Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Το 27% των νέων πυροβόλων τους T-155 Firtina, τα έστειλαν οι Τούρκοι στην Κύπρο!

Συνέχεια στην πρόσφατη αποκάλυψη ότι οι Τούρκοι μετέφεραν στην Κύπρο την περίοδο 28 Ιουνίου 2017 έως 7 Ιουλίου 2017 συνολικά 77 αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χλστ/52 έδωσε o λογαριασμός twitter της  ιστοσελίδας e-amyna  (https://twitter.com/e_amyna), σύμφωνα με τον οποίο τα πυροβόλα που μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα το περασμένο καλοκαίρι ήταν τύπου T-155 Firtina 155χλστ/52.
Τα συστήματα αυτά αποτελούν μια τεράστια ποιοτική αναβάθμιση των κατοχικών δυνάμεων, ενώ εντύπωση προκαλεί η τεράστια ποσότητα των πυροβόλων που μεταφέρθηκαν στο νησί αφού 77 συστήματα αντιπροσωπεύουν το 27% των πυροβόλων που κατασκευάστηκαν την περίοδο 2005-2014.
Συνολικά, σύμφωνα με τουρκικές πηγές κατασκευάστηκαν εγχώρια 281 πυροβόλα και 8 πυροβόλα αποκτήθηκαν από την νοτιοκορεατική αμυντική βιομηχανία.
Το αυτοκινούμενο πυροβόλο T-155 Firtina 155χλστ/52 βασίζεται στο νοτιοκορεατικό Κ-9 Thunder την τεχνολογία του οποίου απέκτησαν οι Τούρκοι έναντι 1 δις δολαρίων πριν από σχεδόν 20 χρόνια με σκοπό την σχεδίαση και κατασκευή μίας τουρκικής έκδοσης του συγκεκριμένου πυροβόλου που θα επέτρεπε την κάλυψη των αναγκών του Τουρκικού Στρατού και την εξαγωγή του σε φίλες χώρες.
Το τουρκικό πυροβόλο πρόκειται να αντικαταστήσει τα 90 παλαιά αλλά εκσυγχρονισμένα πυροβόλα Μ44Τ των 155 χλστ που διατηρούν οι Τούρκοι στην κατεχόμενη Κύπρο.
Τα νέα πυροβόλα έχουν σαφέστατα μεγαλύτερο βεληνεκές (41 χλμ)  και υψηλή ταχυβολία (3 βλήματα σε 15 δευτερόλεπτα), ενώ εφαρμόζοντας ένα έντονο και συνεχόμενη πύρ, το T-155 Firtina μπορεί να εξαπολύσει 6-8 βλήματα ανα λεπτό για μικρό σχετικά χρονικό διάστημα.
Η μεγάλη του αναχορηγία με 48 βλήματα εντός του οχήματος επιτρέπει στο T-155 Firtina να εξαπολύσει συνεχόμενα πυρά χωρίς να χρειαστεί άμεσα να ανεφοδιαστεί.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, τα πυροβόλα αυτά μπορούν από διαφορετικά σημεία των κατεχομένων να πλήξουν στόχους βαθιά στην κυπριακή ενδοχώρα αφήνοντας στο απυρόβλητο μόνο μια στενή παράκτια ζώνη στα νότια του νησιού.
Από την άλλη πλευρά η δυνατότητα του πυροβόλου να εκτελεί βολές  “shoot and scoot”  δηλαδή η δυνατότητα του πυροβόλου να βάλει και αμέσως να αναχωρεί από τον χώρο βολής προς διαφορετική τοποθεσία μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς ιδιαίτερα πολλές διαδικασίες, αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τις δυνάμεις κατοχής, οι οποίες θα μπορούν να πλήττουν στόχους στις ελεύθερες περιοχές, χωρίς να φοβούνται την απάντηση του κυπριακού πυροβολικού.
Ο δε μεγάλος αριθμός πυροβόλων επιτρέπει την διεσπαρμένη χρήση των πυροβόλων σε ζεύγη ή τετράδες σε ολόκληρη την γραμμή αντιπαράθεσης με τα οχήματα να κινούνται διαρκώς χωρίς να εκτίθενται στα κυπριακά πυρά αντίποινα, προσδίδοντας στον Τουρκικό Στρατό ένα τακτικό πλεονέκτημα.
Δυστυχώς τα πυροβόλα αυτά μεταφέρθηκαν εν μέσω καλοκαιριού χωρίς ο κυπριακός λαός να έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για αυτό, αφήνοντας πολλά ερωτήματα αναπάντητα για τον σχεδιασμό του Νίκου Αναστασιάδη σχετικά με την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
Η ενέργεια αυτή υπέσκαψε σαφέστατα τα θεμέλια της νέας προσπάθειας προσέγγισης των δύο κοινοτήτων, αφού από την κίνηση αυτή οι Τούρκοι φαίνεται ότι δεν επιθυμούν την απομείωση της στρατιωτικής παρουσίας στο νησί αλλά αντιθέτως της ενίσχυσης της.
http://www.defence-point.gr/news/to-27-ton-pyrovolon-tous-t-155-firtina-ta-estilan-i-tourki-stin-kypro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου