Σάββατο 12 Μαΐου 2018

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 1.5.2018 Απάντηση του Καναδού καθ. Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Harvard Peter Hall, σε συν/ξη στην Standard]: […] στην Ισπανία και την Ελλάδα κυριαρχούν οι συνέπειες της κρίσης του ευρώ

1.Απάντηση του Καναδού καθ. Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Harvard Peter Hall, σε συν/ξη στην Standard]: […] στην Ισπανία και την Ελλάδα κυριαρχούν οι συνέπειες της κρίσης του ευρώ.
2.Η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 20,8% έναντι του αναθεωρημένου προς τα πάνω 20,7% του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Reuters).
3. Οι εντάσεις με την Τουρκία αυξάνουν την μετανάστευση μέσω των χερσαίων συνόρων. 
Στοιχεία που φανερώνουν αύξηση της εισροής μεταναστών/ προσφύγων σε Ελλάδα/Ευρώπη κατά το τελευταίο διάστημα απογοητεύουν τις ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές (…) Οι πρόσφατες εντάσεις στους καταυλισμούς φιλοξενίας (…) αποδεικνύουν ότι η έλλειψη συντονισμού μεταξύ ευρωπαϊκών και ελληνικών Αρχών είναι ένα μεγαλύτερο θέμα απ’ ό, τι φαίνεται.
Λίαν ενδιαφέρον το δημοσίευμα του "WIRTSCHAFT WOCHE" (Γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικο οικονομικής ύλης) που αναφέρεται στο αναπτυξιακό σχέδιο που έχει υποβάλει η Ελληνική κυβέρνηση εν όψει της λήξης του προγράμματος διάσωσης τον προσεχή Αύγουστο. 
Το περιοδικό εστιάζει:  "‘Από τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, ο Τσίπρας υπόσχεται την εξεύρεση δισεκατομμυρίων […]. Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, και ιδιαίτερα η Γερμανία, θέλουν να μάθουν από την ελληνική κυβέρνηση πώς η χώρα θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη στο μέλλον. Η απάντηση από την Αθήνα είναι κάπως περίεργη. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασαν ένα σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, και ναρκωτικά". 
Στις Βρυξέλλες, το έγγραφο έχει συναντήσει ελάχιστο ενθουσιασμό μέχρι στιγμής, και η Επιτροπή το επέστρεψε με πολλές διορθώσεις και αναμένει βελτιώσεις’. 
Το άρθρο παραθέτει δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΕ: ‘Οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί επί του οποίου γράφτηκαν’. 
Σημειώνεται ότι ο κλάδος του τουρισμού μπορεί να συνέβαλε σοβαρά στην οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές ποιοι άλλοι τομείς θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην οικονομική δυναμική σημειώνοντας ότι  και ο ίδιος ο τουριστικός κλάδος, αν κανείς κοιτάξει τα δεδομένα με μεγαλύτερη προσοχή, δεν κινείται με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Εξαιτίας της απουσίας επενδύσεων στο συγκεκριμένο τομέα, τα κατά κεφαλήν έσοδα ανά τουρίστα καταγράφουν υποχώρηση. 
Το γεγονός των εξαιρετικά περιορισμένων επενδύσεων καταδεικνύει ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα & αναφέρει την  εκτίμηση του οικονομολόγου και Δ/ντή της δεξαμενής σκέψης Center for Eurorean Policy των Βρυξελλών Daniel Gros"Με το παρόν ποσοστό επενδύσεων, η χώρα δεν έχει κανένα μέλλον" .

Από την άλλη η ΝΥΤ προβάλλει σημερινές δηλώσεις του ΥπΟικ του Λουξεμβούργου Pierre Gramegna στο Reuters ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης που θεσπίστηκε από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις που της υπέβαλαν οι πιστωτές της μετά από μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου