Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Γκιόργκε Ιβάνοφ: Ο πρόεδρος των Σκοπίων, η «μαριονέτα» του Γκρουέφσκι

Κατηγορούμενος για την προστασία της διαφθοράς μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων με την αμφιλεγόμενη απόφαση του στις 12 Απριλίου του 2017 να σταματήσει τις ποινικές διαδικασίες εναντίον 56 κορυφαίων πολιτικών και των συνεργατών τους, ο Πρόεδρος των Σκοπίων ισχυρίστηκε τότε ότι διεξάγεται «πόλεμος» εναντίον της χώρας, την οποία σκοπεύει να προστατεύσει.
Το ίδιο ισχυρίζεται και τώρα, αρνούμενος μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes.
Για τους υποστηρικτές του, ο Γκιόργκε Ιβάνοφ παρέμεινε πιστός στην εικόνα του ως συντηρητικός, μετριοπαθής πολιτικός, υπερασπιζόμενος τις παραδοσιακές αξίες και την αξιοπρέπεια της χώρας του.
Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η προεδρία δεν φαινόταν ποτέ τόσο αδύναμη σε σύγκριση με την εκτελεστική εξουσία, όπως έκανε κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του.
Άλλωστε, πολλοί βλέπουν τον Ιβάνοφ ως απλό διάκοσμο στη δομή εξουσίας που διευθύνει ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος VMRO DPMNE, Νίκολα Γκρουέφσκι.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο Γκρουέφσκι είναι αυτός που φωνάζει πως η αλλαγή του ονόματος «Μακεδονίας» θα αποτελεί «προδοσία» για τη χώρα του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ιβάνοφ κατηγορείται πως είναι η... μαριονέτα του εθνικιστή πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων.
Η διαμάχη με τον Ζάεφ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΝΑΤΟ προέτρεψαν ανοιχτά τον Γκιόργκε Ιβάνοφ, μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2016 να συμμορφωθεί με το σύνταγμα της χώρας και να επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης υπό την αντιπολίτευση, καθώς η βαλκανική χώρα αντιμετώπισε μια κρίσιμη δοκιμασία των δημοκρατικών κανόνων.
Το κόμμα του Ιβάνοφ, VMRO-DPMNE, έλεγχε την κυβέρνηση από το 2006 και έχει κυριαρχήσει σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική της χώρας από το 1990. Αλλά ενώ η κεντροδεξιά VMRO-DPMNE πήρε τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2016, κερδίζοντας 51 έδρες, δεν κατάφερε να κυβερνήσει, αφού απαιτούταν συνασπισμός τουλάχιστον 61 βουλευτών.
Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας (SDSM), η οποία ήρθε δεύτερη στις εκλογές με 49 έδρες, δήλωσε ότι είχε εξασφαλίσει συνασπισμό και ζήτησε από τον Ιβάνοφ εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον ηγέτη του κόμματος Ζόραν Ζάεφ.
Ο Ιβάνοφ, αψήφησε τις εκκλήσεις της ΕΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ να αφήσουν τους Σοσιαλδημοκράτες, που αποτελούνται κυρίως από εθνοτικούς Μακεδόνες, και τα κόμματα που εκπροσωπούν τη μεγάλη αλβανική μειονότητα, να σχηματίζουν κυβέρνηση.
Ανέφερε ότι ένας τέτοιος συνασπισμός θα απειλούσε την ενότητα της χώρας, καθώς τα αλβανικά κόμματα θέλουν περισσότερα δικαιώματα για την κοινότητά τους και ευρύτερη χρήση της αλβανικής γλώσσας. Όμως οι υποστηρικτές της σημερινής κυβέρνησης λένε ότι ο Ιβάνοφ προσπάθησε να προστατέψει το δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο κυβέρνησε την τελευταία δεκαετία και των οποίων οι ανώτεροι αξιωματούχοι βρίσκονται υπό έρευνα για εκτεταμένη διαφθορά.
«Το κάνει αυτό επειδή τον ελέγχει ο VMRO και αυτή είναι η θέση τους» έλεγαν.
Τελικά ο Ιβάνοφ αναγκάστηκε να δεχτεί την κυβέρνηση Ζάεφ, αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να θεωρείται από τους επικριτές του ως ένα «πιόνι» του Γκρουέφσκι που και στην προκειμένη περίπτωση, της ονομασίας, απλά εκτελεί εντολές.
Η ενασχόληση με την πολιτική και η κόντρα με την ΕΕ
Παρά το γεγονός ότι δεν είχε ποτέ αναλάβει δημόσιο αξίωμα, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Γκιόργκε Ιβάνοφ – ηγήθηκε του φοιτητικού κινήματος για την ανατροπή του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη - τον Απρίλιο του 2009 επιλέχθηκε από το τότε κυβερνών κόμμα των Σκοπίων ως υποψήφιος για τη θέση του προέδρου.
Ο καθηγητής Ιβάνοφ έκανε προεκλογική εκστρατεία υπό το σύνθημα «Ένας για όλους» υποστηρίζοντας πως η σημαντική ομαδική εργασία, η οικοδόμηση συναίνεσης και η εξωτερική υποστήριξη - ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες - θα ήταν απαραίτητες για να μπορέσει να διευθετήσει τη διαμάχη με την Ελλάδα για το «δικαίωμα της πΓΔΜ στο επιλεγμένο όνομα της».
Το θέμα της ονομασίας βρίσκονταν και πάλι στο επίκεντρο το 2009 και ο Ιβάνοφ ξεκίνησε τη θητεία του στην θέση του προέδρου των Σκοπίων υποστηρίζοντας πως η ΕΕ θα έπρεπε να πιέσει την Ελλάδα προκειμένου να γίνει δεκτή η ονομασία «Μακεδονία».
Στην εννιάχρονη θητεία του υπήρξαν πολλές φορές που καταφέρθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τελευταίο παράδειγμα μια συνέντευξη που παραχώρησε πριν από 8 μήνες περίπου στην Βρετανική Telegraph και στην οποία υποστήριξε μεταξύ άλλων πως η ΕΕ αφήνει «ανοιχτή την πόρτα των Βαλκανίων στην Κίνα και τη Ρωσία».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνει την πόρτα ανοιχτή για την κινεζική και τη ρωσική στρατηγική επέμβαση στα Βαλκάνια λόγω της τεράστιας αποτυχίας της να εμπλακεί και να επενδύσει στην περιοχή. Μέχρι πρόσφατα, δεν έχουμε δει καμία ρωσική επένδυση στην πΓΔΜ. Όμως, καθώς η Ευρώπη αποχωρεί - ή μάλλον δεν τηρεί τις υποσχέσεις της για να κάνει τα Βαλκάνια μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης - είναι σαν να τους προσκαλεί να έρθουν και να γεμίσουν αυτό το κενό» είπε ο Ιβάνοφ στη συνέντευξη.
Ακόμα και κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ο Ιβάνοφ έδειξε ενοχλημένος με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στάση της. Στα τέλη του Απρίλη είχε καλέσει τους ηγέτες της ΕΕ να ανοίξουν τις συνομιλίες ένταξης, ενώ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
«Εάν η επίλυση της διαφωνίας ονόματος με την Ελλάδα τεθεί ως προϋπόθεση (για την έναρξη των συνομιλιών) στερούμαστε ουσιαστικά από το βασικό μας δικαίωμα να γίνουμε Ευρωπαίοι», είχε δηλώσει ο Ιβάνοφ στους δημοσιογράφους.
Ποιος είναι ο Ιβάνοφ
Ο Ιβάνοφ γεννήθηκε στο Βαλαντόβo, στις 2 Μαΐου 1960. Ο πατέρας του ονομάζονταν Αλεκσάνταρ και η μητέρα του Τοντόρα. Μετά την ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής του στο Βαλαντόβο, ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Κυρίλλου και Μεθοδίου στα Σκόπια.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, έγινε πολιτικά ενεργός στις φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές οργανώσεις νεολαίας.
Το 1988 άρχισε την επταετή καριέρα του ως δημοσιογράφος στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα «Μακεδονική Ραδιοφωνία», όπου τελικά προήχθη στη θέση του διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στα μέσα ενημέρωσης, παρέμεινε ενεργός πολιτικά. Μετά την κατάρρευση του μονοκομματικού μοντέλου και της καθοδηγούμενης οικονομίας της τότε Γιουγκοσλαβίας, ο ακτιβισμός του Γκιόργκε Ιβάνοφ στα κινήματα για τη νεολαία είχε ως στόχο την προώθηση του πολιτικού πλουραλισμού και της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς. Προχώρησε σε αυτή τη δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο, όπου άρχισε να εργάζεται το 1995. Η διδακτορική διατριβή του επικεντρώθηκε στην οικοδόμηση της δημοκρατίας σε διαιρεμένες κοινωνίες, με βάση την περίπτωση της πΓΔΜ.
Το 1999 διορίστηκε Επισκέπτης Καθηγητής στο Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι το άνοιγμα της πΓΔΜ στη Δύση θα είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσπάθειες αρκετών επερχόμενων γενεών, ο καθηγητής Ιβάνοφ έγινε ενεργός στο Πρόγραμμα TEMPUS της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πΓΔΜ, εισάγοντας μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα σπουδών και τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα στην Αγγλική γλώσσα.
Ως καθηγητής, έμεινε και έδωσε διαλέξεις σε πολλά ξένα πανεπιστήμια και συμμετείχε σε πολλά διεθνή προγράμματα. Διετέλεσε Επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικών Σπουδών και της Νομικής Σχολής του Iustinianus Primus στα Σκόπια.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του ως πρόεδρος, διατήρησε ένα ρεκόρ διπλωματικής ατζέντας. Παράλληλα έδωσε διαλέξεις όχι μόνο σε όλα τα δημόσια πανεπιστήμια της πΓΔΜ, αλλά και σε κορυφαία ξένα πανεπιστήμια στο πλαίσιο πολλών από τις επίσημες επισκέψεις του.
Στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2014, ο Ιβάνοφ επανεξελέγη για νέα πενταετή θητεία.
Είναι παντρεμένος με την Μάγια Ιβάνοβα και έχει έναν γιο τον Ιβάν.
Το «Μακεδονία» προέρχεται από την Ινδία
«Η λέξη Μακεδονία προέρχεται από την Ινδία. Ονομάστηκε “Maa Ki Duniya”, και στη συνέχεια οι Ρωμαίοι άρχισαν να την ονομάζουν Μακεδονία».
Αυτό ισχυρίστηκε ο Γκιόργκε Ιβάνοφ, σε μία συνάντηση του με τον Ινδό πρέσβη στη Βραζιλία, στα εγκαίνια της πρεσβείας της πΓΔΜ τον Δεκέμβριο του 2017.
«Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Δρ. Γκιόργκε Ιβάνοφ, Πρόεδρο της Μακεδονίας στην τελετή εγκαινίων της πρεσβείας της πΓΔΜ στη Βραζιλία. Το ενδιαφέρον που μου είπε - «Η λέξη Μακεδονία προέρχεται από την Ινδία. Ονομάστηκε «Maa ki Dunija», το οποίο οι Ρωμαίοι άρχισαν να καλούν τη Μακεδονία», έγραψε ο κ. Κουμάρ στο Twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου