Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Δηλώσεις Macron για τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις

Στην ιστοσελίδα του Γερμανικού περιοδικού SPIEGEL δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τίτλο «Βράβευση στο Aachen- ο Macron ασκεί κριτική στον γερμανικό “φετιχισμό” λιτότητας» 
Ο Emmanuel Macron εκμεταλλεύεται τη διάκρισή του με το βραβείο Καρλομάγνου και για να ασκήσει κριτική.
Όπως λέει, η Γερμανία είναι ιδιαίτερα προσηλωμένη στη λιτότητα και δε δείχνει ιδιαίτερο θάρρος για μεταρρυθμίσεις. Εκπρόσωποι της γερμανικής αντιπολίτευσης έχουν αντίστοιχη άποψη». Αναφέρει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα:
Ο Γάλλος Πρόεδρος που διακρίθηκε φέτος με το βραβείο Καρλομάγνου κατηγόρησε τη Γερμανία λέγοντας ότι ακολουθεί αυστηρή πολιτική λιτότητας και δε δείχνει αρκετό θάρρος σ’ ό,τι αφορά την προώθηση ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων. 
Στην ομιλία του, κατά την απονομή του βραβείου, ο Emmanuel Macron κάλεσε χθες την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δαπανά στο μέλλον περισσότερα χρήματα για την Ε.Ε. και της άσκησε κριτική, μιλώντας για “φετιχισμό” δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Για να προχωρήσει η Ευρώπη, θα πρέπει να απαλλαγούμε από τα ταμπού, ανέφερε.
Πέρυσι ο Macron είχε παρουσιάσει εκτεταμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, οι οποίες θα μπορούσαν εν μέρει να σημαίνουν και αισθητά μεγαλύτερες δαπάνες για τη Γερμανία. 
Η κυβέρνηση της Καγκελαρίου Merkel αντιτίθεται μέχρι τώρα σε μια τέτοια προοπτική και δείχνει να μη συμφωνεί με αύξηση των γερμανικών δαπανών λόγω και της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.
Απ’ την άλλη, η Καγκελάριος Merkel τόνισε, μεταξύ άλλων, με αφορμή την απομάκρυνση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ: “Η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της”. 
Ωστόσο, απέφυγε και πάλι να σώσει μια συγκεκριμένη απάντηση στις προτάσεις Macron περί εμβάθυνσης της συνεργασίας στην Ευρώπη. 
Πάντως, η Καγκελάριος παραδέχτηκε ότι “χρειαζόμαστε ένα καινούριο ξεκίνημα στην Ευρώπη”.
Έως τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε, πρόκειται να υπάρξουν κοινές προτάσεις, ενώ έως τον Ιούνιο πρόκειται να εγκριθούν μεταρρυθμίσεις σε μία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Την Τετάρτη ο ομοσπονδιακός ΥπΟικ. Olaf Scholz (SPD) ανακοίνωσε ότι έως το 2022 θα υπάρξουν επιπλέον 63,3 δις ευρώ σε έσοδα από φορολογία σε επίπεδο ομοσπονδίας, κρατιδίων και κοινοτήτων, περισσότερα απ’ όσα υπολογιζόταν. Τα χρήματα έχει προβλεφθεί να δαπανηθούν σε επενδύσεις και φοροαπαλλαγές.
Σ’ ό,τι αφορά, πάντως, το θέμα των μεγαλύτερων  δαπανών για την Ευρώπη, ο Scholz παραμένει μέχρι στιγμής επιφυλακτικός.
Ο επικεφαλής του FDPChristian Lindner κατηγόρησε την Merkel για διστακτικότητα. Όπως είπε, η Merkel για άλλη μια φορά έχασε την ευκαιρία “να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση στις συγκεκριμένες προτάσεις του Macron”, έγραψε ο Lindner στο λογαριασμό του στο twitter. Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Sven Giegold επίσης κατηγόρησε την Καγκελάριο για ατολμία στις επικείμενες μεταρρυθμίσεις της Ε.Ε.
Αλλά και ο πρώην επικεφαλής του SPD Martin Schulz άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι βάζει φρένο στην προώθηση των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων. “Αυτό ισχύει προ πάντων για τους συναδέλφους των CDU και CSU καθώς και για την Angela Merkel”, δήλωσε ο Martin Schulz.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου