Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΡΙΤΗ 09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αμοιβαία «ανοίγματα» για το όνομα

Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν ο κ. Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζάεφ
Το υπουργικό συμβούλιο ενημέρωσε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος έκανε λόγο για σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Τις επόμενες ημέρες θα φανεί κατά πόσον είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση επίλυσης της ονοματολογικής διαφοράς ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια, είπε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τις πληροφορίες περί επιτάχυνσης των διεργασιών ακόμη και εντός του Ιανουαρίου. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «έχουμε ένα παράθυρο για λύση, στον βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχθεί ειλικρινής». Και τόνισε ότι αν επιτευχθεί λύση, «θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική, αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή». Το υπουργικό συμβούλιο ενημέρωσε και ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, διευκρινίζοντας ότι η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί από το 2007 - 8, περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων (erga omnes). Ο κ. Κοτζιάς επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι κληροδότησαν στην παρούσα αρκετά προβλήματα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικός, ανάμεσα στα οποία και το Σκοπιανό.
Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ (Alpha), ο οποίος δήλωσε πεπεισμένος ότι θα βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Μάλιστα τόνισε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η ανακοίνωση του ονόματος της λύσης από τον ίδιο και τον κ. Τσίπρα. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι υπάρχουν «κοινά αποδεκτές λύσεις. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για να μην καταστρέψω τη διαδικασία της επικείμενης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά έχω πεισθεί ότι η πραγματική επίλυση στο τέλος θα έρθει και είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε αυτή». Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο. Μάλιστα, ως προς τον κ. Καμμένο, είπε ότι η πρόσφατη δήλωσή του «ότι "αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των πολιτικών φορέων των δύο χωρών, και αυτός θα συμφωνήσει για τη λύση" είναι μια θετική ελπίδα». Δήλωσε, επίσης, ότι o ίδιος είναι έτοιμος να συνομιλήσει και για το ζήτημα της μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων (σήμερα ονομάζεται «Μέγας Αλέξανδρος») αν αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία για την Ελλάδα.

Συνάντηση με Οσμάνι
Εν τω μεταξύ, οι διεργασίες συνεχίζονται, με επόμενο βήμα τη σημερινή συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον Μπουγιάρ Οσμάνι, αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και προερχόμενο από την αλβανικό μειονότητα. Ο κ. Οσμάνι είναι εκ των ένθερμων υποστηρικτών της. λύσης (όπως και οι περισσότεροι Αλβανοί πολιτικοί των Σκοπίων) και έχει ήδη μια αρκετά καλή σχέση με τον κ. Κοτζιά. Ο κ. Οσμάνι θα συναντηθεί και με τον Γ. Κατρούγκαλο, ως αναπληρωτή υπεύθυνο για τα ευρωπαϊκά θέματα, ωστόσο, όπως είναι σαφές, οι ουσιαστικές συζητήσεις για το επίμαχο ζήτημα θα γίνουν με τον κ. Κοτζιά, αν και επισήμως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα.
Στο παρασκήνιο υπάρχουν αρκετά έντονες συζητήσεις, κυρίως προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος οι Σκοπιανοί να θεωρήσουν ορισμένα πράγματα δεδομένα. Η Αθήνα έχει ζητήσει από όλους τους συμμάχους της στο NATO, ιδίως τους μεγαλύτερους, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, να βοηθήσουν ώστε στα Σκόπια να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι δίχως συμφωνία στο ονοματολογικό δεν υπάρχει καμία περίπτωση ακόμη και να ανοίξει θέμα για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στη σύνοδο κορυφής του θέρους. Η σχετική κινητικότητα έχει καταγραφεί σε διπλωματικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται και σε κεντρικότερο πολιτικό επίπεδο.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Λευκωσία οριοθετεί την ΑΟΖ με την Ελλάδα

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι ανακοινώσεις - Δεν έχουν υπάρξει τουρκικές αντιδράσεις

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακήρυξη της υπόλοιπης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που περιλαμβάνει και εκείνο το μέρος της που εφάπτεται με την ελληνική ΑΟΖ. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συζήτηση πραγματοποιούνταν για αρκετό καιρό υπό απόλυτη μυστικότητα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προέβη το περασμένο Σάββατο, κατά τους εορτασμούς των Θεοφανίων, στις σχετικές δηλώσεις, επισημαίνοντας ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν «εν καιρώ». Ο κ. Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι πρόκειται για ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, ως εκ τούτου η Τουρκία δεν εμπλέκεται στη συζήτηση. Σύμφωνα, πάντα, με τη λογική της Αθήνας και της Λευκωσίας, εφόσον ανακηρυχθεί η ΑΟΖ, τότε τα (θεωρητικά προς το παρόν) οικόπεδα 14,15,16 και 17 θα βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες προκύπτουν από την οριοθέτηση και του βορείου τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ, αυτής δηλαδή που περιβάλλει τα Κατεχόμενα.
Άλλωστε, η αφορμή που οδήγησε και τον κ. Αναστασιάδη στις σχετικές διευκρινίσεις δόθηκε από τις οξύτατες προεκλογικού χαρακτήρα κατηγορίες ενόψει των εκλογών για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα τέλη του μήνα.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες τουρκικές αντιδράσεις. Έχουν, βέβαια, εκδοθεί δύο ΝΑVTEX. Η 37/18 αφορά ασκήσεις ανατολικά της Κρήτης, στα νότια Καρπάθου - Ρόδου, και η 43/18 δεσμεύει μεταξύ 10 και 18 Ιανουαρίου περιοχές γύρω από το Καστελλόριζο για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης. Σημειώνεται ότι η έρευνα και η διάσωση δεν αποτελούν κυριαρχικά δικαίωμα, ωστόσο τέτοιου τύπου γυμνάσια αποτελούν έμμεση υπόμνηση των τουρκικών θέσεων για την Ανατολική Μεσόγειο. Χθες, πάντως, άσκηση έρευνας και διάσωσης πραγματοποίησε και η Κυπριακή Δημοκρατία με τη συμμετοχή της ιταλικής φρεγάτας «Espero» και υπό τις εντολές του κέντρου συντονισμού της Λάρνακας. Το ιταλικό ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ είναι δεδομένο, λόγω της συμμετοχής της ENI σε σειρά γεωτρήσεων, αυτή την εποχή στο οικόπεδο 6.
Στα Κατεχόμενα, ιδιαιτέρως αποθαρρυντικά για πιθανή επανεκκίνηση των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού είναι τα αποτελέσματα των αποκαλούμενων «εκλογών» για τη «Βουλή». Επικράτησε το «Κόμμα Εθνικής Ενότητας» του Χουσεΐν Οζγκιουργκούν, εκ των πλέον σκληρών επικριτών της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είναι από τους χαμένους της τελευταίας αναμέτρησης. Η νέα «Βουλή» θα είναι εξακομματική και, λόγω της απουσίας αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, αναμένονται έντονες διεργασίες, στις οποίες βεβαίως η Άγκυρα έχει τον πρώτο λόγο.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Άγκυρα ανεβάζει ξανά τους τόνους

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός έκανε λόγο για στήριξη των πραξικοπηματιών

Ο κ. Μποζντάγ επισήμανε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν σοβαρά προβλήματα, «όπως αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο»

ΤΩΝ ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ και ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Τις διμερείς διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας και το Αιγαίο συνέδεσε για μια ακόμη φορά η Αγκυρα με την υπόθεση των Οκτώ, αυτήν τη φορά διά του αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπεκίρ Μποζντάγ. Παρά το γεγονός ότι χθες το Διοικητικό Εφετείο έκανε δεκτή την προσφυγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και ανέστειλε προσωρινά την παραχώρηση ασύλου σε έναν από τους Οκτώ, ο κ. Μποζντάγ μίλησε για απόφαση «στήριξης των πραξικοπηματιών». Μάλιστα, επανέλαβε την τουρκική απαίτηση για παράδοση των Οκτώ στην Τουρκία, κάτι που, όπως είναι γνωστό, δεν μπορεί να συμβεί, καθώς ο Άρειος Πάγος έχει κρίνει ότι δεν μπορεί να τύχουν δίκαιης δίκης στη γείτονα. «Όσοι συμμετέχουν σε πραξικόπημα και διαφεύγουν σε άλλες χώρες θα πρέπει να επιστρέφονται», είπε ο κ. Μποζντάγ και επισήμανε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν σοβαρά προβλήματα, «όπως αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου.
Χθες, έπειτα από αρκετό καιρό, καταγράφηκαν αρκετές παραβιάσεις, καθώς και μια εμπλοκή ανάμεσα σε δύο τουρκικά και δύο ελληνικά F-16 στα Νοτιοανατολικά της Ρόδου στις 14.20. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι η αυξημένη τουρκική παρουσία οφείλεται στην επιχειρησιακή εκπαίδευση του πρώτου εξαμήνου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Επί της ουσίας της χθεσινής απόφασης, η οποία προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από τον νομικό αλλά και τον πολιτικό κόσμο, πρακτικά κρίθηκε ότι κρατείται εκ νέου ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που είχε αφεθεί ελεύθερος, καθώς η αρμόδια επιτροπή είχε εγκρίνει την αίτηση ασύλου που είχε υποβάλει. Συγκεκριμένα, το Θ' Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας, με πρόεδρο την Ευγενία Μυλωνοπούλου, έκανε δεκτή αίτηση της κυβέρνησης αναστέλλοντας προσωρινά την απόφαση με την οποία χορηγήθηκε άσυλο. Η προσωρινή αναστολή ισχύει έως τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και θα συζητηθεί η κύρια προσφυγή του Δημοσίου με την οποία ζητείται η ακύρωση της απόφασης χορήγησης ασύλου. Στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας επισημαίνεται ότι η αναστολή χορήγησης ασύλου γίνεται για λόγους «δημοσίου συμφέροντος», αλλά και για λόγους συμφέροντος του ίδιου του αξιωματικού, ενώ απαγορεύεται ρητά η απομάκρυνση του Τούρκου αξιωματικού από την Ελλάδα, χωρίς τη συναίνεσή ταυ. «Η παρούσα εκδίδεται υπό τον όρο η διοίκηση να απέχει από κάθε ενέργεια σκοπούσα στην εξαναγκασμένη αναχώρηση του Τούρκου υπηκόου από τη χώρα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η διαδικασία για την παροχή ή μη ασύλου και για τους άλλους επτά Τούρκους στρατιωτικούς που έφθασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα και για τους οποίους και τους οκτώ ο Άρειος Πάγος έχει ταχθεί κατά της έκδοσης τους στην Τουρκία για λόγους μη διασφάλισης δίκαιης δίκης και τήρησης των στοιχειωδών διαδικασιών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου, την περασμένη Παρασκευή, οι δικηγόροι του Δημοσίου υποστήριξαν πως πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση άσυλου στον Τούρκο αξιωματικό για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αφού «κινδυνεύουν να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία». Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού υποστήριξαν πως δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο εμπλοκή του στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, όπως έχουν αποφανθεί τα ελληνικά δικαστήρια και ο Άρειος Πάγος. Παράλληλα, επισήμαναν ότι η κατάσταση στην Αγκυρα δεν διασφαλίζει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Αντιδράσεις
Για προβλήματα που προκύπτουν από την επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει την αναστολή της απόφασης χορήγησης ασύλου κάνει λόγο η Ν.Δ. «Η κυβέρνηση έχει ανοίξει επικίνδυνα τον ασκό του Αιόλου στην υπόθεση αυτή, λόγω των απαράδεκτων παρασκηνιακών δεσμεύσεων του κ. Τσίπρα στον κ. Ερντογάν», είπε ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου του Κινήματος Αλλαγής. Για «τυχόν μεθοδεύσεις και συμφωνίες της κυβέρνησης με τον Ερντογάν» κάνει λόγο το ΚΚΕ, ενώ το Ποτάμι κατηγορεί την κυβέρνηση ως «εντολοδόχο» του Τούρκου προέδρου.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η επιτροπή προσφυγών και οι 8 Τούρκοι

Θα εξεταστεί εάν υπάρχει λόγος εξαίρεσης δικαστικού από την επιτροπή που κρίνει το άσυλο Τούρκου στρατιωτικού

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 

Στις 4 Ιανουαρίου 2018 η δικαστικός Ευγενία Μυλωνοπούλου ζήτησε να εξεταστεί κώλυμά της και να απόσχει από τη σύνθεση της 7ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών που εξετάζει σε δεύτερο βαθμό το αίτημα διεθνούς προστασίας ενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Ο λόγος; Η ίδια, ως πρόεδρος του Θ' Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, εξετάζει αυτές τις ημέρες και την αίτηση ακύρωσης της κυβέρνησης κατά της χορήγησης ασύλου σε άλλον Τούρκο αξιωματικό που κατέφυγε στην Ελλάδα με ελικόπτερο την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», δεν έχει συζητηθεί ακόμη το αίτημα της κ. Μυλωνοπούλου από την 7η Επιτροπή Προσφυγών. Όπως προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς, τα υπόλοιπα δύο μέλη της επιτροπής μαζί με ακόμη έναν αναπληρωματικό θα κληθούν μέσα στο επόμενο διάστημα να το κρίνουν.
Σε κοινή δήλωσή τους χθες, 11 πρώην πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων της χώρας διερωτώνται «εάν υπάρχει από ποινικής και πειθαρχικής σκοπιάς απόκρυψη λόγου εξαίρεσης, λόγω της διφυούς ιδιότητας της επίμαχης δικαστικού λειτουργού». Ακόμη, διερωτώνται για πιθανή ακυρότητα των όποιων δικαστικών αποφάσεων. Η τοποθέτηση δικαστικών στις επιτροπές προσφυγών που εξετάζουν σε δεύτερο βαθμό τις υποθέσεις ασύλου είχε προκαλέσει συζητήσεις και στο παρελθόν. To Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει όμως ότι δεν τίθεται ασυμβίβαστο. Συγκεκριμένα, στη σχετική απόφασή του ανέφερε ότι «διασφαλίζεται n αρχή της αμεροληψίας, δοθέντος ότι οι επιτροπές έχουν την ιδιότητα τρίτου σε σχέση με τα εμπλεκόμενα μέρη και δεν εκπροσωπούν τη διοίκηση». Ακόμη προσέθετε τα εξής: «Δεν παραβιάζεται η αρχή της αμεροληψίας από το γεγονός ότι δικαστές που μετέχουν στη σύνθεση των επιτροπών θα μετάσχουν ενδεχομένως μελλοντικά στη σύνθεση των διοικητικών εφετείων που θα κληθούν να δικάσουν υποθέσεις άλλων διαδίκων, με αίτημα την ακύρωση άλλων πράξεων των εν λόγω επιτροπών».
Ωστόσο, τώρα, με αφορμή των υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, για πρώτη φορά δοκιμάζεται στην πράξη ο τρόπος σύνθεσης και λειτουργίας των επιτροπών προσφυγών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, ο φάκελος καθενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών μπορεί να εξετάζεται ξεχωριστά, όμως πρόκειται για ανθρώπους που εμπλέκονται στην ίδια ακριβώς υπόθεση. Οι επιτροπές προσφυγών συγκροτούνται για τριετή θητεία (η οποία μπορεί να ανανεωθεί για μία φορά) και απαρτίζονται κατά πλειοψηφία από εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς (δικαστές των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων). Το τρίτο μέλος κάθε επιτροπής υποδεικνύεται από την Ύπατη Αρμοστεία του OHE για τους Πρόσφυγες, αλλά είναι βάσει νόμου ανεξάρτητο από αυτή και από τη διοίκηση.




ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Κρατούν ζωντανές τις προοπτικές επίλυσης του ζητήματος ονομασίας

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και πΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραβ Ζάεφ, διατηρούν θερμή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και με σχεδόν καθημερινές δηλώσεις τους αναφέρονται στις προοπτικές επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ενώ σήμερα αναμένεται στην Αθήνα, για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της FYROM, Μπουγιάρ Οσμάνι.
Ο κ Οσμάνι, στέλεχος του αλβανικού κόμματος DUI, είναι αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά ζητήματα και εκτός από τον κ. Κοτζιά θα έχει συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό για ευρωπαϊκές υποθέσεις Γιώργο Κατρούγκαλο.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επανέλαβε ότι το 2018 «έχουμε ένα παράθυρα για λύση, στον βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχθεί ειλικρινής».
Σημείωσε ότι η λύση «αν επιτευχθεί, θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική, αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή».
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες «θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση». Στο Σκόπια, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Nezavisen», που θα δημοσιευθεί σήμερα, σημειώνει την εκτίμηση του ότι «μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 αυτό το ζήτημα μπορεί να κλείσει.
Η αισιοδοξία μου αυτή βασίζεται στην ετοιμότητα των δύο πλευρών να συζητήσουν ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις νια όλα τα θέματα και για όλες τις λύσεις που οδηγούν στη βελτίωση των σχέσεων και είναι προς το συμφέρον των πολιτών των δυο χωρών. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα πετύχουμε τον σκοπό αυτό, διατηρώντας πλήρως την αξιοπρέπειά μας. Οι πολίτες μας θα μας ανταμείψουν για το θάρρος και την πίστη στις προοπτικές του μέλλοντος και όχι για πιθανές καθυστερήσεις, αν παραμείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν».
Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε τους συναδέλφους του νια τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς είπε πως η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί το 2007 - 2008 και αφορά σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για χρήση έναντι όλων.
Επίσης, έκανε λόγο για «ενεργετική πολιτική» κι ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση υπαρκτών προβλημάτων στην εξωτερική πολιτική, υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση αυτή είναι τολμηρή και σοβαρή και αυτό το αποδεικνύει, καθώς έχει το θάρρος να προχωρήσει με συνέπεια στην επίλυση προβλημάτων».

To «Νova Macedonia»
Η Ένωση Κεντρώων, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, υποστήριξε: «Κατά τον κ. Τσίπρα το "Νοva Macedonia" είναι παράθυρο ευκαιρίας. Η Ν.Δ. επίσης εγκλωβίζεται στη γραμμή Βουκουρεστίου που σημαίνει "Nova Macedonia". Συνεπώς, η Βουλή είναι έτοιμη να ψηφίσει την ονομασία αυτή. Διερωτόμαστε, όταν τα Σκόπια πάρουν την προεδρία του NATO και της Ε.Ε., αξιώματα που δίνονται εκ περιτροπής στα μέλη, εμείς θα δεχθούμε να τους αποκαλούμε κύριε πρόεδρε της Μακεδονίας Όταν το 1992 όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί είπαν "ΟΧΙ" στη χρήση του όρου «Μακεδονία», όλοι αυτοί ήταν οπισθοδρομικοί, φανατικοί και οι μόνοι μοντέρνοι είναι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης;».

Προειδοποίηση από τον Μίκη Θεοδωράκη
Την αντίθεση του σε συνθέτη ονομασία της πΓΔΜ διακήρυξε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση, προκειμένου να παραμείνει η χώρα πιστή στην εθνική γραμμή του 1992 για την ονομασία της γειτονικής χώρας.
Ο Μίκης Θεοδωράκης προειδοποιεί ότι εάν περιέχεται στην ονομασία η λέξη «Μακεδονία», θα υπάρξουν ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας. Όπως σημειώνει στην προσωπική του ιστοσελίδα: «Οι καιροί ου μενετοί. Όταν φοβάσαι να πεις ότι αγαπάς την πατρίδα σου κι όταν ακόμα χειρότερο την ξεπουλάς αυτό είναι ραγιαδισμός. Όταν δεν φοβάσαι να πεις ότι την αγαπάς και έχεις το θάρρος να το βροντοφωνάξεις, αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι πατριωτισμός! Και η Ελλάδα σήμερα περισσότερα από κάθε άλλη φορά έχει ανάγκη από πατριώτες!».



ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

«Ουσιώδους σημασίας οι σχέσεις καλής γειτονίας»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά την κινητικότητα στο θέμα της πΓΔΜ, ενώ υπενθυμίζει την πάγια θέση της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι ουσιώδους σημασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της χώρας αυτής.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την κινητικότητα που καταγράφεται τον τελευταίο καιρό σε σχέση με το Σκοπιανό, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς υπενθύμισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι απαραίτητο συστατικό της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της πΓΔΜ.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος για θέματα διεύρυνσης Μάγια Κοτσιγιανιτς επισήμανε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών είναι ουσιώδους σημασίας για την όλη διαδικασία.
Υπενθύμισαν επίσης ότι ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει επισημάνει τα παραπάνω στον πρωθυπουργό της πΓΜΔ Ζόραν Ζάεφ, στη συνάντηση που είχαν τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες.
Επί της ουσίας η Κομισιόν καλωσορίζει τις επαφές, υπογραμμίζει την πρόσφατη συμφωνία φιλίας πΓΔΜ - Βουλγαρίας, ενώ υπογραμμίζει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Μάλιστα, τον Απρίλιο η Επιτροπή θα δημοσιεύσει και την ετήσια έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας.
Στη δήλωση της τελευταίας συνεδρίασης του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε. ΠΓΔΜ, τον Ιούλιο, τονιζόταν ότι η πρόοδος στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με την Ε.Ε. θα αποτελέσει σημαντική βάση για τις περαιτέρω συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Για τις σχέσεις καλής γειτονίας, στη δήλωση το Συμβούλιο υπενθύμιζε ότι εξακολουθούν να είναι ουσιώδους σημασίας (για την ενταξιακή πορεία).
Η πΓΔΜ έχει χαρακτηριστεί υποψήφια για ένταξη χώρα από το 2005, ενώ από το 2009 και μετά η Κομισιόν κάθε χρόνο μέχρι και πέρυσι τασσόταν υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκίνησαν ποτέ, εξαιτίας του ζητήματος της ονομασίας. Στα θέματα της διεύρυνσης της Ε.Ε. απαιτείται ομοφωνία όλων των κρατών - μελών.



ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ

Αθήνα και Λευκωσία οριστικοποίησαν, με τη συμβολή και της νομικής υπηρεσίας, μια σύμβαση που εκκρεμούσε χρόνια για την προμήθεια 11 στρατιωτικών φορτηγών οχημάτων γενικής χρήσης από την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσαν μετά τη χθεσινή τους συνάντηση στη Λευκωσία ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης και ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας. Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο της PESCO και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.




ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Ανεπιθύμητοι στις ΗΠΑ όσοι προδώσουν τη Μακεδονία»!

Ανάστατοι οι ομογενείς, που δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και απαιτούν δημοψήφισμα για το Σκοπιανό

Ρεπορτάζ Βαγγέλης Στολάκης

Αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και το πολιτικό προσωπικό της χώρας πως όποιος αποδεχτεί μια σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ, η οποία θα περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία» είναι ανεπιθύμητος στην Αμερική κάνουν οι ομογενείς. Οι Έλληνες των ΗΠΑ είναι στα... κάγκελα, ανησυχούν και ξεσηκώνονται με αφορμή τις ενέργειες που γίνονται στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας και ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με κάλπες που θα στηθούν στα προξενεία, προκειμένου να ψηφίσουν και οι ίδιοι.
Δεν αποκλείουν μάλιστα να βροντοφωνάξουν ότι «Η Μακεδονία είναι ελληνική» στους κεντρικούς δρόμους της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον, όπως έκαναν το 1992.
Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», αναμένεται να στείλουν επιστολή προς τον Προκόπη Παυλόπουλο και τους πολιτικούς αρχηγούς, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως όποιος πολιτικός δεχτεί μια σύνθετη ονομασία στην οποία θα χρησιμοποιείται ο όρος «Μακεδονία» θα είναι persona non grata στις ΗΠΑ.
Τη συγκεκριμένη επιστολή, η οποία έχει ήδη συνταχθεί, υποστηρίζουν η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, οι οργανώσεις της ΑΧΕΠΑ, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, σωματεία και σύλλογοι ομογενών των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ευρώπης και υποστηρίζει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Δράσεις
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Δημήτρη Φιλιππίδη, που μίλησε στη «δημοκρατία»  οι ομογενείς των ΗΠΑ δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Το Ύπατο Συμβούλιο της Ένωσης, που αποτελεί το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της «μητέρας των Μακεδονικών Συλλόγων της Αμερικής», αποφάσισε στις 16 Δεκεμβρίου μια σειρά δράσεων εν όψει της νέας συνάντησης του ειδικού αντιπροσώπου του OHE Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ στις 19 Ιανουαρίου.
«Στόχος μας είναι μέσα από διάφορες δράσεις να αλλάξουμε το κλίμα» υποστηρίζει ο κ. Φιλιππίδης. Και συμπληρώνει: «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολιτικούς, καθώς θεωρούμε ότι δεν θα προασπίσουν το εθνικό συμφέρον. Οι ομογενείς ανησυχούμε. Το ζήτημα της ονομασίας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Οι ομογενείς είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας και πρεσβευτές της στο εξωτερικό και απαιτούμε να μας πάρουν στα σοβαρά».
Η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής μάλιστα θα εκπροσωπηθεί στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη από τον πρόεδρό της Στέλιο Κυριμλή και το επιτελείο του. «Οι 300 του Κοινοβουλίου ή μια κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχουν το δικαίωμα να κρίνουν την Ιστορία, το παρόν και το μέλλον της Μακεδονίας» λέει ο κ. Φιλιππίδης.
Ο δημοσιογράφος που κατάγεται από την Καβάλα ξεκαθαρίζει επίσης ότι για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων η Ένωση, την οποία εκπροσωπεί, έχει συζητήσει και με Αμερικανούς αξιωματούχους και συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ.
Σημειώνεται ότι, αν και οι Έλληνες της Ομογένειας δεν είναι καταγεγραμμένοι επίσημα, υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ αγγίζουν τους 1.500.000, με τους 800.000 να κατοικούν σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσι.

Ικανοποίηση Κομισιόν για την προσέγγιση
Μήνυμα σε Ζάεφ από τον Γιούνκερ
Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ καλωσορίζει ης επαφές μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για τη λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και, όπως ανέφεραν χθες ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς και η αρμόδια για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Μάγια Κοτσίγιανιτς, η διατήρηση των «σχέσεων καλής γειτονίας» είναι απαραίτητο συστατικό της αξιολόγησης της χώρας για την υποψηφιότητα ένταξης της στην Ε.Ε.
Τόσο η Μ. Κοτσίγιανιτς όσο και ο Μ. Σχοινάς εξήγησαν ότι και η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί κριτήριο για την όλη διαδικασία και ανακοίνωσαν ότι ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατέστησε όλα τα παραπάνω σαφή κατά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον νέο πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Υπενθύμισε, όπως ανέφεραν, την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας Σκοπίων - Βουλγαρίας και ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, δεδομένης της δημοσιοποίησης του «πακέτου για τη διεύρυνση» την άνοιξη. Γενικότερα σε ό,τι αφορά τη διαδικασία διεύρυνσης ο Μ. Σχοινάς ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία παραμένει πάντα αναλογική της προόδου των υποψηφίων.

Θεσσαλονίκη: Ανήσυχοι οι ιεράρχες, μετωπική στον δήμο
ΑΝΗΣΥΧΟΣ δηλώνει ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι την ίδια ανησυχία με αυτόν μοιράζεται και ο κόσμος που επικοινωνεί μαζί του. Είναι κάτι που το παρακολουθούν όλοι, για το ποια θα είναι η έκβαση του, και ανησυχούν τόνισε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ασάφεια και έλλειψη ενημέρωσης για το θέμα.
Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια για το θέμα της Μακεδονίας, είπε ότι «δεν έχουμε ακόμα μια επίσημη πρόσκληση για το συλλαλητήριο. Αν έχουμε πρόταση, θα το σκεφτούμε».
Ξεκάθαρη θέση στο θέμα της ονομασίας πήρε στο διαδικτυακό «Βήμα Ορθοδοξίας ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνος. «Θέλω να πιστεύω ότι η λύση δεν θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία. Είναι κοινή απόφαση των πολιτικών αρχηγών όταν είχε τεθεί το θέμα των προτεινόμενων ονομάτων (σ.σ: στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992). Αυτό θέλει και ο ελληνικός λαός, που δεν διαπραγματεύεται τα εθνικά του δίκαια και την Ιστορία» του είπε.
Κόντρα ξέσπασε, εξάλλου, χθες μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρου Καλαφάτη, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο κ. Καλαφάτης κατηγόρησε τον δήμαρχο λέγοντάς του «πετάτε ονόματα δημοσίως στο τραπέζι, χωρίς να έχετε έγκριση από το όργανο που πηγάζει η εξουσία σας και αυτό είναι το δημοτικό συμβούλιο». Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε τα εξής: «Ο δήμος δεν κάνει εξωτερική πολιτική. Ακολουθούμε την εξωτερική πολιτική της χώρας. Δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο να απολογούμαι για την πρόσκληση στον πρωθυπουργό των Σκοπίων να έρθει να περάσει την Πρωτοχρονιά στην πόλη, όπως χιλιάδες άλλοι τουρίστες».
Φανή Χαρίση



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κύπρος: Βόμβα Λιλλήκα για προσπάθεια εξαγοράς του να μην κατέβει υποψήφιος

ΦΩΤΙΑ στο προεκλογικό σκηνικό της Κύπρου άναψε ο Γιώργος Λιλλήκας μετά την καταγγελία του πως κάποιοι προσπάθησαν να τον εξαγοράσουν με στόχο να αποσύρει την υποψηφιότητά του.
Σε δηλώσεις του, μάλιστα, «φωτογράφισε» το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου. Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ. διέψευσε ότι οι εν λόγω καταγγελίες τον αφορούν. Παράλληλα, τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο ΔΗ.ΣΥ. χαρακτηρίζουν την εν λόγω καταγγελία πολύ σοβαρή, ζητώντας περαιτέρω διερεύνηση. Ο Γ. Λιλλήκας, απαντώντας σε φήμες που τον ήθελαν να έχει συμφωνήσει μυστικά με τον Νίκο Αναστασιάδη για να αναλάβει μετεκλογικά το υπουργείο Εξωτερικών, έκανε τη δήλωση που άναψε φωτιές: «Άλλοι είναι εκείνοι που επιχείρησαν με ανταλλάγματα και συνδιαλλαγές πίσω από κλειστές πόρτες να με πείσουν να αποσυρθώ. Και αυτό αποδεικνύει ότι κάποιοι δεν έχουν, πρώτον, καταλάβει ποιος είμαι και δεν έχουν διαβάσει την πορεία μου για να ξέρουν πως δεν εξαγοράζομαι και δεν είμαι της συνδιαλλαγής, ότι απεχθάνομαι τις συναλλαγές και, δεύτερον, ότι έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν την τιμή τους».
Την ίδια ώρα, με βάση τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα στα Κατεχόμενα, στη νέα «Βουλή» του ψευδοκράτους εισέρχονται για πρώτη φορά έξι κόμματα. Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας θα έχει 21 βουλευτές, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα 12 και το Κόμμα του Λαού 9.



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στον πάγο το άσυλο του Τούρκου αξιωματικού

Κρατούμενος και πάλι μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που έκανε δεκτό το κυβερνητικό αίτημα για προσωρινή αναστολή

Ρεπορτάζ Μαρία Ζαχαροπούλου

Λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν, σύμφωνα με το Διοικητικό Εφετείο, το προσωρινό πάγωμα της χορήγησης ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους που έφτασαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα. Η ανατροπή στην υπόθεση του Τούρκου αξιωματικού, ο οποίος είναι πλέον και πάλι κρατούμενος, ήρθε όταν η πρόεδρος του Θ' Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Ευγενία Μυλωνοπούλου έκανε δεκτό το κυβερνητικό αίτημα για προσωρινή αναστολή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού.
Στο σύντομο σκεπτικό της απόφασης η δικαστική λειτουργός επισημαίνει πως η κύρια προσφυγή για ακύρωση της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου που έχει κατατεθεί θα συζητηθεί άμεσα, δηλαδή στις 15 Φεβρουαρίου. Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε με τον όρο ότι η διοίκηση θα απέχει «από κάθε ενέργεια σκοπούσα στην εξαναγκασμένη αναχώρηση του Τούρκου υπηκόου από τη χώρα». Όπως όλα δείχνουν, το δικαστήριο, με την απόφασή του, υιοθέτησε τους ισχυρισμούς που προέβαλαν οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αιτήματος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλέστηκαν λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά και το ενδεχόμενο, από την εξέλιξη της υπόθεσης, να διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τον συνέλαβαν
Ο Τούρκος αξιωματικός συνελήφθη από αστυνομικούς στην Υπηρεσία Ασύλου όπου είχε μεταβεί με τον δικηγόρο του, με βάση διοικητική απόφαση για κράτησή του, καθώς η προσωρινή αναστολή της χορήγησης ασύλου τον επαναφέρει στην προηγούμενη κατάσταση.
Για τον λόγο αυτόν, όπως αναφέρει αρμόδια πηγή, αναμένεται να επιστρέψει στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου θα παραμείνει ως διοικητικά κρατούμενος.
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες καταγγέλλει ως παράνομη την κράτηση του Τούρκου, επισημαίνοντας ότι η σύλληψή του και η κράτησή του «επισύρουν ακόμη και ποινική ευθύνη για όποιον τη διέταξε, καθώς και για όσους έδωσαν τη σχετική εντολή». Αξίζει να σημειωθεί ότι έντεκα πρώην πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων της χώρας, παρεμβαίνοντας στην υπόθεση, κάνουν λόγο ακόμη και για ενδεχόμενα πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, τα οποία, όπως λένε, έχει διαπράξει η πρόεδρος Εφετών του εν λόγω Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία εξέδωσε την επίμαχη απόφαση. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, η δικαστική λειτουργός ήταν παράλληλα πρόεδρος άλλης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, η οποία εξέτασε το αίτημα ασύλου ενός εκ των οκτώ επιβαινόντων στο στρατιωτικό ελικόπτερο και για τον λόγο αυτόν έπρεπε να εξαιρεθεί.

Ομοβροντία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
ΣΦΟΔΡΕΣ αντιδράσεις υπήρξαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην απόφαση για αναστολή της χορήγησης ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς έπειτα από σχετική αίτηση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα παραμένει κράτος δικαίου και μέλος της Ε.Ε. Και αν μη η άλλο, να προβληματιστεί για το γεγονός ότι μόνο τα MME της Τουρκίας πανηγυρίζουν πλέον με ης αποφάσεις της τόνισε η ΝΔ σε ανακοίνωσή της και σημείωσε ότι ο Άρειος Πάγος οριστικά και αμετάκλητα απέρριψε την αίτηση της Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης να εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί.
«Η προσωρινή αναστολή της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό ήταν συνέπεια των χειρισμών του κ. Μουζάλα και του ίδιου του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση έχει ανοίξει επικίνδυνα τον ασκό του Αιόλου στην υπόθεση αυτή, λόγω των απαράδεκτων παρασκηνιακών δεσμεύσεων του κ. Τσίπρα στον κ. Ερντογάν» τόνισε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Εντολοδόχο του Ερντογάν» χαρακτήρισε την κυβέρνηση το Ποτάμι και μίλησε για εθνική ντροπή. «Πιστεύουμε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της όταν γίνει η οριστική κρίση της υπόθεσης ανέφερε στην ανακοίνωσή της. Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου νια αναστολή της χορήγησης ασύλου του Τούρκου αξιωματικού ήταν αυτή που ήθελε τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η κυβέρνηση της Τουρκίας σημείωσε το ΚΚΕ, ενώ και η Ένωση Κεντρώων μίλησε για υποταγή στην Τουρκία.



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ
Κουτοπονηριές των γερμανών

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΕΣ ότι το 2018 αποτελεί εξαίρεση στον ιστορικό κανόνα των δυσκολιών που καλείται συνήθως να αντιμετωπίσει το ελληνικό έθνος. Στην Ελλάδα η δυσχέρεια είναι συνήθεια και οι αντιξοότητες ο κανόνας.
ΩΣΤΟΣΟ, το έτος που ήδη διανύουμε θα έχει μία ιδιαιτερότητα: την έναρξη της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» έγραψε σε σχετικό θέμα ότι είναι πλέον σε εξέλιξη στην Ελλάδα το πλέον εκτεταμένο πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) και «αναμένεται να γίνουν σημαντικά βήματα, όπως η οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών ( ΑΟΖ) με την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Αλβανία (αν έχουν ευτυχή κατάληξη οι διαπραγματεύσεις), καθώς και η προώθηση της διαδικασίας για την παραχώρηση των μεγάλων θαλάσσιων οικοπέδων στη νότια Κρήτη σε πετρελαϊκούς κολοσσούς, όπως η αμερικανική ExxonMobil και η γαλλική Total, με τη συμμετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.)».
ΕΠΙΣΗΣ, την ερχόμενη διετία πρόκειται να παραχωρηθούν επτά θαλάσσια και τρία χερσαία οικόπεδα για έρευνα και εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων.
ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ ακριβώς τους λόγους η πατρίδα μας πρέπει πρώτα και κύρια να φυλάγεται από τους εχθρούς που ήρθαν ντυμένοι φίλοι και... πιστωτές. Πρόσφατο, άλλωστε, είναι το επεισόδιο όπου η Γερμανία στην Ελλάδα έστειλε πλοίο για έρευνες ( ) σε πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων και ζήτησε άδεια από την... Τουρκία για να συνεχίσει! Η χώρα μας ορθότατα έδειξε την έξοδο στο γερμανικό πλοίο «Meteor».
ΑΥΤΟ, όμως, δεν αναμένεται να αποτελέσει την τελευταία πράξη στο σίριαλ δολιότητας και κουτοπονηριάς με σκηνοθέτη την Καγκελαρία του Βερολίνου. Οι Γερμανοί, που δεν έχουν σταματήσει ούτε στιγμή να πιέζουν την Ελλάδα σε όλα τα μέτωπα, δείχνουν πως επιθυμούν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης με την Τουρκία και για το ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.
ΟΙ «ΥΠΟΓΕΙΕΣ» συνεννοήσεις και οι μυστικές συμφωνίες των Γερμανών με τους Τούρκους ή με οποιονδήποτε άλλον γεωπολιτικό αντίπαλο της χώρας μπορεί να είναι δύσκολα αποδείξιμες, αλλά οι μέθοδοι τους είναι γνωστές. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποκρούσει αυτές τις αθλιότητες.




ΕΣΤΙΑ

Όχι ηττοπάθεια στό Σκοπιανό

Του Άνδρέα Σταλίδη

ΠΟΣΟΙ γνωρίζουν ότι τό έπίσημο όνομα της Ούρουγουάης είναι «Ανατολική Δημοκρατία της Ούρουγουάης»; Οϋτε οί ϊδιοι δεν θυμούνται τόν γεωγραφικό προσδιορισμό. Τό όνομα τής έθνότητας είναι Ίσως σημαντικότερο άπό τό όνομα της χώρας.
Αποδοχή «Νέας ή "Ανω Μακεδονίας», εφόσον κατοικείται άπό Μακεδόνες όμιλώντες τήν «Μακεδονική», συνιστά έγκλημα γιά κάθε 'Έλληνα. Κανένας περιηγητής, Ιστορικός, καμμία άπογραφή ή μνημείο δέν άνέφερε ποτέ ξεχωριστή Μακεδονική έθνότητα άπό τόν 7ο αιώνα μ.Χ. πού κατέβηκαν οί Σλάβοι στά Βαλκάνια μέχρι τόν 20ό. Ό σφετερισμός είναι ώμός, ξεκάθαρος καί άπόλυτος, όπως καί ή δική μας ήττοπάθεια.
Ελληνίδα πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε δημοσίως: «Δέν ύπάρχει κανείς πού νά μήν λέει τή Μακεδονία, Μακεδονία». Μά όταν τήν ονομάζεις έσύ έτσι, περιμένεις νά μήν τήν άποκαλούν οί τρίτοι; Σαθρό είναι καί τό έπιχείρημα ότι τό όνομα δέν ένοχλεΐ, αφού θά τούς κυριεύσουμε οικονομικά»: μά αύτό άκριβώς κάναμε τό 1995 μέ πληθώρα έπιχειρήσεων, όμως παρά τίς προσδοκίες σκλήρυνε περαιτέρω ή στάση τους.
Τό άκρον άωτον τής ήττοπαθοϋς έπιχειρηματολογίας είναι ότι δήθεν «όλος ό κόσμος τούς άποκαλεϊ "Μακεδονία", δέν παίζει ρόλο τί κάνουμε έμεΐς, άρα πρόκειται γιά χαμένη υπόθεση». Ωστόσο, άντί νά μή μας ύπολογίζει κανείς, όλο σέ μας έρχονται γιά έγκριση. Μάλλον γνωρίζουν ότι μόνο ή δική μας γνώμη μετράει τελικά.
Τό δέ «γεγονός» ότι «όλοι τους αποκαλούν Μακεδονία» είναι τρομερό fake news. Οι 100 περίπου διμερείς αναγνωρίσεις ώς Μακεδονία είναι έπουσιώδεις.
Τό ληξιαρχείο των κρατών είναι ό OHE, πού τούς αναγνωρίζει ώς πΓΔΜ. Τό Ίδιο και όλοι ανεξαιρέτως οι διεθνείς οργανισμοί, πολιτικοί, πολιτιστικοί ή άθλητικοί. Βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας ή Ελλάδα δικαιούται νά προβάλλει βέτο, έφόσον ή γείτονα χώρα καταθέσει αίτηση ένταξης μέ διαφορετικό όνομα άπό τό προσωρινό της.
Επιπλέον, ή Ελλάδα έχει δικαίωμα βέτο και στούς δύο οργανισμούς πού καίγεται ή πΓΔΜ νά ένταχθεΐ: στην EE και στό NATO. Απλώς έπειδή είναι ήδη μέλος. Άπό τήν άλλη όλες οί διμερείς άναγνωρίσεις θά τροποποιηθούν πάραυτα, έφόσον συμφωνήσει ή Ελλάδα. Σαφές λοιπόν ότι βρισκόμαστε σέ θέση ισχύος. Όσο περισσότερο καίγονται τά Σκόπια νά εισέλθουν στήν EE ή οί ΗΠΑ νά τούς έντάξουν στό NATO, τόσο ισχυροποιείται ή θέση μας. "Υπάρχει καί μία άπαρατήρητη παράμετρος: μετά τήν άνακήρυξη της Αύτοκεφαλίας της λεγόμενης Εκκλησίας της Μακεδονίας τό 1967, κατέστη σχισματική. Τό Πατριαρχείο Σερβίας πήγε πρόσφατα την ύπόθεση μίας Επισκοπής στό Εύρωπαϊκό δικαστήριο καί κέρδισε! "Ετσι, oi Σκοπιανοί στράφηκαν στήν Βουλγαρία, έξ ού καί τά ταυτόχρονα πολιτικά άνοίγματα πρός τά έκεϊ. "Ομως, την περίθαλψη της σχισματικής Εκκλησίας άπό τούς Βούλγαρους τόν Νοέμβριο τοϋ 2017 δέν την καλοβλέπει οϋτε ή Μόσχα, λόγω παραλληλισμού μέ τήν Ούκρανική Εκκλησία. Συμπερασματικά: οϋτε σέ ένα, δέκα ή 26 χρόνια ξεχάσαμε. Γι' αυτό, κόντρα στήν πολιτική ήγεσία, διοργανώνονται τά πρώτα άνεξάρτητα συλλαλητήρια σέ Θεσσαλονίκη καί Αθήνα στίς 21 1.
Όπως έλεγε ό Ζουράρις μέ ένάργεια πρίν ύπουργοποιηθεΐ: «Όποιος παραχωρεί όνομα, παραχωρεί έδαφος»." Όλο τό σύμπαν να τούς άναγνωρίσει, έμεΐς έχουμε χρέος νά άντισταθοϋμε. Ή άναγνώριση χρήσης τοϋ όρου «Μακεδών» σέ Σλάβους στό επίπεδο κρατικής οντότητας, ύπέρτερης δηλαδή μιας έσωτερικής περιφέρειας άλλου κράτους, αύτομάτως άφαιρει ή ύποβαθμίζει τό δικαίωμα χρήσης τοϋ όρου άπό τούς δικαιούχους! Απαράδεκτο άσυζητητί.
Πολιτικός άναλυτής - Δημιουργός του ήλ. περιοδικού Αντίβαρο



ΕΣΤΙΑ

Απόψεις
Το άγνωστο έγγραφο

Του Χ. Σπέντζου

1. ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ στην εγκύκλιο μέ άριθμό 868.014 26 Dec. 1944 του State Department ή όποια τώρα πιά μπορεί να αναζητηθεί με τά στοιχεία αύτά στό διαδίκτυο. Έκυκλοφόρησε εύρύτατα στό περιβάλλον των Βρυξελλών στίς άρχές της δεκαετίας τοϋ '90.
Σέ ελεύθερη μετάφραση, αύτή (πού απευθύνεται προς ορισμένες «διπλωματικές και προξενικές αρχές») λέει τά έξης:
2. Τό ύπουργεΐο μας παρακολουθεί μέ προσοχή τις όλο και συχνότερες φήμες καί ήμιεπίσημες δηλώσεις oi όποιες υποστηρίζουν μία αύτονομη Μακεδονία. Οι φήμες προέρχονται άπό την Βουλγαρία άλλά και άπό άλλους κύκλους όπως Γιουγκοσλάβους παρτιζάνους και υπονοούν ότι στό κυοφορούμενο κράτος θά ένσωματωθεΐ καί μέρος της ελληνικής έπικράτειας.
Ή κυβέρνησή μας θεωρεί ότι κάθε συζήτηση γιά «Μακεδονικό κράτος», «Μακεδονική πατρίδα» ή «Μακεδονική έθνική συνείδηση» είναι δημαγωγία ή όποια δέν αντιπροσωπεύει καμμία έθνική ή πολιτική πραγματικότητα καί ή τωρινή του ανακίνηση έχει στόχο νά συγκαλύψει έπιθετικές ένέργειες κατά της Ελλάδος.
Ή πολιτική της κυβέρνησής μας είναι νά άντιτεθεΐ σέ οποιαδήποτε αναζωπύρωση του Μακεδονικού θέματος όσον άφορά στην Ελλάδα. Τό ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας κατοικείται κυρίως άπό Έλληνες καί ό ελληνικός λαός άντιτίθεται σχεδόν ομόφωνα στην δημιουργία Μακεδόνικου κράτους. Φήμες γιά συμμετοχή Ελλήνων στην υπόθεση θεωρούνται αναληθείς.
Ή κυβέρνησή μας θά θεωρήσει υπεύθυνες τις κυβερνήσεις πού ανέχονται ή ένθαρρύνουν έπιθετικές ένέργειες «Μακεδονικών δυνάμεων κατά της Ελλάδος».
Υπογραφή: Stetinius
3. Άπό τήν πολιτική της κυβέρνησης Ρούζβελτ της όποιας ύπουργός Εξωτερικών ήταν ό Stetinius, μέχρι τήν πολιτική τών ΗΠΑ άπό τήν διάλυση τής Γιουγκοσλαβίας καί έπειτα, υπάρχει διαφορά. Υπάρχει κυβίστηση. Μά κάνουν τά μεγάλα κράτη κυβίστηση Βεβαίως καί κάνουν. Αλλά λόγω τοϋ μεγέθους τους αύτό είναι, όπως καταλαβαίνετε, τεχνικά δύσκολο. Ένώ τά μικρά κράτη είναι πιό «εύκίνητα». Μερικά μάλιστα άπό άποψη κινητικότητας θυμίζουν σεισοπυγίδα. Αύτό βοηθάει πολύ στην κ.. .τούμπα. Ιδίως όταν ο «τεμενάς» ο οποίος είναι το πρελούδιό της, άποτελεΐ έξι. Άς θυμηθούμε τόν άείμνηστο Μποστ. Μέ εκείνο τό «θά πρωτεύσουν τών Έλλάδων» όταν άρχίσουν τά αγωνίσματα τών τεμενάδων ή τόν Aldous Huxley στόν «Νέο Γενναίο Κόσμο» όταν λέει ότι «αύτοί δέν θά χρειάζεται νά έξαναγκα στουν άπό τά άφεντικά τους άφοϋ θά έχουν αγαπήσει την σκλαβιά τους».
4. Εκείνο πού μέ προβληματίζει είναι ότι ή ύπαρξη του έν λόγω εγγράφου εχει άποσιωπηθεΐ. Ελάχιστοι γνωρίζουν τήν υπαρξή του. Αύτό θέτει κάποια βασανιστικά καί ενοχλητικά ερωτήματα. Δεδομένου ότι θά έπρεπε νά έχει γίνει εύρέως γνωστό. Νά το μοιράσουν άκόμη καί στα σχολεία τής χώρας."Ομως τίποτε άπό αύτά. Λές καί κάποιος παρήγγειλε στούς (εκάστοτε) κυβερνώντες νά τό κάνουν «γαργάρα».
5. Τώρα ή «δουλειά» εχει κλείσει. Ό πολιτικός κόσμος (σύσσωμος), ό όποιος έφρόντισε μεταξύ άλλων καί νά κρατήσει στή σιωπή τό έγγραφο αύτό έπί δεκαετίες, έτοιμαζεται (μέ κάποια δόση ανακούφισης) γιά τήν αύλαία. Ό ελληνικός λαός καλείται νά παρακολουθήσει (στά πλαίσια τής διαφάνειας πού μας χαρακτηρίζει) την έξόδια τελετή τής Μακεδονίας, τελετή ή οποία θά διακοσμηθεί μέ άνθη άπό τήν πλούσια άνθοδέσμη τής (μέ μορφή λαίλαπας) έπερχομένης, οικονομικής άνάπτυξης καί θά διαφημισθεΐ ώς έπίτευγμα τής δημοκρατίας. "Ισως νά όργανωθουν καί εορταστικές εκδηλώσεις στήν πλατεία του κατ' εύφημισμόν Συντάγματος μέ συμμετοχή τής CΗΟΦ. (Σλαβομακεδονικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο) Ακόμη καί δημοψήφισμα μπορεί νά περιλαμβάνει τό μενού (έξ έκείνων όπου τό ήχηρό όχι σερβίρεται μέ γέλια καί χαρές ώς «ναι»).
Συνεπώς ο θόρυβος πού άκούγεται άπό αύτούς πού άσχημονουν πέριξ τοϋ λειψάνου συνιστά άπλά καί μόνο περιύβριση νεκρού.
*τ. μηχανικός Τηλεπικοινωνιών NATO (αρχηγείο Βρυξελλών)



ΕΣΤΙΑ

Έν συντομία
Ό Αλβανός Πρόεδρος έγκωμιάζει τόν Αναστάσιο

ΜΕ εγκωμιαστικά σχόλια ομίλησε ό πρόεδρος της Αλβανίας Ίλίρ Μέτα γιά τόν Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο, ερωτώμενος γιά τήν κίνηση νά του αποδοθεί ή αλβανική ύπηκοότης μετά άπό καθυστέρηση πολλών ετών. Ό πρόεδρος της γειτονικής χώρας, επισκεπτόμενος τήν Κορυτσά γιά τήν εορτή τών Θεοφανείων, δήλωσε χαρακτηριστικώς ότι ό Μακαριότατος είναι μία παγκόσμια προσωπικότης, όχι μόνο θρησκευτική αλλά καί ένας αληθινός φιλόσοφος, σεβαστός σέ όλον τόν κόσμο. Ό Μέτα χαρακτήρισε απαράδεκτη τήν πολυετή καθυστέρηση αποδόσεως τής ύπηκοότητος καί προσέθεσε ότι, εάν ό επικεφαλής τής Όρθοδόξου Εκκλησίας ήταν ένας Ιταλός ή Δανός, θά είχε αποκτήσει τήν αλβανική ιθαγένεια τήν επομένη τής ένθρονήσεώς του. Έστω και άργά τά Τίρανα εξέφρασαν τήν βαθειά εκτίμησή τους γιά όσα έχει πράξει ή «λαμπρή» αυτή προσωπικότητα. Σέ ό,τι άφορα στίς αντιρρήσεις πού εκφράσθηκαν, ό Αλβανός πρόεδρος έκανε λόγο γιά «παράλογες προκαταλήψεις».



ΕΣΤΙΑ

Ή Αίγυπτος κάνει πίσω γιά τό Κοσσυφοπέδιο

Κάιρο. Ή Αίγυπτος ενδέχεται νά αποσύρει τήν άπόφασή της περί στηρίξεως της ανεξαρτησίας τοϋ Κοσσυφοπεδίου. Συμφώνως πρός δημοσίευμα της σερβικής έφημερίδος «Vecernje Novostil», ένας από τούς πιό διάσημους και πιό αξιοσέβαστους Αιγυπτίους δημοσιογράφους, ό Abdel Latif El Menawy, δημοσίευσε κείμενο μέ τίτλο «Είναι καιρός να επανεξετάσουμε τήν απόφαση τής Άδελφότητος;».
Τήν εποχή τής κυριαρχίας τής Μουσουλμανικής Άδελφότητος, τό Κάιρο ανεγνώρισε τό Κοσσυφοπέδιο στις 26 Ιουνίου 2013, μερικές ημέρες πριν από τό πραξικόπημα τοϋ αιγυπτιακού στρατού και τήν ανατροπή τοϋ πρώην Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι. Ωστόσο, πέντε χρόνια μετά τήν αναγνώριση, δέν έχουν αναπτυχθεί ούτε οι διπλωματικές οΰτε οικονομικές σχέσεις μεταξύ τοϋ Καΐρου και τής Πρίστινα. Κατά τόν συντάκτη τοϋ δημοσιεύματος, ή Αίγυπτος ενδέχεται νά επανεξετάσει τήν απόφαση τής Μουσουλμανικής Άδελφότητος, μέ τήν όποια ήθελε νά ικανοποιήσει τις ΗΠΑ. Υπάρχουν πληροφορίες ότι τούς έπομένους μήνες τό Βελιγράδι θά αναφέρει λεπτομερώς τόν κατάλογο όλων των χωρών πού έχουν αναγνωρίσει τήν ανεξαρτησία τοϋ Κοσσυφοπεδίου και θά διαμορφώσει μιά λίστα μέ εκείνες πού θά μπορούσαν ενδεχομένως νά θέσουν στήν ημερησία διάταξη τήν αναθεώρηση αυτής τής αποφάσεως, ενώ συντόμως θά ακολουθήσει διπλωματική δρασις ευρείας κλίμα κος. Υπενθυμίζεται ότι ή Γουινέα Μπισσάου και τό Σουρινάμ απέσυραν τήν αναγνώριση τοϋ Κοσσυφοπεδίου.




ΤΑ ΝΕΑ

Νέα αγκάθια για το Κυπριακό

Οι ακραίοι και οι εθνικιστές βγήκαν ενισχυμένοι από τις πρόωρες εκλογές στα κατεχόμενα

ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΑΣΤΕΑ

Απογοητευτικά για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού θεωρούνται τα αποτελέσματα των πρόωρων εκλογών στα κατεχόμενα της Κύπρου, καθώς οι ακραίοι και οι εθνικιστές ενισχύθηκαν ενώ τα κόμματα που είναι θετικά απέναντι στην προοπτική λύσης στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ηττήθηκαν. Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των λεγόμενων εκλογών στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα Βόρεια Κύπρο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε ότι δεν θα κάνει κανένα σχόλιο πριν από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.
Στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην κατεχόμενη Κύπρο πήραν μέρος υποψήφιοι από οκτώ κόμματα και δικαίωμα ψήφου είχαν μόλις 190.000 Τουρκοκύπριοι. Το αριστερό Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα έχασε περίπου 17% της δύναμής του σε σύγκριση με τις εκλογές του 2013, πέφτοντας στο 21 %. Αλλά ούτε το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, από το οποίο προέρχεται ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, είχε τα αποτελέσματα που ανέμενε και περιορίστηκε στις 3 έδρες.
Τα σκάνδαλα και οι υποθέσεις διαφθοράς που έχουν δει το φως δεν επηρέασαν το σκληροπυρηνικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Χουσεΐν Οζγκουργκιούν που σημείωσε σαρωτική νίκη με ποσοστό 35,4% και έλαβε 21 έδρες. Στη Βουλή κατάφερε να εισέλθει το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντεκτάς με 3 έδρες και το Κόμμα Αναγέννησης (των εποίκων) με 2 έδρες. Τα εθνικιστικά αυτά κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 26 έδρες, γεγονός που επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης με ισχνή πλειοψηφία, κάτι που μπορεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο, τότε δεν αποκλείονται σύντομα νέες πρόωρες εκλογές ίσως και μέσα στο καλοκαίρι. Και αυτό διότι οι εκπρόσωποι των δύο μικρότερων κομμάτων δεν θα μπορούν, λόγω χαμηλών ποσοστών, να συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές από τις οποίες εγκρίνονται τα νομοσχέδια.
Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά που έλαβε το Κόμμα του Λαού του Κουντρέτ Οζερσάι, το οποίο τερμάτισε τρίτο με 12 έδρες και ρυθμιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας στα κατεχόμενα. Το κόμμα, το οποίο προσδιορίζεται ως κεντροδεξιό, προεκλογικά δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρούσε σε κυβερνητικό συνασπισμό με το δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας, όμως τώρα οι πιέσεις αναμένεται να αυξηθούν. Πάντως και χθες ο Οζερσάι επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού επικρατεί πλέον μεγάλη απογοήτευση, με τους μετριοπαθείς Τουρκοκύπριους να εκτιμούν ότι στα αποτελέσματα έπαιξε σημαντικό ρόλο το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά. Η έλλειψη ελπίδας για επίλυση έστρεψε την προσοχή των Τουρκοκυπρίων σε εσωτερικά θέματα όπως η διαφθορά, η οικονομία, η υγεία και η παιδεία το μείς στους οποίους τα εθνικιστικά συντηρητικά κόμματα κέρδισαν τις εντυπώσεις. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως στην όλη κατάσταση διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο και η στάση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αμέσως μετά το ναυάγιο των συνομιλιών, ο οποίος έριξε όλη την ευθύνη της αποτυχίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά, μη αφήνοντας περιθώρια για συνέχιση της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, από την έως τώρα καταμέτρηση των ψήφων από το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» φαίνεται να μένουν εκτός Βουλής ηχηρά ονόματα της τουρκοκυπριακής πολιτικής σκηνής όπως ο «υπουργός» Εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο «υπουργός» Συγκοινωνιών Κεμάλ Ντουρούστ, ο πρώην υπουργός Αχμέτ Κασίφ και ο πρώην «υπουργός» Οικονομικών Μπιρικίμ Οζγκιούρ. Σημειώνεται ακόμη ότι είναι η πρώτη φορά από το 1976 που στη «Βουλή» θα εισέλθουν έξι κόμματα.




Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Αισιοδοξία Ζάεφ για το Μακεδονικό

Ν. Κοτζιάς: «Οι γείτονές μας γνωρίζουν πως δεν μπορούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς, χωρίς λύση»

Για την εθνική θέση που αφορά σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση όλων, μίλησε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο Ν. Κοτζιάς

ΤΩΝ ΝΙΚΟΥ ΣΒΕΡΚΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ  

Η διάθεση της ηγεσίας της ΠΓΔΜ να βρεθεί λύση στο χρόνιο ζήτημα του «ονοματολογικού» φαίνεται πως είναι πιο ενισχυμένη από ποτέ, κρίνοντας από τη δήλωση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Nezavisen». «Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 αυτό το ζήτημα μπορεί να κλείσει» ανέφερε, δηλώνοντας αισιόδοξος επειδή υπάρχει «ετοιμότητα των δύο πλευρών να συζητήσουν ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις για όλα τα θέματα και για όλες τις λύσεις». Δήλωσε μάλιστα «ακράδαντα» πεπεισμένος πως «θα πετύχουμε τον σκοπό αυτό, διατηρώντας πλήρως την αξιοπρέπειά μας». Προέβλεψε δε πως «οι πολίτες μας θα μας ανταμείψουν για το θάρρος και την πίστη στις προοπτικές του μέλλοντος και όχι για πιθανές καθυστερήσεις, αν παραμείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν».

Η εθνική θέση
Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο Νίκος Κοτζιάς, τοποθετούμενος στο υπουργικό συμβούλιο, μιλούσε για τις θέσεις της κυβέρνησης στις επικείμενες διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί το 2007 - 2008 και αφορά σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων, ενώ χτες το βράδυ είπε (ΑΝΤΙ) πως στόχος της κυβέρνηση είναι να βρεθεί μια ονομασία διακριτή σε σχέση με την ελληνική Μακεδονία. Σημείωσε μάλιστα πως «οι γείτονες μας γνωρίζουν πως δεν μπορούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς, στο NATO, χωρίς λύση» και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. «Υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι το θέμα θα περάσει από το Κοινοβούλιο, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή.

Η Κομισιόν
Παράλληλα οι Βρυξέλλες καλωσορίζουν τα βήματα προόδου που έχουν γίνει. Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος της «Κομισιόν», Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, δήλωσε πως η Επιτροπή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση καλών σχέσεων γειτονίας από την πλευρά της ΠΓΔΜ, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της χώρας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Άφησε καθαρά να εννοηθεί ότι η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στις μελλοντικές σχέσεις της γειτονικής χώρας με τις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή έχει ήδη προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, αλλά η πρόταση έχει «παγώσει» στο Συμβούλιο Υπουργών λόγω των αντιρρήσεων της Ελλάδας. Ο δε Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε τα όσα είχε δηλώσει ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες τον περασμένο Δεκέμβριο με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής είχε εκφράσει την ικανοποίησή του τόσο για την υπογραφή του συμφώνου καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, όσο και για τις θετικές επαφές με την Αθήνα στο θέμα της ονομασίας. Ο εκπρόσωπος παρατήρησε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις επαφές για το θέμα της ονομασίας.



 Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Η άποψη
Ειρήνη και ασφάλεια στα Βαλκάνια

ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ «Μακεδονικό», το ζήτημα δηλαδή της ονομασίας της γείτονος, είναι πρόβλημα και για τις δύο χώρες. Η ύπαρξή του εμποδίζει την πλήρη ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσά τους, την ευρύτερη βαλκανική συνεργασία και φυσικά τη διεθνή παρουσία της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, η σημερινή ηγεσία της, σε αντίθεση με τους προκατόχους της, δείχνει πρόθυμη να συμπράξει στη λύση του.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ της, Ζόραν Ζάεφ, εμφανίζεται εξαιρετικά αισιόδοξος πως μπορεί να βρεθεί λύση το πρώτο εξάμηνο του έτους. Γιατί, όμως, υπάρχει τέτοια κινητικότητα το τελευταίο διάστημα και τέτοια προθυμία από τους γείτονες; Το κλειδί βρίσκεται στο NATO, η σύνοδος κορυφής του οποίου θα συνεδριάσει τον Ιούλιο και θα εξετάσει και την αίτηση ένταξης της γείτονος στη Συμμαχία
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ, με τον υπουργό Εξωτερικών, επανέλαβε χθες ουσιαστικά την «εθνική γραμμή», σύμφωνα με την οποία η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να ενταχθεί στο NATO εάν δεν επιλυθεί το ονοματολογικό πρόβλημα και αυτή τη θέση φαίνεται πως κατανοούν οι κυβερνώντες στα Σκόπια. Στην ΠΓΔΜ ισχύει άλλωστε το εξής παράδοξο: η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών της χώρας ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής υποστηρίζει την ένταξή της στη Συμμαχία.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ όμως οι Αλβανοί πολίτες της χώρας αυτής εμφανίζονται διαλλακτικότεροι στο ζήτημα της ονομασίας σε σχέση με τους Σλάβους συμπατριώτες τους. Φαίνεται λοιπόν ότι η προοπτική ένταξης της χώρας στο NATO μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά στην υπόθεση. Παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία να επιλυθεί το ζήτημα, η οποία πιθανόν να μην παρουσιαστεί ξανά.
ΑΡΚΕΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ηγεσίες των δύο χωρών και το πολιτικό σύστημα να λειτουργήσουν χωρίς φανατισμό, να κατανοήσουν την ιστορική ευθύνη τους και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών. Τα κόμματα, κυβερνητικά και μη, να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα, τους, αλλά να αναλάβουν και το ιστορικό φορτίο που τους αναλογεί.
ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ με παρρησία απέναντι στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς που ενδημούν στην περιοχή. Στα λάθη που συσσωρεύτηκαν την τελευταία 25ετία δεν επιτρέπεται να προστεθούν νέα. Η ειρήνη και η ασφάλεια στα Βαλκάνια απαιτούν σταθερές κρατικές οντότητες που θα συνδέονται με ειλικρινείς και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.



Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Προσωρινή αναστολή για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου

Η απόφαση θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και θα εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης, ενώ ο Τούρκος αξιωματικός μετά τη χθεσινή απόφαση συνελήφθη και κρατείται

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΔΗΜΑ

ΑΝΕΣΤΑΛΗ προσωρινά η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε μεταφέροντας και άλλους 7 στρατιωτικούς στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στη γειτονική χώρα. Η αναστολή δόθηκε χθες από την πρόεδρο του Θ' Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, Ευγενία Μυλωνοπούλου, η οποία έκανε δεκτό το αίτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Μουζάλα για έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο πιλότο.
Σύμφωνα με την απόφαση, το κυβερνητικό αίτημα έγινε δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του Τούρκου στρατιωτικού. Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση των δικηγόρων του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αφού «κινδυνεύουν να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία». Παράλληλα, η προσωρινή διαταγή αναφέρει ότι η διοίκηση (κράτος) θα απέχει από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναχώρηση του Τούρκου από την Ελλάδα. Η απόφαση θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και θα εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης, ενώ ο Τούρκος αξιωματικός μετά τη χθεσινή απόφαση συνελήφθη και κρατείται.

Ερωτήματα έντεκα πρώην προέδρων
Στο μεταξύ χθες σειρά ερωτημάτων έθεσαν με κοινή τους δήλωση 11 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σχετικά με την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από τη δικαστική λειτουργό των διοικητικών δικαστηρίων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η ίδια δικαστής είχε κρίνει και το θέμα του ασύλου για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς στο πλαίσιο των σχετικών ανεξάρτητων επιτροπών.
Στην κοινή δήλωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «τίθεται το εύλογο ερώτημα εάν υπάρχει από ποινικής και πειθαρχικής σκοπιάς απόκρυψη λόγου εξαίρεσης, λόγω της διφυούς ιδιότητας της επίμαχης δικαστικού λειτουργού, κάτι που δημιουργεί ακυρότητα των όποιων δικαστικών αποφάσεων, λόγω της συμμετοχής της στον δικαστικό σχηματισμό. Ανεξάρτητα εάν μετά τη συζήτηση της υπόθεσης στην επιτροπή ασύλου υπέβαλε, όπως λέγεται, την παραίτησή της από αυτήν. Δηλαδή, στην ίδια υπόθεση πρόεδρος δημόσιου κρατικού οργάνου και στη συνέχεια πρόεδρος δικαστικού οργάνου κρίνει προγενέστερη διοικητική του πράξη», σημειώνουν.
Ας σημειωθεί ότι τη δικαστική απόφαση χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, θυμίζοντας ότι η Τουρκία περιμένει την έκδοση των 8 στρατιωτικών από την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν.



Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου στον αμυντικό τομέα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΒΗΜΑ στη στενή αμυντική συνεργασία έκαναν η Ελλάδα και η Κύπρος. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορο Φωκαΐδη στη Λευκωσία, κρατικές εταιρείες αλλά και ιδιώτες από την Ελλάδα και την Κύπρο θα συνεργαστούν και θα μπορούν να λειτουργούν συμπληρωματικά όπως προβλέπεται και από τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, PESCO, στην οποία συμμετέχουν 23 ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα και η Κύπρος κατάφεραν να εντάξουν στην PESCO και την περιφερειακή (κρατική) αμυντική βιομηχανία που πλέον αποκτά άλλη δυναμική μέσω και των τριμερών συνεργασιών με την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ισραήλ. Ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε μια περιοχή όπου αυξάνονται η αστάθεια και οι απειλές και συμπλήρωσε ότι Κύπρος και Ελλάδα είναι «πυλώνες σταθερότητας και πομποί ειρήνης».
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς κυπριακών εταιρειών για την παραγωγή προϊόντων διττής χρήσης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς αλλά και μη στρατιωτικούς σκοπούς, δήλωσε ο Χριστόφορος Φωκαΐδης και τόνισε πως η Κύπρος και η Ελλάδα θέλουν να αξιοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες που προσφέρονται για χρηματοδότηση στον τομέα της άμυνας, τόσο για έρευνα όσο και για προγράμματα ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων.
Πέραν της σύμπραξης ελληνικών και κυπριακών φορέων, εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων, ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αναζήτηση συνεργασιών με τρίτες χώρες: «Η ανάπτυξη των συνεργασιών προς την κατεύθυνση αυτήν έχει και σημαντικές οικονομικές επιδράσεις, μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι με την PESCO τίθενται επίσης ποιοτικά κριτήρια και στόχοι σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και την κατανομή τους. Και συνέχισε λέγοντας ότι το 2017 το υπουργείο Άμυνας κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων χρόνων σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, φτάνοντας στο 1,92% του ΑΕΠ. «Με βάση το κατατεθειμένο εθνικό σχέδιο υλοποίησης, στόχος είναι να φτάσουν οι αμυντικές δαπάνες της Κύπρου στο 2% του ΑΕΠ, το αργότερο σε δύο χρόνια».
Ακόμη δήλωσε ότι το 2017 απορροφήθηκε κατά 100% το κονδύλι που αφορά τους εξοπλισμούς και «είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο».
ΑΚΗΣ ΦΑΝΤΗΣ



Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Νίκη της Δεξιάς στα κατεχόμενα

Τα κόμματα Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικό και Αναγέννησης συγκεντρώνουν 26 από τις 50 έδρες, έχοντας ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή - Ο πρόεδρος της Αναγέννησης των Εποίκων εξέφρασε επιφυλάξεις κατά πόσο θα μπορέσει τελικά να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι δεν αποκλείονται νέες εκλογές τον Ιούνιο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Ανταπόκριση: ΑΚΗΣ ΦΑΝΤΗΣ

Νίκη της Δεξιάς και πτώση των ποσοστών των κομμάτων που τηρούν μετριοπαθή στάση στο Κυπριακό σημειώθηκε στις χθεσινές εκλογές στα κατεχόμενα. Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων και με την αποχή να είναι σε ψηλά επίπεδα, αφού ψήφισε μόνον το 62,4%, πρώτο αναδεικνύεται το κόμμα Εθνικής Ενότητας του πρωθυπουργού των κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν με 35,4%, αύξηση οκτώ μονάδων σε σύγκριση με τις εκλογές του 2013.
Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα περιορίζεται στο 21,1% καταγράφοντας σημαντική πτώση 17 μονάδων.
Το πρωτοεμφανιζόμενο Κόμμα του Λαού εξασφαλίζει ποσοστό 17,4%, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 8,6%, το Δημοκρατικό Κόμμα 7,8% (με υποχώρηση 16 μονάδων) και, για πρώτη φορά, το Κόμμα Αναγέννησης των Εποίκων 6,1%.
Εκτός Βουλής μένουν τα κόμματα Κοινοτικής Σωτηρίας και Εθνικιστικής Δημοκρατίας, αφού δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο εισδοχής του 5%.

Τα κόμματα Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικό και Αναγέννησης συγκεντρώνουν 26 από τις 50 έδρες, έχοντας ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Αναγέννησης των Εποίκων εξέφρασε επιφυλάξεις κατά πόσο θα μπορέσει τελικά να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι δεν αποκλείονται νέες εκλογές τον Ιούνιο. Το Κόμμα του Λαού δεν συμμετέχει σε κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, πρώην διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι, στο πρώτο του σχόλιο μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που βρήκε το κόμμα του στην τρίτη θέση με εννέα έδρες, τόνισε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχτούμε μια πραγματικότητα, η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων που πήγαν στην κάλπη ψήφισαν να συνεχιστεί το υφιστάμενο status quo, παρά τις ατασθαλίες, τις αδικίες και όλα όσα έκαναν εκτός ηθικής. Εμείς κρατάμε τοη λόγο μας, δεν μπορούμε να είμαστε μέρος αυτού του καθεστώτος».

«Κουμάντο» ο Ακιντζί
«Ένα μεγάλο μέρος των Τουρκοκυπρίων που δεν πήγε να ψηφίσει οφείλεται και στην απογοήτευση από το ναυάγιο των συνομιλιών», εκτίμησε ο εκπρόσωπος Τύπου τού ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αστρα» επισήμανε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα, εκείνος που διαπραγματεύεται είναι ο Μουσταφά Ακιντζί και όχι ο επικεφαλής της οποιασδήποτε κυβέρνησης. Θα πρέπει, σημείωσε ο κ. Στεφάνου, να υπάρξει εμμονή στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Υπέδειξε ακόμη ότι οι αντιφατικές και λανθασμένες ενέργειες και χειρισμοί του απερχόμενου προέδρου, που έγιναν και λόγω εκλογών, αντί να ενοχοποιούν την Τουρκία, επιτρέπουν στον γ.γ. του OHE όχι μόνο να μην επικρίνει, αλλά να επικροτεί τη στάση της Τουρκίας. Αν επανεκλεγεί ο κ. Αναστασιάδης θα συνεχιστούν οι παλινωδίες και αν εκλεγεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα πάμε κατευθείαν στη διχοτόμηση, τόνισε ο κ. Στεφάνου. «Χρειάζεται ένας πρόεδρος ο οποίος με συνέπεια θα χειριστεί το Κυπριακό και να υλοποιήσει τα όσα λέει ο γ.γ. στην έκθεσή του, κι αυτός είναι ο Σταύρος Μαλάς» κατέληξε ο κ. Στεφάνου.




ΑΥΓΗ

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. ΚΟΤΖΙΑ:
«Εθνική θέση η σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση»

Για «σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Aλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε», σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που «εδώ και είκοσι πέντε χρόνια βαλτώνει. Και βαλτώνει εις βάρος της χώρας μας». Έχουμε ένα παράθυρο για λύση στον βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχθεί ειλικρινής. Λύση που, αν επιτευχθεί θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική, αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή υπογράμμισε.
Όπως επισήμανε, τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. «Τις επόμενες μέρες όμως, θα γίνουν ουσιαστικά βήματα για να πάρουμε και την τελευταία στροφή θα έλεγα εγώ πριν μπούμε στην τελική ευθεία του προγράμματος, στην τελική ευθεία των Μνημονίων» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο υπουργός εξωτερικών Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, τονίζοντας πως η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί το 2007 - 2008 και αφορά συνθέτη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών στην τοποθέτησή του ανέφερε πως η κυβέρνηση κληρονόμησε προβλήματα, καθώς στο παρελθόν η εξωτερική πολιτική λειτουργούσε με τη λογική του «δεν παίρνω πρωτοβουλίες και περιμένω πως κάποια στιγμή θα κερδίσω τα πάντα». Αυτό όμως δεν αποτελεί σοβαρή στάση, πρόσθεσε, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καταλήγοντας πως η κυβέρνηση αυτή είναι τολμηρή και σοβαρή και το αποδεικνύει, καθώς έχει το θάρρος να προχωρήσει με συνέπεια στην επίλυση προβλημάτων.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ: ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ 1992
«Ολέθρια τυχόν υποχώρηση στο όνομα Μακεδονία»

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες ο Μίκης Θεοδωράκης με καίρια παρέμβασή του στο θέμα της διαπραγμάτευσης για το όνομα της ΠΓΔΜ. Ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης καλεί την ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει στην εθνική γραμμή πλεύσης του 1992, όπου στο όνομα της γειτονικής χώρας δεν θα περιέχεται η λέξη «Μακεδονία», κάτι που όπως τονίζει θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τη χώρα μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης επεσήμανε ευθαρσώς ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων απειλεί χωρίς προσχήματα την ακεραιότητα της πατρίδας μας και προχώρησε μάλιστα στη σύγκριση του θέματος με το διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας τονίζοντας ότι το επόμενο θύμα θα είναι η Ελλάδα.

Προειδοποίηση
Η δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη που αναρτήθηκε στο προσωπικό του blog έχει ως εξής: «Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στα 1992 αποφάσισε για μια εθνική κοινή γραμμή πλεύσης σε μια ονομασία στην οποία δεν θα περιέχεται η λέξη "Μακεδονία". Τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας, δεδομένου ότι μετά την οκταετή καταλήστευση του ελληνικού λαού που μας οδήγησε στη σημερινή δραματική κατάσταση, το μόνο που μας απομένει είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας.
Η κυβέρνηση των Σκοπίων απειλεί χωρίς προσχήματα την ακεραιτότητα της πατρίδας μας. Με όχημα το όνομα "Μακεδονία" και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας επιδιώκει την επέκταση των συνόρων της εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης "Μακεδονίας του Αιγαίου"».
Στη συνέχεια ο Μίκης Θεοδωράκης τονίζει «την κολοσσιαία πραγματικά προπαγάνδα» των Σκοπίων εδώ και δεκαετίες που έχει ως αποτέλεσμα γενιές Σκοπιανών να θεωρούν σήμερα ότι είναι "κατ' ευθείαν απόγονοι των Βασιλέων της Μακεδονίας Φιλίππου και Μεγάλου Αλεξάνδρου". Μια "ιστορική γελοιότητα" στην οποία παρέσυραν και μεγάλο αριθμό κρατών επωφελούμενοι συγχρόνως και από τη στάση των Ελλήνων υπευθύνων που δεν έκαναν καμία προσπάθεια να ανασκευάσουν στα μάτια των ξένων αυτή τη χονδροειδή παραποίηση της Ιστορίας».
«Φτάσαμε στο θλιβερό σημείο να απολογούμεθα για τον πατριωτισμό μας! Εάν υποχωρήσουμε αυτή τη στιγμή από τη θέση μας για το όνομα είναι σαν να ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου... Υπάρχουν ισχυρές διεθνείς δυνάμεις που έχουν στόχο τους τη σαλαμοποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας είναι νωπή. Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρα μας... Εάν υποχωρήσουμε τώρα στην ανοιχτή πρόκληση των Σκοπίων που επιδιώκουν σήμερα να γίνουν μέλος του NATO με τη δική μας ψήφο για να μπορούν αύριο να μας απειλούν από μια θέση υψηλότερη και ισχυρότερη, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

Έκκληση
Κλείνοντας ο Μίκης Θεοδωράκης απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση σημειώνοντας: «Το βάρος που καλείσθε να σηκώσετε είναι ασήκωτο. Μείνετε πιστοί στην κοινή εθνική γραμμή του 1992. Οι ευθύνες που φορτωθήκατε στον οικονομικό τομέα είναι μεγάλες. Όμως εκείνες που έχουν σχέση με την εθνική μας ασφάλεια και ακεραιότητα είναι συντριπτικές και το δυστύχημα είναι ότι δεν θα παρασύρουν μόνο εσάς αλλά ολόκληρη τη χώρα. Την ίδια έκκληση που απευθύνω στην κυβέρνηση την απευθύνω και στον λαό μας που θα πρέπει να εγκαταλείψει τη νάρκη στην οποία έχει περιπέσει αυτό τον καιρό... Όταν φοβάσαι να πεις ότι αγαπάς την πατρίδα σου κι όταν ακόμα χειρότερα την ξεπουλάς αυτό είναι ραγιαδισμός. Όταν δεν φοβάσαι να πεις ότι την αγαπάς και έχεις το θάρρος να το βροντοφωνάξεις, αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι πατριωτισμός! Η Ελλάδα σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη από πατριώτες!».



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΟΡΜΠΑΝ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ
«Στη Γερμανία πήρατε περισσότερους πρόσφυγες επειδή τους θέλατε»

«ΓΙΑ ΕΜΑΣ δεν υπάρχουν μουσουλμάνοι πρόσφυγες αλλά μουσουλμάνοι εισβολείς στην Ευρώπη», δήλωσε στο χθεσινό φύλλο της Bild ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, που συναγωνίστηκε την προηγούμενη Παρασκευή σε αντιμεταναστευτικές κορόνες τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας (CSU), στο συνέδριο της οποίας παραβρέθηκε.
Ο Ορμπάν έχει ανεβάσει τους αντιμεταναστευτικούς τόνους επειδή έχει εκλογές τον Απρίλιο και το κόμμα του Fldesz υστερεί δημοσκοπικά Παράλληλα η CSU φοβάται ότι θα χάσει κι άλλες ψήφους από την ακροδεξιά AfD σε εκλογές γερμανικών κρατιδίων μέσα στο 2018. Μιλώντας στην Bild ο Ορμπαν χαρακτήρισε ακόμη και τους πρόσφυγες του συριακού εμφυλίου οικονομικούς μετανάστες, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή σε πλούσιες χώρες και στο πέρασμά τους βλάπτουν τη λιγότερο πλούσια, αλλά σταθερή Ουγγαρία. Κατήγγειλε εξάλλου την Ε.Ε. ότι με τη μεταναστευτική της πολιτική απειλεί την κυριαρχία και την «εθνική ταυτότητα» της Ουγγαρίας, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα του δεν «θα εξαναγκαστεί» να δεχθεί ανθρώπους από μουσουλμανικές χώρες, επειδή «η πολυπολιτισμικότητα είναι μια ψευδαίσθηση και οι χριστιανοί με τους μουσουλμάνους δεν μπορούν να ζήσουν μαζί, δημιουργώντας αναπόφευκτα παράλληλες κοινωνίες».
«Εσείς πήρατε περισσότερους πρόσφυγες επειδή τους θέλατε, ενώ εμείς δεν τους θέλαμε», ήταν η αιχμηρή αντίδραση του Ούγγρου πρωθυπουργού σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου αν θεωρεί άδικο ότι το Βερολίνο δέχθηκε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ π Βουδαπέστη ούτε έναν. Η Ουγγαρία ανήκει στις χώρες του Βίζεγκραντ (μαζί με Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία) που αρνούνται να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή πολιτική μετεγκατάστασης προσφύγων, εμμένοντας σε αυτήν παρόλο που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την από κοινού προσφυγή της με τη Σλοβακία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ



ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΟ «ΟΠΛΟ» ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ NATO

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι προφανές ότι η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό όπλο: το εισιτήριο της ΠΓΔΜ για το NATO και την Ε.Ε... Με το όπλο αυτό δεν θα πρέπει να επιχειρηθεί φυσικά εξόντωση της άλλης πλευράς, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι αντιπαραγωγικό τελικά.
Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει αυτό το όπλο να σπαταληθεί στο όνομα των καλών διαθέσεων του όποιου κ. Ζάεφ, προκειμένου να βρεθεί λύση η οποία δεν θα καλύπτει την ουσία και τον πυρήνα της διαφοράς.
Η αγωνία της ΠΓΔΜ και του ίδιου του Ζ. Ζάεφ για την ευρωατλαντική προοπτική ανεβάζουν υποχρεωτικά τον πήχη για την ελληνική πλευρά. Προσπάθειες, όπως όλες σχεδόν οι τελευταίες προτάσεις του κ. Νίμιτς, να «κουκουλώσουν» το πρόβλημα, με την αποδοχή μιας ονομασίας σύνθετης, όπου με διαδικαστικά τεχνάσματα θα εμφανίζεται erga omnes, αλλά είτε με την αναγραφή σε κυριλλικό αλφάβητο είτε σε ελληνικό ή αγγλικό, θα ανατρέπεται η εφαρμογή της «έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις», δεν θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές.

Όχημα αλυτρωτισμού
Επίσης, θα πρέπει η νέα ονομασία να αποτυπώνει τη γεωγραφική διαφοροποίηση του «μέρους» από το «όλον» και επίσης αυτό να αποτυπώνεται και στα παράγωγα και στην αναγραφόμενη εθνικότητα και γλώσσα.
Η αποδοχή, έστω και σιωπηρή, της καταγραφής της εθνικότητας και της γλώσσας ως «μακεδονικής», είτε στο UNTERM του OHE είτε στα διαβατήρια, θα αποτελεί εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, καθώς θα κατοχυρώνει τον πυρήνα του «μακεδονισμού», αναγνωρίζοντας στο μέρος της γεωγραφικής έννοιας της Μακεδονίας την αποκλειστική εθνική οντότητα, τη «μακεδονική εθνική ταυτότητα», η οποία έτσι θα μετατρέπεται αυτομάτως σε όχημα αλυτρωτισμού.
Ο δρόμος, αν και πλέον φαίνεται ανοικτός, δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε ήδη στο τέρμα του. Και κυρίως, δεν θα πρέπει να εγκλωβιστούν και οι δυο πλευρές σε αυτό το κλίμα της ευφορίας που δημιουργούν, θέλοντας να πείσουν την κοινή γνώμη της κάθε χώρας ότι αυτό που αναμένεται είναι η ανακοίνωση μιας «καλής λύσης».



ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΦΕΡΝΕΙ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ικανοποιημένο φέρεται το καθεστώς της Τουρκίας με τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης του Τούρκου στρατιωτικού Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί, αφού η αίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ήταν εντελώς μέσα στο πνεύμα των αιτιάσεων της τουρκικής κυβέρνησης και η αναστολή χορήγησης ασύλου από το Διοικητικό Εφετείο, μαζί και η αυθαίρετη διοικητική κράτηση του Τούρκου στρατιωτικού δημιουργούν ένα πλαίσιο, προσωρινής έστω, συγκράτησης της υπόθεσης ως προς τις επιθυμίες της Άγκυρας. Η κύρια δίκη για την αίτηση ακύρωσης της χορήγησης ασύλου θα διεξαχθεί γύρω στις 15 Φεβρουαρίου και για την όποια απόφαση αναμένεται να ασκηθεί αναίρεση, οπότε η υπόθεση θα τελεσιδικήσει έπειτα από αρκετούς μήνες στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έτσι η κυβέρνηση θα κερδίσει πολύτιμο χρόνο ώστε να μην προκληθεί κρίση με την Τουρκία.




ΕΘΝΟΣ

Δικαστικό «χαστούκι» στον Ράμα

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αυλώνας έκρινε πολλαπλώς παράνομο και απολύτως άκυρο το σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρρας που προωθούσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Οι Έλληνες το βροντοφώναζαν διαμαρτυρόμενοι από την πρώτη στιγμή. Και n αλβανική Δικαιοσύνη ήρθε να (τους) το αναγνωρίσει, έστω καθυστερημένα, ρίχνοντας το μπαλάκι στο γήπεδο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που μένει να φανεί πώς θα (αντι)δράσει.
Με απόφαση που εκδόθηκε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου (6/12/2017), το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αυλώνας κρίνει πολλαπλώς παράνομο και ως εκ τούτου «απολύτως άκυρο» («absolutely null and void») το σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρρας.
Η απόφαση έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς πρόκειται για ακριβώς εκείνο το πολεοδομικό σχέδιο στον «βωμό» του οποίου οι αλβανικές Αρχές (η κυβέρνηση Ράμα σε σύμπραξη με τον δήμαρχο Χείμαρρος, Γκέρκι Γκόρο) μεθοδεύουν, κυρίως από το 2015 και μετά, την υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών στην «Αλβανική Ριβιέρα», κινητοποιώντας μπουλντόζες και αποστέλλοντας ειδοποιητήρια εξώσεων ανήμερα εθνικών εορτών, με απώτερο στόχο τον δημογραφικό αφελληνισμό της περιοχής προς όφελος «ημέτερων» συμφερόντων. Κι όμως, είναι η ίδια η αλβανική Δικαιοσύνη που έρχεται, έπειτα από προσφυγές μελών της εθνικής ελληνικής μειονότητας, να κατακεραυνώσει την πολυθρύλητη ανάπλαση ως παράνομη.
Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αυλώνας έκρινε «άκυρη» τη διοικητική πράξη με την οποία ο δήμαρχος Γκέρκι Γκόρο (Γιώργος Γκόρος, επί το ελληνικότερον) είχε εγκρίνει την ανάπλαση της περιοχής Σπήλαια στο κέντρο της Χείμαρρος τον Σεπτέμβριο του 2016. Ως «άκυρη»... αποκηρύσσεται συνακόλουθα και η απόφαση με την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας είχε δώσει, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, το «πράσινο φως» για την «άμεση» απαλλοτρίωση ελληνικών περιουσιών στην επίμαχη περιοχή τον Φεβρουάριο του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι ήταν στον απόηχο εκείνης της διοικητικής πράξης του δήμαρχου Γκόρο που είχαν επιδοθεί σε 19 οικογένειες Ελλήνων της Χείμαρρος, την 28η Οκτωβρίου του 2016, τα πρώτα ειδοποιητήρια έξωσης.

Η απόφαση
Πίσω στο παρόν ωστόσο, η αλβανική Δικαιοσύνη έρχεται να επικυρώσει τις ελληνικές ενστάσεις ενάντια στο αμφιλεγόμενο πολεοδομικό σχέδιο, κάνοντας δεκτά πολλά από τα επιχειρήματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας.
Οι λόγοι για τους οποίους το εν λόγω πλάνο θα πρέπει να θεωρηθεί «άκυρο» είναι πολλοί και σοβαροί, πάντα σύμφωνα με το Πρωτοδικείο της Αυλώνας: η μη ύπαρξη ενός γενικού τοπικού σχεδίου που θα πλαισιώνει το όποιο σχέδιο ανάπλασης στο κέντρο της Χειμάρρας, η μη πρότερη διαβούλευση με τους κατοίκους, η μη πρότερη έγκριση της ανάπλασης από τους κατοίκους εκείνους στους οποίους ανήκει το 51% της συνολικής υπό απαλλοτρίωση έκτασης, η μη έγκαιρη ύπαρξη και μη δημοσίευση σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χειμάρρας που να εγκρίνει το επίμαχο πολεοδομικό σχέδιο, η μη ύπαρξη σχετικής έγκυρης περιβαλλοντικής άδειας κ.ά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αλβανικές Αρχές «αδειάζουν» κάποιες από τις ανθελληνικές μεθοδεύσεις του Έντι Ράμα. Τον Ιανουάριο του 2017 η ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη της Αλβανίας είχε «δει» ατέλειες, παραβάσεις και αυθαιρεσίες στο σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρρας, ζητώντας μάλιστα την αναστολή του.
Και πιο πρόσφατα, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, κάτοικοι της Χειμάρρας κέρδισαν ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο της Αυλώνας, «παγώνοντας» -αλλά μόνο προσωρινά- τα πλάνα των κατεδαφίσεων. Έκτοτε έχουν συμβεί πολλά -κάποια αρνητικά αλλά και κάποια θετικά. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, υπήρξαν ελληνικές περιουσίες που κατεδαφίστηκαν στη Χείμαρρο το περασμένο φθινόπωρο (με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση ενός βενζινάδικου).
Στην πορεία, ωστόσο, έμελλε να ακολουθήσουν και κάποια σημαντικά βήματα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης από την πλευρά των Τιράνων, όπως ήταν, για παράδειγμα, η απόδοση της αλβανικής υπηκοότητας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και η απόφαση ανέγερσης κοιμητηρίων για τους Έλληνες πεσόντες στην Αλβανία κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο των ετών 1940-41. Μένει να φανεί εάν μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου θα σημειωθούν θετικά βήματα και έναντι της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή της Χειμάρρας. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, πάντως, εμφανίζεται να διανύει περίοδο «συμφιλίωσης» με την Αθήνα, προφανώς προσδοκώντας οφέλη στο μέτωπο της ενταξιακής πορείας των Τιράνων προς την EE.

ΤΟ ΧΑΣΙΣ «ΕΦΑΓΕ» ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Στο «ξήλωμα» του αρχηγού της αλβανικής αστυνομίας, Χάκι Τσάκο, αναγκάστηκε να προχωρήσει χθες η κυβέρνηση, υποκύπτοντας στις έξωθεν (βλέπε... αμερικανικές) πιέσεις που ζητούν από τον Ράμα να περιορίσει κατά τρόπο δραστικό το εμπόριο κάνναβης και τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα. Παράλληλα, η αλβανική Εισαγγελία προχώρησε στην αφαίρεση της έδρας του πρώην, πλέον, βουλευτή των Τσάμηδων Ακίφ Ρακίπι από το Ελμπασάν, ο οποίος είχε εμπλακεί σε κλοπές στην Ιταλία τη δεκαετία του 1990 (αλλάζοντας στην πορεία το όνομα του και παραποιώντας το ποινικό του μητρώο για να καλύψει τα ίχνη του), αλλά και σε ένα θανατηφόρο τροχαίο τον περασμένο Αύγουστο, εγκαταλείποντας το θύμα.



ΕΘΝΟΣ

ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΤΗ ΡΑΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
Από το «Κλ. Βικελίδης» στη μάχη κατά του ISIS

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ

Ο πρώτος Έλληνας αναρχικός, o οποίος εγκατέλειψε τη χώρα μας για να πολεμήσει τζιχαντιστές στη Ράκα, είναι φανατικός οπαδός της ομάδας του Άρη. Φωτογραφίες του οι οποίες δημοσιεύονται στο «Έθνος» κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα και προκάλεσαν αίσθηση, αφού ο πολεμιστής αυτοπροσδιορίζεται, εκτός από «πολέμιος του φασιστικού Ισλαμικού Κράτους» και... οπαδικά, δείχνοντας από την εμπόλεμη ζώνη το πάθος του για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.
Σε μία από τις φωτογραφίες απεικονίζεται το σύνθημα «Θεός είναι μόνο ένας: Άρης. Ρόκα. Συρία 2017» δίπλα από μια σβησμένη με «Χ» -ζωγραφισμένη σε τοίχο- σημαία του ISIS. Σε δεύτερη φωτογραφία, ο Έλληνας πολεμιστής, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν κάτοικος Αθηνών, απεικονίζεται με στολή παραλλαγής, κρατώντας στα χέρια ένα οπλοπολυβόλο. Στην πλάτη του έχει πολεμικό σακίδιο στη μέση του οποίου είναι ραμμένο το σήμα του θεού του πολέμου.

«Άρης είσαι»
Εικόνες που τραβήχτηκαν στη Ράκα με συνθήματα λατρείας για τον Άρη ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook ο πρώην βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ και νυν στέλεχος της ΛΑΕ, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο οποίος είναι γνωστός οπαδός των «κιτρινόμαυρων». «Από τη Ροζάβα μέχρι την Αθήνα. Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών. Στο πλευρό των Κούρδων, απέναντι στον Ισλαμοφασισμό, Άρης είσαι» έγραψε προχθές ο κ. Διαμαντόπουλος.
Το «Έθνος» ήρθε σε επικοινωνία με άτομο από το φιλικό περιβάλλον του πολεμιστή, το οποίο, όμως, δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.
Η Ροζάβα βρίσκεται στο δυτικό Κουρδιστάν (βόρεια Συρία). Πρόκειται για μια περιοχή η οποία αυτονομήθηκε το 2013. Εκεί έχουν βρεθεί αρκετοί Έλληνες αναρχικοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στην ομάδα «Επαναστατικός Σύνδεσμος Διεθνιστικής Αλληλεγγύης» (RUIS).
Μόλις την περασμένη εβδομάδα η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας» γνωστοποίησε με κείμενό της στο Διαδίκτυο ότι επέστρεψε από το Κουρδιστάν μέλος της το οποίο πολέμησε για την απελευθέρωση της Ράκα. Πρόκειται για αναρχικό σ οποίος παρέμεινε στο Κουρδιστάν για περίπου έναν χρόνο και βρέθηκε, σύμφωνα με την ανάρτηση του «Ρουβίκωνα», «στη γραμμή του μετώπου, παίρνοντας μέρος σε έναν τακτικό αστικό πόλεμο με όρους Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Είχαν προηγηθεί της επιστροφής του αναρτήσεις στο Διαδίκτυο από τη Ράκα, όπου πάνω σε τοίχους ήταν γραμμένο το όνομα του «Ρουβίκωνα».
Οι Έλληνες που φτάνουν στη Ροζάβα, όπως και αναρχικοί από άλλες χώρες του κόσμου, «βαφτίζονται» με κουρδικό όνομα, προκειμένου, όπως λένε, να εκφράσουν τη διεθνιστική τοποθέτηση τους. Σε αντίθεση με πολεμιστές από άλλες χώρες, οι Έλληνες δεν συνηθίζουν να δημοσιεύουν οπτικό υλικό από τη δράση τους στα social media, ενώ δεν υπάρχει κανένας σχετικός λογαριασμός στο Facebook για την προβολή των ενεργειών τους. Το 2015 είχε κυκλοφορήσει σε ιστοσελίδα αντιεξουσιαστών βίντεο όπου εικονιζόταν ένας Έλληνας μαχητής να απευθύνει χαιρετισμό σε Κούρδους και άλλους αντάρτες στα ελληνικά: «Δεν μαχόμαστε μόνο κατά του θεοκρατικού φασισμού της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, πολεμάμε το καπιταλιστικό σύστημα που έθρεψε το τζιχάντ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου