Παράλληλα, από κυβερνητικούς κύκλους στα Σκόπια διέρρεε χτες ότι «η διαδικασία διαπραγμάτευσης συνεχίζεται» και ότι «το συμβιβαστικό πλαίσιο (σ.σ. των Βρυξελλών) λειτουργεί και χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία». Πρόσθεταν ακόμη πως «οι εικασίες ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης έχει αποτύχει είναι ανακριβείς και επιζήμιες».
Τόσο με χτεσινή διαρροή όσο και με ανακοίνωσή της που προηγήθηκε το Σάββατο, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ προσπάθησε να απαντήσει και να διαψεύσει πληροφορίες περιφερειακών MME της περιοχής που έκαναν λόγο «για καταρρευση των συνομιλιών» και την απέδιδαν «στην αδυναμία των δύο χωρών να φτάσουν σε έναν συμβιβασμό».
Ο Ζόραν Ζάεφ, o οποίος απέφυγε να απαντήσει ο ίδιος σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες, που έχουν προκαλέσει πολλά ερωτηματικά, πηγαίνει την Τετάρτη και την Πέμπτη για μια επίσκεψη εργασίας στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στη Φρανκφούρτη, συνοδευόμενος από έναν αριθμό υπουργών που έχουν σχέση με την οικονομία.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προσπάθησε από την πλευρά της να διαψεύσει πληροφορίες ότι η επίσκεψη έχει σχέση και με τις εξελίξεις στο ονοματολογικό. Παράγοντες στα Σκόπια ωστόσο δεν απέκλειαν επαφές του Ζόραν Ζάεφ με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία παρακολουθεί τις συνομιλίες Ελλάδας - ΠΓΔΜ και τις επαφές των πρωθυπουργών των δύο χωρών, πιέζοντας για λύση.
Με τον Χάικο Mαας
Επίσης αντιπροσωπεία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ θα μεταβεί στο Βερολίνο και θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να κυριαρχήσει το ονοματολογικό και οι τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες. Να σημειωθεί ότι η συνάντηση αυτή γίνεται δύο εβδομάδες μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και με τον Ελληνα ομόλογο του Νίκο Κοτζιά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιακόβσκι, σε δήλωσή του χτες ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, o υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και το σύνολο της κυβέρνησης ακολουθούν την ίδια ενιαία γραμμή, σταθερά αποφασισμένοι και δεσμευμένοι για την επίλυση των διαφορών και την ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ».
Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και ότι όλα τα μέλη της ενεργούν από κοινού για την επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΠΓΔΜ, την ένταξη στο NATO και για τη διαδικασία προσχώρησης στην EE προκειμένου να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή στους πολίτες της χώρας.
Το Σάββατο η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, η οποία δέχεται ένα μπαράζ επικρίσεων στο εσωτερικό από MME που το προηγούμενο διάστημα στήριζαν και ενισχύονταν από το καθεστώς του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, φτάνοντας να την κατηγορούν για προδοσία και ανεπίτρεπτες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα στο ονοματολογικό, προσπάθησε να απαντήσει για τις τελευταίες εξελίξεις και την αναβολή της συνάντησης με τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα είναι βιώσιμη, και η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει και ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της δημοκρατίας μας ανέφερε σε ανακοίνωσή της και πρόσθετε ότι οι εικασίες περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αυτές τις ευαίσθητες στιγμές, δεν μπορούν να συμβάλουν σ' αυτόν τον στρατηγικό στόχο εθνικού συμφέροντος». Η ανακοίνωση κατέληγε πως η οικοδόμηση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα μεγαλο στοίχημα για το κοινό μέλλον και πως η συνεργασία στο μέλλον μόνον θα αυξάνεται.
Επιθέσεις από MME
Τις τελευταίες ημέρες στα Σκόπια υπάρχει μια κλιμάκωση των επιθέσεων στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού, κυρίως από γνωστά σάιτ και τηλεοπτικά Μέσα, που τον κατηγορούν για προδοσία και ότι η όποια αλλαγή του συντάγματος στο όνομα της εύρεσης λύσης με την Ελλάδα για το ονοματολογικό «αποτελεί αλλαγή της ταυτότητας του μακεδονικού λαού» και υποταγή στην Ελλάδα. Οτι «με την αποδοχή του erga omnes στη χρήση της ονομασίας παραιτείται από τη μακεδονική ταυτότητα». Ακόμη κατηγορείται πως «είπε ψέματα στον λαό της ΠΓΔΜ προεκλογικά, λέγοντας ότι δεν θα δεχτεί καμία αλλαγή στο σύνταγμα και τώρα δέχεται να υπογράψει τη ουνθηκολόγηση με την Ελλάδα».
ΕΘΝΟΣ
Αναμονή και... κατανόηση από το Μέγαρο Μαξίμου
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, αλλά περιμένει την κίνηση του Ζάεφ
ΤΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΚΕΧΑΓΙΑ
Με τον Ζόραν Ζάεφ να δείχνει μέσω της αδυναμίας του να τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τα εσωτερικά του προβλήματα κύλησε το Σαββατοκύριακο ως προς το ονοματολογικό των Σκοπίων.
Η κυβέρνηση περιμένει μεν την επικοινωνία με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, επαναλαμβάνει όμως σταθερά πως το όλο το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια της σκοπιανής πλευράς, η οποία οφείλει να υπερβεί ορισμένα εμπόδια για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Ο Ζάεφ έχει να αντιμετωπίσει τη σκληρή αντιπολίτευση του VMRO, η οποία δεν δείχνει να έχει καμφθεί ακόμη από τις πιέσεις που δέχεται, έναν σαφώς πιο συντηρητικό σε σχέση με τον Ζάεφ υπουργό των Εξωτερικών που στο παρά πέντε υψώνει εμπόδια για την υπογραφή της συμφωνίας και φυσικά τον χρόνο που κυλά αντίστροφα για τη Σύνοδο Κορυφής που θα καθορίσει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην EE. Μαλιστα στις 25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί και το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της EE για να προετοιμάσει τη Σύνοδο που θα καθορίσει εάν η ΠΓΔΜ μπορεί να ξεκινήσει την ενταξιακή της διαδικασία. Είναι ασφαλώς και η Σύνοδος Κορυφής του NATO στις 12 Ιουλίου που καίει τους βόρειους γείτονες ένας επιπρόσθετος λόγος για να κλείσουν τη ουμφωνία. Γνωρίζοντας τα αγκάθια που πρέπει να προσπεράσει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ το Μαξίμου δηλώνει ότι περιμένει πότε ο κ. Ζάεφ θα δηλώσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι έτοιμος για να συναντηθούν, όμως διαμηνύει ότι o χειρισμός της υπόθεσης βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στα χέρια της αλλης πλευράς.
Η κυβέρνηση πιστεύει ακόμη και τώρα ότι μπορούν να υπερπηδηθούν κάποιες νομικές εκκρεμότητες που θα επιτρέψουν στην ΠΓΔΜ να κόνει το αποφασιστικό βήμα ώστε να υπάρξει αίσια έκβαση στο ονοματολογικό της, επαναλαμβάνοντας ότι οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς έχουν εξασφαλίσει τις δικλίδες εκείνες που θα υποχρεώσουν τους γείτονες μας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Δεσμεύσεις που θα αποτυπώνονται πλήρως στη συμφωνία.
Πάντως η τελευταία κυβερνητική ανακοίνωση από τα Σκόπια δείχνει ότι o Ζάεφ δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια για καταληξη σε συμφωνία, αφού τονίζει πως «η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων, της ένταξης στην EE και το NATO και είναι σαφές ότι για την επίτευξή τους είναι απαραίτητο να ξεπεραστεί το πρόβλημα με το όνομα».
Αισιοδοξία
Διπλωματικές πηγές παραμένουν αισιόδοξες ότι μπορεί να υπαρξει ουμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ, όμως τονίζουν πως για να μπούμε στην τελική ευθεία θα πρέπει η πλευρά των Σκοπίων να εμφανιστεί έτοιμη να αποδεχτεί πλήρως τους όρους της όπως συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ πριν από δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες.
Στα εσωτερικά θέματα η κυβέρνηση έχει αυτή την εβδομάδα μπροστά της το βουνό του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, το οποίο θα ψηφιστεί κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη. To πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει δύσκολες ρυθμίσεις που αφορούν π.χ. το Υπερταμείο, όμως Μαξίμου και Κουμουνδούρου εκφράζουν τη βεβαιότητό τους ότι στα τελευταία δύσκολα μέτρα πριν από την έξοδο από το μνημόνιο οι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν θα δημιουργήσουν προσκόμματα. Οι αρμόδιοι υπουργοί ενημερώνουν αναλυτικά τους βουλευτές για τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου αλλά και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενώ συνεδριάζουν και οι αρμόδιες επιτροπές του κόμματος στη Βουλή.
ΕΘΝΟΣ
Ο ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ»
«Η EE πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στις ΗΠΑ»
TΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ
«Η EE πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στις ΗΠΑ διά παντός, αντιμετωπίζοντάς τις ως κράτος παρία, παρ' όλη την ισχύ τους» τονίζει στις αποκλειστικές δηλώσεις του στο «Εθνος» ο Αμερικανός ακαδημαϊκός και στοχαστής Νόαμ Τσόμσκι, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χόλυβα και αλουμινίου από την EE.
Αισιόδοξος εμφανίζεται στη συνομιλία μας πάντως γιατην πτώση της κυβέρνησης Ρσχόι, υπό το βάρος των σκανδαλων που ήρθαν στο φως, σε σχέση με το καταλανικό ζήτημα. «Οι προηγούμενες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις έκαναν βήματα στα ζητήματα αυτονομίας της Καταλονίας. Η αυτονομία, υποπτεύομαι, θα ήταν η καλύτερη δυνατή λύση για τη χώρα. Δεν θεωρώ ότι η ανεξαρτησία των Καταλανών θα λειτουργούσε» τονίζει.
«Φρικτή» συνεχίζει να βλέπει την κατάσταση στη Βενεζουέλα, ακόμη και μετά την πρόσφατη επανεκλογή, με μεγάλες απώλειες, του Νικολάς Μαδούρσ. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη στη χώρα υποστηρίζει, χωρίς να μπορεί να διακρίνει λύση στον κοντινό ορίζοντα. Ανατροπές κατά τις τουρκικές εκλογές, που θα διεξσχθούν στις 24 του μήνα, δεν προβλέπει: «Δεν φαίνεται να είναι δυνατή αυτήν τη στιγμή μια αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία παρατηρεί. Η νίκη πάντως του Ερντογάν στις εκλογές του 2017, χωρίς να ήταν το τέλος, ήταν ακόμη ένα χτύπημα στη δημοκρατία. Το αν θα ξαναγεννηθεί στην Τουρκία ένα νέο κίνημα Gezi Park είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν είναι εφικτό να συμβεί».
Και το Σκοπιανό παρακολουθεί ο Αμερικανός καθηγητής του Τμήματος Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του MIT. «Με εξέπληξαν οι ελληνικές διαδηλώσεις» σχολιάζει ο Τσόμσκι. «Παρ' όλα αυτά, οποιαδήποτε άποψη κι αν έχει κανείς για το ονοματολογικό, οι διαδηλώσεις αυτές είναι πολύ μικρότερης σημασίας από αλλες προσθέτει, χωρίς να κρύβει τη διαρκή ανησυχία του για τον ραγδαίο εκφασισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα» υπογραμμίζει. Το μοναδικό πράγμα που θα μπορούσε να σταθεί ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς είναι η μόρφωση και ο ακτιβισμός . Διακρίνει τσν κίνδυνο νέου μετώπου να ανοίγει άμεσα. «Είναι απρόβλεπτο το αν θα είναι το Ιράν» παρατηρεί ο Νόαμ Τσόμσκι. «Αν όμως γίνει, τότε θα μιλάμε για τον αληθινό τρόμο!».
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Ο Ζάεφ κερδίζει χρόνο
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό καθυστερούν τις εξελίξεις, ο Τύπος επικρίνει τη στάση του Ζάεφ, ενώ το πρακτορείο ΜΙΑ διαψεύδει τα περί διαφωνιών του πρωθυπουργού με τον ΥΠ.ΕΞ., Ντιμιτρόφ
Αισιόδοξος για τις δικλίδες που έχει εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ο Δ. Τζανακόπουλος
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΖΗ
Ο χρόνος στην υπόθεση επίλυσης του Μακεδονικού τρέχει και τα περιθώρια για την ΠΓΔΜ όσο πάνε ολοένα και στενεύουν. Άλλο ένα Σαββατοκύριακο πέρασε χωρίς να γίνει το περιβόητο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα, αντιθέτως, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας με ανακοίνωση της το Σάββατο ανέφερε πως είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα είναι βιώσιμη, και ότι παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει και θα ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της Δημοκρατίας της.
Με απλά λόγια, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ με αυτή την ανακοίνωση επιχείρησε να κερδίσει λίγο ακόμα χρόνο στις διαπραγματεύσεις, καθώς, όπως φαίνεται, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας είναι περισσότερο έντονες απ' ό,τι ίσως να περίμενε και ο ίδιος ο Ζάεφ. Χθες, ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, μετέδιδε ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας διέψευδε τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία υφίστανται διαφορές μεταξύ του Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Ντίμιτροφ. «Δεν υπάρχουν διαφορές. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μαζί με ολόκληρη την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ακολουθούν την ίδια και μόνο γραμμή, αποφασισμένοι και αφοσιωμένοι στην επίλυση των διαφορών και την ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των Μακεδόνων πολιτών», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Διαβεβαιώσεις Τζανακόπουλου
Η εν λόγω ανακοίνωση ήρθε τρεις μέρες μετά τη δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου στην Αθήνα, το βράδυ της Πέμπτης, η οποία «φωτογράφιζε» τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντίμιτροφ ως τον βασικό υπαίτιο για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια». Την ίδια ώρα, η ιστοσελίδα της ΠΓΔΜ, Telma, επικρίνει τη στάση του Ζόραν Ζάεφ, με δημοσίευμα που τιτλοφορείται: «Η προθεσμία για τις διαπραγματεύσεις λήγει και ο πρωθυπουργός σιωπά». Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι την ώρα που οι ΗΠΑ έδωσαν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση των Σκοπίων να έχει κλείσει η συμφωνία για το όνομα μέχρι τις 9 Ιουνίου, ο Ζάεφ φιλοξενεί βραβευμένους φοιτητές για την καινοτομία και για πρώτη φορά δεν σταμάτησε για να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Από την πλευρά του, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» δήλωνε αισιόδοξος ότι ο Ζόραν Ζάεφ «θα κάνει το αποφασιστικό βήμα» και ότι Θα υπάρξει αίσια έκβαση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός της γείτονος «πρέπει να σκεφτεί όλες τις πτυχές και να αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες του». Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωνε πως τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες δικλίδες ώστε να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις που πρόκειται να αναληφθούν από τους γείτονές μας.
Τέλος, σχολιάζοντας τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι «στο εξωτερικό προσπαθεί να εμφανιστεί ως μετριοπαθής πολιτικός και στο εσωτερικό εξακολουθεί να άγεται και να φέρεται από τους ακροδεξιούς στους οποίους έχει παραδώσει τα κλειδιά της Ν.Δ.», προσθέτοντας πως «μέχρι να αποφασίσει θα έχει απολέσει και όποια ψήγματα αξιοπιστίας τού έχουν απομείνει».
Όταν ο Αβέρωφ μιλούσε για «μακεδονική γλώσσα»
ΧΘΕΣ, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Αυγή» έδωσε στη δημοσιότητα το απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής, της συνεδρίασης της 17ης Σεπτεμβρίου 1959, σύμφωνα με το οποίο ο μετέπειτα αρχηγός της Ν.Δ. Ευάγγελος Αβέρωφ, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή, αναφερόταν δημόσια στη Βουλή σε μακεδονική γλώσσα και θεωρούσε αδιανόητο να απαιτήσει την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας για το θέμα αυτό. Αυτό δηλαδή που επιχειρεί σήμερα να πετύχει και έχει απαιτήσει στις διαπραγματεύσεις η ελληνική κυβέρνηση: τη συνταγματική αλλαγή και το erga omnes, την κοινή δηλαδή ονομασία έναντι όλων, εντός και εκτός των τειχών της χώρας. Αξίζει να θυμίσουμε ότι στα συγκεκριμένα πρακτικά είχαν αναφερθεί με άρθρα τους στο παρελθόν στην «Εφ.Συν.» και ο Νίκος Φίλης, όπως επίσης και ο Ευτύχης Μπιτσάκης.
«Αδειάζει» τον Άδωνη η Ντόρα
ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να επιβάλει στο κόμμα του τη γραμμή κατά της σύνθετης ονομασίας της σκληρής δεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ., ο Αδωνης Γεωργιάδης έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί (ρ/σ 24/7) ότι η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008 «πρότεινε μία σύνθετη ονομασία, γνωρίζοντας ότι έχει απέναντι της τον Γκρούεφσκι, ο οποίος θα αρνείτο». Με άλλα λόγια, ότι μπλόφαρε. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι «ούτε η κ. Μπακογιάννη ούτε κανένας δεν επιθυμεί τη σύνθετη ονομασία». Το θέμα είναι ότι η ηγεσία της Ν.Δ. παρείχε πλήρη κάλυψη στον Αδ. Γεωργιάδη, αποδεχόμενη τις δηλώσεις του, καθώς περιορίστηκε να απαντήσει μέσω διαρροών στον ΣΎΡΙΖΑ ότι «έχουν το θράσος να μιλούν αυτοί που το 2015 έπαιξαν μια ολόκληρη χώρα στα ζάρια». Αλλά από το περιβάλλον της κ. Μπακογιάννη, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», διέψευδαν το περιεχόμενο των δηλώσεων Γεωργιάδη, τονίζοντας πως έμμεση απάντηση σ' αυτές αποτελεί συνέντευξη της πρώην υπουργού Εξωτερικών (Παραπολιτικά 9.6.2018), όπου ξεκαθαρίζει ότι «η θέση της Ν.Δ. ήταν συγκεκριμένη: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Αυτό προϋπέθετε συνταγματική αλλαγή και απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών διατάξεων. Αυτή τη θέση μας την έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων τρεις φορές μέχρι σήμερα».
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Κυπριακό
Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας «Κύπρος 74» διοργανώνει πολιτική εκδήλωση με θέμα «Το Κυπριακό σήμερα: Υπάρχει προοπτική λύσης;» Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα, στις 19.30, στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα, Αθήνα). Θα μιλήσουν οι: Γεώργιος Γεωργίου (αντιπρόεδρος ΔΗ.ΣΥ.), Στέφανος Στεφάνου (μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΑΚΕΛ) και ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου.
NO.ΡΑ.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Ο Ερντογάν απειλεί με ιερό πόλεμο τους... σταυροφόρους της Βιέννης!
Η απόφαση της Αυστρίας να απελάσει ιμάμηδες προκαλεί την οργή του Τούρκου προέδρου, ο οποίος απείλησε με νέα πολεμική εκστρατεία κατά των Κούρδων αυτονομιστών, εφόσον η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση δεν εκκαθαρίσει άμεσα από τους τρομοκράτες τις περιοχές στο όρος Καντίλ, στην επαρχία του Σιντζάρ και στο Μαχμούρ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΑΡΑ
Αντιμέτωπος με νέες δημοσκοπήσεις, που επιβεβαιώνουν το ρεύμα στα ποσοστά του βασικού αντιπάλου του, Μουχαρέμ Ιντζέ, ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε το Σαββατοκύριακο να κηρύξει άλλους δύο πολέμους: έναν ιερό κατά της Αυστρίας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Κουρτς για κλείσιμο επτά τζαμιών και απέλαση έως και 60 ιμάμηδων, και έναν... κανονικό, κατά των Κούρδων τρομοκρατών στο βόρειο Ιράκ.
Σε μια ακόμη εμπρηστική προεκλογική ομιλία που έκανε το βράδυ του Σαββάτου, ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι ότι τα βήματα που κάνει ο πρωθυπουργός της Αυστρίας οδηγούν τον κόσμο πάλι σε έναν πόλεμο Σταυροφόρων Ημισελήνου. Πού θα πάει αυτό;». Και συνέχισε: «Θα πετάξουν, λέει τους θρησκευτικούς μας λειτουργούς εκτός Αυστρίας. Αν εσείς πράξετε αυτό, εμείς θα μείνουμε άπραγοι; Θα σημάνει ότι κι εμείς θα πρέπει να κάνουμε κάτι». Είχε προηγηθεί μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανάρτηση στο Τουίτερ από τον Τούρκο αντιπρόεδρο και εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, που χαρακτήρισε την απόφαση «απόρροια του αντιισλαμικού ρατσιστικού λαϊκιστικού κύματος» στην Αυστρία, και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι η αποξένωση των ισλαμικών κοινοτήτων για πολιτικά οφέλη... Η ιδεολογική στάση της αυστριακής κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με τις παγκόσμιες αρχές δικαίου, τις πολιτικές κοινωνικής αρμονίας, το δίκαιο των μειονοτήτων και την ηθική συνύπαρξης. Είναι επιβεβλημένη η κάθετη απόρριψη κάθε προσπάθειας να καταστεί ο αντιισλαμισμός και ο ρατσισμός συνήθης και κοινή υπόθεση».
Να σημειωθεί εδώ πως ο Κουρτς προχώρησε στη σχετική ανακοίνωση σε συνέντευξη Τύπου, έχοντας δίπλα του τον ακροδεξιό σύμμαχο του, τον αντικαγκελάριο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, και χαρακτήρισε τις απελάσεις «επιβεβλημένες προκειμένου να καταπολεμηθεί το πολιτικό ισλάμ» και η ριζοσπαστικοποίηση των πιστών από ιμάμηδες που «χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό». «Οι παράλληλες κοινωνίες του πολιτικού ισλάμ και οι τάσεις ριζοσπαστικοποίησης δεν έχουν θέση στη χώρα μας», τόνισε ο Κουρτς, ενώ ο Στράχε υπογράμμισε ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή». Στην Αυστρία των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων ζουν σήμερα περίπου 600.000 μουσουλμάνοι, οι περισσότεροι τουρκικής καταγωγής.
Οσον αφορά το βόρειο Ιράκ, ο Ερντογάν απείλησε από τηλεοράσεως με νέα εκστρατεία - εισβολή κατά των Κούρδων αυτονομιστών, που θα έχει στόχο τα στρατόπεδα ορμητήρια του ΡΚΚ στο όρος Καντίλ, στην επαρχία του Σιντζάρ και στο Μαχμούρ, εφόσον η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση δεν εκκαθαρίσει άμεσα από τους τρομοκράτες τις περιοχές αυτές. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Ερντογάν τόνισε πως ο τουρκικός στρατός ενδέχεται να μπει στο Καντίλ «ανά πάσα στιγμή, ξαφνικά, ένα βράδυ»... Τα ίδια ακριβώς είχε πει πριν από έξι μήνες και για το Αφρίν!
Δημοσκόπηση
Στην τελευταία δημοσκόπηση της SONAR, με αρκετά μεγάλο δείγμα (3.000 άτομα, σε 26 πόλεις), πάντως, ο κεμαλιστής υποψήφιος Ιντζέ δείχνει πολύ «ανεβασμένος», με πρόβλεψη για ποσοστό 31,4% στον πρώτο γύρο, σε αντίθεση με τη Μεράλ Ακσενέρ, που παρουσιάζεται να «ξεφουσκώνει» με μόλις 9,5%. Είναι δηλαδή πολύ πιθανό να χρειαστεί και δεύτερος γύρος για την προεδρία, έστω κι αν η νίκη του Ερντογάν θεωρείται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεδομένη. «Θρίλερ» αναμένεται και στις βουλευτικές κάλπες, με το αριστερό, φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) να παλεύει με πολλά ηγετικά στελέχη του να κάνουν προεκλογική εκστρατεία πίσω από τα κάγκελα... για να μπει στη νέα βουλή, αφού εμφανίζεται να συγκεντρώνει 8,5%, ενώ το «πλαφόν» είναι στο 10%. Και όπως σημειώνουν αρκετοί αναλυτές, αν το υπό διωγμόν HDP καταφέρει τελικά να περάσει τον πήχη, η αριθμητική υπεροχή της συμμαχίας του ΑΚΡ και του εθνικιστικού ΜΗΡ τίθεται εν αμφιβάλω...
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
74 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΘΗΡΙΩΔΙΑ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ
Μία «συγγνώμη» δεν είναι αρκετή...
Η θετική στάση του πρέσβη της Γερμανίας στην Ελάδα για το μαρτυρικό Δίστομο, όπου οι γυναίκες δεν έβγαλαν ποτέ τα μαύρα ρούχα από το 1944 ώς σήμερα, όπου οι λεκέδες του αίματος πότισαν για τα καλά στα πατώματα, δεν αρκεί για να επουλωθούν οι πληγές. Η συζήτηση για τις αποζημιώσεις είναι ανοιχτή, κι ας το αρνείται η Γερμανία ..
ΤΗΣ ΝΟΡΑΣ ΡΑΛΛΗ
Η ιστορική μνήμη είναι ένα σημαντικό ζήτημα με πολλαπλές πλευρές ευθύνης αλλά και αναγνώσεις. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτή η ιστορική μνήμη γίνεται προσωπική Νωπή και αναλλοίωτη Σκληρή και τελεσίδικη Οι θηριωδίες των γερμανικών Ες Ες στις 10 Ιουνίου 1944 (χθες συμπληρώθηκαν 74 χρόνια ακριβώς) στο χωριό Δίστομο της Βοιωτίας έχουν καταγραφεί, περιγραφεί, από κάποιους ξεχαστεί, από άλλους παραγραφεί. Υπάρχουν όμως και όσοι ακόμα θυμούνται, γιατί επέζησαν της σφαγής. Θαύμα ή κατάρα; Ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν να απαντήσουν.
Ο Αργύρης Σφουντούρης, ίσως η πιο εμβληματική προσωπικότητα επιζώντα της σφαγής, κυρίως μέσα από τους μετέπειτα αγώνες του για δικαιοσύνη και ειρήνη, ήταν τότε 4 ετών. Ο Αργύρης θυμάται τον πατέρα του να κείτεται νεκρός πάνω στη βρύση, αλλά και τη στιγμή που αντίκρισε τη μάνα του νεκρή πάνω σε ένα κάρο. «Οι νεότεροι έχουν συνηθίσει στον "ψηφιακό" χρόνο και αγνοούν συχνά τον πραγματικό και τον ιστορικό. Στο Δίστομο, κάθε μέρα μαυροφορεμένες γυναίκες που από το 1944 δεν έχουν βγάλει ποτέ τα μαύρα πάνε στο νεκροταφείο και μοιρολογούν. Μετά τη σφαγή, όσοι ζήσαν, για χρόνια πολλά έμεναν στα σπίτια τους που το ξύλινο πάτωμα είχε ποτιστεί με το αίμα των δολοφονηθέντων παιδιών και των μανάδων τους. Οι λεκέδες φαίνονταν. Επλεναν και ξανάπλεναν τα πατώματα, μη έχοντας χρήματα να τα αλλάξουν, κι όμως το αίμα ήταν εκεί» είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.». «Μετά τον πόλεμο πίναμε το γάλα του μίσους. Ολοι στο χωριό μισούσαν» δηλώνει σήμερα (ΑΠΕ ΜΠΕ). «Προσωπικά πλέον δεν αισθάνομαι το μίσος που αισθανόμουν μικρός. Δεν σε ωφελεί σε τίποτα. Επαψα πια να έχω μια ομαδική στάση απέναντι στους Γερμανούς. Υπάρχουν άνθρωποι που τους εκτιμώ γιατί μας υποστηρίζουν, αλλά τα βλέπω αμερόληπτα, χωρίς φανατισμό. Ούτε μπορώ να διηγηθώ πια το τι έγινε τότε, είναι τα φοβερότερα πράγματα που μπορεί κάποιος να φανταστεί...».
Στο Δίστομο δεν έγινε μόνο σφαγή, έγιναν και βιασμοί, το χωριό κάηκε σχεδόν ολόκληρο. Τι κι αν οι Γερμανοί έχαναν τον πόλεμο; Οσο πλησίαζε το τέλος τόσο πιο βάρβαροι γίνονταν στις πράξεις τους. Σήμερα, οι Γερμανοί, τόσο η ηγεσία όσο και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, δεν το αναγνωρίζουν (οι πρώτοι) ή το αγνοούν (οι δεύτεροι). «Ηρθε πριν λίγα χρόνια ο πρόεδρος Γκάουκ και ζήτησε συγγνώμη ως άτομο, όχι επίσημα με τον θεσμικό του ρόλο» μας είχε πει ο Αργύρης. Είχε έρθει στο χωριό και ο Γερμανός πρέσβης και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας "συγγνώμη" στα ελληνικά. Του είχαν απαγορεύσει να το πει γερμανικά, για να μην πάρει εθνική χροιά . Σήμερα δηλώνει πως αισθάνεται καλύτερα με τα όσα είπε ο νέος πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ: «Διδασκόμαστε και δεσμευόμαστε: ποτέ ξανά! διαμηνύει με δήλωσή του ο τελευταίος στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Το έγκλημα της Βέρμαχτ στο Δίστομο ανήκει στα μελανότερα κεφάλαια της γερμανικής κατοχής τον Β' Π.Π. Ο φόνος αθώων γυναικών, ανδρών, παιδιών και γερόντων με γεμίζει ντροπή και οδύνη. Τα εγκλήματα αυτά δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ! Διδασκόμαστε και δεσμευόμαστε: ποτέ ξανά!».
Από την άλλη, ο Αργύρης παραδέχεται ότι το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμα: «Οπως γράφει η Συνθήκη του Λονδίνου το 1953, αν γίνει επανένωση της Γερμανίας και συνθήκη ειρήνης, πρέπει η Γερμανία να πληρώσει τις αποζημιώσεις. Δεν το προσπάθησε καθόλου. Η Γερμανία λέει ότι δεν υπάρχει το θέμα. Είναι η πολιτική βίας. Νομίζω ότι δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το ζήτημα αυτό χωρίς δικαστήριο...» καταλήγει. Σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ενισχύει οικονομικά το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, έναν απρόσωπο φορέα που χρηματοδοτεί ελληνικά ντοκιμαντέρ και έρευνες για την περίοδο της Κατοχής, με σκοπό να ξεχαστούν οι όποιες επιδιώξεις για πραγματική απόδοση δικαιοσύνης και οι Ελληνες να αρκεστούν στις έρευνες και τα ντοκιμαντέρ.
Τότε, βέβαια, δεν υπήρχε «αρκετό». Οι Γερμανοί κατακτητές μπήκαν εκείνη τη μέρα στο Δίστομο με εντολή «Δεν θα αφήσετε ούτε γάτα». Οι άντρες του υπάκουσαν με υπερβάλλοντα ζήλο στις εντολές. Ο απολογισμός της σφαγής του Διστόμου είναι 218 άμαχοι. Ανάμεσά τους παιδιά, γυναίκες και βρέφη. Οι σφαγείς σκότωσαν ένα μωρό με την ξιφολόγχη και χάραξαν τον αγκυλωτό σταυρό στο πρόσωπο του, σκότωναν τα μωρά στην κοιλιά της μάνας τους, έκοβαν τα στήθη των γυναικών...
«Ολα αυτά είναι αλήθεια» λέει ο Αργύρης. «Μιλώντας στους σημερινούς νέους, όμως, θα έλεγα ότι πρέπει να ασχολούνται με τα κοινά. Να μην ασχολούνται μόνο με το δικό τους μέλλον και πώς θα κερδίσουν λεφτά. Αν δεν ασχοληθούν αυτοί με τη ζωή τους, θα ασχοληθεί κάποιος άλλος. Και επίσης να μην ξεχνούν το παρελθόν, αλλά να το θυμούνται σαν κακό παράδειγμα, τι δεν επιτρέπεται να γίνεται».
Ο Αργύρης Σφουντούρης έχει γράψει το βιβλίο «Πενθώ για τη Γερμανία: Το παράδειγμα τον Διστόμον» (εκδόσεις ΒΕΡΓΙΝΑ).
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η ελληνική ευκαιρία μετά τις καθυστερήσεις από την ΠΓΔΜ
Η Αθήνα μπορεί πλέον να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, καταγγέλλοντας για υπονόμευση του διαλόγου το κρατίδιο
Η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι προφανές ότι παίζει παιχνίδια προκειμένου να σύρει την Ελλάδα σε ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις από αυτές στις οποίες έχει συμφωνήσει, και πιθανόν αυτό συμβαίνει με τις πλάτες της Δύσης. Ως πότε, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση θα ανέχεται τα Σκόπια, που αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι έχουν αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος της χώρας μας, μη αποδεχόμενα το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση, όταν μάλιστα έχει ήδη ξεπουλήσει το όνομα «Μακεδονία» και έχει δώσει επίσης γλώσσα και εθνότητα;
Ίσως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα να καταγγείλει τα Σκόπια για εθνικισμό, αλυτρωτισμό και υπονόμευση του διαλόγου ενώπιον του OHE, και με τη στήριξη του ελληνικού λαού που απορρίπτει τη συμφωνία προδοσία στην οποία έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές να αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών. Σε διαφορετική περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένοντας ένα τηλεφώνημα από τον Ζόραν Ζάεφ που εδώ και δέκα ημέρες δεν έχει γίνει, κινδυνεύουν να εκτεθούν ανεπανόρθωτα και το σημαντικότερο να εκθέσουν σε σοβαρό κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα. Οι υποχωρήσεις που έγιναν από ελληνικής πλευράς είναι ήδη πολλές και θα μπορούσαν να επιφέρουν τεράστιο ρήγμα στην ενότητα του ελληνικού λαού, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.
Οι Σκοπιανοί δείχνουν ότι έχουν αλλάξει στρατηγική το τελευταίο διάστημα και, αντί της υπογραφής της συμφωνίας, επιχειρούν, εκδίδοντας ανακοινώσεις, να πετάξουν το μπαλάκι των ευθυνών στην ελληνική κυβέρνηση με απώτερο στόχο επιπλέον κέρδη.
Ανακοίνωση
Σε αυτό αποσκοπεί και η ανακοίνωση, αντί τηλεφωνήματος, του Ζόραν Ζάεφ, στην οποία επισημαίνει ότι «είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση , η οποία όμως θα είναι βιώσιμη και θα προστατεύει και θα ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της ΠΓΔΜ». Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση βρίσκεται σε ενιαία γραμμή με στόχο την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Είχε προηγηθεί δήλωση του πρωθυπουργού των Σκοπίων σε ανάλογο ύφος, για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις περί διάστασης απόψεων με το ΥΠΕΞ.
Αισιοδοξία στο Μαξίμου για «κίνηση» από τον Ζάεφ
ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που το τηλεφώνημα Τσίπρα - Ζάεφ πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή και η συμφωνία Αθήνας Σκοπίων βρίσκεται σε θολά νερά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δηλώνει αισιόδοξος, αλλά οι αντιδράσεις τόσο της αντιπολίτευσης όσο και του κυβερνητικού εταίρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων φουντώνουν. Με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα κάνει το αποφασιστικό βήμα και θα επέλθει τελικά συμφωνία, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός έχουν εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες δικλίδες, ώστε να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις που πρόκειται να αναληφθούν από τους γείτονες μας. Ωστόσο, διαφορεηκή άποψη είχε ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος υποστήριξε: «Οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θα ψηφίσουν όνομα που θα δοθεί στα Σκόπια με το όνομα "Μακεδονία"». Όπως είπε, αυτό θα ήταν εγκληματικό και διέβλεψε ότι τελικά δεν θα υπάρξει λύση στο Σκοπιανό. Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε για ακόμη μία φορά ο Βασίλης Λεβέντης. Εάν παραδώσουμε το όνομα της Μακεδονίας θα είναι εθνικό έγκλημα δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων προσθέτοντας: «Εμείς θα δώσουμε το όνομα και οι Σκοπιανοί θα δώσουν υποσχέσεις για το μέλλον. Αν συμβεί αυτό, τότε ο πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνει χαρακίρι. Οι βουλευτές που θα ψηφίσουν να δοθεί το όνομα μετά θα τρέχουν να κρυφτούν».
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απειλεί πάλι ο Γιλντιρίμ για το άσυλο στους οκτώ
Δεν μπορεί να αποδεχθεί το καθεστώς Ερντογάν ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έδωσε άσυλο στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς και συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα με αντίποινα. Αυτή τη φορά ήταν σειρά του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντρίμ να εκτοξεύσει απειλές κατά της χώρας μας, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο το γεγονός ότι δόθηκε άσυλο οίους «πραξικοπηματίες γκιουλενιστές».
Σε συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι NW, μιλώντας για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σημείωσε: «Είναι αδιανόητο να αποδεχτούμε αυτό που έκανε η γειτονική μας χώρα, η Ελλάδα. Άφησαν ελευθέρους τους γκιουλενιστές παρότι υπάρχουν τόσοι νεκροί και τραυματίες από το αποτυχημένο πραξικόπημα και αυτό δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας». Στη συνέχεια ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η χώρα του «παγώνει» τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών και προσφύγων με την Ελλάδα και όχι με την Ε.Ε. «Υπάρχει μία διμερής συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα και μία με την Ε.Ε. Εμείς τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής παγώσαμε. Θέμα ακύρωσης της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ε.Ε. δεν τίθεται» είπε.
Οι συνεχείς απειλές της Άγκυρας αλλά και η αναφορά του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ ότι θα επιχειρηθεί σύλληψη των 8 εντός της Ελλάδας προκαλούν προβληματισμό στην ελληνική κυβέρνηση και ανησυχία στους Τούρκους στρατιωτικούς. Από την πρώτη στιγμή ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας των 8, αλλά οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να στηθεί μία επιχείρηση εκτέλεσής τους εντός της Ελλάδας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «RealNews», κατά δήλωση των Τούρκων στρατιωτικών τέτοιου είδους επιχειρήσεις δεν τις αναλαμβάνει η μυστική υπηρεσία, η ΜΥΤ, καθότι το ενδεχόμενο σύλληψής τους από τις ελληνικές Αρχές θα ήταν ένα τεράστιο ρίσκο, αλλά ποινικοί με τους οποίους συνεργάζεται η ΜΥΤ, οι οποίοι κάνουν τη βρόμικη δουλειά. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και σε χώρες όπου θα αισθάνονται ασφαλείς. Μέχρι τότε πάντως ελεύθεροι σκοπευτές, ειδικές μονάδες της ΕΚΑΜ και της Αντιτρομοκρατικής αλλά και άνδρες των ΜΑΤ έχουν αναλάβει την 24ωρη φρούρησή τους.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιο κοντά σε λύση το Κυπριακό, λένε στον OHE
ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εμφανίζεται ο γενικός διευθυντής του γραφείου του OHE στη Γενεύη Μάικλ Μόλερ.
«Υπάρχει μια αρκετά καλή βάση για να προχωρήσουν οι δύο πλευρές και να χτίσουν πάνω σε αυτήν» δήλωσε και εκτίμησε ότι η τελευταία δέσμη διαπραγματεύσεων έφερε τις δύο πλευρές πολύ πιο κοντά απ' ό,τι στο παρελθόν. Ο κ. Μόλερ, που διετέλεσε ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του OHE για την Κύπρο από το 2006 έως το 2008, σημείωσε: «Τα οικονομικά οφέλη της επανένωσης θα είναι τεράστια για το νησί και την περιοχή, ιδιαίτερα επειδή η Κύπρος έχει υψηλό επίπεδο μόρφωσης κατοίκων, εξαιρετικά καλά αναπτυγμένες υποδομές και μια σημαντική γεωγραφική θέση, ώστε να μπορεί να γίνει κάτι σαν κέντρο υπηρεσιών της νότιας Μεσογείου».
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ακραίες κορόνες Ερντογάν προς την Αυστρία μετά το κλείσιμο των τζαμιών
ΜΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ πόλεμο απειλεί την Αυστρία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την απόφαση του συντηρητικού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς να αναστείλει τη λειτουργία τεμενών στη χώρα και να προχωρήσει στην απέλαση δεκάδων ιμάμηδων. Η «αντίσταση» που κήρυξε ο Κουρτς ενάντια στο πολιτικό Ισλάμ προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ερντογάν, ο οποίος κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας το Σάββατο δήλωσε -ξεπερνώντας κάθε όριο- πως η Άγκυρα δεν θα μείνει άπραγη απέναντι στις «προκλήσεις» και προειδοποίησε για «πόλεμο μεταξύ σταυρού και ημισελήνου».
«Φοβάμαι ότι τα βήματα που κάνει ο πρωθυπουργός της Αυστρίας οδηγούν τον κόσμο πάλι σε έναν πόλεμο σταυροφόρων - ημισελήνου. Πού πάει αυτό;» διερωτήθηκε και συνέχισε: «Θα πετάξουν λέει τους θρησκευτικούς μας λειτουργούς εκτός Αυστρίας. Αν εσείς πράξετε αυτό, εμείς θα μείνουμε άπραγοι; Όχι, αυτό σημαίνει ότι κι εμείς θα κάνουμε κάτι».
Υπενθυμίζεται πως ο Κουρτς είχε ανακοινώσει, μία ημέρα πριν, πως θα απελαθούν από την Αυστρία δεκάδες ιμάμηδες και θα κλείσουν επτά τεμένη που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, απόφαση που πήρε μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών που απεικονίζουν ανήλικους Τούρκους να αναπαριστούν σε τέμενος τη Μάχη της Καλλίπολης. Οι ακραίες εθνικιστικές κορόνες του «σουλτάνου» δεν αποκλείεται βέβαια να σχετίζονται και με τις δημοσκοπήσεις για την 24η Ιουνίου, καθώς νέα δημοσκόπηση της Sonar προβλέπει μια βραδιά - θρίλερ για το προεδρικό αξίωμα, αφήνοντας μεν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κόψει οριακά το νήμα από τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν με ποσοστό λίγο πάνω από 50%, χωρίς όμως να αποκλείεται να αναγκαστεί να περιμένει άλλες 15 μέρες για τον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Μουχαρέμ Ιντζέ, που εξακολουθεί να έχει ανοδικές τάσεις.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ παραλήρημα από τον πρώην πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερκσα. Σε μια προσπάθεια να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή, αφού επιτέθηκε στον νυν πρωθυπουργό της χώρας του Εντι Ραμα, χαρακτηρίζοντας τον «πράκτορα της Αθήνας», αμέσως μετά έβαλε στο στόχαστρο του τον Ελληνα υπ. Αμυνας Πάνο Καμμένο, λέγοντας ότι είναι «ακραίος εθνικιστής». Εφτασε μάλιστα στο σημείο να αμφισβητήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Οθωνών, υποστηρίζοντας ότι το δυτικότερο νησί της Ελλάδας δεν είναι ελληνικό! Για να στηρίξει τη... θεωρία του, μάλιστα, επικαλέστηκε την πρόσφατη δήλωση του κ. Καμμένου περί επέκτασης των χωρικών υδάτων.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θα δει και Νετανιάχου στο Ισραήλ ο Κυριάκος
Εκδήλωση τιμής για τον Κων. Μητσοτάκη
ΕΠΙΣΗΜΗ επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα παραστεί στο Global Forum στην Ιερουσαλήμ για να πμηθεί η προσφορά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, που θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε κάθε ευκαιρία επιχειρεί να έρθει πιο κοντά στη χώρα της Μέσης Ανατολής, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή του σε αυτήν. Την είχε επισκεφθεί άλλωστε τον Ιούλιο του 2016, ενώ ακολούθως σε εκδήλωση του Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου είχε μιλήσει με θερμά λόγια για τις σχέσεις των δύο λαών αλλά και για τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας τους.
Με Ριβλιν
Τον περασμένο Ιανουάριο, εξάλλου, είχε πραγματοποιήσει σε πολύ θερμό κλίμα συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Ρεουβέν Ριβλίν και πρόσφατα, στις 19 Απριλίου, με αφορμή την εβδομηκοστή επέτειο της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, είχε επισημάνει πως η χώρα αυτή σήμερα «είναι μία ισχυρή, οικονομικά αναπτυγμένη και σταθερή δημοκρατία σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, γεμάτη εντάσεις, προκλήσεις και αβεβαιότητα».
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα μια σειρά «γαλάζιων» βουλευτών, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Κώστας Καραγκούνης, επισκέφθηκε το Ισραήλ.
Ολοι τους είχαν επαφές με κυβερνητικούς και άλλους αξιωματούχους της χώρας, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τι έκανε το Air Force One στη Σούδα;
Μηνυμα προς Ερντογαν ο ανεφοδιασμός Ντόναλντ Τραμπ στην Κρητη, στο ταξίδι για τη Σιγκαπούρη
Το Air Force One, το «ιπτάμενο φρούριο» που μετέφερε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη για την κρίσιμη ούνοδο με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, «πάτησε» για λίγο Ελλάδα τα ξημερώματα της Κυριακής. Συγκεκριμένα, προσγειώθηκε και παρέμεινε για περίπου δύο ώρες στη βάση της Σούδας, προκειμένου να ανεφοδιαστεί με καύσιμα. Η παραμονή στη Σούδα ίσως αποτελεί ένα μήνυμα στή ριξης της Ελλάδας με αποδέκτη κυρίως την Τουρκία, αφού το προεδρικό αεροσκάφος θα μπορούσε να εκτελέσει την πτήση του και απευθείας προς Σιγκαπούρη, με εναέριο ανεφοδιασμό, κάτι που γίνεται συχνά. «Το Air Force One προσγειώθηκε στο ελληνικό νησί της Κρήτης στις 03.07 τοπική ώρα, περίπου οκτώ ώρες μετά την αναχώρηση από την αεροπορική βάση Bagotville (στο Κεμπέκ του Καναδά).
Ο προορισμός μας για ανεφοδιασμό είναι ο κόλπος της Σούδας, όπου φαίνεται ότι έχει μια όμορφη μεσογειακή βραδιά» ανέφερε στο τηλεγράψημά της η δημοσιογραφική αποστολή που συνοδεύει τον Αμερικανό πρόεδρο. Είχε προηγηθεί η προσγείωση του δεύτερου πανομοιότυπου αεροσκάφους που χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ. To Air Force One φέρεται ότι απογειώθηκε από τη βάση της Σούδας για τον τελικό προορισμό του στις 04.41 τα ξημερώματα.
Η κινητοποίηση για την υποδοχή του προεδρικού αεροσκάφους είχε ξεκινήσει πολλές ώρες νωρίτερα, με τα μέλη της μυστικής υπηρεσίας να λαμβάνουν θέση στον χώρο του αεροδρομίου όπου έγινε ο ανεφοδιασμός από μεταγωγικό αεροσκάφος, το οποίο ήρθε απευθείας από τις ΗΠΑ.
Επίσης, από το απόγευμα του Σαββάτου, ελεύθεροι σκοπευτές είχαν περικυκλώσει το αεροδρόμιο, ενώ βατραχάνθρωποι της βάσης της Σούδας είχαν αναπτυχθεί περιφερειακά. Πάνω δε από το αεροδρόμιο πετούσαν συνεχώς ελικόπτερα και αεροσκάφη, για λόγους ασφαλείας. To Air Force One συνήθως πετά σε κομβόι με αρκετά άλλα αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων μαχητικά. Φέρει αμυντικό εξοπλισμό, που περιλαμβάνει αισθητήρες οι οποίοι εντοπίζουν τυχόν κυβερνοεπιθέσεις ή πυραύλους, αλλά και συσκευές που μπερδεύουν τα ραντάρ. Οσον αφορά την άνεση του προέδρου και της συνοδείας του, ούτε λόγος! Περιλαμβάνει πολλά δωμάτια, όπως αίθουσα συναντήσεων, τραπεζαρία, κουζίνα και δωμάτιο επικοινωνιών. Η προεδρική σουίτα βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους, με όλα τα κομφόρ.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μηνύματα ενότητας και ισχύος από τον αρχηγό Στόλου
ΦΟΡΟ τιμής στη μνήμη των ένδοξων νεκρών του Πολεμικού Ναυτικού απέτισε ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος από την Καβάλα και παράλληλα έστειλε μηνύματα ενότητας όλων των Ελλήνων αλλά και μηνύματα ισχύος της πατρίδας μας έναντι κάθε επιβουλής κίνδυνου.
Στη διάρκεια σεμνής τελετής, λίγη ώρα πριν από τον απόπλου της φρεγάτας «Ψαρά», που κατέπλευσε το απόγευμα της Παρασκευής στο επι βαπκό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας, στο πλαίσιο της ετήσιας άσκησης «Καταιγίς 2018» και με αφορμή την έναρξη των εορταστικών εκδήλωσαν για την 105η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, ο αρχηγός Στόλου κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του μεγάλου αγωνιστή των ναυτικών αγώνων του έθνους Κων. Κανάρη.
Σε δηλώσεις του τόνισε το αξιόμαχο του Πολεμικού Ναυτικού, σημειώνοντας ότι είναι ένα αξιόμαχο σφυρηλατούμενο μέσα από σκληρή εκπαίδευση και προσπάθεια. Ο αντιναύαρχος I. Παυλόπουλος σημείωσε «λίγες ώρες νωρίτερα ότι με τη λήξη της άσκησης «Καταιγίς 2018» τα πολεμικά μας πλοία θα βρεθούν διεσπαρμένα σε διάφορα λιμάνια από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα. Είπε ότι είναι ένας Στόλος ισχυρός και ετοιμοπόλεμος που αποσπά τον σεβασμό φίλων και συμμάχων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πάνω στη φρεγάτα «Ψαρά» βρίσκονται η λήκυθος με την καρδιά του Κανάρη, το οστεοφυλάκιο με τα οστά της Μπουμπουλίνας και η λήκυθος με την καρδιά του Μιαούλη.
ΤΑ ΝΕΑ
Τα drones επιχειρούν από Κριμαία εως Αφρική
Ποιο είναι το στρατιωτικό σχέδιο των ΗΠΑ για την Ελλάδα - Τι κρύβουν οι επαφές με τοπικούς παράγοντες στην Αλεξανδρούπολη
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΥ
Τα αμερικανικά drones άρχισαν εδώ και δυο μήνες να επιχειρούν από ελληνικό στρατιωτικό αεροδρόμιο, ενώ οι Αμερικανοί επεκτείνουν τις στρατιωτικές δραστηριότητές τους στη χώρα μας.
Τα εγκαίνια (εάν μπορούν έτσι να χαρα κτηριστούν) των επιχειρήσεων των drones από την 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας τα πραγματοποίησε πρόσφατα ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος και επιθεώρησε τη βάση.
Ενα δημοσίευμα, μάλιστα, του defensenews. com, που ανέφερε πως η πολεμική αεροπο ρία των ΗΠΑ ξεκίνησε μεν τη χρήση των MQ 9 Reaper (θεριστές) drones από τη βάση πολεμικής αεροπορίας της Λάρισας, που βρίσκεται στο μέσον της ανατολικής πλευράς της Ελλάδας, κοντά στο Αιγαίο Πέλαγος, αλλά η παρουσία τους στην Ελλάδα θα είναι προσωρινή, καθόλου δεν ανησύχησε την κυβέρνηση. Διότι, όπως εξήγησαν οι επιτελείς, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Και τούτο γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», τα δύο αμερικανικά drones που επιχειρούν από τη Λάρισα είναι άοπλα, μετέχουν σε κατασκο πευτικές επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού και σε επιχειρήσεις αναγνώρισης από την Κριμαία έως τα βάθη της Αφρικής. Επιχειρήσεις που στέφονται με απόλυτη επιτυχία, συμφωνά με αμερικανικές πηγές, αλλά και από πηγές της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Στον αέρα βρίσκεται συνεχώς το ένα από τα δύο drones, πετά σε μεγάλο ύψος, δεν χρειάζεται για την πτήση του καύσι μα (αφού είναι ηλεκτρικά), συνεργάζεται άψογα με τις επίγειες δυνάμεις της Λάρισας αλλά και με τον Πύργο Ελέγχου της στρατι ωτικής βάσης και η πτήση τους ελέγχεται από αμερικανούς ειδικούς στο Τέξας μέσω δορυφόρων. Μόνο στις απογειώσεις προ σγειώσεις χρησιμοποιούνται τα βοηθήματα της βάσης της Λάρισας.
Πάντως ο Eric Pahon, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, εξακολουθεί να λέει ότι τα αεροσκάφη βρίσκονται προσωρινά στη Λάρισα, ενώ η συνήθης βάση τους στην Αφρική υφίσταται επισκευές. Η υποστήριξη που προσφέρουν στην αποστολή αυτή και σε άλλες είναι καθοριστική για την επίτευξη των κοινών στόχων μας στην εξωτερική πολιτική στην περιοχή, ειδικά για την αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από τον Νότο πρόσθεσε.
Ο Auburn Davis, υπεύθυνος Τύπου της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στην Αφρική, δήλωσε ότι «τα drones θα πετούν μόνο μέσω του ελληνικού εναέριου χώρου σε δρομολόγια που έχουν την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης και όσο επιχειρούν στον ελληνικό εναέριο χώρο θα είναι σε επαφή με την αρμόδια ελληνική Αρχή ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας».
Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν τη Λάρισα και όχι το Ιντζιρλίκ στη Νοτιοανατολική Τουρκία, που συνήθως αποτελούσε την πρώτη επιλογή για τέτοιου είδους απο στολές, είναι ενδεικτικό του πολύ κακού κλίματος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις που τροφοδοτεί διαρκώς σενάρια για την απόφαση των Αμερικανών να μειώσουν μεσοπρόθεσμα την εξάρτησή τους από την Τουρκία σε ό,τι αφορά τη χρήση στρατιωτικών υποδομών.
ΒΑΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διαψευσθεί το τελευταίο διάστημα, αμερικανοί διπλωμάτες και στρατιωτικοί επισκέφθηκαν την Αλεξανδρούπολη και είχαν επαφές με τοπικούς παράγοντες, με σκοπό τη δημιουργία στην περιοχή αυτή μιας βάσης ελικοπτέρων. Οι Αμερικανοί θεωρούν απαραίτητη μια στρα τιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη λόγω της επικείμενης LPG στην περιοχή, δηλαδή εγκαταστάσεων υποδοχής υγροποιημένου αερίου που θα μεταφέρουν ειδικά πλοία, όπως είχε συμφωνηθεί στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον.
Επιπλέον, δεν πρέπει να περάσει απα ρατήρητο το γεγονός ότι άρχισε (και συνε χίζεται) η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για αποθήκευση πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Αν και οι εργασίες ανακαίνισης άρχισαν, αυτό δεν σημαίνει ότι εάν αποφασίσουν οι Αμερικανοί τη μεταφορά της βάσης από το Ιντζιρλίκ, θα φέρουν τις πυρηνικές κεφαλές στην Ανδραβίδα. Ηδη τις μετέφεραν στη Ρουμανία. Τη βάση της Ανδραβίδας επισκέφθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος του NATO και την επιθεώρησε, χωρίς ποτέ να ανακοινωθεί η παρουσία του στη χώρα μας.
ΤΑ ΝΕΑ
Κήρυξε τον πόλεμο στους μιναρέδες
Ο καγκελάριος της Αυστρίας προανήγγειλε πως θα κλείσει επτά τεμένη και θα απελάσει εως και 60 ιμάμηδες
ΤΗΣ ΚΙΤΤΎΣ ΞΕΝΑΚΗ
«Οι παράλληλες κοινωνίες, το πολιτικό Ισλάμ και η ριζοσπαστικοποίηση δεν έχουν θέση στη χώρα μας»: με αυτή τη διακήρυξη σήμανε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο (υπερσυντηρητικός) καγκελάριος της Αυστρίας, την έναρξη του «πολέμου των μιναρέδων». Εχοντας στο πλευρό του τον (ακροδεξιό) αντικαγκελάριο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, ο Κουρτς προανήγγειλε την Παρασκευή το κλείσιμο επτά τεμενών και την απέλαση έως και 60 ιμάμηδων μία άνευ προηγουμένου απόφαση. Εντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας, δυο εβδομάδες πριν από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Για ένα «αποτέλεσμα του λαϊκίστικου ισλαμόφοβου, ρατσιστικού και προκατειλημμένου κύματος» που σαρώνει την Αυστρία έκανε λόγο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για έναν επερχόμενο «πόλεμο μεταξύ σταυρού και ημισελήνου», προειδοποίησε ο τούρκος πρόεδρος. Τα επτά τεμένη που έκλεισε ήδη ο Κουρτς κατηγορούνται πως δεν σέβονταν τον νόμο που ο ίδιος προώθησε ως υπουργός, το 2015, αξιώνοντας από τις μουσουλμανικές ενώσεις «μία θετική στάση απέναντι στο κράτος και την κοινωνία». Τον ίδιο νόμο, και δη την απαγόρευση χρηματοδότησης από το εξωτερικό, κατηγορούνται ότι παραβίασαν και οι 60 ιμάμηδες που απειλούνται με απέλαση, μαζί με τις οικογένειές τους: συνδέονται όλοι με την Ισλαμική Τουρκική Ενωση της Αυστρίας (Atib), η οποία συνδέεται με τη σειρά της άμεσα με την Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων (Diyanet). Η Atib διαχειρίζεται και το τέμενος της Βιέννης που προκάλεσε, αρχές Απριλίου, σάλο φιλοξενώντας αναπαράσταση της Μάχης της Καλλίπολης με πρωταγωνιστές παιδιά ντυμένα με στρατιωτικές στολές.
Στον αντίποδα της τουρκικής οργής, η Μαρίν Λεπέν και ο Ματέο Σαλβίνι χαιρέτισαν την απόφαση Κουρτς. Που θεωρείται όμως περισσότερο λαϊκιστικά παρά ουσιαστική: Η Αυστρία, μια χώρα 8,8 εκατ. μετρά περίπου 600.000 μουσουλμάνους, οι περισσότεροι τουρκικής καταγωγής. Οι τούρκοι μετανάστες είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη κοινότητα της χώρας μετά τους Γερμανούς και ψήφισαν στις τουρκικές εκλογές του 2015 σε ποσοστό 70% υπέρ του Ερντογάν.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟΥΣ «8»
«ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΠΑΓΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ 8 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ
Η Άγκυρα απειλεί να γεμίσει με πρόσφυγες τα νησιά του Αιγαίου
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα πως «προστατεύει τους πραξικοπηματίες» αναφερόμενος στους 8 Τούρκους αξιωματικούς που αφέθηκαν ελεύθεροι πριν από λίγες ημέρες.
Ο ίδιος πάντως στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk απείλησε την Ευρώπη και την Ελλάδα για το θέμα του προσφυγικού. Αφού υποστήριξε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κάνει μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει το κύμα των προσφύγων, δήλωσε πως «το Λιμενικό μας Σώμα δουλεύει συνέχεια. Κάνουμε όσα μπορούμε. Αν όμως δεν το κάνουμε, το λέω ξεκάθαρα, τα νησιά τους θα γεμίσουν πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, δεν θα μπορούν να περπατήσουν, ο τουρισμός στην Ελλάδα θα καταρρεύσει. Οι πολιτικοί τους θα βρεθούν σε δύσκολη θέση». Ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας Μπεράτ Αλμπαϊράκ μίλησε και αυτός στους ίδιους τόνους και απείλησε και με το πάγωμα της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό.
Ευθείες Βολές
Ο Τούρκος υπουργός αναφερόμενος στο θέμα της μη έκδοσης μελών της FETO (γκιουλενιστές) από χώρες της Ε.Ε. δήλωσε: «Ποια ήταν η απάντησή μας; Θα παρακολουθήσετε τη διαδικασία επανεισδοχής, μπροστά σας πια δεν υπάρχει μια Τουρκία που είναι αδύναμη». Ο Αλμπαϊράκ κατηγόρησε τη χώρα μας πως όταν απέτυχε το πραξικόπημα μπήκαν στο ελικόπτερο και κατέφυγαν στην Ελλάδα μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου: «Τους έδωσαν δικαίωμα ασύλου. Πού είναι η δημοκρατία σας; Η βούληση του λαού; Οι εκλογές; Δεν γίνεται να είστε ανειλικρινείς, διπρόσωποι και να τους έχετε σε προστασία σε υψηλότατο βαθμό. Όταν είναι πραξικοπηματίες, και αυτό είναι επιβεβαιωμένο, εσείς πρέπει να τους καταδικάσετε και πρέπει να τους εκδώσετε στην Τουρκία».
Το Σάββατο έκανε αναφορά στο θέμα και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος τόνισε: «Δεν είναι δυνατό να αποδεχτούμε αυτό που έκανε η γειτονική μας χώρα, η Ελλάδα. Εμείς δίνουμε ένα μεγάλο αγώνα Αυτοί συμμετείχαν σε απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της χώρας μας. Άφησαν ελευθέρους τους γκιουλενιστές παρόλο που υπάρχουν τόσοι νεκροί και τραυματίες και αστό δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αλλά εδώ πρέπει να καταλάβετε πως με την Ελλάδα έχουμε μια διμερή συμφωνία επανεισδοχής και έχουμε άλλη μια συμφωνία επανεισδοχής με την Ε.Ε. Εμείς παγώσαμε τη διμερή συμφωνία. Δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ε.Ε».
MAN. ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου