επιμέλεια: Γιάννης Κούσουλας
Ο τραπεζικός κλάδος της Τουρκίας μπορεί να παράγει δραματικότερα πυροτεχνήματα μετά τη συνθηκολόγηση της Αργεντινής τις τελευταίες ημέρες, που την οδήγησε να βρίσκεται έξω από τα πρωτοσέλιδα, αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι οικονομολόγους.
Φέτος, η τουρκική λίρα, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου. Το γεγονός αυτό, δυσκολεύει την εξόφληση του χρέους της χώρας.
Η αύξηση χρέους του ιδιωτικού τομέα ανήλθε στο 70% του ΑΕΠ από 33% που ήταν το 2007, μια παρόμοια κατάσταση που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα πριν την οικονομική κρίση του 2009, σύμφωνα με τον Charles Robertson, που είναι επικεφαλής οικονομολόγος της enaissance Capital, τονίζουν οι Financial Times. Το ιδιωτικό χρέος στην Αργεντινή είναι μόλις 16% του ΑΕΠ.
Η άσχημη κατάσταση των τραπεζών που υποαπέδωσαν σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες των αναδυόμενων αγορών, αποτελεί εμπόδιο στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς επιδιώκει να κερδίσει τις εκλογές του Ιουνίου και να αντικαταστήσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία με ένα πλήρες προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης.
Το χρηματοπιστωτικό χρέος της Τουρκίας σε σχέση με το ΑΕΠ αυξάνεται γρηγορότερα από άλλες 38 ανεπτυγμένες χώρες που παρακολουθεί το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοδότησης, αναφέρουν οι Financial Times.
Ο λόγος καταθέσεων προς δάνεια των τουρκικών τραπεζών, ανέρχεται σε ένα ρεκόρ ύψους 120%, καθώς οι δανειστές βασίζονται στο δανεισμό από το εξωτερικό για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης δανείων.

Τα δομικά προβλήματα και η πτώση της λίρας

Η δήλωση του Ερντογάν, ότι τα επιτόκια πρέπει να υποχωρήσουν, οδήγησε σε νέα βουτιά την ήδη χτυπημένη βαριά τουρκική λίρα. Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα, αποκάλεσε τα επιτόκια ως «μητέρα όλων των κακών».
Τη δήλωσή του αυτή, την έκανε σε μια στιγμή όπου η Κεντρική Τράπεζα παλεύει να ανακόψει τη συνεχή διολίσθηση του νομίσματος.
Τα σχόλια που μετέδωσαν Reuters και Βloomberg έρχονται μετά από συνάντηση που είχε με οικονομικούς του συμβούλους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού προηγουμένως το νόμισμα είχε υποχωρήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό, στις 4,3736 λίρες ανά δολάριο.
Οι επενδυτές ανησυχούν για υπερθέρμανση της οικονομίας, ενώ η κυβέρνηση προχωρά σε επιπλέον δημοσιονομική τόνωση πριν τις εκλογές του Ιουνίου.
Με τη λίρα να υποχωρεί 11,8% έναντι του δολαρίου φέτος, αρκετοί αναλυτές πίστευαν ότι η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να προχωρήσει σε έκτακτη αύξηση των επιτοκίων παρά τις γνωστές αντιρρήσεις του Ερντογάν.
Αμέσως μετά τις παραπάνω δηλώσεις η λίρα υποχώρησε 1,4%, στις 4,2933 λίρες ανά δολάριο.
Πηγή http://newpost.gr/oikonomia/671937/toyrkia-opws-hellip-ellada-oikonomologoi-proeidopoioyn-gia-megalh-oikonomikh-krish