Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Δεν τα έδωσαν όλα μόνο στους Σκοπιανούς, αλλά και στο «Ουράνιο Τόξο»

Η συμφωνία τα δίνει όλα αυτά στους γείτονες – και επομένως και στους εγχώριους αυτοαποκαλούμενους μειονοτικούς, σημειώνει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Της Σοφίας Βούλτεψη*
Δεν μπορούσε να λείψει από το πάρτι του γάμου. Ο λόγος για το «Ουράνιο Τόξο», που αυτοαποκαλείται «Πολιτικό Κόμμα της Μακεδονικής Μειονότητας στην Ελλάδα» και εκδίδει τις ανακοινώσεις του από την Φλώρινα/Λερίν.
Είναι η παράμετρος με την οποία ουδείς έχει ασχοληθεί μέχρι στιγμής. Και ουδείς έχει μπει στον κόπο να σκεφθεί αν η συμφωνία των Τσίπρα – Κοτζιά – Καμμένου θα τους ενισχύσει στις επιδιώξεις τους.
Όπως θα δείτε παρακάτω, αυτό που το «Ουράνιο Τόξο» ζητούσε πάντα ήταν το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό – να αποκαλούνται δηλαδή «εθνικά Μακεδόνες πολίτες της Ελλάδας», στην εθνική ταυτότητα, στην γλώσσα και στην… απλή αναλογική που θα τους επιτρέψει να μπουν στη Βουλή, ως «κόμμα της μακεδονικής μειονότητας»!
Στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 και έστειλαν συγχαρητήρια επιστολή στον Τσίπρα, καθώς δεν ξεχνούν ότι ο ΣΥΝ με επίσημες ανακοινώσεις του τους αναγνώριζε ως «μειονότητα».
Και, όπως αποδεικνύεται, η συμφωνία τα δίνει όλα αυτά στους γείτονες – και επομένως και στους εγχώριους αυτοαποκαλούμενους μειονοτικούς – ενώ η ψήφιση της απλής αναλογικής θα τους επιτρέψει να μπουν και στη Βουλή.
Το καταπληκτικό είναι ότι, παρά την συμφωνία, εξακολουθούν να εκδίδουν τις ανακοινώσεις τους χρησιμοποιώντας την επωνυμία «Πολιτικό Κόμμα της Μακεδονικής Μειονότητας στην Ελλάδα» – και αυτό δεν φαίνεται καθόλου να ενοχλεί τον κ. Κοτζιά, αν και υποτίθεται υπέγραψε συμφωνία που δεν αναγνωρίζει «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα.
Οι άνθρωποι αυτοί, όμως, υπάρχουν, υπογράφουν με τα ονοματεπώνυμά τους και δηλώνουν διεύθυνση στην οδό Στ. Δραγούμη (παρακαλώ) 11, στη Φλώρινα/Λερίν.
Στην μετά την συμφωνία ανακοίνωσή τους της 18ης Ιουνίου και υπό τον τίτλο «Μια ημιτελής συμφωνία», αναφέρουν:
«-Έχουμε επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους διακηρύξει ότι είμαστε και παραμένουμε εναντίον της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Κανένας στυγνός εκβιασμός δεν είναι δυνατόν να αλλοιώνει την δημοκρατική βούληση του μακεδονικού λαού που πριν 27 χρόνια αποφάσισε ότι αυτό είναι το όνομα της χώρας του. Είμαστε ευτυχείς που και πάλι οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα έχουν τον τελευταίο λόγο μέσω δημοψηφίσματος. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η προτεινόμενη λύση δεν είναι η καλύτερη για κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς παραπέμπει ανοικτά σε λογικές διαίρεσης και αλυτρωτισμού. Αυτές ακριβώς που θα έπρεπε να αποτρέπει. Είναι μια ημιτελής συμφωνία γιατί μεταξύ άλλων είναι γνωστό ότι γεωγραφικά προθέματα σε επίσημες ονομασίες κρατών ανά τον πλανήτη χρησιμοποιούνται ως «οχήματα» σε εθνικιστική ρητορεία και ανάλογες καταστροφικές πολιτικές.
-Είναι αναμφισβήτητα θετικό ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει την μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική ταυτότητα στην γειτονική χώρα αλλά είναι θλιβερό που πάσχισε μέχρι την τελευταία στιγμή να το αποφύγει για τη δική της επικράτεια, χρησιμοποιώντας φθηνά κόλπα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η νέα αλλαγή άρθρων του μακεδονικού συντάγματος στην απέλπιδα προσπάθεια να αποσυνδεθούν οι εθνικά Μακεδόνες εντός συνόρων από εκείνους στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και η διαρκής επίκληση της αρχαιότητας, με την οποία οι σημερινοί Έλληνες έχουν ακριβώς την ίδια σχέση με αυτή που έχουν οι σύγχρονοι Μακεδόνες. Απολύτως καμία.
– Από την αρχή της πολιτικής της δραστηριότητας, η ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο έχει αποκηρύξει τις λογικές των «μητέρων-πατρίδων». Ενεργούμε ως Έλληνες πολίτες που επιδιώκουν μέσω των μειονοτικών δικαιωμάτων που μας στερεί το ελληνικό κράτος, να συμβάλλουμε στον εκδημοκρατισμό του. Ένα από τα βασικά, αν όχι το βασικότερο βήμα, είναι η ειλικρινής και πλήρης- άνευ αστερίσκων και κωμικοτραγικών δηλώσεων- αναγνώριση της σύγχρονης μακεδονικής εθνικής ταυτότητας.
Μόνο τότε θα μπορέσει η χώρα μας να γίνει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία. Μόνο τότε η εν λόγω συμφωνία θα είναι ολοκληρωμένη και θα έχει επιτελέσει το στόχο της. Μέχρις ότου συμβεί αυτό, η εθνική Μακεδονική μειονότητα θα συνεχίσει τον αγώνα της μαζί με τις άλλες μειονότητες και τους, ευτυχώς διαρκώς αυξανόμενους, πραγματικούς δημοκράτες στη χώρα»
Η ανακοίνωση καταλήγει με το ακόλουθο υστερόγραφο: «Η Συμφωνία υπεγράφη στο χωριό Νίβιτσι / Ψαράδες όπου Μακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστρέψουν με αξιοπρέπεια».
Μας υπενθυμίζουν δηλαδή ότι Τσίπρας και Ζάεφ υπέγραψαν σε ένα χωριό του έχει διπλή ονομασία!
Στις 11 Ιανουαρίου 2018, ημέρα συνάντησης στη Θεσσαλονίκη των υπουργών των Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων, Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, το «Ουράνιο Τόξο» είχε εκδώσει ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Όχι άλλοι “νονοί”. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει όνομα»!
Στην ανακοίνωση αυτή αποκαλυπτόταν για άλλη μια φορά ο λόγος για τον οποίο οι Σκοπιανοί επέμειναν στην εθνική ταυτότητα – και την πήραν!
Λέει το Ουράνιο Τόξο:
«Υπογραμμίζουμε επίσης για πολλοστή φορά ότι το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας που και σύνθετο είναι και απόλυτα διακριτό από το ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας αλλά και δημοκρατικά επιλεγμένο από τους πολίτες στο δημοψήφισμα του 1991. Το πρόβλημα είναι η πεισματική άρνηση της χώρας μας να αποδεχτεί την πραγματικότητα και την ύπαρξη του σύγχρονου μακεδονικού έθνους. Με άλλα λόγια, την ύπαρξη της εθνικής μακεδονικής μειονότητας που παρά τις επίμονες προσπάθειες 100 και πλέον χρόνων, εξακολουθεί και θα εξακολουθεί να ζει σε τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Όταν η χώρα μας διαβεί το Ρουβίκωνα, αναγνωρίσει την εθνική μακεδονική της μειονότητα και της παρέχει όλα τα δικαιώματα που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τότε και μόνο θα καταφέρει να αλλάξει σελίδα, να δει μπροστά και να συνεργαστεί με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και τις άλλες γειτονικές χώρες στη βάση του αλληλοσεβασμού και της ειλικρίνειας».
Επιστολές στον Νίμιτς
Το Ουράνιο Τόξο χρόνια τώρα υποστηρίζει αυτά τα πράγματα. Μάλιστα, στην ανακοίνωση της 12ης Ιανουαρίου 2018 είχαν επισυνάψει και τρεις παλαιότερες επιστολές τους προς τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς – προφανώς για να πουν ότι όλα αυτά ισχύουν και σήμερα.
Έγραφαν, μεταξύ άλλων, τις 5 Μαΐου 2005 από τη «Φλώρινα – Lerin» (με κοινοποίηση στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπους, στον γ.γ. Κόφι Ανάν και στον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τσαρλς Ράις):
«Σε ό,τι αφορά τον όρο Μακεδόνας η πλειοψηφία των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδος συνήθως αποκαλούνται «Έλληνες» ή «Έλληνες Μακεδόνες», γιατί είναι Έλληνες πολίτες αλλά και γιατί επέλεξαν να ανήκουν στο ελληνικό έθνος. Η χρήση του όρου «Μακεδόνας» από τους εθνικά Έλληνες είναι είτε γεωγραφικός προσδιορισμός είτε εθνικός με την προσθήκη του προθέματος «Έλληνας» μπροστά από τη λέξη «Μακεδόνας». Μόνον τα μέλη της γηγενούς Μακεδονικής μειονότητας στην Βόρεια Ελλάδα χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδόνας» ως εθνικό προσδιορισμό όπως επίσης και τον όρο «εθνικά Μακεδόνας» για να αυτοπροσδιοριστούν. Στη Βόρεια Ελλάδα, όσοι επέλεξαν να ανήκουν στο ελληνικό έθνος χρησιμοποιούν τον όρο «Έλληνας» ή «Έλληνας Μακεδόνας» και όσοι ανήκουν στη Μακεδονική μειονότητα το όρο «Μακεδόνας» ή «εθνικά Μακεδόνας».
Δηλαδή και οι Έλληνες Μακεδόνες, είναι Έλληνες απλά επειδή… το επέλεξαν και όχι επειδή αυτή είναι η εθνική τους ταυτότητα! Ενώ οι ίδιοι επέλεξαν να είναι «εθνικά Μακεδόνες» ως μέλη της γηγενούς «μακεδονικής μειονότητας»!
Και συνεχίζουν:
«Οι ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησής στη χρήση του όρου είναι κατ’ επίφαση τεχνικό πρόβλημα αφού αλλού βρίσκεται το κλειδί στο λεγόμενο «μακεδονικό ζήτημα». Το πρόβλημα στη περιοχή, σε σχέση με το μακεδονικό ζήτημα, είναι ουσιαστικά η άρνηση των Βαλκανικών χωρών όπως η Ελλάδα, να αναγνωρίσει την ύπαρξη και να σεβαστεί τα δικαιώματα του μακεδονικού έθνους. Αυτό βέβαια συνεπάγεται την άρνηση να αναγνωρίσει την ύπαρξη και τα δικαιώματα της μακεδονικής της μειονότητας. Το πρόβλημα έτσι όπως το θέτει η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ούτε η πολιτιστική κληρονομιά, ούτε ότι ένα τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας φέρει το διοικητικό όνομα Περιφέρεια Μακεδονίας, ούτε ότι το γειτονικό κράτος ονομάζεται Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό που πεισματικά αρνείται να παραδεχτεί η Ελληνική κυβέρνηση είναι ότι δεν συμφωνεί με την εθνοτική χρήση του όρου «Μακεδονία», «Μακεδόνας», «Μακεδονικό» εξ αιτίας της ύπαρξης Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, η οποία ενδεχόμενα στο μέλλον θα εγείρει (κατά τους Έλληνες εθνικιστές) αλυτρωτικές διεκδικήσεις. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα της Ελληνικής κυβέρνησης και όχι το όνομα της γειτονικής μας χώρας».
Και στις 5 Νοεμβρίου 2007, πάλι από την «Φλώρινα / Lerin», έγραφαν στον Νίμιτς (με κοινοποίηση στον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν-Κι-Μουν, την υπουργό Εξωτερικών Θ. Μπακογιάννη και τον υπουργό Εξωτερικών της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» Αντόνιο Μιλόσοσκι):
«Η αμφισβήτηση από την Ελλάδα του δικαιώματος του λαού της γειτονικής χώρας να επιλέγει τη ταυτότητά του, έμμεσα έχει αντίκτυπο και στη δική μας μακεδονική εθνική ταυτότητα. Ιδίως, τη σημαντική για εμάς παράμετρο του σεβασμού της προσωπικότητας μας και του δικαιώματος να επιλέγουμε μόνοι μας την εθνική μας ταυτότητα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να απολαμβάνουμε του δικαιώματος επιλογής της ταυτότητάς μας και του σεβασμού της επιλογής αυτής, από το κράτος του οποίου είμαστε πολίτες, στη βάση των
διεθνών κανόνων και συνθηκών που ισχύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Παράλληλα δεν αμφισβητούμε από οποιονδήποτε συμπολίτη μας στην Ελλάδα να απολαμβάνει επίσης του ίδιου δικαιώματος».
Και επίσης:
«Ο ελληνικός εθνικισμός έχει το εξής βασικό γνώρισμα, δημιούργησε τον εθνικό του μύθο και ιδεολογικά «έπεισε» τους πολίτες του, ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, και ότι το σύγχρονο ελληνικό έθνος αποτελεί τον συνεχιστή και κληρονόμο της αρχαίας Ελλάδας. Αυτή είναι σήμερα η κυρίαρχη ιδεολογία στην Ελλάδα. Όταν το ελληνικό κράτος ενσωμάτωσε τμήμα του χώρου της Μακεδονίας το 1912-13, θέλησε να επιβάλει τον εθνικό του μύθο σε όλους της κατοίκους της περιοχής, που σημειωτέον στην πλειοψηφία τους δεν ήταν εθνικά Έλληνες. Ο μέσος Έλληνας πολίτης και οι Έλληνες πολιτικοί κάνουν τον εξής συλλογισμό: Εμείς οι Έλληνες, είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν και αυτοί Έλληνες. Η αρχαία Μακεδονία ήταν τμήμα του ελληνικού κόσμου. Άρα σήμερα εμείς οι Έλληνες είμαστε κληρονόμοι του συνόλου του αρχαίου ελληνικού γεωγραφικού χώρου και κανένας άλλος δεν έχει δικαίωμα πάνω σε αυτό. Αυτή η ιδεολογική κατασκευή είναι που οδηγεί και καθορίζει τις επιλογές της ελληνικής πολιτικής ελίτ σε ότι αφορά το μακεδονικό ζήτημα. Αυτή η ιδεολογική κατασκευή είναι κυρίαρχη στην ελληνική κοινωνία. Ασφαλώς εμείς ως μέλη της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, απορρίπτουμε κάθε «εθνο-προγονική» αντίληψη σε ότι αφορά οποιαδήποτε σύγχρονη εθνική-κρατική ταυτότητα. Είμαστε εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα, στη βάση του δικαιώματος στον αυτoπροσδιορισμό, όπως αυτό εφαρμόζεται σήμερα σε κάθε δημοκρατική κοινωνία και χώρα».
Και επίσης:
«Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα συνεχώς συζητάει για μία «σύνθετη ονομασία» του γειτονικού κράτους που θα περιλαμβάνει γεωγραφικό και όχι εθνοτικό-εθνικό προσδιορισμό για τη γειτονική χώρα. Παρόμοια πολιτική ακολουθεί και η Βουλγαρία. Δηλαδή η ελληνική πλευρά αμφισβητεί το δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού σε ένα λαό, και συνακόλουθα το δικαίωμα επιλογής ονόματος, συμβόλων κλπ. Ακριβώς αυτή την αντίληψη εξυπηρετεί η πρόταση της ελληνικής διπλωματίας για λεγόμενη «συμβιβαστική λύση». Δηλαδή, για την ελληνική πλευρά η “απο-εθνικοποίηση” του μεγαλύτερου μέρους του λαού της γειτονικής χώρας και έμμεσα της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα πρέπει να θεωρείται «δημοκρατική λύση» και «μεγάλη υποχώρηση» σε σχέση με την αρχική θέση, ότι μόνον η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν δικαίωμα στον όρο “Μακεδονία”».
Και ακόμη:
«Σε ό,τι αφορά το μακεδονικό, όπως είχαμε επισημάνει και στη προηγούμενη επιστολή μας, αποτελεί για την Ελλάδα «πρόβλημα» λόγω της ύπαρξης μακεδονικής μειονότητας εντός της επικράτειάς της. Εκεί βρίσκεται και το «μυστικό» στην ελληνική επιχειρηματολογία σε σχέση με το λεγόμενο «αλυτρωτισμό των Σκοπίων». Είμαστε σίγουροι ότι αν δεν υπήρχε η μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα μάλλον δεν θα υπήρχαν αντιρρήσεις από τη πλευρά της Ελλάδος στη χρήση του όρου «Μακεδονία» από το γειτονικό κράτος».
Και… καταγγέλλουν:
«Πρέπει να προσθέσουμε επίσης ότι υπήρξαν κυρίως τα τελευταία 15-20 χρόνια αποφάσεις εισαγωγής και χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ελληνική δημόσια ζωή και σε διάφορους τομείς. Τέτοιες είναι για παράδειγμα η μετονομασία του «Υπουργείου Βόρειας Ελλάδος» σε «Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης» το 1988, όταν ήταν φανερό ότι με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας θα υπάρξει ανεξάρτητο μακεδονικό κράτος. Επίσης, η «Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης» η οποία στις αρχές του 1990 μετονομάστηκε σε «Πανεπιστήμιο Μακεδονίας». Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, το οποίο λεγόταν αεροδρόμιο «Θεσσαλονίκης – Μίκρας», μετονομάστηκε το 1993 σε αεροδρόμιο «Θεσσαλονίκης – Μακεδονία», αφού η Δημοκρατία της Μακεδονίας είχε ανακηρύξει την ανεξαρτησία της».
Στις 26 Φεβρουαρίου 2008 επανήλθαν, πάλι από τη «Φλώρινα /Lerin», σχολιάζοντας κάποιες προτάσεις του Νίμιτς (με κοινοποίηση στην ΥΠΕΞ κ. Μπακογιάννη και στους συναδέλφους της Μιλόσοσκι και Κοντολίζα Ράις):
«Σχετικά με τη πρόταση «Νέα Δημοκρατία Μακεδονίας» πρέπει να επισημάνουμε ότι οποιοδήποτε πρόθεμα (επίθετο) αγγίζει άμεσα ή έμμεσα την εθνική μακεδονική ταυτότητα, αγγίζει τόσο τη ταυτότητα των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας όσο και τη ταυτότητα των μελών της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Αν οι εθνικά Έλληνες που κατοικούν στην ιστορική περιοχή γνωστή με το όνομα «Μακεδονία» έχουν το δικαίωμα σε μια «Ελληνο-Μακεδονική» πολιτιστική ταυτότητα (παρόλο που η μεγάλη τους πλειοψηφία ήρθαν στη περιοχή το 1922-1928), τότε γιατί οι εθνικά Μακεδόνες στη Δημοκρατία της Μακεδονίας (οι οποίοι επίσης ζουν σε τμήμα του ιστορικού χώρου με το όνομα «Μακεδονία») δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα στο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της ίδιας περιοχής; Αν το πρόθεμα «Νέα» χρησιμοποιείται για να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη σύγχρονη Μακεδονία και την αρχαία Μακεδονία, τότε με βάση τη λογική, το ίδιο θα πρέπει να εφαρμοσθεί και για την Ελλάδα, δηλαδή η Ελλάδα θα έπρεπε να ονομάζεται «Νέα Ελλάδα», γιατί η σύγχρονη Ελλάδα δεν είναι η ίδια με την αρχαία Ελλάδα. Επιπλέον αν το πρόθεμα «Νέα» έχει ως στόχο να διαχωρίσει τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας από τους πολίτες της Ελλάδος (εθνικά Έλληνες), πρέπει να επισημάνουμε ότι περισσότεροι από 700.000 ελληνορθόδοξοι Έλληνες μετακινήθηκαν από τη Μικρά Ασία στη Βόρεια Ελλάδα το 1922-1928. Συνεπώς αν υπάρχει η σκέψη ότι θα μπορούσε να είναι κατάλληλος προς χρήση όρος όπως «Νέοι Μακεδόνες», τότε αυτός θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει αυτή την ομάδα ώστε να διαχωρίσει αυτούς, από τους Μακεδόνες πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Και… πρότειναν:
«Υποστηρίζουμε θερμά την εισαγωγή δύο παραγράφων στο κείμενο τελικής συμφωνίας όπως ακολουθούν: «Το Ελληνικό κράτος αναγνωρίζει την ύπαρξη ξεχωριστής εθνικής Μακεδονικής ταυτότητας όπως αυτή εκφράζεται και αναπτύχθηκε στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και ευρύτερα, ως ξεχωριστής εθνικής ταυτότητας, από την Μακεδονική πολιτιστική ταυτότητα που αναπτύχθηκε στο ελληνικό κράτος μετά το 1912-13, όταν τμήμα του χώρου της Μακεδονίας ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος».
«Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” αναγνωρίζει την ύπαρξη ξεχωριστής και διαφορετικής Ελληνο-Μακεδονικής πολιτιστικής ταυτότητας όπως αυτή αναπτύχθηκε στο ελληνικό κράτος μετά το 1912-13».
Και… το καλύτερο:
«Στη συνέχεια στο Τμήμα ΙΙ, Παράγραφος 8 της πρότασής σας σημειώνεται πως καμιά πλευρά δεν έχει την αποκλειστικότητα στον όρο «Μακεδονία». Αν αυτό πρέπει να εφαρμοσθεί για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, τότε φυσικά θα πρέπει να εφαρμοσθεί και για την Ελλάδα. Έτσι, αν προτείνεται η Δημοκρατία της Μακεδονίας να προσδιοριστεί με ακόμη ένα πρόθεμα, τότε φυσικά θα πρέπει το ίδιο να γίνει και για τις διοικητικές περιοχές της Ελλάδος που επίσης συμπεριλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία». Θα ήταν χρήσιμο ίσως, αλλά και δίκαιο, να προταθεί οι Περιφέρειες της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας να προσδιοριστούν περαιτέρω με τη προσθήκη προθεμάτων ή επιθεμάτων. Η ίδια αρχή θα πρέπει επίσης να εφαρμοσθεί σε ονόματα όπως το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, (το όνομα παραπέμπει στο ότι είναι Υπουργείο όλης της ιστορικής περιοχής της Μακεδονίας, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με το τμήμα ΙΙ, Παράγραφος 8) και επίσης στο διεθνές αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης που ονομάζεται «Μακεδονία». Επιπροσθέτως ίσως θα ήταν δίκαιο και χρήσιμο να προταθούν κάποια καινούργια ονόματα για τη γεωγραφική περιοχή της Βόρειας Ελλάδος, με σκοπό να διαχωριστεί η περιοχή αυτή από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας ευκρινέστερα, όπως ακριβώς η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει αντίστοιχα από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Δηλαδή προτείνουν να… αλλάξουμε εμείς όνομα! Και ιδού οι προτάσεις τους:
1. Ελληνική Γεωγραφική Περιοχή της Μακεδονίας.
2. Γεωγραφική Ελληνική Μακεδονία.
3. Ελληνική Μακεδονία.
4. Ελληνική Ιστορική Μακεδονία
5. Περιοχή Ελληνικής Μακεδονίας.
Στις 14 Μαρτίου 2018, το «Ουράνιο Τόξο» εξέδωσε νέα ανακοίνωση (πάντα από τη Φλώρινα/Λερίν), υπό τον τίτλο «Σκοπιανοί: Ένας εξευτελιστικός ελληνικός όρος για κάθε τι εθνικά Μακεδονικό εντός και εκτός Ελλάδας».
Αναφερόμενοι σε ρεπορτάζ δελτίου ειδήσεων ελληνικού τηλεοπτικού δικτύου, γράφουν:
«Η εθνική Μακεδονική μειονότητα της Ελλάδος στολίζεται κατ’ επανάληψη με το υποτιμητικό τίτλο «ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ», ένα τίτλο που όχι μόνο εξευτελίζει και υποτιμά όλη την υπόσταση της γειτονικής χώρας αλλά ταυτόχρονα διαμορφώνει μια πάγια κατάσταση ονομασίας. Και πέρα τούτου υποτιμά όλους τους Έλληνες πολίτες με διαφορετική εθνοτική ταυτότητα, τους εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδος οι οποίοι αγωνίζονται με δημοκρατικά μέσα για την αναγνώριση των μειονοτικών τους δικαιωμάτων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που υπάρχουν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου. Κάτι που όλα τα ελληνικά μέσα μαζικής διαστρέβλωσης ξεχνούν να το αναφέρουν, δεν εφαρμόζουν την δημοσιογραφική δεοντολογία, παραπληροφορούν και δημιουργούν ένα εθνικιστικό παραλήρημα.
Ζούμε σε εποχές όπου η ρητορική μίσους είναι η επικρατέστερη ας θυμηθούμε και τη πρόσφατη δήλωση ενός πρώην υπουργού «καλός τούρκος ο νεκρός τούρκος». Μεγαλώνουν γενιές και γενιές πολιτών με εθνικούς μύθους και με φτιαγμένες ειδήσεις που εξυπηρετούν μόνο οπαδούς του εθνοφυλετισμού. Η χρήση της μητρικής γλώσσας σε κάθε έκφανση της ζωής είναι ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Οφείλουμε να το σεβόμαστε».
Μητρική τους γλώσσα τα «μακεδονικά»
Νωρίτερα, στις 21 Φεβρουαρίου, είχαν εκδώσει αποκαλυπτική ανακοίνωση για την Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας:
«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Μακεδονίας για αλλαγή του ονόματος βρίσκονται στην κορύφωση τους τον τελευταίο καιρό. Για πολλοστή φορά από ελληνικά κυβερνητικά χείλη, αντιπολίτευση, Εκκλησία και άλλους φορείς ακούμε και διαβάζουμε ότι όχι μόνο θα πρέπει να υπάρχουν αλλαγές στο όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αλλά και αλλαγές που άπτονται στην εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα γιατί η επίσημη θέση της χώρας ακολουθεί το «δόγμα» δεν υπάρχει Μακεδονικό έθνος και Μακεδονική γλώσσα.
Το γνωστό «δόγμα» αγγίζει επίσης τους εθνικά Μακεδόνες στη βόρεια Ελλάδα που και μόνο η ύπαρξη τους το συνιστά άκυρο και παρωχημένο, σύμφωνα άλλωστε με τις Διεθνείς Συνθήκες. Φυσικά, κάθε πολιτική ηγεσία και πολίτης έχει δικαίωμα να μιμείται τη στρουθοκάμηλο, βάζοντας το κεφάλι στην άμμο αρνούμενοι να δουν τον ήλιο που λάμπει.
Στην υποστήριξη «της μη ύπαρξης Μακεδονικής γλώσσας» λέγονται τα εξής: είναι ένα κράμα τουρκοβουλγαρικών, είναι σλαβογενείς γλώσσες, είναι σέρβικα (κάποια εποχή), είναι βουλγάρικα (άλλη εποχή), είναι μια γλώσσα χωρίς γραφή, είναι μια γλώσσα που την ανακάλυψε ο Τίτο, είναι ντόπια κ.ο.κ. Την σύγχρονη Μακεδονική γλώσσα χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι τόσο πριν όσο και μετά το 1923 παρόλο που το ελληνικό κράτος έκανε το παν να την ξεριζώσει από τη καθημερινότητα τους. Είναι γνωστό το τι συνέβαινε στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, δημόσιες ορκωμοσίες για τη μη χρήσης της, εξορίες, διωγμοί, απειλές, εκφοβισμοί, βασανιστήρια, σωματική και ψυχολογική βία είναι ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα. Γεγονότα που αποσιωπήθηκαν, μαρτυρίες που δεν έγιναν ευρεία γνωστές για τα όσα τράβηξαν οι προηγούμενες γενιές, κεφάλαια της Ιστορίας που διαγράφηκαν επιμελώς από μια Ιστορία που γράφηκε από τους νικητές εις βάρος της αλήθειας.
Παρόλα αυτά η σύγχρονη Μακεδονική γλώσσα, η μητρική γλώσσα χιλιάδων πολιτών δεν έχει χαθεί, ακούγεται παντού, σε χωριά λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανατολικά της Καστοριάς, στα ορεινά της Δράμας, σε χωριά της Νάουσας. Ακούγεται όπου υπάρχει μακεδονικό σπίτι, μακεδονική ψυχή, ακόμη μοιρολογούν οι γεροντότεροι στην «ανύπαρκτη» γλώσσα, ακόμη γλεντούν οι «ανύπαρκτο» με μακεδονικούς χορούς και τραγούδια, ακόμη αποκαλούν τα μειονοτικά χωριά με τα μακεδονικά τους ονόματα παρά τα «ελληνικά βαφτίσια» χωριών, τοπωνυμίων και μικροτοπωνυμίων μετά το 1913.
Το πολιτικό σύστημα πάλεψε για δεκαετίες να την ξεριζώσει και ακόμη παλεύει αλλά η σύγχρονη Μακεδονική γλώσσα αντιστέκεται και επιζεί μεταβιβάζοντας μνήμες, ήθη, έθιμα και πολιτισμό από γενιά σε γενιά».
Συγχαρητήρια στον Τσίπρα
Να θυμίσουμε, τέλος, πως στις 2 Φεβρουαρίου 2015, πάντα από την Φλώρινα/Λερίν, είχαν στείλει συγχαρητήρια επιστολή στον κ. Τσίπρα για τη νίκη του στις εκλογές. Την ακόλουθη:
«Αξιότιμε κ. Τσίπρα,
Το Προεδρείο της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας – Ουράνιο Τόξο, του πολιτικού κόμματος των εθνικά Μακεδόνων της Ελλάδας σας συγχαίρει για την νίκη σας.
Ευχόμαστε ως κυβέρνηση να δημιουργήσετε καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες της χώρας μας, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διότι ο σεβασμός των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δείχνει πόσο δημοκρατική είναι μια χώρα.
Ευχόμαστε να διαμορφώσετε ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό τοπίο όπου οι πολίτες θα γνωρίσουν και θα πληροφορηθούν για τις εθνικές μειονότητες, θα πάψουν να τις αγνοούν και να τις φοβούνται.
Δυστυχώς, πάγια τακτική των κυβερνήσεων μετά την μεταπολίτευση ήταν η παντελής εξαφάνισή τους. Μέχρι χθες η ελληνική πολιτεία μας αγνοούσε σκοπίμως και έκανε το παν για να καταπνίξει κάθε προσπάθεια και φωνή για την ανάδειξη των προβλημάτων μας. Κορυφαία έκφανση αυτής της πολιτικής ήταν ο προκάτοχός σας, ο οποίος στήριξε ολόκληρη την πολιτική του καριέρα στο «Μακεδονικό ζήτημα».
Ακούσαμε με χαρά την πρόθεση της κυβέρνησής σας να χορηγήσει την ελληνική υπηκοότητα σε μετανάστες 2ης γενιάς, γεννημένους στην Ελλάδα. Ελπίζουμε πως θα επιδείξετε την ίδια ευαισθησία και για τους «μη Έλληνες το γένος» πολιτικούς πρόσφυγες του Εμφυλίου που έχασαν την ελληνική ιθαγένεια και δεν τους επιτρέπεται η επιστροφή στην χώρα που γεννήθηκαν. Ήταν το κόμμα σας, άλλωστε, πριν λίγα μόλις χρόνια που-προς τιμήν σας- έθεσε επίσημα το θέμα με ερώτησή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τώρα λοιπόν έχετε μια ιστορική ευκαιρία να διορθώσετε μια απίστευτη ανθρώπινη αδικία που διαρκεί για 60 και πλέον χρόνια.
Ευχόμαστε να έχουμε την ευκαιρία στο εγγύς μέλλον και να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για αυτό και άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα.
Καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.
Με εκτίμηση,
Σταύρος Αναστασιάδης
ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο»
Στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ
Πριν από τις εκλογές, στις 12 Ιανουαρίου 2015, είχαν ανακοινώσει ότι το κόμμα τους δεν θα λάμβανε μέρος στην εκλογική αναμέτρηση – διαμαρτυρόμενοι για το εκλογικό σύστημα και το εκλογικό μέτρο του 3% – πλην όμως έδιναν το στίγμα τους:
«Οι ψηφοφόροι και οι φίλοι του κομματός μας δε χρειάζονται συστάσεις για το τι θα ψηφίσουν. Ξέρουν ποιοί είναι αυτοί οι ελάχιστοι πολιτικοί φορείς που αναγνωρίζουν στους συμπολίτες τους το δικαίωμα να ανήκουν στο Μακεδονικό έθνος και να ζητούν την προστασία της γλώσσας και της πολιτιστικής τους κληρονομίας. Και αυτοί σίγουρα δε βρίσκονται εύκολα συμπολίτες-υποψήφιοι στα κοινοβουλευτικά κόμματα που θα συμμετέχουν στις εκλογές και έχουν πάρει δημόσια θέση απέναντι στις επίσημες κομματικές θέσεις στο Μακεδονικό ζήτημα. Ψηφίστε τους λίγους δημοκράτες και ελεύθερους ανθρώπους που υπάρχουν και σέβονται-υποστηρίζουν δημόσια την Μακεδονική εθνική ταυτότητα, αυτή είναι η μοναδική προτροπή μας».
Σωστά! Διότι στις 16 Μαρτίου 2006, σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ, ανέφερε:
«Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους συμπεριφέρονται με τρόπο προσβλητικό εναντίον Ελλήνων πολιτών, που εκπροσωπούν νόμιμο πολιτικό κόμμα.
Αναφερόμαστε στο «Ουράνιο Τόξο», που έχει λάβει μέρος σε εκλογές και αποτελεί μέλος και Ευρωπαϊκού Κόμματος υπό τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία», του οποίου οι απόψεις αντιμετωπίζονται από ορισμένους Έλληνες Διπλωμάτες με κατηγορίες που θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές, όπως ότι «υποκινούνται έξωθεν» και ότι αποβλέπουν στην απόσχιση εδάφους της Ελλάδας και την προσάρτησή του σε γειτονική χώρα. Τέτοια κρούσματα καταγγέλλεται ότι συνέβησαν εναντίον εκπροσώπων του κόμματος αυτού πρόσφατα σε συνέδριο του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία και σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι κρατούσες αντιλήψεις για τις μειονότητες στη χώρα μας, οι οποίες δεν μπορεί να αποτελούν «ταμπού», σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τις παραπάνω συμπεριφορές και ζητούμε από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να ελέγξει τις σχετικές καταγγελίες. Υπενθυμίζουμε ότι οι επιθέσεις εναντίον του «Ουράνιου Τόξου» στο παρελθόν έχουν προκαλέσει καταδικαστικές αποφάσεις για τη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.
Η χώρα μας έχει σοβαρά ελλείμματα στον τομέα των μειονοτικών δικαιωμάτων. Δεν έχει προσχωρήσει στην κύρωση της ήδη υπογραφείσας «Σύμβασης – Πλαίσιο για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων» του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ αρνείται την υπογραφή του «Ευρωπαϊκού Χάρτη Μειονοτικών Γλωσσών». Παλαιότερα, πάλι για «εθνικούς λόγους», καθυστερούσε επί δεκαετίες την κύρωση συμβάσεων του ΟΗΕ για τα δικαιώματα, τακτική που δεν πρέπει να συνεχιστεί.
Είναι απαράδεκτο να τηρούνται από την ελληνική κυβέρνηση «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όταν ζητεί – και ορθώς – από την Τουρκία να εφαρμόσει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο προκειμένου να πορευτεί προς την ένταξή της στην Ε.Ε., δεν μπορεί η ίδια να αγνοεί ευρωπαϊκές συμβάσεις και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».
Δηλαδή, υποστήριζαν πως υπάρχει «μακεδονική μειονότητα»!
Τελικά, τίποτε δεν είναι τυχαίο!
*Βουλευτής Β΄ Αθηνών ΝΔ, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος http://newpost.gr/politiki/679193/arthro-boyltepsh-den-ta-edwsan-ola-mono-stoys-skopianoys-alla-kai-sto-oyranio-tokso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου