Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Έσπειραν ανέμους - θερίζουν θύελλες!

Έχουμε πια τα «αποκαλυπτήρια» της μεγαλύτερης απάτης των τελευταίων δεκαετιών:
* Το #τρίτο_Μνημόνιο του Τσίπρα – που ήταν αχρείαστο γιατί οι δανειστές προέβλεπαν ήδη από τα τέλη του 2014 ότι η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια – οδήγησε πια στο… #τέταρτο_Μνημόνιο! Επίσης του Τσίπρα…
Του το έχουν πει και ο Ρέγκλινγκ και ο Βίζερ και ο εκπρόσωπος του ESM.
--Η Ελλάδα έβγαινε καθαρά από τα μνημόνια το 2014!
Τώρα μπήκε σε… μόνιμη μνημονιακή επιτήρηση! Αφού χρέωσε τη χώρα 100 δισεκατομμύρια τουλάχιστον, όπως του λένε όλοι!
Άρα ο Τσίπρας δεν «ξέσχισε» τα Μνημόνια, όπως έλεγε πριν αναλάβει…
Τα διαιώνισε ως το 2060!
Και δεν βγήκε «καθαρά» από την επιτήρηση, όπως μας έλεγε μέχρι πριν λίγο…
Βάζει τη χώρα σε νέα περίοδο αυξημένης επιτήρησης για άλλα τέσσερα χρόνια τουλάχιστον. Για άλλα… δεκατέσσερα χρόνια για την ακρίβεια, ως το 2032, όταν θα χρειαστούν επί πρόσθετα μέτρα ανακούφισης χρέους…
* Στα τέλη του 2014 οι δανειστές προέβλεπαν πρωτογενή πλεονάσματα 4,2% ως το 2018 και ύστερα 3% ως το 2021. Αλλά από το 2022 και μετά, καμία πρόβλεψη πρωτογενών πλεονασμάτων δεν υπήρχε από την Τρόϊκα!
Το χρέος της χώρας, προέβλεπαν οι ίδιοι δανειστές, θα είχε γίνει πλήρως βιώσιμο ως τότε και δεν χρειαζόταν πρόσθετη λιτότητα…
--Σήμερα οι δανειστές έχουν ήδη επιβάλει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και ύστερα 2,2% ως το…2060! Που όμως δεν αρκούν κι αυτά!
Δηλαδή οι σημερινοί Έλληνες που είναι άνω των 30 ετών δεν θα ζήσουν να δουν πως θα είναι η ζωή χωρίς έξωθεν επιβεβλημένη αυστηρή λιτότητα.
Εκτός κι αν η χώρα αλλάξει δρόμο ξανά και επιστρέψει στην «τροχιά» όπου την είχε βάλει ο Σαμαράς το 2014…
(Σε ολόκληρο τον κόσμο και σε ολόκληρη την Ιστορία δεν υπάρχει οικονομία που πέτυχε τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα για 42 χρόνια! - αν εξαιρέσει κανείς ελάχιστες πετρελαιοπαραγωγές χώρες – και πάλι όχι όλες!)
* Ακόμα και τα «υψηλά» πλεονάσματα που προβλέπονταν τότε για την Ελλάδα από τους δανειστές ως το 2018 (4,2%) θα καλύπτονταν πλήρως από την ανάπτυξη (το «τιναγμένο ελατήριο») στην οποία είχε ήδη μπει η Ελληνική οικονομία το 2014 (δεύτερη στην Ευρώπη!). Και την οποία τότε την προέβλεπαν οι ίδιοι οι δανειστές…
Χωρίς πρόσθετα μέτρα λιτότητας πέρα από το 1,5 δισεκατομμύριο εφ’ άπαξ, που προέβλεπε το email Χαρδούβελη.
--Τώρα επιβάλλουν στην Ελλάδα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (δηλαδή αιματηρή λιτότητα) για πολύ περισσότερα χρόνια! Κι επειδή η ανάπτυξη έχει πάθει καθίζηση χρειάζονται πρόσθετοι φόροι και πρόσθετες μειώσεις συντάξεων, που με τη σειρά τους πνίγουν την οικονομία κι άλλο και δυσκολεύουν τα πλεονάσματα των επομένων ετών. Οπότε χρειάζονται κι άλλοι φόροι κι άλλες περικοπές. Φαύλος κύκλος…
Το 2014 είχαμε μπει σε ενάρετο κύκλο, όπως είπε τις προάλλες ο εκπρόσωπος του ESM στο Συνέδριο του Economist.
Τρία χρόνια αργότερα ο Τσίπρας μας έβαλε σε φαύλο κύκλο…
Αυτή την πανωλεθρία πανηγυρίζουν τώρα. Τέτοια απάτη!
* Το πιο σημαντικό ίσως: το 2014 οι δανειστές θεωρούσαν ομόφωνα πως το χρέος μας ήταν πλέον πλήρως βιώσιμο. Και προέβλεπαν πως ως το 2022 θα είχε πέσει στο 105% του ΑΕΠ!
(At or under 105% of GCP, όπως ανέφερε τότε η Έκθεση βιωσιμότητας χρέους του IMF…)
(Όχι στο 110% όπως ανέφερε, εκ παραδρομής ο Peter Spiegel των Financial Times. Ευτυχώς, βέβαια, που κάποιος το θυμήθηκε…)
Τώρα αυτό δεν είναι ούτε καν μακρινό όνειρο!
--Σήμερα προβλέπουν πως το χρέος μας ΔΕΝ είναι πλέον βιώσιμο μακροχρόνια!
Για να γίνει προσωρινά βιώσιμο παίρνουν τα μέτρα που ανήγγειλε προχθές το Eurogoup. Αλλά μόνο ως το 2032!
Μετά προφανώς θα χρειαστούν κι άλλα – με νέα επιτήρηση…
Στα τέλη του 2014 η Ελλάδα φαινόταν να βγαίνει οριστικά από την «παγίδα χρέους». Σήμερα φαίνεται ότι ο Τσίπρας την καθήλωσε στο βούρκο της υπερχρέωσης. Και το… «πανηγυρίζει» κι από πάνω!
* Για να γίνει προσωρινά βιώσιμο το Ελληνικό χρέος, οι δανειστές δίνουν αυτά που είχαν ήδη δώσει στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου: Τα «υπερκέρδη» των κεντρικών τραπεζών, από τα παλαιά Ελληνικά ομόλογα!
Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε αρχίσει να τα εισπράττει μάλιστα – χωρίς πρόσθετους όρους.
Μετά ήλθε ο Τσίπρας, προκάλεσε την κρίση που προκάλεσε και του τα ακύρωσαν. Τώρα τα ξαναδίνουν. Αλλά όχι όλα. Μόνο μερικά - και μόνο με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις…
Πήρε πίσω, εν μέρει αυτά που ο ίδιος είχε χάσει κι είχαν κερδίσει οι προηγούμενοι – και «πανηγυρίζει». Απάτη!
* Η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κατάφερε το 2012 ονομαστικό κούρεμα χρέους 120 δισεκατομμυρίων! Με το PSI (Μάρτιος 2012) και την «επαναγορά χρέους» (Δεκέμβριος 2012). Με τη μία…
Σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε να πάρει πίσω… μόλις 4-5 δισεκατομμύρια από τα 6,5 (υπόλοιπο) που είχαν δώσει στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και τα πήραν πίσω από τον Τσίπρα το 2015. Κι αυτά σε «δόσεις»…
Αυτό «πανηγυρίζει»! Τέτοια απάτη…
* Το πιο σημαντικό που δεν το λέει κανείς (γιατί δεν το αναφέρει ρητά ούτε η απόφαση του Eurogroup, ούτε τα συνοδευτικά κείμενα, αλλά ενυπάρχει σε όλες τις μελλοντικές προβλέψεις):
Το 2014 το ΔΝΤ έλεγε (και οι Ευρωπαίοι δανειστές συμφωνούσαν τότε) ότι η Ελλάδα όπως είχε ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις ανταγωνιστικότητας επί κυβέρνησης Σαμαρά, εφ’ όσον τις προχωρούσε κανονικά, θα είχε μέσον όρο πραγματικής ανάπτυξης για τα επόμενα 45 χρόνια (ως το 2060) με μέσον ετήσιο ρυθμό 1,9% (και πάνω από 3% ονομαστικά).
--Σήμερα το ΔΝΤ προβλέπει ότι λόγω υποχώρησης της Ελλάδας σε ανταγωνιστικότητα επί κυβέρνηση Τσίπρα, η Ελλάδα θα αναπτύσσεται για τα επόμενα 42 χρόνια (ως το 2060) με μέσον ετήσιο ρυθμό το μισό από πριν: 1,1% πραγματικά (γύρω στο 1,6% ονομαστικά).
Αυτή η ετήσια διαφορά ανάπτυξης στα 40 και πλέον χρόνια, σημαίνει ότι από μια τροχιά αναπτυξιακής έκρηξης όπου είχαμε μπει το 2014, πέσαμε και καθηλωθήκαμε σε τροχιά αναπτυξιακής καθίζησης και στασιμότητας.
Γι’ αυτό και τότε δεν χρειάζονταν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, ενώ τώρα επιβάλλονται - και δεν φτάνουν.
Γι’ αυτό τότε το χρέος μας ήταν βιώσιμο και τώρα δεν είναι…
Συμπέρασμα πρώτο: Πανηγυρίζει τώρα ο Τσίπρας που έφερε τη χώρα πίσω: από την αναπτυξιακή προοπτική στη μακροχρόνια στασιμότητα!
Τέτοια απάτη!
Συμπέρασμα δεύτερο: Τώρα η χώρα χρειάζεται να φύγει ο Τσίπρας επειγόντως για να επιστρέψει ξανά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης. Που όσο μένει ο Τσίπρας, είναι ανέφικτη…
Μας κατέβασε σε χαμηλή τροχιά, χαμηλής πτήσης και πάμε να «στουκάρουμε»!
Πρέπει να ανέβουμε σε υψηλότερη τροχιά για να ξεπεράσουμε την «παγίδα χρέους» που βρίσκεται μπροστά μας. Και τα υπόλοιπα προβλήματα βέβαια, μεταξύ των οποίων και της εθνικής ανεξαρτησίας που παραμένει «ζητούμενη» – από την κατάσταση εθνικής απαξίωσης όπου μας έχει καταντήσει…
--Συμπέρασμα τρίτο: Αυτά όλα τα «οικονομικά», με νούμερα, «τροχιές» και συγκριτικά στοιχεία μπορεί πολύς κόσμος να μη τα καταλαβαίνει.
Βέβαια, αρκετοί πια τα καταλαβαίνουν. Κι άλλοι που δεν τα καταλαβαίνουν πλήρως τα νιώθουν στην τσέπη τους.
Και δεν πρέπει να σταματήσουμε να τα εξηγούμε…
Αλλά υπάρχει κάτι που καταλαβαίνουν όλοι: Ότι έδωσε τη «Μακεδονία» κι έκανε την Ελλάδα ένα απέραντο hot spot στο Μεταναστευτικό (κι όχι βέβαια, «προσφυγικό») για να πάρει ως αντάλλαγμα… μέρος απ’ όσα είχε κερδίσει ο Σαμαράς, χωρίς να δώσει τίποτε στα εθνικά θέματα!
Και για να παγιδεύσει την Ελλάδα σε ένα τέλμα χρέους, απ’ όπου ο Σαμαράς είχε καταφέρει να βγάλει τη χώρα.
Όπου τον βρίσκουν να… «πανηγυρίζει» για την «έξοδο από τα μνημόνια», μπορούν να του φωνάζουν:
-- «Η Μακεδονία είναι η Ελληνική»!
Κι όσοι θέλουν, οπωσδήποτε να απαντήσουν και στην απάτη του για τα μνημόνια, μπορούν να του φωνάζουν το μόνο ακριβές, αληθινό και δίκαιο σύνθημα:
--Ψεύτες, ψεύτες!
Ο μόνος τρόπος να εξουδετερωθεί η προπαγανδιστική απάτη, είναι αν ο λαός φωνάξει την αλήθεια.
Κι αυτό συμβαίνει παντού, από δω και μπρος.
Έσπειραν ανέμους, θα θερίσουν καταιγίδες!
ΠΗΓΗ: http://www.antinews.gr/action.read/antitheseis/espeiran-anemous-therizoun-thuelles/10.124762

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου