Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Ιστορικό ντοκουμέντο: Η επιστολή του Εθνάρχη στον Μπους για τη Μακεδονία

Στην τρέχουσα περίοδο που επιχειρείται λύση για την ονομασία των Σκοπίων, πολλοί επικαλούνται το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά κανείς δεν δημοσιοποιεί τις απόψεις του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας επί του θέματος.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, γιος μακεδονομάχου, γεννήθηκε στη Μακεδονία, έζησε υπό οθωμανική και Βουλγαρική κατοχή και είχε βαθειά γνώση των συσχετισμών στην περιοχή και γνώριζε ότι το όνομα «Μακεδονία» εχρησιμοποιείτο από τη Βουλγαρία ως όχημα αλυτρωτισμού για τον διαμελισμό της Ελλάδος. Στην τρέχουσα συγκυρία είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι τις απόψεις του και να μελετήσουμε προσεκτικά την επιστολή που απηύθυνε, την 3η Φεβρουαρίου 1992, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπούς (Αρχεία Καραμανλή, τόμος 12, σελίδα 169):
«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε
Θεώρησα χρήσιμο να σας γράψω για να σας ενημερώσω, ως Μακεδόνας ο ίδιος, για το ζήτημα της αναγνωρίσεως της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» – ζήτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή την Κοινότητα και που είναι μείζονος σημασίας για την Ελλάδα. Η Δημοκρατία αυτή δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα – είτε ιστορικό είτε εθνολογικό – να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία.
Ιστορικό μεν γιατί οι Σλάβοι που αποτελούν την πλειοψηφία του σημερινού πληθυσμού της Δημοκρατίας αυτής εμφανίστηκαν στην ιστορία της περιοχής μόλις τον 6ο αιώνα μ.Χ. Δηλαδή 1.000 χρόνια περίπου μετά την εποχή που ο Μέγας Αλέξανδρος κατέστησε την Μακεδονία σημαντικό τμήμα του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
Και εθνολογικό γιατί ο πληθυσμός της Δημοκρατίας αυτής αποτελείται από Σλάβους, Αλβανούς και Αθίγγανους και άλλες εθνότητες, όλες σεβαστές αλλά χωρίς καμμία σχέση με τους Μακεδόνες. Είναι εξ’ άλλου γνωστό ότι η Δημοκρατία αυτή που αποτελούσε το νότιο τμήμα της Σερβίας δημιουργήθηκε από τον Τίτο και ονομάστηκε Μακεδονία το 1944, την εποχή που ο ίδιος, η Μόσχα και η Βουλγαρία απέβλεπαν στην έξοδο τους στο Αιγαίο δια της αποσπάσεως της Μακεδονίας από την Ελλάδα. Από τότε έχουν αλλάξει βέβαια τα πράγματα. Εκείνο που δεν έχει αλλάξει είναι οι σταθερές και μη αποκρυπτόμενες εδαφικές διεκδικήσεις των Σκοπίων εις βάρος της Ελλάδας. Διεκδικήσεις που όχι μόνο προπαγανδίζονται ανοικτά στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία αλλά και διατυπώθηκαν – προ ολίγου χρόνου – στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας των Σκοπίων.
Τα Σκόπια δεν μπορούν ασφαλώς να αποτελέσουν σήμερα από μόνα τους σοβαρή απειλή για την Ελλάδα. Η χώρα μου έχει υποστεί στο πρόσφατο παρελθόν πολλές εισβολές από πολλούς γείτονες της. Και η Δημοκρατία των Σκοπίων ήταν ένα από τα όργανα που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις εκείνες που επεδίωξαν τον διαμελισμό της Ελλάδος δια της αποσπάσεως της Μακεδονίας. Για τους λόγους αυτούς, η Ελλάδα έχει καθήκον να εμποδίσει την δημιουργία στα βόρεια σύνορα της συνθηκών που θα επέτρεπαν σε οποιοδήποτε συνδυασμό δυνάμεων να απειλήσει και πάλι στο μέλλον την ασφάλεια και την ακεραιότητα της. Αυτό ισχύει περισσότερο σήμερα που η αστάθεια και η ανασφάλεια κυριασχούν στον κόσμο ολόκληρο και ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Κάτω από τις συνθήκες αυτές φοβούμε ότι η δημιουργία ενός βιώσιμου μη ανεξάρτητου κράτους των Σκοπίων θα αποτελέσει επικίνδυμη εστία αποσταθεροποιήσεως των Βαλκανίων…»
Πηγή: zsgiannina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου