Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Η Ελλάδα Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του American Hellenic Institute στις 29 Νοεμβρίου με θέμα:
"Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο"
Παρατίθεται το κείμενο της ομιλίας στα Ελληνικά  και  Αγγλικά  του

 Επίτιμoυ Αρχηγού ΓΕΣ
         
 Φραγκούλη Στέργιου Φράγκου
Στρατηγός ε.α.





Κύριε Υπουργέ Α.Ε.

Κύριε Πρέσβη των ΗΠΑ

Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας

 Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο Η ενέργεια δεν είναι ΜΟΝΟΝ δυσεύρετη αλλά είναι η κινητήριος δύναμη πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων. Όλοι οι πόλεμοι έγιναν από συμφέροντα μόνον, πολύ δε περισσότερο οι μεγάλης έκτασης συγκρούσεις. Οι σημαντικότερες εξ αυτών είχαν ως αιτία την ΕΝΕΡΓΕΙΑ....

Ο Τρωϊκός Πόλεμος (1228-1218 π.Χ.) η μεγαλύτερη αμφίβια αποβατική ενέργεια στη Μικρά Ασία με 1.200 συνολικά πλοία από όλες τις Ελληνικές πόλεις - κράτη έγινε, διότι οι απαιτήσεις ελλιμενισμού, που αξίωναν οι Τρώες από τα εμπορικά πλοία των Ελλήνων έφθασαν να γίνουν υπέρογκες με τις συνεχείς αυξήσεις. Τα πλοία ελλιμενίζονται εκεί, στον λιμένα της Τροίας μέχρι να φυσήξουν ούριοι άνεμοι (Αιολική Ενέργεια) και να διέλθουν με ασφάλεια τον Ελλήσποντο και να κατευθυνθούν στη Μαύρη θάλασσα, είτε να αποπλεύσουν για το Αιγαίο πέλαγος.

Η συνέχεια γίνεται με τον πόλεμο για την ξύλευση , ο Εκατονταετής Πόλεμος (1337- 1453 μ.Χ.) μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας, που είχε ως αιτία την αποψίλωση των Ευρωπαϊκών δασών για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. 

Έπονται οι ανθρακικοί πόλεμοι, όπως ο Επταετής Πόλεμος (1756-1763 μ.Χ.) και οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι (1803-1815 μ.Χ.), δεν ήταν τίποτε άλλοτε παρά η ανεύρεση λιθάνθρακα, για τα πρώτα εργοστάσια και βιοτεχνίες που άρχισαν να δημιουργούνται στην Ευρώπη. 
Η συνέχεια ήταν με τους Α΄ (1914-1918 μ.Χ.) και Β΄ (1939-1945 μ.Χ.) Παγκόσμιους Πολέμους πάλι για την ενέργεια, με την ειδοποιό διαφορά αντί για το κάρβουνο αιτία σύγκρουσης ήταν το πετρέλαιο..... 

Η αιτία του Α΄ ΠΠ ήταν η συμμαχία της Γερμανίας-Τουρκίας και η απόφαση κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής Βερολίνο - Μοσούλη - Κιρκούκ, με στόχο την απόκτηση πρόσβασης στα πετρέλαια της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το Βερολίνο. 
Η επιλογή αυτή ήταν μια και μόνη, για τους συμμάχους η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η ταπείνωση της Γερμανίας... Ο Β΄ ΠΠ για τους Γερμανούς ασφαλώς και χάθηκε από την αποφασιστικότητα και τις ηρωικές θυσίες των Συμμάχων. 

Χαρακτηριστικά η μεγαλύτερη αρματομαχία στην παγκόσμιο ιστορία στο Κουρσκ το 1944 έληξε με νίκη των Σοβιετικών και ήταν αποτέλεσμα της χρήσης αρίστης ποιότητας ντίζελ στα άρματα μάχης σε σχέση με τα γερμανικά που κινούνταν με βενζίνη και πάγωνε στις χαμηλές θερμοκρασίες. 
Οι Ιάπωνες αντί τότε να περισφίξουν τους Ρώσους δίκην λαβίδας και να υποχρεώσουν σε διάσπαση τις δυνάμεις τους, στράφηκαν προς τα πετρέλαια της Ινδονησίας, γιατί είχαν στην κυριολεξία «στεγνώσει» από καύσιμα. 

Το 1944, εάν ο Χίτλερ διέθετε επάρκεια καυσίμων στην τελευταία Γερμανική αντεπίθεση των Αρδεννών μετά βεβαιότητος θα είχε διασπάσει το συμμαχικό μέτωπο, ενώ οι σύμμαχοι με υπερεπάρκεια καυσίμων κέρδισαν εκ του ασφαλούς τον πόλεμο.

Η λήξη του Β΄ ΠΠ βρήκε την Ευρώπη κατεστραμμένη και οι ΗΠΑ εκτός του Σχεδίου Μάρσαλ διασφαλίζουν την επάρκεια καυσίμων επιλύοντας το ενεργειακό πρόβλημα και την ασφάλεια με το ΝΑΤΟ, καθώς και την απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες της ΕΣΣΔ, όπως και της ορατής - υπαρκτής απειλής από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Τα μεγάλα αποθέματα της Ρωσίας, έβδομη παγκοσμίως και με θέση κλειδί στην προμήθεια ενέργειας της Ευρώπης είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για να μην αποτελέσουν αυτά μονοπώλιο με ότι συνεπάγεται αυτό.

Αναζητούνται λύσεις διότι επηρεάζονται οι γεωστρατηγικές ισορροπίες με αποτέλεσμα την ενδεχόμενη περιθωριοποίηση ΗΠΑ και ΕΕ με ταυτόχρονη Γεωπολιτική αναβάθμιση της Ρωσίας ύστερα και από τις αυξανόμενες εξαρτήσεις σε ΕΝΕΡΓΕΙΑ της Κίνας και των Ινδιών, όποτε η Μόσχα δημιουργεί προϋποθέσεις να ενώσει την Ευρασία και καθίσταται παγκόσμιος επικυρίαρχος.
Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος - Κύπρου σε συνδυασμό με την ύπαρξη υδρογονανθράκων διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό τοπίο συμφερόντων και ανταγωνισμών.

Στους προβαλλόμενους χάρτες είναι φανερό ότι για πολλά έτη η ΑΣΤΑΘΕΙΑ θα κυριαρχεί σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, που είναι περιοχές υψηλού κινδύνου με ρευστή πολιτική σταθερότητα, υψηλό δείκτη εστιών ανάφλεξης - συγκρούσεων και τρομοκρατίας...

Η Ελλάδα σε αγαστή συνεργασία με Ισραήλ - Αίγυπτο - Κύπρο - Λίβανο μπορεί να ελέγξει τα στρατηγικά σημεία «στραγγαλισμού» (Choke Points) όπως Δαρδανέλια, Αιγαίο, Σουέζ ακόμη μέσω Κρήτης και το Γιβραλτάρ και των αεροπλανοφόρων της που είναι τα απειράριθμα νησιά μαζί με την Κύπρο να υποστηρίζει επιχειρήσεις σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο κατ’ αρχάς.

Η στρατηγική σημασία των προαναφερθέντων σημείων «στραγγαλισμού» είναι ο πολλαπλασιαστής στο σύγχρονο γεωπολιτικό-ενεργειακό ανταγωνισμό.

Δείτε την ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ με τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου τα νέα αποθέματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Ιόνιο-Δυτική Ελλάδα.


Εδώ απαιτείται Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός, πολιτική συναίνεση και με σταθερότητα η υλοποίηση των σχεδιαζόμενων όσον αφορά στην εξόρυξη και τους αγωγούς.

Εξ άλλου από την Ανατολική Μεσόγειο διέρχονται όλες οι βασικές θαλάσσιες γραμμές επικοινωνιών για τη μεταφορά υλικών, εφοδίων, ενισχύσεων και ενέργειας από και προς τις πλούσιες ενεργειακές πηγές του Καυκάσου, Κασπίας, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής για την ΕΕ και ΝΑ Ασία.

Τονίζω όμως, ότι πλέον δεν μονοπωλούν γιατί τώρα δηλώνουν παρών μέσω των ΑΟΖ κράτη όπως: Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος και Λίβανος, που θα προσφέρουν όχι απλώς μακροχρόνια επάρκεια σε Ενέργεια αλλά και διασφαλισμένη.

Εδώ αναγκαιοί να δουν διαφορετικά την πατρίδα μου αυτοί που έχουν πλέον βεβαιωμένα συμφέροντα. 

Οι δικοί τους ανταγωνισμοί δυνατόν να περιγράφουν απλά με μια άκρως έξοχη παρομοίωση ότι «όταν μαλώνουν τα βουβάλια σκοτώνουν τα βατράχια».

Να μην αποτελέσει σε κάθε περίπτωση η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδος που εκτοξεύθηκε η βασική αιτία στο γεωπολιτικό πρόβλημα που εξελίχθηκε σε οικονομικό - εθνικό - κοινωνικό και μας ταλανίζει εδώ και οκτώ έτη.

Μας οφείλεται σεβασμό, αλληλεγγύη και όχι βοήθεια με υστεροβουλία και ανταλλάγματα, διότι ήμασταν πάντα δίπλα σας σε όλους τους πολέμους και ποτέ «Επιτήδειοι Ουδέτεροι»!!

Μια δική μας κατάρρευση δημιουργεί μια γεωπολιτική μαύρη τρύπα στην περιοχή ίσως και καταβόθρα που θα συμπαρασύρει το Διεθνές Σύστημα σε απρόβλεπτες περιπέτειες ακόμη και μεγάλης έκτασης πόλεμο...

Με λόγο ξεκάθαρο και σαφή απευθυνόμαστε σε φίλους και συμμάχους, για να κατανοήσουν τη γεωστρατηγική ισχύ του χώρου και το νέο γεωπολιτικό παίγνιο της περιοχής, ώστε από κοινού να προασπίσουμε ηθικές αξίες και αρχές που αρμόζουν σε ελεύθερες δημοκρατικές κοινωνίες δίχως στρατεύματα κατοχής μετά από σαράντα και πλέον έτη στη μαρτυρική διαιρεμένη Κύπρο.

Η ακριβής διατύπωση του Πενταγώνου, για τη σπουδαιότητα της Αεροναυτικής βάσης των ΗΠΑ στην Σούδα, για μια Περιοχή Ευθύνης από το Αφγανιστάν μέχρι και της Μεσογείου συμπεριλαμβανομένης είναι:

«Souda Bay is a key enabler of U.S. strategic objective in the region»

Οι διευκολύνσεις των ΗΠΑ στην Κρήτη και αλλαχού στον χερσαίο Ελλαδικό και νησιωτικό χώρο, αν απαιτηθεί δεν είναι δυνατόν να συγκρίνεται σε σημαντικότητα με ανάλογες βάσεις του «Επιτήδειου Ουδέτερου»...... εχθρού στον Α΄ ΠΠ και δόλιου στυγνού υπολογιστή στον Β΄ ΠΠ που απαιτούσε ανταλλάγματα σε ΚΥΠΡΟ και Νησιά του Αιγαίου.... ενός αλαζονικού, δίκην ΙΑΝΟΥ επαμφοτερίζοντα ασταθούς και απροβλέπτου εταίρου, γείτονα και εντός εισαγωγικών «συμμάχου»...

Η Ελλάδα δεν αναγκαιοί ως εκ τούτου να αποδείξει σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και φυσικά στο Administration των ΗΠΑ ότι έχουν για ίδια συμφέροντα να στηρίξουν την σταθερότητα, την ενίσχυση και την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια του σημαντικότερου Στρατηγικού εταίρου τους, την Ελλάδα.
Όπως διατυπώθηκε πρόσφατα από τον Προέδρο Donald Trump: «Για τις ΗΠΑ, η Ελλάδα είναι χώρα κλειδί και πυλώνας σταθερότητας σε μια ιδιαιτέρως ασταθή περιοχή που επί πολλά έτη φλέγεται και παράγει αβεβαιότητα με συνεχείς ανατροπές». 

Το εύλογο ερώτημα και σε καμία περίπτωση δεν διατυπώνεται ως έκφραση παράπονου, γιατί ο Έλληνας πάνω από όλα διακατέχεται από αξιοπρέπεια και Εθνική υπερηφάνεια αυτή η αδιαμφισβήτητη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδος συστηματικά και τεχνηέντως δεν εκφράσθηκε από τους εταίρους στην ΕΕ και ατυχώς ιδία από την Γερμανία, ενώ γνωρίζουν άριστα ότι η ενεργειακή τους εξάρτηση από Ρωσία και κατά δεύτερο λόγο από Μέση ΑΝΑΤΟΛΗ και Β. Αφρική προδικάζεται επώδυνη και με ενδεχόμενη υπόνοια υποτέλειας....

Στην ολιγόλεπτη παρουσίαση σας έχει καταδειχθεί με αδιάσειστα στοιχεία το ΑΣΤΑΘΕΣ στη ευρύτερη Μέση Ανατολή, στη Βόρειο Αφρική και ότι η Ελλάδα διασφαλίζει ουσιαστικά την Ανατολική Μεσόγειο σε αγαστή συνεργασία με Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο και Κύπρο όχι μόνον στα θέματα ασφαλείας και σταθερότητας, αλλά και στην απρόσκοπτη ΠΛΗΡΗ ενεργειακή κάλυψη σε φυσικό αέριο σε πρώτη φάση μέσω του EAST MED!!! και των επόμενων που σταδιακά θα προκύψουν....
Οι ανάγκες της ΕΕ τα επόμενα τριάντα έτη ανέρχονται σε 220 billion cubic meters, που θα διασφαλισθούν από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου σε μεγάλο βαθμό χωρίς να επηρεάζονται από την «ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ» (STABLE INSTABILITY) στις ενεργειακές περιοχές που την περιβάλλουν δηλαδή Βόρειο Αφρική και Μέση Ανατολή.
Η Ρωσία έχει δυνατότητα να καλύψει στην καλλίτερη των περιπτώσεων την ΕΕ με 180 billion cubic meters, ενώ τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της θεωρούνται γερασμένα. Αυτό μεταφράζεται ότι δεν δορυφοροποιείται ενεργειακά η ΕΕ, λέγε με Γερμανία από τον NORD STREAM και τα λοιπά κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ρωσίας και της Ισλαμικής διολίσθησης της Τουρκίας με ότι συνεπάγεται αυτό, εάν συνεχιστούν οι πιέσεις, ώστε οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου να κατανεμηθούν μονομερώς... Να μην λησμονούμε ότι η Ευρώπη πάγωσε όταν έκλεισαν οι στρόφιγγες από την Μόσχα για τους αγωγούς, που διέρχονται από την Ουκρανία....

Καταλήγοντας τονίζω, ότι οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις με αμοιβαιότητα να ενδυναμωθούν και οι εγγυήσεις από πλευράς της Ουασιγκτώνος να επιλύσουν τα ακανθώδη προβλήματα σε ΚΥΠΡΟ, όπου σταθμεύουν 45.000 κατοχικά Τουρκικά στρατεύματα σε χώρα μέλος της ΕΕ, ενώ ασχημονούν στο ΑΙΓΑΙΟ με συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις του Εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου και ευθέως πλην σαφώς αποτελούν απειλή ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ εναντίον της Ελλάδος αλλά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προσβάλλοντας το ΚΥΡΟΣ και τα ζωτικά τους συμφέροντα στην περιοχή....
Επιγραμματικά για να γίνει πλήρως αντιληπτό η Γεωστρατηγική αξία της Ελλάδος πέραν του ότι αποτελεί την γέφυρα, εξέδρα και τα αμέτρητα αβύθιστα αεροπλανοφόρα της, τα νησιά του Αιγαίου, με σημαντικότερα ΚΡΗΤΗ και ΚΥΠΡΟ παρέχει στρατηγικά πλεονεκτήματα στην Συμμαχία προς Ανατολάς, Νότο και ΒΟΡΡΑ με ότι σημαίνει αυτό για μια περιοχή που χαρακτηρίζεται διαχρονικά από «Σταθερή Αστάθεια» (STABLE INSTABILITY).

   ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

                    Ο
Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ

Φραγκούλης Στέργιου Φράγκος
      Στρατηγός ε.α. 

2 σχόλια:

  1. Αναρωτιέμαι αν όλα γίνονται για τα πετρέλαια και τα αέρια σημαίνει ότι το διοξείδιο του ανθρακα είναι ένα παραμύθι και ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πρόφαση για απεξάρτηση απο τους κολοσσούς. Είναι έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική, πλήρης και στοχευμένη ομιλία.
    Σε μία διάλεξη διετυπώθησαν συμπίκνωμενα και στοχευμένα αρκετά, αλλά κυρίως σοβαρά στοιχεία με πολλαπλούς αποδέκτες.
    Συγχαρητήρια Αρχήγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή