Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Ανατροπή: Η κυβέρνηση των Σκοπίων «κλονίζεται» από την αποχώρηση των Αλβανών - «Ακολουθείτε την πολιτική Γκρουέφσκι»


Mια νέα απροσδόκητη εξέλιξη λαμβάνει χώρα στο Σκοπιανό όπου λίγους μόνο μήνες μετά τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού στα Σκόπια, η «Συμμαχία των Αλβανών» ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το κυβερνητικό σχήμα κατηγορώντας τον Ζόραν Ζάεφ ότι ασκεί επί της ουσίας την ίδια πολιτική με τον προκάτοχό του Ν.Γκρουέφσκι στο ζήτημα της ονομασίας.
Έτσι η Ελλάδα βρήκε έναν απροσδόκητο σύμμαχο για να μπορέσει να επιβάλλει ένα όνομα που ν αμην περιέχει κανέναν αλυτρωτικό προσδιορισμό, δηλαδή να μην περιέχει το όνομα «Μακεδονία».
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες οι Σκοπιανοί διαρρέουν σκόπιμα ότι τα ονόματα που θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση είναι «άνω, βόρεια και νέα Μακεδονία» κάτι φυσικά που δεν θα αποδεχτεί ο κυβερνητικός εταίρος και ΥΕΘΑ Π.Καμμένος.
Καλό θα είναι κανείς να μην αποδεχτεί μια τέτοια ονομασία καθώς συντηρούν εσαεί και στο μέλλον τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και τους δίνουν την δυνατότητα να υφαρπάξουν ελληνική ιστορία. Άλλωστε τα Σκόπια «καίγονται» για να μπουν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
О ηγέτης της «Συμμαχίας των Αλβανών» Ζιγιαντίν Σέλα, σε δήλωσή του σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, ανέφερε ότι τα στελέχη του αποχωρούν από την κυβέρνηση διότι παραβιάστηκε η συμφωνία που είχαν συνάψει με τον Ζόραν Ζάεφ. 
«Είναι προφανές ότι όλα αυτά προκύπτουν λόγω των πιέσεων που ασκεί ο Αλί Αχμέτι (σ.σ. του συγκυβερνώντος  αλβανικού κόμματος DUI - είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα), ο οποίος ακολουθεί την ίδια αρχή διακυβέρνησης  και συνασπισμού όπως όταν ήταν πρωθυπουργός ο Γκρουέφσκι. Ένας άλλος λόγος είναι ο νόμος για τις γλώσσες, ο οποίος έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη κοινοβουλευτικής συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί  το αργότερο στα τέλη Ιανουαρίου» δήλωσε ο Σέλα. 
Σύμφωνα με την ΤELMA TV,  oι αναπληρωτές υπουργοί από τη Συμμαχία των Αλβανών, Άρτα Τότσι, υφυπουργός Εξωτερικών και ο Ρέμζι Μεμέτι, υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.
Οι συνομιλίες για το όνομα δεν έχουν υπεισέλθει ακόμα στην ουσία, οπωσδήποτε όμως υπάρχει δέσμευση για τη λύση του ζητήματος, δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ αναφερόμενος στο Σκοπιανό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο “MIA”, σχολιάζοντας προηγούμενες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι το ζήτημα της ονομασίας πρέπει οπωσδήποτε  να λυθεί και ότι οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν εάν θα είναι Βόρεια, Άνω ή Νέα “Μακεδονία”. 
«Κατά τη γνώμη μου», είπε ο Ανγκιούσεφ, «Βόρεια, Άνω ή Νέα είναι αποδεκτοί προσδιορισμοί» και τόνισε ότι το ζήτημα του ονόματος είναι ένα εσωτερικό θέμα που επηρεάζει τον επιχειρηματικό τομέα, αφού η οικονομική ευημερία στηρίζεται στο κράτος δικαίου και στη σταθερή πολιτική κατάσταση αλλά κυρίως στην ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. 
«Αυτό σημαίνει συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος....Η “μακεδονική” ταυτότητα και η γλώσσα είναι η κόκκινη γραμμή πέρα από την οποία δεν θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις ...» είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος Ανγκιούσεφ.
 
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου, ο Ζάεφ είπε ότι ο Ανγκιούσεφ πήρε μόνος του το δικαίωμα να σχολιάσει ανοικτά τις διάφορες προτάσεις για το όνομα, που κυκλοφορούν στην κοινή γνώμη. «Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει διαφανείς διαδικασίες», είπε. 
«Είμαι δημοκράτης, σέβομαι τις αντίθετες απόψεις. Δεν έχουμε ακόμα εμβαθύνει στην ουσία στις συνομιλίες μας με την Ελλάδα. Ελπίζω ότι θα ολοκληρωθούν με την επίτευξη τελικής λύσης... Η διαπραγματευτική  διαδικασία για το όνομα, με τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, μέχρι τώρα έχει αναδείξει μια αποφασιστικότητα, και από τα δύο μέρη, να δεσμευτούν περαιτέρω για να διευθετηθεί το ζήτημα που έχει η Ελλάδα σχετικά με το όνομα» δήλωσε ο Ζάεφ.
 
Τέλος, επιβεβαιώθηκε από σκοπιανής πλευράς ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα περάσει την Παραμονή Πρωτοχρονιάς με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης  Γιάννη Μπουτάρη. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο Ζάεφ θα επισκεφθεί την Ελλάδα για τις γιορτές του Νέου Έτους, μετά από πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια στις 16 Νοεμβρίου 2017. «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα είναι ιδιωτική, όχι επίσημη»,  δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Ζάεφ επιχειρεί να συνεχίσει το «έργο» Γκρουέφσκι με τη μόνη διαφορά ότι το κάνει στα «κουφά» και με χαμηλούς τόνους.
Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων περιλαμβάνει δύο σημαντικές πτυχές.
Η πρώτη είναι το όνομα αυτό καθεαυτό. Η δεύτερη είναι η αλλαγή της ονομασίας στο σκοπιανό σύνταγμα. Χωρίς αυτή την αλλαγή, στην ουσία δεν αλλάζει τίποτα και η Ελλάδα θα μπει σε πολύ μεγάλες μελλοντικές περιπέτειες και από εκεί.
Πηγή:  http://www.pronews.gr/kosmos/valkania/656551_anatropi-i-kyvernisi-ton-skopion-klonizetai-apo-tin-apohorisi-ton-alvanon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου