Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

«Εχουμε βαθύτατες ρίζες»


Βαρθολομαίος: Από εδώ κανείς δεν μπορεί να μας ξεριζώσει
ANA
«Να έρχεστε όσο μπορείτε πιο συχνά στο Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη, που είναι μια όμορφη Πόλη, φιλόξενη Πόλη, ιστορική. Εχουμε ως Γένος και ως Ορθόδοξη Εκκλησία βαθιές, βαθύτατες ρίζες εδώ, και κανείς δεν μπορεί να μας ξεριζώσει».

Με τα παραπάνω λόγια, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδέχτηκε τον όμιλο προσκυνητών από τον δήμο Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, υπό τον δήμαρχο Μανώλη Καρρά, που επισκέφθηκαν την Εδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, στο διάλειμμα των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι όσοι αιώνες και αν περάσουν, όσες πολιτικές ανακατατάξεις και αν γίνουν σε αυτά τα μέρη, «εμείς θα φυλάγουμε τις Θερμοπύλες, όσο θέλει ο Κύριος».

«Υπήρξαμε θύματα των πολιτικών εξελίξεων»

«Αν η Ομογένεια της Πόλης λιγόστεψε τόσο πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό δεν έγινε εξ υπαιτιότητός μας, αλλά λόγω των πολιτικών συγκυριών, και μπορώ να πω αβίαστα ότι η Ομογένεια της Κωνσταντινουπόλεως και της Ιμβρου και της Τενέδου υπήρξε το θύμα, υπήρξαμε θύματα των πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων στην περιοχή μας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Ολος ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει και παραδέχεται ότι η Μητέρα Εκκλησία του είναι η Κωνσταντινούπολις. Το Αυτοκέφαλο, που εδόθη το 1850, δεν ήταν δυνατόν ως θεσμός να αποκόψει τους πνευματικούς ιερούς δεσμούς που συνδέουν τον ελληνικό λαό με την μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

»Είμαστε μια οικογένεια, από την Κρήτη μέχρι το Διδυμότειχο, μέχρις εδώ. Ολοι αποβλέπουμε και έχουμε ως σημείο αναφοράς το Πατριαρχείο μας, την Κωνσταντινούπολη».

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στις προσπάθειες που καταβάλλει η Πρωτόθρονος Εκκλησία της Ορθοδοξίας, για την πανορθόδοξη ενότητα και συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου