Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Στόλτενμπεργκ: Εάν επιλυθεί το ονοματολογικό, το ΝΑΤΟ θα καλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει μέλος

Έκφράζει την ανησυχία του για τα περιστατικά έντασης, περιστατικά πρόσκρουσης σκαφών στο Αιγαίο, οι διακοπές στην Κρήτη - Τι λέει για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών: «Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει μηχανισμούς για την επίλυση διαφορών μεταξύ των συμμάχων»


Στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ερωτηθείς για το ονοματολογικό, αφού χαιρετίζει την «ισχυρή πολιτική στήριξη» για την εξεύρεση λύσης, επισημαίνει: «Εάν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, τότε το ΝΑΤΟ θα καλέσει την πΓΔΜ να γίνει μέλος». Ευκαιρίας δοθείσης, αναφέρεται στην πολιτική διεύρυνσης της Συμμαχίας, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ επιτυχημένη».

Στην ερώτηση του Πρακτορείου για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ο γ.γ. της Συμμαχίας διατυπώνει την ανησυχία του για τα περιστατικά έντασης, περιστατικά πρόσκρουσης σκαφών στο Αιγαίο. Χαιρετίζει, από την άλλη, την άμεση επαφή μεταξύ των δύο κυβερνήσεων εκφράζοντας την ελπίδα του «οι διαφορές να αντιμετωπισθούν με πνεύμα διαλόγου και συνεργασίας (..) στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας». «Το ΝΑΤΟ αποτελεί φόρουμ που φέρνει κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία», τονίζει επίσης στην αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Φυσικά, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη Συμμαχία και την «ισχυρή συμβολή» της Ελλάδας σε αυτήν, για παράδειγμα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Για το ρόλο του ΝΑΤΟ, ο γραμματέας του σημειώνει ότι «συμβάλλει στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Τέλος, ο Γενς Στόλτενμπεργκ μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις διακοπές που έκανε τις προάλλες με την οικογένειά του στην Κρήτη αλλά και τις διακοπές που ο ίδιος είχε κάνει, στα νιάτα του, στη Σκύρο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αποκλειστικής συνέντευξης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Μαρία Αρώνη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου