Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

«Κοτζιάς: Το παιδί υπάρχει και ονομάζεται Μακεδονία»

Το όνομα δεν θα πρέπει να έχει στοιχεία αλυτρωτισμού, θα πρέπει να συνδυάζεται με ένα γεωγραφικό προσδιορισμό, ένα επίθετο και να δηλώνει ότι δεν είναι ελληνικό, είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα» του συγγραφέα Νίκου Μέρτζου, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα.

«Πρέπει να βρούμε ένα σύνθετο όνομα που να εκφράζει την ιδιαιτερότητα και τη γεωγραφική θέση της χώρας αυτής, ενώ παράλληλα δεν θα προσβάλει καμία από τις δύο πλευρές», πιστεύει ο Κοτζιάς.
Ο πατριωτισμός κατά τον Κοτζιά
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στον πατριωτισμό, είπε ότι ο πατριωτισμός δεν είναι η άρνηση του δικαιώματος της άλλης πλευράς να είναι υπερήφανη  για την ιστορία της, «αν βέβαια είναι πραγματική και δεν είναι πλαστή».
«Ο πατριωτισμός για μένα σημαίνει μια σύνθετη ονομασία. Αυτή η σύνθετη ονομασία πρέπει να ισχύει προς όλους, διότι στις διαπραγματεύσεις τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια σύγχυση, αν πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε διεθνείς οργανισμούς, αν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε διακρατικές σχέσεις και πολλοί το  αποκαλούν erga omnes.
Αλλά το πραγματικό erga omnes είναι να εφαρμόζεται σε όλους και για όλες τις σχέσεις, δηλαδή στο εσωτερικό. Αυτό πρέπει να εκφράζεται στη διεθνή συμφωνία που θα υπογράψουμε στον ΟΗΕ και με τις αλλαγές που θα γίνουν στο Σύνταγμά τους», δήλωσε ο Κοτζιάς.
Ντιμίτροφ: Είμαστε ‘Μακεδόνες’ και μιλάμε τη ‘μακεδονική’ γλώσσα
Δύο ημέρες πριν από τον νέο γύρο συνομιλιών στη Βιέννη με τον διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ο Ντιμίτροφ σε συνέντευξή στην τηλεόρασηTelma, διευκρίνισε τι σημαίνει σύνθετη ονομασία από τη πλευρά των Σκοπίων.
«Η ουσία του συμβιβασμού, ει δυνατόν, βρίσκεται σε δύο πυλώνες.
Ο ένας είναι ότι οι «Μακεδόνες» θα πρέπει να είναι ‘Μακεδόνες’, που μιλούν τη ‘μακεδονική’ γλώσσα,  επειδή ο φόβος της συγκεκριμενοποίησης με ένα προσδιοριστικό παράγοντα του ονόματος «Μακεδονία», θα είναι αδύνατο να καλυφθεί ( να καλύψει αυτές τις έννοιες).
Αυτός ο φόβος πρέπει να καλυφθεί κατάλληλα για να μπορέσουμε γενικά να αποδεχθούμε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό.
Και το γεγονός ότι έχουμε ανακοινώσει δημοσίως ότι αποδεχόμαστε γεωγραφικό προσδιορισμό, αυτή η δέσμευση δεν είναι άνευ όρων. Επίσης, αυτή η γεωγραφική μορφή δεν μπορεί να είναι αμετάφραστη, δεν θα είναι ένα πρακτικό όνομα, ούτε (θα υποδηλώνει) μια σύνθετη ονομασία»,, είπε ο Ντιμίτροφ.
Κοτζιάς: Το παιδί υπάρχει και ονομάζεται Μακεδονία
Στη μακρά ομιλία του προς τους Έλληνες διπλωμάτες και τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών, ο Κοτζιάς, αναφέροντας την ιστορική διαδρομή για τη διαμάχη, χρησιμοποίησε μαλακότερη ρητορική από τη συνηθισμένη, όπως σημειώνεται.
«Δεν είναι σωστό να πούμε ότι τώρα θα δώσουμε το όνομα Μακεδονία. Δεν πηγαίνουμε για βάπτισμα. Το παιδί υπάρχει και ονομάζεται Μακεδονία, ονομαζόταν έτσι για τουλάχιστον έναν αιώνα. Και ως Μακεδονία εκεί ως μέρος μιας πολιτικής οντότητας σε διάφορες μορφές πριν από 70 χρόνια», δήλωσε ο Κοτζιάς αναφερόμενος στο γεγονός ότι το 1977 η ‘μακεδονική’ γλώσσα, χωρίς να αντιδράσει η Ελλάδα, αναγνωρίσθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη», σημειώνει το δημοσίευμα.
(Στοιχεία από telma.com.mk)
http://www.triklopodia.gr/171kotzias-paidi-iparxei-onomazetai-makedonia187/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου