Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Παγιώνεται το κύμα φυγής των Ελλήνων 710.000 στο εξωτερικό λόγω κρίσης

Τον δρόμο της ξενιτιάς για ένα καλύτερο αύριο πήραν περισσότεροι από 710.000 έλληνες από το 2010 και μετά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας  ενώ  σήμερα  τέσσερις στους δέκα  έλληνες δηλώνουν ότι  αν είχαν την ευκαιρία θα  αναζητούσαν την τύχη τους έκτος Ελλάδος.
Το φαινόμενο της οικονομικής μετανάστευσης λαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά παγίωσης, καθώς το 9% των νοικοκυριών δηλώνει ότι είχε  τη χρονιά που πέρασε ένα τουλάχιστο μέλος  της οικογένειας που μετανάστευσε στο εξωτερικό για να βρει εργασία. Το γεγονός αυτό συνδέεται άμεσα  με μεταβολή των όρων διαβίωσης για πάνω από 400.000 οικογένειες εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.  Την ανησυχητική  αυτή τάση καταγράφει η τελευταία μελέτη της Marc η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων  Ελλάδος . ‘Όπως σημειώνει  η έρευνα το μεταναστευτικό ρεύμα δε φαίνεται να υποχωρεί και ήδη το  40,1% των νοικοκυριών να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για εύρεση εργασίας.
Στις νεότερες ηλικίες 18-34 ετών,  μάλιστα το ποσοστό  είναι συντριπτικό και ανέρχεται στο 72,3% , στις ηλικίες μεταξύ 35-49 ετών το ποσοστό είναι στο 54,3%, μεταξύ 50-64 ετών 40,5% ενώ ακόμα και στις ηλικίες 65+ οι δυο στους δέκα λένε ότι αν μπορούσαν θα μετανάστευαν. Πάντως  πιο θετικοί στο να αναζητήσουν την τύχη τους έκτος Ελλάδος εμφανίζονται τα πλέον εύπορα και πιο μορφωμένα στρώματα της κοινωνίας, θεωρούν πιο πιθανό το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν. Την ίδια στιγμή το 29,9% των νοικοκυριών, δηλαδή περίπου 1 εκατομμύρια  νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία ενώ το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας ανέρχεται στο 83,5% του συνολικού αριθμού των ανέργων. Εντυπωσιακά μάλιστα είναι ότι στο σύνολο των άνεργων μελών των νοικοκυριών  το ποσοστό που λαμβάνει επίδομα ανεργίας περιορίζεται μόνο στο 7,3% . Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι προσδοκίες των νοικοκυριών για το νέο έτος παραμένουν αρνητικές, με το 63,6%   αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του.
Σπύρος Παπαευθυμίου, επίκουρος καθηγητής Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών στο ΕΜΠ, μιλώντας στον Άρη Τόλιο και την εκπομπή «Στάση των 2″, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε κανένα σχέδιο να τους επαναπατρίσουμε. Αν ένας γιατρός παίρνει 3 με 4 χιλιάδες στην Γερμανία, γιατί να έρθει στην Ελλάδα με τα 800 ευρώ. Το κόστος ανεργίας εκτός από κοινωνικό θέμα είναι και τεράστιο οικονομικό θέμα». Ενώ τέλος επισήμανε: «Τα πανεπιστήμια παράγουν πολυσύνθετο έργο και χωρίς καμία χρηματοδότηση παρουσιάζουν έρευνες».
Newsroom Αθήνα 9.84

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου