Κυριακή 20 Μαΐου 2018

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΜΕ

Ελλάδα/ ονομασία πΓΔΜ
Renee Maltezou, Reuters:Δημοσίευμα που αναφέρεται στη σημερινή ενημέρωση του προέδρου της Δημοκρατίας και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης από τον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι Α. Τσίπρας και Zoran Zaevδήλωσαν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερες διαβουλεύσεις. Η Αθήνα δε, εμφανίζεται επιφυλακτική επισημαίνοντας ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για συμφωνία. Γίνονται αναφορά στην τηλεφωνική επικοινωνία Α. Τσίπρα- Κ. Μητσοτάκη αργά χθες το βράδυ αλλά και στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία το προτεινόμενο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» χαρακτηρίζεται απαράδεκτο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του δήλωσε ότι «τίποτε δεν είναι οριστικό. Οι όποιες προτάσεις που έχουν τεθεί είτε από τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών είτε από τους γείτονές μας είναι κενές περιεχομένου εάν οι όροι της ελληνικής κυβέρνησης δεν εκπληρωθούν». Απέφυγε ωστόσο, να αναφερθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες επί του ζητήματος. (Greek PM to brief opposition parties over Macedonia name dispute)
 
Ελλάδα- υπόθεση Novartis
Lefteris Papadimas, Reuters:Η ελληνική Βουλή αποφάνθηκε ότι δεν έχει αρμοδιότητα να ερευνήσει περαιτέρω το ρόλο των δέκα πολιτικών που κατηγορήθηκαν για δωροδοκία στην υπόθεση Novartis, μία υπόθεση που σύμφωνα με το πρακτορείο προκάλεσε περαιτέρω πόλωση σε ένα ήδη βαθιά διχασμένο πολιτικό τοπίο. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην εξέλιξη της υπόθεσης τους προηγούμενους μήνες ενώ φιλοξενεί σύντομα αποσπάσματα από τις ομιλίες του πρώην πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά και του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, δύο εκ των δέκα πολιτικών που φέρονταν να εμπλέκονται στην υπόθεση. Επισημαίνεται επίσης, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν αυτός που είχε ζητήσει την έρευνα της υπόθεσης αλλά η διερευνητική επιτροπή της Βουλής αν και στην πλειοψηφία της απαρτιζόταν από βουλευτές του κόμματός του, αποφάσισαν τον περασμένο μήνα ότι δεν έχουν την ανάλογη αρμοδιότητα. Είχε προηγηθεί ευρύτατη κάλυψη από τα ΜΜΕ σχετικά με την υπόθεση και τις κατηγορίες εις βάρος των πολιτικών. (After hullabaloo, Greek lawmakers drop Novartis probe against ex ministers)
 
EKT/διαδοχή Draghi-δηλώσεις Weidmann
Balazs Koranyi, ReutersJana Randow, Bloomberg συνδρομητικό:Ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmannάφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βάλει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ, όταν λήξει η θητεία του Mario Draghi, ενώ υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει σύντομα να ανακοινώσει τη λήξη του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης. Μιλώντας σε μέσα του ομίλου Funke,  ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πληθωρισμός ακολουθεί ορθή πορεία προς την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ. Ερωτηθείς για τη διαδοχή του M. Draghi, o Jens Weidmann δήλωσε ότι «κάθε μέλος του διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να έχει δημιουργικά κίνητρα για να συμμετέχει στη νομισματική πολιτική από διαφορετικούς ρόλους». Πρόσθεσε επίσης, ότι η ολοκλήρωση της ποσοτικής χαλάρωσης είναι ρεαλιστική δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης και επανέλαβε ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής δεν θα πρέπει να παρατείνεται χωρίς λόγο. «Νομίζω ότι είναι λογικό να διευκρινιστεί σύντομα η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και να ανακοινωθεί η ημερομηνία λήξης του προγράμματος», κατέληξε. (Weidmann keeps door open to bidding for ECB chief’s job- report)
 
Ε.Ε. – Ιράν
Alissa de Carbonnel, Reuters:Ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. προσπάθησε να διαβεβαιώσει σήμερα την Τεχεράνη ότι η Ένωση παραμένει αποφασισμένη να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν παρά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποχωρήσει από τη συμφωνία και να επαναφέρει κυρώσεις. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Miguel Arias Canete μετέφερε το μήνυμα της Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι η Ένωση προσβλέπει σε ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών με το Ιράν. «Στείλαμε ένα μήνυμα στους Ιρανούς φίλους μας, ότι όσο εμμένουν στην πυρηνική συμφωνία, οι Ευρωπαίοι θα εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους. Και εκείνοι από την πλευρά τους δεσμεύτηκαν για ανάλογη στάση. Θα προσπαθήσουμε να εντείνουμε τις εμπορικές μας συναλλαγές που είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμες για την ιρανική οικονομία», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη. Από την πλευρά του Ιράν, ο επικεφαλής Ενέργειας,Ali Akbar Salehi δήλωσε ότι η χώρα του ελπίζει στη διατήρηση της συμφωνίας. «Ελπίζουμε οι προσπάθειες της Ε.Ε. να ευοδωθούν. Οι ενέργειες της Αμερικής δείχνουν ότι δεν είναι αξιόπιστη χώρα στις διεθνείς συναλλαγές». (Europe reassures Iran of commitment to nuclear deal without U.S.)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου