Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Oι ΗΠΑ «ισοπεδώνουν» τον Ερντογάν: «Βοήθησες στρατιωτικά το ISIL στη Συρία» – Στέλνουν τελεσίγραφο: «Ή με εμάς ή με τη Μόσχα»

Σε τεντωμένο σχοινί πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Τα χτυπήματα των Αμερικανών είναι διαδοχικά. Το παρακάτω βίντεο που θα δείτε είναι ενδεικτικό για το τι έρχεται στις μεταξύ τους σχέσεις.
Το μέλος του Κογκρέσου Ed Royce και Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, δήλωσε ξεκάθαρα, πως η Τουρκία βοήθησε το ISIL στη Συρία. Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχουν τεντωθεί όπως ποτέ πριν, προσθέτει ο Ed Royce.
Ο ίδιος στη συνέχεια ανέλυσε τις επιθέσεις που γίνονται κατά των Κούρδων, ενώ έστειλε για άλλη μια φορά τελεσίγραφο στην Αγκυρα για τις σχέσεις που έχει δημιουργήσει με Μόσχα και Ιράν. Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα τυχαίο πρόσωπο για τους γνωρίζοντες την αμερικανική πραγματικότητα. Στην ουσία εκφράζει τον Ν. Τραμπ, άσχημα τα πράγματα λοιπόν για τους Τούρκους. 
Εμμεσο μήνυμα Τουρκίας προς ΗΠΑ;
Οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία είναι ένα βήμα που αποτρέπει τους «βρώμικους υπολογισμούς» κατά της χώρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolou, σημείωσε: «Το να προχωρήσουμε σε εκλογές νωρίτερα εμποδίζει το βήμα εκείνων που έχουν βρώμικους υπολογισμούς για την Τουρκία».
«Το νέο κυβερνητικό σύστημα θα εφαρμοστεί μέσα από τη βούληση του κόσμου στις 24 Ιουνίου». Ο Μποζντάγ είπε επίσης ότι οι Τούρκοι θα ξεκινήσουν «νέα περίοδο», ενώ πρόσθεσε ότι «το σενάριο στην Τουρκία θα γραφεί από τον τουρκικό λαό, όχι από άλλους πια».
Πόσο ξεκάθαρο μήνυμα;. Πλέον όλα δείχνουν πως όσο και εάν χρειάζονται οι ΗΠΑ ακόμα την Τουρκία, δεν μπορούν να στηριχθούν σε ένα κράτος που στηρίζει τρομοκράτες.
Οπως αναφέραμε χθες, για πρώτη φορά ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις , Γουές Μίτσελ μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου ανέφερε πως οι ΗΠΑ σκέπτονται κυρώσεις για την Τουρκία.
Και ο Αμερικανός Γερουσιαστής του Κογκρέσου Brad Sherman ρώτησε αν η Τουρκία θα πρέπει να απολαμβάνει διαδικασίες «fast track» όσο αφορά τους αμερικανικούς εξοπλισμούς δεδομένου του γεγονότος πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι η κυβέρνηση με την μικρότερη υποστήριξη σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.
Ο Γερουσιαστής Chris Smith ρώτησε το State department μήπως έχει έρθει η ώρα να κατατάξει την Τουρκία ως χώρα ειδικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με τον νόμο περί παραβίασης των θρησκευτικών ελευθεριών, στο πλαίσιο της φυλάκισης του αμερικανού πάστορα Andrew Brunson.
Αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών στην Τουρκία, οι ΗΠΑ δεν έχασαν ευκαιρία.
Ολα δείχνουν πως θα πάμε σε ενορχηστρωμένη προσπάθεια πριόνισης των ποσοστών του Ερντογάν με κάθε τρόπο, οπότε οι κυρώσεις είναι πλέον όχι απλά ορατές αλλά και σίγουρες.
Η επιμονή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, όπλο που σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί εναντίον των εχθρών της Ρωσίας, που βασικά είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, θα εξαναγκάσουν την Αμερική να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Το αμερικανικό μήνυμα συμπυκνώνεται στη φράση: Ή εμάς ή τη Ρωσία και το Ιράν.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις , Γουές Μίτσελ μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου Βουλής με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Μέση Ανατολή (“U.S. Policy Toward a Turbulent Middle East” April 18, 2018 ) και περιγράφοντας τις κινήσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας στην περιοχή ,μεταξύ άλλων, τόνισε για το συγκεκριμένο θέμα ότι «η Άγκυρα πρέπει να έχει επίγνωση των κινδύνων κατά τη διεξαγωγή στρατηγικών παραχωρήσεων στη Μόσχα προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της στη Συρία».
Παράλληλα, πρόσθεσε πως:
«H Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει συμφωνήσει να αγοράσει το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε εν δυνάνει κυρώσεις με βάση το άρθρο 231 της CAATSA (ειδικός νόμος για τις κυρώσεις για χώρες που αγοράζουν ρωσικό πολεμικό υλικό) και να επηρεάσει δυσμενώς τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Δύση. Θα το εκμεταλλευτούμε εμείς σαν χώρα; Οψόμεθα…
Πηγή https://www.pentapostagma.gr/2018/04/o%ce%b9-%ce%b7%cf%80%ce%b1-%ce%b9%cf%83%ce%bf%cf%80%ce%b5%ce%b4%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b5%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%ac%ce%bd-%ce%b2%ce%bf%ce%ae.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+pentapostagma+%28%CE%A0%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%93%CE%9C%CE%91%29

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου