Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ – Εκλεισε η συμφωνία Τουρκίας με Γαλλία-Ιταλία για αντιαεροπορικό SAMP-T με πυραύλους Aster 30 – Θα επιτεθούν οι Τούρκοι…

Ασχημα νέα για την ΠΑ με την φρενίτιδα των εξοπλισμών της Άγκυρας να μην έχει τέλος. Ετσι μετά την απόκτηση των S-400 (τόξα κάλυψης στην κεντρική φωτογραφία άρθρου) για να μετριάσουν τις νατοϊκές αντιδράσεις αλλά και για να επηρεάσουν Γαλλία και Ιταλία οι οποίες συμμετέχουν σε γεωτρήσεις μέσω Total και ENI στη Κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσαν πως ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την ανάπτυξη «τουρκικού» συστήματος αεράμυνας, μακρού βεληνεκούς, με βάση το SAMP/T της κοινοπραξίας Eurosam, που αξιοποιεί τους πυραύλους αναχαίτισης Aster 30.
Η Τουρκία «τα δίνει όλα» και με διπλωματικές κινήσεις εξαγοράζει συμμάχους και εύνοια πριν κάνει την κίνηση της σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ.
Μην ξεχνάμε και το «δωράκι» προς τις ΗΠΑ που είχαμε αναφέρει στο άρθρο μας (δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ)
Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής όπλων Raytheon Co απέκτησε ένα συμβόλαιο ύψους 634 εκατομμυρίων δολαρίων για πυραύλους «Εξελιγμένους Μέσου Βεληνεκούς Πύραυλος Αέρος-Αέρος» (ΑΜRAAM) ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Ηδη από το καλοκαίρι, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ τουρκικών, γαλλικών και ιταλικών εταιρειών για την ανάπτυξη «εθνικού συστήματος», το οποίο θα στηρίζεται στο σύστημα SAMP-T που αξιοποιεί επιχειρησιακά πυραύλους αναχαίτισης τύπου Aster!

Η νέα κοινοπραξία των τριών χωρών έχει στόχο να ολοκληρώσει το σχετικό πρόγραμμα LORAMIDS, το οποίο «τρέχουν» οι τουρκικές Aselsan και Roketsan.
Έτσι, οι τουρκικές, γαλλικές και ιταλικές εταιρείες σε αυτήν την επιχειρηματική ένωση θα εργασθούν για να καθορίσουν το σύστημα, σύμφωνα με τις ανάγκες των τριών χωρών».
Δεν θα πρέπει όμως να αποκλείσουμε την αγορά του ίδιου του SAMP-T Aster 30 καθώς ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή «εθνικού συστήματος» είναι μεγάλος, οι τουρκικές απαιτήσεις πολλές και η οργή του ΝΑΤΟ για τους S-400 μεγάλη.
Το ευρωπαϊκό σύστημα SAMP/T Aster 30  βρίσκεται σε υπηρεσία στις γαλλικές και ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις και μπορεί εύκολα να διασυνδεθεί και να ολοκληρωθεί με το ΝΑΤΟικό σύστημα αεράμυνας.
Το σύστημα αποτελείται από το ραντάρ επιτήρησης Master M3R ThalesRaytheonSystems, το ραντάρ Ελέγχου Πυρός 3D Arabel FCU της εταιρείας Thales, το Κέντρο Ελέγχου Πυρός (BC2) και 6 εκτοξευτές επί τροχοφόρων οχημάτων με 8 εγκιβωτισμένα κάθετα εκτοξευόμενα βλήματα Aster 30 Block 1 έκαστο.
Η εμβέλεια του βλήματος Aster 30 για την αναχαίτιση αεροσκαφών φτάνει τα 100 χλμ, και για την αναχαίτιση βλημάτων cruise τα 25 χλμ.
Το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος του βλήματος είναι τα 20 χλμ, η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτύχει φτάνει τα 4,12 Mach, ενώ το βλήμα μπορεί να αντέξει επιτάχυνση μέχρι 60g. Το μήκος του βλήματος είναι 4,9 μέτρα, το βάρος του φτάνει τα 510 κιλά, ενώ η διάμετρος του είναι 18 εκατοστά. Το βλήμα προωθείται από ένα πυραυλοκινητήρα δύο σταδίων στερεών καυσίμων.
Το ραντάρ μπορεί να παρακολουθεί άνω των 100 στόχων την ίδια στιγμή, ενώ η μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού στόχων και ιχνηλάτησης είναι 80-100 χλμ.
Το ραντάρ Arabel μπορεί να αντιμετωπίζει ταυτοχρόνως 10 στόχους, καθοδηγώντας προς αυτούς μέχρι και 16 βλήματα Aster 30 Block 1, ενώ μία πλήρη πυροβολαρχία SAMP/T Aster 30 Mamba (6 εκτοξευτές εξοπλισμένοι με 48 βλήματα) μπορεί να εκτοξεύσει 8 βλήματα μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.
To Κέντρο Ελέγχου Πυρός (BC2) μίας πυροβολαρχίας SAMP/T Aster 30 Mamba αποτελείται από ένα κλωβό, ο οποίος φέρεται επί ενός φορτηγού και διαθέτει δύο σταθμούς εργασίας.
Οι λειτουργίες του Κέντρου Ελέγχου είναι αναγνώριση ίχνους, αξιολόγηση απειλής, παρουσίαση στοιχείων βολής, κατανομή των στόχων στα επιμέρους βλήματα και πυροδότηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου