Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Αμερικανός στρατιώτης με την Ελληνική Σημαία το 1912 στο Μπιζάνι…

Το όνομα Thomas Setzer Hutchison ίσως δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για αρκετούς Έλληνες. Ο Thomas Setzer Hutchison ήταν Αμερικανός στρατιωτικός (ταξίαρχος) ο οποίος συμμετείχε το 1912 στις μάχες του Μπιζανίου για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Οθωμανούς.
Γράφει ο Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
Ο ταξίαρχος Thomas Setzer Hutchison ανήκε στην Εθνική Φρουρά του καταγόταν από το Tennessee των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη βρέθηκε μπροστά σε μία συγκινητική σκηνή όπου Ελληνοαμερικανοί εθελοντές ετοιμαζόταν να φύγουν για την Ελλάδα ώστε να συμμετάσχουν στις μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.
Ο Hutchison δεν δίστασε και κατετάγη εθελοντής. πολέμησε στο Μπιζάνι δίπλα-δίπλα με Έλληνες στρατιώτες. Η ιστορία του Hutchison και η σχέση του με τη μάχη του Μπιζανίου λίγο-πολύ ήταν γνωστή από ελληνικές βιβλιογραφικές πηγές.
Ωστόσο, όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, και αν σφάλλω παρακαλώ τους πιο ειδικούς συναδέλφους ακαδημαϊκούς, ιστορικούς να με συγχωρήσουν, δεν ήταν γνωστό το γεγονός πως όταν ο ταξίαρχος Hutchison επέστρεψε στις ΗΠΑ, το 1913, δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο «An American soldier under the Greek flag at Bezanie» (Ένας Αμερικανός στρατιώτης υπό την Ελληνική Σημαία στο Μπιζάνι).
Στο βιβλίο του ο ίδιος ο Hutchison προσωπικά, περιγράφει σε 322 μοναδικής ιστορικής ομορφιάς σελίδες, τις εντυπώσεις του από τις μάχες στο Μπιζάνι. Το βιβλίο του ταξίαρχου Hutchison βρίσκεται φυλαγμένο στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και το 2008 ψηφιοποιήθηκε με χρηματοδότηση… της Microsoft!
Το βιβλίο, αν δεν είναι ήδη γνωστό, αποτελεί ίσως ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο για την Ελληνική Ιστορία. Περιέχει αρκετές πληροφορίες, οι οποίες ίσως δεν ήταν γνωστές μέχρι σήμερα στους ιστορικούς ερευνητές. Δύο σημεία όμως τα οποία μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση, αξίζουν νομίζω αναφοράς.
Καταρχάς, ο Hutchison συναντήθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην Αθήνα λίγες ημέρες πριν μεταβεί στο Μπιζάνι όπου τελικώς συμμετείχε στις μάχες. Δεύτερον, το βιβλίο, στην 8η σελίδα του περιέχει ιδιόχειρη αφιέρωση προς τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια τον Ιούνιο του 1914.
Η αφιέρωση είναι γραμμένη στην Αγγλική γλώσσα και υπογράφεται από κάποιο πρόσωπο με τίτλο «Prince of Byzandium»! Ποιό είναι αυτό το πρόσωπο που δώρισε το βιβλίο στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια το 1914; Ας απαντήσουν οι πιο ειδικοί.
Προς επίρρωσιν των παραπάνω παρατίθενται ενδεικτικές φωτογραφίες από το ιστορικό βιβλίο. Σίγουρα υπάρχουν ειδικοί ιστορικοί για να to εξετάσουν. Προσωπική εκτίμηση, ότι πιθανώς πρόκειται για ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο το οποίο ίσως έρχεται πρώτη φορά στο φως μετά από 105 χρόνια.
Τούτων λεχθέντων, νομίζω ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και το επιτελείο του, θα άξιζε να συνεννοηθούν με τις τοπικές αρχές και να οργανωθεί μια σεμνή τελετή στη μνήμη αυτού του τόσο σημαντικού όσο και άγνωστου Αμερικανού, που έγραψε και το όνομά του στις πιο τιμημένες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας.
Τιμή και δόξα από τους Έλληνες στον ήρωα Αμερικανό πολίτη, όπως άλλωστε κάνουμε για όλους όσοι πολέμησαν δίπλα μας στους αγώνες του Έθνους. Τέτοιες πρωτοβουλίες, με την κατάλληλη προβολή, φέρνουν τους λαούς, ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ πιο κοντά. Ας δούμε τις φωτογραφίες.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου