Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Η Τουρκία έτοιμη για θερμό επεισόδιο σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ – Εσπευσμένη επίσκεψη Κοτζιά και Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον – Συνάντηση με Μ.Πομπέο

Επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και συνάντηση με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ζήτησαν και αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα το δεύτερο 15ημερο του μήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Χριστοδουλίδης. Οι εξελίξεις στην περιοχή και η ένταση με την Τουρκία είναι οι βασικοί λόγοι του αιτήματος επίσκεψης στις ΗΠΑ.
Όπως αποκάλυψε πρόσφατα στην συνέντευξη που έδωσε στον «Σκάι» και στον Αλέξη Παπαχελά ο κ. Κοτζιάς εντός του μήνα θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ και θα ακολουθήσουν ταξίδια του στην Ευρώπη, σε χώρες της Ασίας και αμέσως μετά στην Ρωσία. Είναι προφανές πώς ο διπλωματικός αυτός «πυρετός» έχει να κάνει με τις εξελίξεις που υπάρχουν στα σύνορα μας και ειδικά στις σχέσεις με την Τουρκία και τον Ρ.Τ. Ερντογάν που πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
Την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον επιβεβαιώνει και ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο οποίος αναφέρει πώς σχεδόν την ίδια χρονική περίοδο με τον Ν. Κοτζιά θα βρεθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών για συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο, ο οποίος ως βουλευτής και αργότερα ως αρχηγός της CIA γνωρίζει τα θέματα της περιοχής και τα ζητήματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί και με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.
Η επίσκεψη Κοτζιά και Χριστοδουλίδη θα γίνει επίσης σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις της Τουρκίας και της Αμερικής βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η αμερικανική πλευρά μελετά επισταμένα κάθε πληροφορία που φτάνει στην Ουάσιγκτον από την Τουρκία και φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι σχέσεις με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται σε «νεκρό σημείο». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει την ευθύνη για τυχόν εκτροχιασμό των Σχέσεων με την Αμερική.
Διπλωματικές πηγές εξήγησαν ότι χάθηκε κάθε επαφή με τους Τούρκους μετά την αποχώρηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και οι συναντήσεις εμπειρογνωμόνων που είχε συμφωνηθεί να πραγματοποιηθούν αφέθηκαν για το μέλλον.
Το τελευταίο διάστημα οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ασκούν καμία επιρροή στον Τούρκο πρόεδρο και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, οι οποίοι αντιδρούν εξωπραγματικά όταν πρόκειται για τις ΗΠΑ. Αντίθετα πάντα βρίσκουν χρόνο για να συνδιαλλαγούν με τη Μόσχα και την Τεχεράνη. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι καλή για τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς σε μία κρίση με την Τουρκία δεν θα μπορέσουν να δράσουν αποτελεσματικά όπως την εποχή των Ιμίων, όπου βεβαίως πάλι έχασε η Αθήνα αφού γκριζαρίστηκε το Αιγαίο.

Η πρόσφατη συνάντηση του κ. Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτηρίστηκε από έντονες διαφωνίες που έχουν σχέση με την προμήθεια των ρωσικών S-400 και την πώληση των F-35 στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον Μ. Ιγνατίου οι Αμερικανοί απορρίπτουν -μέχρι της στιγμής τουλάχιστον- κάθε σκέψη για να αγοράσει η Τουρκία τους S-400 και ταυτόχρονα να συμμετέχει σε κρίσιμες συζητήσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ήδη εκφράστηκαν φόβοι ότι ο κ. Ερντογάν ενημερώνει τους Ρώσους για μυστικά της Δυτικής Συμμαχίας και της Αμερικής. Οι κ. Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης έχουν εκπονήσει σχέδια για να εκμεταλλευθούν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ώστε να αποφευχθεί νίκη της Τουρκίας στο θέμα του Κυπριακού.
Η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές με τη Γραμματεία του ΟΗΕ, ενώ ο Έλληνας υπουργός σκέφτεται να επισκεφθεί και την έδρα του Διεθνούς Οργανισμού για να συναντήσει τον Αντόνιο Γκουτέρες και να συζητήσει τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και το Κυπριακό. 
Η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη για την Αμερική καθώς εκπονείται η νέα πολιτική που θα ακολουθηθεί σε όλα τα επίπεδα από τον κ. Πομπέο και τους συνεργάτες του. Οι Αμερικανοί, όσο και αν ακούγεται δύσκολο, θα ήθελαν μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας και της Κύπρου στους νέους σχεδιασμούς τους.
Σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη πυραυλική επίθεση εναντίον της Συρίας οι Αμερικανοί συνεργάστηκαν αρμονικά με την Αθήνα και τη Λευκωσία, ενώ οι Τούρκοι αρνήθηκαν κάθε βοήθεια ή υποστήριξη.
Πηγη:https://www.pentapostagma.gr/2018/05/%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CF%8C-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%83.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου